Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kaparásról és a jelölésről a kertben?

Ejött az az időszak, amikor előszeretettel járunk ki a virágzó kertbe, figyeljük a növények fejlődését és még elültetjük az utolsó palántákat! Nagyon sok külső hatás van, ami tönkreteheti munkánkat!

 Kapar a kutya a kertben

Betegségek, időjárás, kártevők, mint a patkányok, egerek és vakondok. Ezek mind gyakori veszélyt jelentenek. Ezek mellett még kutyánk viselkedését is számításba kell venni! Egy kutya, aki a kertben kapar és jelöli a területét igazán nagy károkat képes okozni. Miért viselkedik így? Hogyan szoktathatják le kutyájukat az ásásról?

Miért kapar a kutya a kertben?

Több oka is lehet. Fontos a konkrét kutyafaj. A tacskók, vérebek és vadászkutyák természetébe erősen beleivódott ez a viselkedésforma, ezért nagyon nehéz leszoktatni őket róla. Természetesen minden lehetséges, de keményen kell hozzá dolgozni és a siker nem garantált! A kaparás leggyakoribb okai: 

  • el szeretnének kapni egy kártevőt (vakond, egér...)
  • unatkoznak és így szórakoztatják magukat
  • kapcsolatot szeretnének teremteni más kutyákkal
  • szökni szeretnének
  • fel szeretnék hívni figyelmünket
  • egyedül érzik magukat és stresszesek
  • a nedves idő támogatja ezt a viselkedést
  • élelmet szeretnének elrejteni

Miért ás lyukat a kutya a kertben?

Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kaparásról és a jelölésről a kertben?

Több tucat módszer létezik! A kutya azonban mégiscsak kutya! Mindegyiknek megvan a saját természete és temperamentuma. Az agyuk működése teljesen eltér az emberi agytól, ezért nem várhatjuk el, hogy a kutyák mindenre úgy fognak reagálni, ahogy azt mi elképzeljük. A viselkedésük megváltoztatásához éppen ezért pontos, gondos és türelmes edzésre van szükség. 

Fontos megérteni, mirét teszi azt a kutya, amit. Csak így választhatjuk ki a megfelelő módszert, amellyel leszoktathatjuk a nem kívánt szokásokról. Az is lényeges, hogy jól ismerjék kutyájukat! Tudni kell, hogy mi válik be nála, milyen impulzusokra reagál és mit szeret. Így már meg is van a megfelelő alap ahhoz, hogy hozzákezdjenek a kiképzéshez! 

Több tér, gyakori séták

Az ásás problémája főként akkor bukkan elő, ha a kutyus gyakran be van csukva. Mozgása ezzel korlátozva van, ezért a szabadon futkározás jelenti számára a teljes szabadságot. Egy nagyon jó megoldás, ha külön helyet jelölünk ki erre a célra. 

Arra is meg lehet tanítani a kutyát, hogy egy konkrét helyen ásson, de persze ehhez is szükséges egy kis oktatás. Amint máshol kezd el ásni, határozottan rá kell szólni! Amennyiben elegendő szabadságot biztosítanak a kutyusnak pl. séták formájában, akkor nem az ásásba fogja fektetni energiáját. 

Más örömforrás

Amennyiben kutyájuk mindenképpen ásni és jelölni szeretne, akkor megpróbálhatják elterelni a figyelmét. Ehhez használhatnak különféle játékokat, amelyek biztosan érdekelni fogják kedvencüket. Ahogy a kutya elkezd ásni próbálják meg elcslani pl. kedvenc játékával. Ezen kívül az is lényeges, hogy elegendő időt áldozzanak kutyájukra, hogy ne érezze magát egyedül. 

Játék a kutyával

Egy másik aktivitás vagy szórakozás akár a pihenés is lehet. Érdemes kijelölni a kertben egy helyet, ami csak a kutyusé lesz. Egy kényelmes, árnyékban lévő kuckónak minden kutya örül! 

