Hogyan tároljuk a kerékpárt a lakásban? Akasszuk fel!

Ezzel a problémával sok olyan család találkozhat, aki lakásban él, ezért nem rendelkezik felesleges rakodóhellyel. Ha szeretnek kerékpározni, akkor a bicikli tárolása néha igazi fejtörést okozhat.

A kerékpár tárolása lakásban

Főleg, ha nem áll rendelkezésükre alagsor vagy padlás, ahol tárolhatják dolgaikat. Szerencsére, a kerékpárok tárolását keratívan is meg lehet oldani mégpedig úgy, hogy az biztonságos is legyen. Ezért lettek kifejleszte a különféle állványok és tartótk. 

Tárolhatom a kerékpárt a lakásban? Hogyan? Inkább a garázsban vagy a lakásban tároljam? Jó ötlet a biciklitartó plafonra? Melyik a legjobb tartó? Ezekre a kérdésekre választ kaphatnak cikkünkben!

Speciális tartók és állványok

Mivel reálisak szeretnénk maradni, ezért el kell mondanunk, hogy a lakásban tárolni a biciklit bizony nem főnyeremény. Olykor azonban nincs más választásunk és meg kell találnunk a megfelelő megoldást. Jó választás lehet a fali kerékpártartó vagy a különféle állványok, melyek olyan helyzetbe teszik a biciklit, hogy az senkinek ne galibázzon. 

Falra akasztott kerékpár

Ezen kívül van néhány különleges módszer is a kerékpár tárolására, ahol a kreativitásukat is kiélhetik. Mik tehát a lehetőségek? 

Falra akasztott kerékpár

Előszőr fel kell mérni, hogy mennyire stabilak a lakás falai. Ha pl. gipszkartonból készült falaik vannak, akkor valószínűleg nem jó ötlet lyukat fúrni és felakasztani egy biciklit arra a falra. A kerékpár súlyát is figyelembe kell venni, ill. azt, hogy olykor használni is szeretnénk a biciklit.

A kerékpár felakasztása az első keréknél fogva - ez a megoldás jó lehet egy lakásba, de a pincében vagy az alagsorban könnyebben, praktikusabban alkalmazható. Így akár egynél több biciklit is tárolhatunk egy helyen! Ez a megoldás nem a legjobb a lakásba, mivel a fel- és leakasztás során a kerék nekiütközhet a falnak és összekoszolhatja azt. 

Fali kerékpártartó

Előnye azonban az alacsony ár, ill. hogy több kerékpárt is elhelyezhetünk egymás mellé. 

Felfogatás a váznál - kerékpártartó a falra. Ebben az esetben a kerékpár vízszintesen helyezkedik el, ezért kevesebb helyet foglal, mint az előző esetben. A rögzítés magasságát a saját fizikai képességeikhez igazítsák! Csak Önökön múlik, hogy a kerékpárt pár centiméterrel a föld fölé vagy esetleg magasabbra szeretnék tenni. 

Felfogatás a vázon

Előnye a könnyű kezelés, de ezt a módszert csak a valóban stabil falak esetében ajánljuk, mivel viszonylag mély lyukra van szükség ahhoz, hogy rögzíteni tudjuk a kerékpárt. 

Rögzítés a kerékpár pedáljánál – ez lényegében ugyanazt takarja, mint a váznál történő felfogatás. Kisebb hátránya, hogy ennél a módszernél is hozzáér a kerék a falhoz, tehát könnyen koszossá válhat a fal. Ezzel a módszerrel sok helyet spórolhatnak, de stabil falra lesz szükségük hozzá. 

A kerékpártartók ára különböző lehet. Átlagos használatra kb. 3000 - 6000 forint értékben vásárolhatnak kerékpártartót. 

Kerékpártartó plafonra

Lehet, hogy ez a módszer első hallásra nem tűnik megfelelőnek egy lakásba, de amennyiben nagy a belmagasság a lakásukban és van hely valamelyik helyiség sarkában, akkor a kerékpár rögzítése a plafonra megoldhatja a problémájukat a tárolással. 

A kerákpár rögzítése a plafonra - a plafonra rögzíthető kerékpártartó helyspórolás szempontjából a legelőnyösebb. Különféle módon lehet rögzíteni ezeket a biciklitartókat. Felakaszthatják a keréknél, a nyeregnél vagy a kormánynál fogva. A kerákpárt akár csigával rendelkező tartóra is rögzíthetik, amely segít felhúzni azt a plafonig. 

Kerékpártartó a plafonra

Kerékpártartó a plafonra

Az a módszer inkább a garázsokban és az alagsorokban működik, de ha stabil plafonnal rendelkeznek, akkor biztosan értékelni fogják. Ahogy azt már említettük, ez a leghelytakarékosabb megoldás, tehát megéri a nagyobb befektetést! Az ilyen kerékpártartók ára 4 000 - 13 000 forint körül van. 

Állványok

Ebben az esetben semmit nem kell fúrnunk, nem kell semmit felakasztanunk vagy hozzáfogatnunk. Elég, ha van egy kevés helyünk az előszobában vagy a garázsban. Ilyen esetben egyszerűen beparkolhatunk a kerékpárral a kerékpárállványba. 

Magas állvány kerékpárra

Egyszerű bicikli állvány

Természetesen hosszútávon ez nem túl praktikus megoldás, hiszen ugyanannyi helyet vesz el, mintha egy átlagos kerékpárállványba állítanánk a biciklit. Ez inkább csak szezonális megoldásnak jó. Téli tárolásra inkább az előző módszereket használják! 

Teleszkópos kerékpárállvány – e állvány ára ugyan magasabb, de könnyű kezelést biztosít, nagy teherbírású és nagyon praktikus megoldás a kerékpárok tárolására. Nem kell semmit fúrni sem! Elég, ha a teleszkópos állványt kifeszítik a talaj és a plafon közé. 

Teleszkópos állvány kerékpárra

Akár a fal mellé is tehetik és a kerékpárt vízszintesen tárolhatják rajta. Az ilyen állványok akár 2 - 4 kerékpárt is elbírnak. 

Kerékpár az erkélyen

Természetesen ez is egy lehetőség. Amennyiben egyáltalán nincs hely a lakásban, nincs pince vagy padlás sem, akkor az erkély is számításba jöhet. Ugyanazokat a módszereket használhatjuk itt is, mint a lakásban. Tehát akár a plafonra vagy a falra is tehetjük a kerékpárt. 

A kerékpár tárolása az erkélyen

A kerékpár téli tárolásakor speciális takarókat is használhatnak, amelyek megvédik azt a hidegtől és a nedvességtől. Egy ilyen védő ára kb. 1500 Ft. 

A kerékpár kreatív tárolása

Egy kerékpár a lakásban általában nem ad hozzá az esztétikai élményhez, sőt! Éppen ezért sokan megrettennek még a gondolattól is! Emiatt készültünk pár tippel, amelyek segítenek kreatívan tárolni a kerékpárt a lakásban. Lehet, hogy valamelyik kép Önt is meginspirálja!

Kerékpár tárolása a szekrényen

Kerékpár a falon, a polcok között

Fából készült kerékpártartó

 

Kerékpártartó a szekrényben

a képek forrása: pinterest.com

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 01.02.2020
A cikk értékelése:
(92.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.