Hogyan tároljuk a kerékpárt a lakásban? Akasszuk fel!

Ezzel a problémával sok olyan család találkozhat, aki lakásban él, ezért nem rendelkezik felesleges rakodóhellyel. Ha szeretnek kerékpározni, akkor a bicikli tárolása néha igazi fejtörést okozhat.

A kerékpár tárolása lakásban

Főleg, ha nem áll rendelkezésükre alagsor vagy padlás, ahol tárolhatják dolgaikat. Szerencsére, a kerékpárok tárolását keratívan is meg lehet oldani mégpedig úgy, hogy az biztonságos is legyen. Ezért lettek kifejleszte a különféle állványok és tartótk. 

Tárolhatom a kerékpárt a lakásban? Hogyan? Inkább a garázsban vagy a lakásban tároljam? Jó ötlet a biciklitartó plafonra? Melyik a legjobb tartó? Ezekre a kérdésekre választ kaphatnak cikkünkben!

Speciális tartók és állványok

Mivel reálisak szeretnénk maradni, ezért el kell mondanunk, hogy a lakásban tárolni a biciklit bizony nem főnyeremény. Olykor azonban nincs más választásunk és meg kell találnunk a megfelelő megoldást. Jó választás lehet a fali kerékpártartó vagy a különféle állványok, melyek olyan helyzetbe teszik a biciklit, hogy az senkinek ne galibázzon. 

Falra akasztott kerékpár

Ezen kívül van néhány különleges módszer is a kerékpár tárolására, ahol a kreativitásukat is kiélhetik. Mik tehát a lehetőségek? 

Falra akasztott kerékpár

Előszőr fel kell mérni, hogy mennyire stabilak a lakás falai. Ha pl. gipszkartonból készült falaik vannak, akkor valószínűleg nem jó ötlet lyukat fúrni és felakasztani egy biciklit arra a falra. A kerékpár súlyát is figyelembe kell venni, ill. azt, hogy olykor használni is szeretnénk a biciklit.

A kerékpár felakasztása az első keréknél fogva - ez a megoldás jó lehet egy lakásba, de a pincében vagy az alagsorban könnyebben, praktikusabban alkalmazható. Így akár egynél több biciklit is tárolhatunk egy helyen! Ez a megoldás nem a legjobb a lakásba, mivel a fel- és leakasztás során a kerék nekiütközhet a falnak és összekoszolhatja azt. 

Fali kerékpártartó

Előnye azonban az alacsony ár, ill. hogy több kerékpárt is elhelyezhetünk egymás mellé. 

Felfogatás a váznál - kerékpártartó a falra. Ebben az esetben a kerékpár vízszintesen helyezkedik el, ezért kevesebb helyet foglal, mint az előző esetben. A rögzítés magasságát a saját fizikai képességeikhez igazítsák! Csak Önökön múlik, hogy a kerékpárt pár centiméterrel a föld fölé vagy esetleg magasabbra szeretnék tenni. 

Felfogatás a vázon

Előnye a könnyű kezelés, de ezt a módszert csak a valóban stabil falak esetében ajánljuk, mivel viszonylag mély lyukra van szükség ahhoz, hogy rögzíteni tudjuk a kerékpárt. 

Rögzítés a kerékpár pedáljánál – ez lényegében ugyanazt takarja, mint a váznál történő felfogatás. Kisebb hátránya, hogy ennél a módszernél is hozzáér a kerék a falhoz, tehát könnyen koszossá válhat a fal. Ezzel a módszerrel sok helyet spórolhatnak, de stabil falra lesz szükségük hozzá. 

A kerékpártartók ára különböző lehet. Átlagos használatra kb. 3000 - 6000 forint értékben vásárolhatnak kerékpártartót. 

Kerékpártartó plafonra

Lehet, hogy ez a módszer első hallásra nem tűnik megfelelőnek egy lakásba, de amennyiben nagy a belmagasság a lakásukban és van hely valamelyik helyiség sarkában, akkor a kerékpár rögzítése a plafonra megoldhatja a problémájukat a tárolással. 