A kutya ivartalanítása

A kaparás egyik leggyakoribb oka, hogy a kutya meg akar szökni, mivel megérzi egy szuka szagát. Ilyen esetben a kaparás tényleg nagyon intenzív. A lenyugtatás egyik hatásos módja az ivartalanítás. Bizonyított tény, hogy az ivartalanított kutyák sokkal ritkábban szöknek meg. A legfontosabb azonban ebben az esetben is az, hogy mennyi időt szán a gazda a kutyájára! 

Készítmények ásás ellen kutyáknak

Igen, ilyen is létezik! Ez a készítmény szagával űzi el a kutyát. Szétszórható a fűben, a kertben vagy az előkertben is! A kutyákra egyáltalán nem ártalmas. Egyszerűen csökkenti az ásás iránti vágyat és minimalizálja ezt a fajta aktivitást. 

Mások tapasztalatai - tanácsok és tippek

Az interneten rengeteg fórumon olvashatják az emberek véleményét, akik már próbálkoztak e probléma megoldásával. Valaki több, mások kevesebb sikerrel jártak! Cikkünkben azonban a leghatékonyabb módszereket tüntetjük fel, amelyek segítenek leszoktatni a kutyát az ásásról. 

A kutyák gyakran ásnak a kerítés mellett, mert el szeretnének szökni. Ilyenkor ajánlott megerősíteni a kerítés alsó részét. A kiképzés részeként borsot vagy chilit is szórhatunk szét a kertben. Ennek csak rövidtávú hatása van, de mégis sokat segíthet a kutya nevelésében. 

Nagyon hatékonyan leszoktatható a kutya a kaparásról, ha az adott helyre szétszórják a saját ürülékét. Annak szaga elűzi a kutyát és Önöknek nem kell az ásás problémájával foglalkozniuk. 

Professzionális kutyaiskola

Amennyiben már mindent kipróbáltak és semmi sem segített, akkor egy professzionális kutyakiképzőre lesz szükségük! Azt tudniuk kell, hogy ez egyáltalán nem egy olcsó módszer! Időre és türelemre van hozzá szükség. A professzionális kutyakiképzők általában 17 - 35 ezer forintot számláznak ki három óra kiképzésért. 

Kutyaiskola

A szakemberek meg tudják határozni, hogy melyik módszer a legmegfelelőbb a kutya számára, ezért a végeredmény szinte garantált. 

A gazdi hozzáállása

Végül ki szeretnénk hangsúlyozni, amit már említettünk - a kutya nem ember! A gazdinak kell ésszerűbbnek lennie! Neki kell tudnia, hogy miért kapar a kutya. Az ok azonban általában az, hogy nem szánnak elég időt a kutyusra. Ebből kifolyólag kedvencük unatkozik és máshol keresi a szórakozást. Használjanak pozitív jutalmazási módszert és tanítsanak a kutyának új dolgokat. Minden a gazditól függ! Amilyen a gazda, olyan a kutyája! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 25.08.2021
A cikk értékelése:
(92.6%)

További cikkek a kategóriában:

Dübel téglához, poliészterhez, gipszkartonhoz: Tudják, hogy mikor melyiket kell használni? Dübel téglához, poliészterhez, gipszkartonhoz: Tudják, hogy mikor melyiket kell használni?

Egy szekrényt vagy polcot szeretnének rögzíteni a falra? Akkor az egyik legfontosabb dolog a megfelelő dübel vagy tipli használata! A változatos anyagok miatt elengedhetetlen, hogy...

A levelek gyors eltávolítása az ereszcsatornából? A megoldás az eresztisztító robot! A levelek gyors eltávolítása az ereszcsatornából? A megoldás az eresztisztító robot!

A tejüveg nem csak az ajtóba való. Tudják, hogyan kell tisztítani? A tejüveg nem csak az ajtóba való. Tudják, hogyan kell tisztítani?

Nagyon gyakori a háztartásokban és irodákban. Szebbé teszi a belteret és egy csipet eleganciát és luxust csempész otthonainkba. A tisztítása egyáltalán nem bonyolult! Mai cikkünkben...