Hogyan téliesítsük a medencét?

Nem jó ezt kimondani, de a nyárnak bizony már lassan vége. Már nem süt olyan erősen a napocska, így a medencében történő relaxáció már a múlté. De a nyár egyszer újra eljön! Annak érdekében, hogy a következő nyáron is használhassuk a mednecénket megfelelően kell gondoskodnunk róla, így a téliesítés is nagyon fontos! 

A medence téliesítése szeptemberben

A medence téliesítése egy olyan lépés, amely meghatározza a medence további állapotát. A víz kiengedése nem elég ahhoz, hogy a medencét felkészítsük a télre! A föld feletti és a leásott medencék téliesítése között csak apró eltérések vannak! Mikor és hogyan téliesítsük a föld feletti medencét? Miért fontos a téliesítés? Mi legyen a medencében lévő vízzel? Hogyan készítsük elő a medencét télre? Minden fontosat megtudhatnak cikkünkből, ahol hasznos tippeket és tanácsokat is találhatnak! 

Mikor és miért téliesítsük a medencét? 

Alapvetően ahhoz a szabályhoz kell magunkat tartani, hogy a medencét akkor téliesítjük, amikor a nappali hőmérséklet stabilan 15°C alatt van, míg az éjszakai hőmérséklet nem haladja meg az 5°C-t. Esetleg a víz hőmérsékletét is megmérhetik. Amennyiben az stabilan 10°C körül van, akkor itt az idő a téliesítésre! Természetesen ezek csak irányadó értékek, így a medencét már a fürdési szezon vége után is téliesíthetik. 

Rögtön több okot is tudunk mondani arra, hogy miért fontos a medencék téliesítése. Az első és egyben fő ok az, hogy senki sem szeretné, hogy a jég kárt tegyen a medencéjében! A második ok, hogy meggátoljuk a szennyeződések kialakulását, ill. hogy a medencében található víz a következő szezonban is használható legyen! Tehát ez egy természetbarát megoldás! Ráadásul a víz sincs ingyen! A víznek a tél után precíz tisztításon kell átesnie, de ez még mindig jobban megéri, mint a víz kiengedése. 

A tiszta víz létfontosságú

A föld feletti medencékből el kell távolítani a szennyeződéseket. A vízben és a medence falain található lerakódásokat is el kell távolítani! Ez az első lépés ahhoz, hogy a következő hónapokban ne szaporodjon el a penész, a moszat és a medencénk ne váljon a baktériumok paradicsomává. A szűrő kitisztításáról se feltkezzünk meg! Akármilyen típusú szűrőjük is van (szűrőbetét, homokszűrő), ügyeljenek a megfelelő tisztításra. Ez történhet vegyszerekkel vagy mechanikusan.

Javítsák fel a víz pH értékét

Ez is egy nagyon fontos tényező. A víz pH érékének 6,8 - 7,4 között kellene lennie. A klórnak pedig 0,3 - 0,5 mg/l között! Amikor ezek az értékek elérik a megfelelő szintet, akkor kezdhetnek használni egyéb vegyszereket. A pH érték javítására a Chemoform pH-Plus-ot ajánljuk, mely granulátum formában kapható, de létezik pH-Minus változat is. E készítmény segítségével tehát megfelelő pH értéket érhetnek el. 

A klór megfelelő érétkét az Aquamar Chlor Stabillal érhetik el. Annak érdekében, hogy minden rendben legyen és ne kelljen attól félniük, hogy moszatok alakulnak ki a medencében vagy elszíneződik a víz, használjanak téliesítő oldatot. Ez védi a medencét kemény fagyok esetén és meggátolja a lerakódások kialakulását. E vegyszer használata után ajánlott legalább 6 órán keresztül szűrni a vizet! 

A víz kiengedés

Hova tegyük a medncében lévő vizet? A modern medencék esetében már nem feltétlenül szükséges kiengedni a vizet télre. A szabály az, hogy a vizet legalább annyira ki kell engedni, hogy semmilyen beépített technikai eszköz ne legyen vízben. Tehát a vízszint legalább 20 cm-el legyen alattuk. Fúvókák, szűrő, stb. Távolítsanak el minden csövet és vegyék ki őket a medencéből! 

Abban az esetben, ha a medencében világítás is van, akkor azt feltétlenül el kell távolítani! A víz kiengedése után a szűrőt is vegyék ki és kössék le a motort. Tegyék egy biztonságos helyre. Ellenőrizzék a fúvókákat, a melegítőt és minden apró részletet, hogy sehol ne maradjon víz. Ha van rá lehetőségük, akkor a vizet medenceporszívóval szívják ki!

A medence lefedése

Amennyiben a medencéjük üveg vagy plexi tetővel van lefedve, akkor van pár lehetőségük a faggyal szembeni védelemre. A medence letakarása azt is meggátolja, hogy fény jusson a vízbe, így nem szaporodnak el a moszatok. Nagyon kényelmes megoldás az univerzális ponyva használata. Nem kell feleslegesen költeni drága takarókra és ponyvákra! Ha több pénzt szeretnének rászánni, akkor megéri egy sűrű hálót vásárolni. Ez meggátolja a nagy felületű jég kialakulását. 

Medence fagytestek téliesítéshez

TIPP: Az összefüggő jégréteg kialakulása ellen a fagytesteket ajánljuk, amelyek zavaró elemként vannak jelen a jég kialakulása során. Olcsóbb megoldás akár a PET palack is lehet. Pár darabot rögzítsenek egymáshoz és helyezzenek a vízbe. Ezzel megakadályozzák, hogy a jég nagy területre kiterjedjen és kárt tegyen a medence falában. 

A medence téliesítése sós vízzel

Alapvetően normális, édesvíz esetén a már említett pontokhoz kell magunkat tartani. A sós víz előnye az, hogy csökkenti a víz fagypontját, így valamivel kitolhatják a téliesítés időpontját. Ennek ellenére nem szabad alábecsülni a téliesítés fontosságát! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 11.12.2019
A cikk értékelése:
(86.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...

Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől? Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől?

A lótücsök jelenléte a kertben általában nagy problémát jelent, ráadásul sok esetben az ellene ajánlott védelem sem fejti ki a kellő hatást. Hogyan harcolhatnak e kártevő ellen?