A kerákpár rögzítése a plafonra - a plafonra rögzíthető kerékpártartó helyspórolás szempontjából a legelőnyösebb. Különféle módon lehet rögzíteni ezeket a biciklitartókat. Felakaszthatják a keréknél, a nyeregnél vagy a kormánynál fogva. A kerákpárt akár csigával rendelkező tartóra is rögzíthetik, amely segít felhúzni azt a plafonig. 

Kerékpártartó a plafonra

Kerékpártartó a plafonra

Az a módszer inkább a garázsokban és az alagsorokban működik, de ha stabil plafonnal rendelkeznek, akkor biztosan értékelni fogják. Ahogy azt már említettük, ez a leghelytakarékosabb megoldás, tehát megéri a nagyobb befektetést! Az ilyen kerékpártartók ára 4 000 - 13 000 forint körül van. 

Állványok

Ebben az esetben semmit nem kell fúrnunk, nem kell semmit felakasztanunk vagy hozzáfogatnunk. Elég, ha van egy kevés helyünk az előszobában vagy a garázsban. Ilyen esetben egyszerűen beparkolhatunk a kerékpárral a kerékpárállványba. 

Magas állvány kerékpárra

Egyszerű bicikli állvány

Természetesen hosszútávon ez nem túl praktikus megoldás, hiszen ugyanannyi helyet vesz el, mintha egy átlagos kerékpárállványba állítanánk a biciklit. Ez inkább csak szezonális megoldásnak jó. Téli tárolásra inkább az előző módszereket használják! 

Teleszkópos kerékpárállvány – e állvány ára ugyan magasabb, de könnyű kezelést biztosít, nagy teherbírású és nagyon praktikus megoldás a kerékpárok tárolására. Nem kell semmit fúrni sem! Elég, ha a teleszkópos állványt kifeszítik a talaj és a plafon közé. 

Teleszkópos állvány kerékpárra

Akár a fal mellé is tehetik és a kerékpárt vízszintesen tárolhatják rajta. Az ilyen állványok akár 2 - 4 kerékpárt is elbírnak. 

Kerékpár az erkélyen

Természetesen ez is egy lehetőség. Amennyiben egyáltalán nincs hely a lakásban, nincs pince vagy padlás sem, akkor az erkély is számításba jöhet. Ugyanazokat a módszereket használhatjuk itt is, mint a lakásban. Tehát akár a plafonra vagy a falra is tehetjük a kerékpárt. 

A kerékpár tárolása az erkélyen

A kerékpár téli tárolásakor speciális takarókat is használhatnak, amelyek megvédik azt a hidegtől és a nedvességtől. Egy ilyen védő ára kb. 1500 Ft. 

A kerékpár kreatív tárolása

Egy kerékpár a lakásban általában nem ad hozzá az esztétikai élményhez, sőt! Éppen ezért sokan megrettennek még a gondolattól is! Emiatt készültünk pár tippel, amelyek segítenek kreatívan tárolni a kerékpárt a lakásban. Lehet, hogy valamelyik kép Önt is meginspirálja!

Kerékpár tárolása a szekrényen

Kerékpár a falon, a polcok között

Fából készült kerékpártartó

 

Kerékpártartó a szekrényben

a képek forrása: pinterest.com

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 01.02.2020
A cikk értékelése:
(92.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól? Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól?

Létezik olyan dolog, ami kárt tehet a térkőben? Milyen készítményeket használjunk a tisztítására? Hogyan érhetjük el, hogy a térkő úgy nézzenk ki, akár az új? Cikkünkben minden kérdésre...

A konyhapult megfelelő magasságaA konyhapult megfelelő magassága

A konyhapult magassága nagyon fontos tényező a konyha berendezése során. Cikkünkből megtudhatják, hogyan határozhatják meg a megfelelő magasságot úgy, hogy az új konyha ne legyen káros...

Anatómiai párnák - minden, amit tudni érdemesAnatómiai párnák - minden, amit tudni érdemes

Az anatómiai párna tökéletes választás azoknak, akik éjjel nem tudják magukat rendesen kialudni és fájdalommal kelnek, ami az egész napos tevékenységüket is befolyásolja.