Hogyan tisztítsuk a csempe közti réseket nem csak a fürdőszobában?

Hálás, praktikus és tartós. Pontosan ilyennek ismerjük a csempét! Leggyakrabban a fürdőszobában, konyhában, előszobában, erkélyen vagy a teraszon találkozunk vele. 

A csempe és a fuga tisztítása

Ez egy nagyon hálás felület, hiszen könnyen tisztántartható és nagyon jó hőszigetelő tulajdonságai vannak. 

Ennek ellenére néha kellemetlenséget is okoz! A különféle anyagok és színek a felvitelénél elkerülhetetlen a fuga használata. Ez az anyag a csempék közötti résekben megváltoztatja kinézetét. Egy idő után megsárgul, vízkő vagy akár penész is kialakulhat rajta. 

Természetesen a fuga színével változnak a vizuális tulajdonságai is. Leggyakrabban fehér fugát használnak, de pont ez érzékeny leginkább a szennyeződésekre. De nem kell aggódni! Hogyan tisztíthatjuk a fugát? Hogyan varázsolhatjuk tisztává a csempe közti réseket? Milyen készítményeket használjunk? A válaszokat cikkünkben találják! 

Tisztítószerek

A leghatékonyabbak természetesen azok a szerek, melyek kifejezetten erre a célra vannak. A fuga tisztítása így nem lesz szenvedés! Elég ha egy kis időt áldoznak rá és a végeredmény csodálatos lesz! Elsőként a Fixinela Perfektet fugatisztítót említjük meg. Kimondotta fehér fuga tisztítására való, hiszen eltávolítja a zsíros lerakódásokat és szennyeződéseket. Grill, sütő és fuga tisztítására is használják. Nem kerül többe 900 forintnál. 

Kitűnő választás a Pulirapid fugatisztító, mely elbánik a kosszal a csempén, burkolt kerámia kádon vagy mosdókagylón is. Feladata az, hogy eltávolítsa a vízkövet és az egyéb lerakódásokat, tehát fehérítő és fényesítő hatása is van. Természetes kő esetében inkább a már említett Fixinelát használják, ill. a következő módszereket is alkalmazhatják. Ez a készítmény kb. 600 forintba kerül. 

Készítmények fuga tisztítására

Hatékony lehet a Fuga megújító CeresitRenoFuge Fehér használata is. Egy filctollról van szó - fugára, melynek segítségével áthúzzák a csempe közti fugát, így az visszanyeri eredeti pompáját. A Ceresitnek van egy ugyanilyen készítménye a csempe közti szilikonra is.

Amennyiben egyik módszer sem tetszik Önnek, van egy kiváló tippünk! A HG fugaszínező gondoskodik arról, hogy a csempe közti fuga visszanyerje eredeti szépségét. Ahhoz, hogy ez a készítmény hatékony legyen, ajánljuk a HG vízkőeltávolító használatát. Miután ezt alkalmazták, elkezdhetik használni a fugaszínezőt. 

Színmegújító fugára

Ebben az esetben a várt hatás garantált! A HG fugaszínező kb. 4 800 forintba kerül. A szennyeződések eltávolítására használhatják a már említett terméket vagy a HG fugatisztítót, melynek ára kb. 1500 forint. 

Gőztisztító

Amennyiben van lehetőségük gőztisztító hazsnálatára (a legkedveltebb a Kärcher), akkor mindenképpen próbálják ki! Alapja a meleg víz és a nyomás. A magas hőmérsékletnek köszönhetően a szennyeződések feloldódnak, így elég csak áttörölni egy ronggyal. Egy ilyen eszközt a kinti csempére is hazsnálhatnak. Amennyiben nincs otthon gőztisztítójuk, nyugodtan kölcsönözzenek! Egy ilyen eszköz kölcsönzése kb. 10 ezer forint/nap a lokalitástól függően. 

Próbálják ki a házi praktikákat

Hogy is lehetnénk szakemberek, ha nem kínálnánk Önöknek egyszerű és hatékony megoldásokat, melyek ráadásul olcsóak és a hozzávalók minden háztartásban megtalálhatóak. A fuga tisztítására otthoni receptúrákat is alkalmazhatnak, melyek visszaadják a fuga eredeti színét és fényesé varázsolják azt. 

1. tisztítás ecettel és konyhasóval

Szükségünk lesz:

  • Fehér ecetre
  • Konyhasóra

Ebből a két hozzávalóból keverjenek sűrű pasztát, majd vigyék fel a csempék közé. Végül súrolják át fogkefével. 

2. tisztítás citromsóval és szódabikarbónával

Szükségünk lesz:

  • 1/2 csésze szódabikarbónára
  • 1/3 csésze citromsóra
  • 10 csésze meleg vízre

Ezen hozzávalókat keverjék össze és vigyék fel a fugára. Hagyják hatni 30 percig, majd súrolják át egy öreg fogkefével. 

3. tisztítás konyhasóval és fehérítővel

Szükségünk lesz:

  • 1/4 csésze fehérítőre
  • 3/4 csésze konyhasóra

Ahogy az előbbi esetben, most is egy sűrű anyagot kapunk, melyet a fúgára kell kenni. 30 perc után dörzsöljé át fogkefével. 

Amennyiben valamelyik módszert már próbálták, esetleg van más tapasztalatuk, akkor ismereteiket megoszthatják kommentben. Ez sok olvasó számára nagy segítség lehet!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 23.07.2019
A cikk értékelése:
(89%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan rendezzük be az otthoni edzőtermet olcsón és praktikusan? Hogyan rendezzük be az otthoni edzőtermet olcsón és praktikusan?

Egy otthoni edzőterem olyan megoldás, amely minden kifogástól megszabadít! Segítünk berendezni az otthoni edzőtermet úgy, hogy tökéletesen ellássa a funkióját és ne eméssze fel az összes...

Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből? Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből?

Melyek a leghatékonyabb készítmények a vízkő eltávolítására? Létezik természetbarát megoldás is? WC tisztítás Coca-Colával? Minden alternatívát és sok mást megtudhatnak cikkünkből! 

Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben? Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben?

A fűben növő gaz eltávolítása egy rémálom mindenki számára! Ezért tőlünk megtudhatják, hogyan írthatnak ki akár olyan gyomokat is, mint a tarackbúza.