Hogyan távolítsuk el a ragasztókat és címkéket?

Ez egy olyan probléma, melyet valószínűleg mindenki ismer. Matricák, címkék, levonók mind az őrületbe tudnak minket kergetni! Általában nem is arról van szó, hogy rosszat tennének, mindössze sürgősen szeretnénk őket eltávolítani. 

Matricák eltávolítása a bútorról

Nagyon könnyen el lehet merülni a ragasztók és címkék eltávolításában a hűtőről, bútorokról, autóról, de akár egyéb tárgyakról is, mint a poharak, tálak vagy játékok. Vagy van könnyebb megoldás is? 

Lehet, hogy elegendő a megfelelő technika ismerete. Hogyan távolítsuk el a címkéket a műanyagról? Hogyan szabaduljunk meg az autón található matricáktól? Mi legyen a ragasztószalaggal? Mit kezdjünk a megszáradt ragasztóval? Próbálják ki az alábbi trükköket! 

Hogyan távolítsuk el a címkéket a konyhából? 

Valószínűleg itt találkozunk leggyakrabban ezzel a problémával. Mindenki ismeri azt a szituációt, amikor egy tálon vagy poháron matricák jelennek meg. Hogyan távolítsuk el a matricákat a hűtőről? Hogyan szabadulhatunk meg a műanyagra vagy edényekre ragasztott matricáktól? 

Amennyiben problémájuk akadt a címkékkel az ilyen tárgyakon, esetleg a konyhai felszerelésen, akkor probálják ki az olajat (növényi, autó vagy kenőolaj - lényegtelen). Az olajat vigyék fel egy rongyra vagy szalvétára és töröljék át vele a matricát úgy, hogy az beszívja az olajat. Hagyják legalább 20 percig hatni, majd óvatosan távolítsák el. Amennyiben az egész éjszaka folyamán hagyják hatni az olajat, akkor sem rontanak el semmit. Használhatnak mosogatószivacsot is. 

Nem biztos, hogy ez a módszer minden esetben hatásos. Amennyiben még maradt valamennyi szennyeződés vagy matrica darabok a felületen, akkor használjanak radírt! Ennek segítségével éppen a felesleges ragasztómaradványoktól szabadulhatnak meg. 

Ha az olaj nem válik be, próbálják ki az ecetet. Elég csak áttörölni vele a matricát, hatni hagyni és végül ledörzsölni. A mi tesztünk során nem történt olyan, hogy az olaj ne segített volna. 

Matricák a bútoron

Egy valóságos rémálom, amit saját csemetéink okoznak. Ebben az esetben a matricák megjelenhetnek az ajtón, műanyagon, üvegen, de még a szőnyegen is. Hogyan távolítsuk el a ragasztószalagot a padlóról? Lényegében ugyanazokat a megoldásokat alkalmazhatjuk, mint a konyhában. 

Kitűnő segítőtárs lehet a körömlemosó is. Elég csak benedvesíteni vele egy rongyot vagy egy szivacs durva oldalát, majd kezdjék el dörzsölni a levonót egészen addig, amíg le nem jön. 

Néhány műanya, lakk, festék a bútoron nem biztos, hogy jól tűri az aceton oldatot, ezért jobb az leőző megoldást választani vagy a malegítést. 

Hajszárítóval is nagyon hatékonyan megszabadulhatunk a matricáktól. Fel kell melegíteni az adott helyet, majd könnyedén eltávolítjuk a matricát. Ily módon szabadulhatnak meg a szalagragasztótól is. A ragasztómaradékot meleg vízzel átitatott ronggyal törölhetik el. 

A szőnyegekből és egyéb textíliákból vasaló vagy forró gőz segítségével távolíthatják el a ragasztót. Ezzel a módszerrel hatékonyan eltávolíthatják a kétoldalú ragasztót a padlóról. A meleg gőz vagy a hajszárító kitűnő választásnak bizonyulnak, melyek lehetővé teszik, hogy karcolások nélkül szabaduljanak meg a matricáktól, ragasztótól. 

Matricák üvegen vagy autón

Hogyan távolítsuk el a levonókat az üvegről? Feltehetően ez a leggyakoribb hely, ahol matricákkal találkozunk. Az autópálya matrica eltávolítása néha valódi rémálom lehet. Elszakad és ragasztómaradékot hagy maga után. 

Valaki a jégkaparót használja, de ez általában nem segít. A matrica ott hagyja nyomait az üvegen és az autó lakkozásán is. Nagyon hatékony megoldás viszont az ablaktisztító vagy a WD40 spray. Ezeket fújják a problémás részre és hagyják hatni. Ez után egyszerűen távolítsák el a matricát. Amennyiben nem rendelkeznek ilyen készítményekkel, használjanak vazelint. 

Adott esteben tiszta benzint, tehát higítót is használhatnak. Ezek esetében legyenek óvatosak, hogy ne tegyenek kárt a lakkozásban vagy a műanyagban. Az készítményt vigyék fel egy rongyra, töröljék át vele a matricát, majd kaparják le. 

Egy kis ügyességet igényel a meleglevegős pisztoly használata. Ezt ne alkalmazzák műanyagon vagy fán. Üveg vagy lakk esetében fokozatosan melegítsék fel, közben pedig szedjék le a matricát. Ne használják túl intenzíven! 

Speciális készítmények címkék eltávolítására

Ha egyik módszer sem válik be, akkor válasszanak a speciális tisztítószerek közül. A háztartásokban általában a Label Off nevezetű készítményt használják, mely a műanyagról, üvegről, fémről távolítja el a címkéket, ragasztókat. 1500 Ft-ért vásárolható meg. 

A Hagesan nevezetű készítmény is jó választás lehet - eltávolítja a matricákat, ráadásul 600 forinttal olcsóbb az előbb elmítettnél. Autóüvegre és lakkra az Apursil spray ajánlott, mely kitűnő matricák eltávolítására. 

Reméljük, hogy ezen tippek segítségével könnyedén megszabadulnak a címkéktől és ragasztóktól! Fontos, hogy tudják a megfelelő módszert! Próbálkozzanak és ne adják fel egykönnyen! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.07.2019
A cikk értékelése:
(88.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan lehet megszabadulni a szarkalábaktól a kertben?Hogyan lehet megszabadulni a szarkalábaktól a kertben?

Tele van a kerted édes gyümölcsökkel, de nem élvezed a termést, mert évről évre leszedi egy szarka? Csatlakozz hozzánk és nézd meg, hogyan védhetőek hatékonyan és egyszerűen a...

Birkagyapjú, szőrme és bőr mosása és tisztítása. Nem kell tisztítóba vinni!Birkagyapjú, szőrme és bőr mosása és tisztítása. Nem kell tisztítóba vinni!

Olyan takarókat vagy párnákat keres otthonába, amelyeket egész évben használhat, hipoallergének és természetes anyagból készülnek? Válassza a birkagyapjút! Ma tanácsokat is adunk az...

Mérgező növények a macskák számára. Veszélyes az Aloe Vera?Mérgező növények a macskák számára. Veszélyes az Aloe Vera?

Mely növények nem megfelelőek a macskák számára, mit tegyünk velük és hogyan derítsük ki, ha cicánkat megmérgezték? Olvassa el tanácsainkat és teremtsen biztonságos otthont szőrös...