Hogyan tisztítsuk a csempe közti réseket nem csak a fürdőszobában?

Hálás, praktikus és tartós. Pontosan ilyennek ismerjük a csempét! Leggyakrabban a fürdőszobában, konyhában, előszobában, erkélyen vagy a teraszon találkozunk vele. 

A csempe és a fuga tisztítása

Ez egy nagyon hálás felület, hiszen könnyen tisztántartható és nagyon jó hőszigetelő tulajdonságai vannak. 

Ennek ellenére néha kellemetlenséget is okoz! A különféle anyagok és színek a felvitelénél elkerülhetetlen a fuga használata. Ez az anyag a csempék közötti résekben megváltoztatja kinézetét. Egy idő után megsárgul, vízkő vagy akár penész is kialakulhat rajta. 

Természetesen a fuga színével változnak a vizuális tulajdonságai is. Leggyakrabban fehér fugát használnak, de pont ez érzékeny leginkább a szennyeződésekre. De nem kell aggódni! Hogyan tisztíthatjuk a fugát? Hogyan varázsolhatjuk tisztává a csempe közti réseket? Milyen készítményeket használjunk? A válaszokat cikkünkben találják! 

Tisztítószerek

A leghatékonyabbak természetesen azok a szerek, melyek kifejezetten erre a célra vannak. A fuga tisztítása így nem lesz szenvedés! Elég ha egy kis időt áldoznak rá és a végeredmény csodálatos lesz! Elsőként a Fixinela Perfektet fugatisztítót említjük meg. Kimondotta fehér fuga tisztítására való, hiszen eltávolítja a zsíros lerakódásokat és szennyeződéseket. Grill, sütő és fuga tisztítására is használják. Nem kerül többe 900 forintnál. 

Kitűnő választás a Pulirapid fugatisztító, mely elbánik a kosszal a csempén, burkolt kerámia kádon vagy mosdókagylón is. Feladata az, hogy eltávolítsa a vízkövet és az egyéb lerakódásokat, tehát fehérítő és fényesítő hatása is van. Természetes kő esetében inkább a már említett Fixinelát használják, ill. a következő módszereket is alkalmazhatják. Ez a készítmény kb. 600 forintba kerül. 

Készítmények fuga tisztítására

Hatékony lehet a Fuga megújító CeresitRenoFuge Fehér használata is. Egy filctollról van szó - fugára, melynek segítségével áthúzzák a csempe közti fugát, így az visszanyeri eredeti pompáját. A Ceresitnek van egy ugyanilyen készítménye a csempe közti szilikonra is.

Amennyiben egyik módszer sem tetszik Önnek, van egy kiváló tippünk! A HG fugaszínező gondoskodik arról, hogy a csempe közti fuga visszanyerje eredeti szépségét. Ahhoz, hogy ez a készítmény hatékony legyen, ajánljuk a HG vízkőeltávolító használatát. Miután ezt alkalmazták, elkezdhetik használni a fugaszínezőt. 

Színmegújító fugára

Ebben az esetben a várt hatás garantált! A HG fugaszínező kb. 4 800 forintba kerül. A szennyeződések eltávolítására használhatják a már említett terméket vagy a HG fugatisztítót, melynek ára kb. 1500 forint. 

Gőztisztító

Amennyiben van lehetőségük gőztisztító hazsnálatára (a legkedveltebb a Kärcher), akkor mindenképpen próbálják ki! Alapja a meleg víz és a nyomás. A magas hőmérsékletnek köszönhetően a szennyeződések feloldódnak, így elég csak áttörölni egy ronggyal. Egy ilyen eszközt a kinti csempére is hazsnálhatnak. Amennyiben nincs otthon gőztisztítójuk, nyugodtan kölcsönözzenek! Egy ilyen eszköz kölcsönzése kb. 10 ezer forint/nap a lokalitástól függően. 

Próbálják ki a házi praktikákat

Hogy is lehetnénk szakemberek, ha nem kínálnánk Önöknek egyszerű és hatékony megoldásokat, melyek ráadásul olcsóak és a hozzávalók minden háztartásban megtalálhatóak. A fuga tisztítására otthoni receptúrákat is alkalmazhatnak, melyek visszaadják a fuga eredeti színét és fényesé varázsolják azt. 

1. tisztítás ecettel és konyhasóval

Szükségünk lesz:

  • Fehér ecetre
  • Konyhasóra

Ebből a két hozzávalóból keverjenek sűrű pasztát, majd vigyék fel a csempék közé. Végül súrolják át fogkefével. 

2. tisztítás citromsóval és szódabikarbónával

Szükségünk lesz:

  • 1/2 csésze szódabikarbónára
  • 1/3 csésze citromsóra
  • 10 csésze meleg vízre

Ezen hozzávalókat keverjék össze és vigyék fel a fugára. Hagyják hatni 30 percig, majd súrolják át egy öreg fogkefével. 

3. tisztítás konyhasóval és fehérítővel

Szükségünk lesz:

  • 1/4 csésze fehérítőre
  • 3/4 csésze konyhasóra

Ahogy az előbbi esetben, most is egy sűrű anyagot kapunk, melyet a fúgára kell kenni. 30 perc után dörzsöljé át fogkefével. 

Amennyiben valamelyik módszert már próbálták, esetleg van más tapasztalatuk, akkor ismereteiket megoszthatják kommentben. Ez sok olvasó számára nagy segítség lehet!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 23.07.2019
A cikk értékelése:
(89%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra? Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra?

A hólánc nem tartozik az autó kötelező felszereltségei közé, de a havas és jeges utakon nagy segítségünkre lehet. Segítünk a választásban! 

Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát? Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát?

Ez a probléma manapság egyre elterjedtebb és a megoldást az ornitológusok és ökológusok is keresik. Hogyan szabadulhatnak meg a harkálytól? Mi lehet segítségükre? Cikkünkből...

Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet? Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

A fürdőszoba átépítésére készülnek? A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? Mi segítünk...