Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből?

A vízkőlerakódás természetesen nem csak a wc csészét és a tartályt érinti! Hiszen a fürdőszoba egyik legnagyobb ellensége a vízkő! Amennyiben a wc csészében vagy a tartályban lerakódik a vízkő, az elég sok kellemetlenséget okozhat számukra...

A vízkő eltávolítása a wc-ből

Azon kívül, hogy bűz áradhat belőle, ill. hogy nem a legesztétikusabb látvány, még a lefolyót is eltömítheti, mivel fennakadhat rajta a wc tartalma, ami így nem jut el a szennyvíz tartályba. 

Ezt a problémát már mindenképen orvosolni kell, de a legfontosabb a megelőzés! Hogyan távolítsuk el a vízkövet? Vízkőlerakódás a wc-ben? Vízkő a tartályban? Melyek a leghatékonyabb készítmények vízkő ellen? Létezik természetbarát megoldás is? A wc tisztítása Coca-Cola segítségével? Minden alternatívát és sok mást is megtudhatnak az alábbi bekezdésekben! 

Miért alakul ki a vízkő? 

Ne ijedjenek meg, nem csak Önöknél van ez így! A vízkő azon anyagok lerakódásával jön létre, melyeket a víz tartalmaz. Főleg magnéziumos és kalciumos molekulákról van szó, amelyek feloldódnak a vízben. A víz keménységétől függően a vízkő is változó lehet. Más lehet a színe, a felülete és az összetétele. Általánosan véve igaz, hogy vízkő főleg azokon a helyeken alakul ki, ahol a víz hőmérséklete változik (forraló, bojler) vagy ott, ahonnan nem tud elfolyni, tehát állóvíz esetén. 

Éppen ez történik a wc esetében is. A wc csészében vagy a tartályban található víz nem kering folyamatosan, így lerakódások alakulnak ki. Hogyan előzhetjük ezt meg? Kezdjük tehát a prevencióval! 

Ecet a vízkő ellen - bevált praktika

Bizony, az ecet nagyon hasznos lehet az egész háztartásban, akár a konyhán kívül is! Segít az eldugult lefolyón, a lerakódott zsíros foltokon vagy a szennyezett forralón. A wc esetében használhatjuk megelőzésre is. A vízkövet úgy távolítsák el ecet segítségével, hogy éjjelre öntsenek ecetet közvetlenül a tartályba és hagyják hatni pár órán keresztül! Legjobb, ha a vizet kiengedik a tartályból, elzárják a vizet, annak érdekében, hogy csak a tiszta ecet legyen benne. Ezt követően legalább kétszer egymás után húzzák le a wc-t. 

Ezt a technikát akkor is alkalmazhatják, ha a vízkövet közvetlenül a wc csészéből szeretnék eltávolítani. Öblítsék ki a wc csészét és zárják el a vizet! Az ecetet öntsék a wc csészébe és hagyják hatni pár órán át, legjobb esetben egy egész éjszakán át hatni. Végül dörzsöljék át wc kefével és húzzák le! Az ecet abban az esetben is segít, ha a vízkő még nem rakódott le. Elég ha időnként öntenek egy kevés ecetet a tartályba. 

Citromsav

Akár por vagy folyékony formában! Tulajdonképpen ez teljesen mindegy! A felvitel lényege ugyanaz, mint az ecet esetében! A citromsav nagy előnye, hogy nem lesz tőle olyan büdös. Tisztítás során csak egy kis dörzsölésre lesz szükség és meglátják milyen hatékony tud lenni a citromsav! Az ecettel együtt ezek a legolcsóbb megoldások, ráadásul a legtermészetbarátabbak is! Amennyiben az első ecettel vagy citromsavval történő tisztítás során nem járnának sikerrel, akkor ismételjék meg a folyamatot! 

