Hogyan tisztítsuk a bőrt, bőrkanapét, kabátokat?

A bőr sokakban kelt luxusérzetet, nagyon elegáns és kényelmes is. Sokan vágynak bőr autóülésre, kanapéra, elegáns bőrcipőre vagy kabátra. 

A bőr tisztítása

A bőr azon anyagok közé tartozik, melyek tartósak, de sajnos kényesek is. Ettől függően több bőr típust különböztethetünk meg. Műbőr, fehér, fekete, hasított és természetes bőr. Mindegyik különleges ápolást igényel. Hogyan ápoljuk a bőrt? Hogyan tisztítsuk? Hogyan lehejünk belé új életet? Moshatjuk mosógépben is? Itt megtalálják a leghasznosabb tippeket a bőr ápolását illetően! 

Milyen típusú bőrről van szó? 

Műbőr (ökobőr) - a természetes bőrt helyettesíti. Előnye az, hogy két rétegből áll, de e mellett szellőzik is. Ápolása is egyszerű. Nem kimondottan szükséges speciális tisztítószerek vásárlása, elég egy átlagos krém és rongy. Hátránya az, hogy ha nem tisztítjuk rendszeresen, akkor a szenyeződés helyén folt keletkezik. Nagy pozitívuma a kedvező ár. 

Valódi (természetes) bőr - hosszantartó és rugalmas. Ez az oka annak, hogy olyan sokszor használjuk. Leggyakrabban cipők, kabátok, kanapék, fotelek vagy autóülések esetében. Általában bika bőrét szokták használni. A valódi bőr nagyon sokáig kitart, még gyakori használat mellett is, ráadásul antiallergén! Ápolására ajánlott speciális szereket használni. 

A bőrkabát és bőrcipő tisztítása

Kezdjük a divattal! A bőr a divat elhanyagolhatatlan része! A valődi bőr még mindig luxus darabként van jelen a divatban. Hogyan tisztítsuk? Hogyan ápoljuk? Hogyan tisztítsunk ki egy bőrkabátot? 

A bőrkabátok esetében az első lépést rögtön vásárlás után kell megtenni! El kell végezni az ún. impregnálást. Egy speciális készítmény segítségével, melyet a boltban megvásárolhatnak, bebiztosítják, hogy a bőr ellenálló legyen a vízzel és a szennyeződésekkel szemben. Ez a cipőkre is vonatkozik! A nano technológia bebiztosítja, hogy a felület sokkal ellenállóbb legyen. 

Leggyakrabban a hasított bőrrel adódnak problémák. Hogyan tisztítsuk a hasított bőrt? Ez esetben is fontos az impregnáció! Azt, hogyan ápolják megtanulják tisztítás közben. A foltok esetében néha elég nedves rongyot használni. A hasított bőr esetében használható a bőr tisztítására vásárolható hab is. Ilyet beszerezhetünk a COMBI nevű gyártótól. Egy ilyen szer kb. 1500-3000 Ft. Ilyesféle termékekre specializálódott az ISOKOR is, de hasonló termékeket bőrrel foglalkozó boltokban is vásárolhatnak. Szinte bárhol találhatnak tisztítószert hasított bőrre. 

Vízlepergető spray bőrre

Hogyan mossuk a bőrt? Meg se forduljon a fejükben, hogy kimosnák a bőrkabátot! Ez nagy rizikó lenne! Ennek ellenére egy 30°C-os mosás és öblítés még rendben van. Mindig olvassák el azt is, mit ír a gyártó! A minőségi bőrnek egy ilyen mosást ki kellene bírnia!

Hogyan ránctalanítsuk a meggyűrt bőrt? Ha cipőről vagy ruhától van szó, akkor a viaszt ajánljuk. Kabát esetében a viasz aplikálása után fel kell akasztani a kabátot egy akasztóra, hogy teljesen egyenesen lógjon. Ami a vasalást illeti, egy anyagdarab segítségével vasalhatják, mellyel lefedik a bőrt. Így se vasalják túl magas hőmérsékleten! A cipők esetében ez egy kicsit bonyolultabb, mivel hordás közben a bőr meghajlik és berepedezik. Ebben az esetben is csak a viszat lehet kipróbálni! 

A bőr kanapé és a bőr autóülés tisztítása 

Hogyan tisztítsuk a bőr kanapét? A kanapé ápolása és tisztítása azért fontos, hogy megőrizze eleganciáját és sok éven át gyönyörködhessünk benne. A kanapét évente kétszer ajánlott ápolni. Az erre legalkalmasabb és leghatásossabb szer az RD2 Cleaner. Kb. 8 ezer forintért vásárolhatják meg. Ez egy tisztító és ápoló szer is egyben. Eltávolítja a kisebb szennyeződéseket, ill. védőréteget alakít ki a bőr felületén. Gyakran használják a Gliptone nevű terméket is, mely a természetes olajoknak köszönhetően gyönyörű csillogást is biztosít. 

Hogyan tisztítsuk a fehér bőrt? Lényegében az ápolás menete ugyanaz. Ennek ellenére léteznek speciális készítmények kifejezetten fehér bőrre. Ilyen pl. a Leather Master szett, melyet 20 ezer forintért vásárolhatnak meg. Létezik Leather Master mini szett is (8 000 Ft), amely a bőr és műbőr általános ápolására szolgál. Ez a készítmény kimondottan a foltok eltávolítására fókuszál. Az általános ápolók fő feladata a tisztítás és a védelem. 

Az autóbőr tisztítása? A bőr autóülések esetében is nagyon fontos az ápolás! Meg kell becsülni azt a luxust, hogy a bőr nyáron hűt, télen fűt. Tökéletes szer a bőr ápolására az Autoglym, mely új élettel tölti meg a bőrt, megtisztítja és ápolja. A bőr karbantartása így kb. 3 600 forintba kerül. Ne feletkezzünk meg a berepedt bőr problémájáról sem! Ezt a sérülést színtelen gittel lehet eltüntetni. A bőr tisztításánál és ápolásánál bevált termék a Leatherson Leather Filler. 

Amennyiben felújításról van szó, és az átlagos ápolók és tisztítók nem segítenek, akkor a bőr renovátort ajánljuk. Leggyakrabban spray formában találkozhatunk vele. Ennek a készítménynek köszönhetően újből szép és esztétikus lesz a bőr. Pl. a hasított bőrre való Moneta renovátor 900 Ft-ba kerül. Hasonló készítmények léteznek bőrre és autóülésre is. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 21.07.2019
A cikk értékelése:
(90.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?

Tudják, hogy mi az a szú, mi mindenre képes és hogyan kell tőle megszabadulni? Mai cikkünkből minden fontosat megtudhatnak róla és azt is eláruljuk, hogyan szabadulhatnak meg tőle! 

Hogyan ragasszunk tükröt a falra?Hogyan ragasszunk tükröt a falra?

Az egyik leggyakrabban falra ragasztott tárgy manapság a tükör. Hogyan végezhetjük el ezt a feladatot sikeresen? Cikkünkből megtudhatnak minden fontos információt és azt is, hogyan...

Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?

Ezt a problémát nagyon egyszerűen meg lehet szüntetni, csak tudni kell, hogyan. Van az Önök számára pár tippünk, melyeknek köszönhetően örökre megszabadulhatnak a bűztől.