A Coca-Cola is beválhat

Igen, ez egy olyan élelmiszer, ami még a vízkövet is feloldja! Biztosan láttak már videókat arról, hogy milyen jól zsírtalanít a Coca-Cola, hogy mennyire szépen megtisztítja az autók ütközőit, a motorteret vagy fényesíti ki az érméket. Tehát eltávolítja a vízkövet is? A Coca-Colával történő tisztítás éppen azért hatékony, mert citromsavat és foszforsavat tartalmaz. Meg lennének lepődve, hogy milyen mennyiségben! Egyszerűen, ahogy az ecet és a citromsav esetében is, csak öntsék a Coca-Colát a wc csészéjébe! Csak óvatosan és lassan, hogy a buborékok ne távozzanak belőle! Legalább két liter használatát javasoljuk! 

Nyugodtan hagyják hatni 12 - 14 órán keresztül, majd húzzák le a wc-t. Az eredmény? Meg lesznek lepődve! A maradék szennyeződést elég egy kicsit megdörzsölni kefével és olyan lesz a wc csésze, mint a reklámokban! 

Sósavat a wc-be!

Akár hidrogén-klorid néven is ismerhetik. Ez egy gyakori kémiai alapanyag, melyek tisztítás vagy feloldás során szoktak használni. Azt viszont hozzá kell tennünk, hogy akár égési sérülésekek is okozhat, ezért fontos, hogy használjanak kesztyűt, amikor ezel az agresszív kémiai anyaggal manipulálnak. Már kb. 300 forintért is vásárolhatnak 31%-os sósavat. A használat során gondoljanak arra is, hogy a sósavnak is szüksége van egy kis időre, míg elkezd hatni, ill. hogy utánna megfelelően kiszellőztessék a helyiséget!  

A sósavat semmiképpen se használják a tartályban, hiszen az tartalmazhat műanyag részeket vagy gumi tömítéseket, melyeket a sósav egyszerűen tönkretenne! 

Tisztítószerek

Több tucat terméket is ajánlhatnánk, melyek mind nagyon könnyen beszerezhetőek! Olyan készítményeket igyekeztünk összegyűjteni Önöknek, amelyek a vízkő eltávolítását minden esetben kitűnően elvégzik! 

Az első tisztítószer, ami még a megelőzésben is segít, az a Bref Tornádó. Egyszerűen eltávolítja a vízkövet és a lerakódásokat! Fényessé teszi a wc csészét és neutrális illata van. E por állagú tisztítószer ár kb. 900 Ft. 

A másik közkedvelt készítmény, mely főleg a megelőzésben van segítségünkre, az a Pulirapid WC Gél. Fertőtlenítésre is szolgál, ill. eltávolítja a lerakódásokat! Az öblítőtartály tisztítására is használható, ráadásul kellemes, frissítő illata van! Ára szintén 900 Ft körül mozog. 

Tisztítószerek a vízkő eltávolítására a wc-ből

A másik jól ismert segítő a vízkő eltávolítását illetően a Domestos Zero Blue, amely a vízkő eltávolítására és a baktériumok elpusztítására specializálódott! Hosszú ideig hat, ráadásul fertőtelnít is! Kevesebb, mint 600 forintért vásárolható meg. 

A Dekalko nevezetű készítmény is nagyon hatékony, amely por formájában érkezik. Kitűnően elbánik a vízkővel a víz melegítéses elektromos berendezések esetében is. Ezen kívül a wc-ből és a csempéről is eltávolítja a vízkövet! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 17.11.2019
A cikk értékelése:
(88.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra? Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra?

A hólánc nem tartozik az autó kötelező felszereltségei közé, de a havas és jeges utakon nagy segítségünkre lehet. Segítünk a választásban! 

Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát? Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát?

Ez a probléma manapság egyre elterjedtebb és a megoldást az ornitológusok és ökológusok is keresik. Hogyan szabadulhatnak meg a harkálytól? Mi lehet segítségükre? Cikkünkből...

Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet? Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

A fürdőszoba átépítésére készülnek? A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? Mi segítünk...