Hogyan szabaduljunk meg a zöld víztől és moszatoktól a medencében?

Bizony a békanyálas medencét senki sem szereti! A fülledt nyári napokon a medence az a hely, ahol egy kicsit felfrissülhetünk és lehűthetjük testünket. Amennyiben problémájuk adódott a moszatokkal és a medencében lévő zöld vízzel, akkor valahol hibát vétettek. 

Zöld víz a medencében

A medence zavaros vizével mindenképpen kell valamit kezdeni! Fontos tudatosítani, hogy ezt a problémát megelőzhetjük a megfelelő vegyi anyagok használatával és rendszeres karbantartással. 

Moszatok a medencében? Hogyan szabadulhatunk meg a zöld víztől? Milyen vegyszererket használjunk a medencébe? Hogyan adagoljuk őket? Hogyan csökkentsük a víz pH értékét? Cikkünkben minden fontosat megtudhatnak a medence vizének karbantartásáról, a moszatok eltávolításáról és a megfelelő fertőtlenítésről. 

Miért zöldül be a medence vize? 

Ne áltassuk magunkat, a medence vize a nem megfelelő karbantartás miatt koszos. Egyáltalán nem igaz, hogy heti egy klórtablettával letudhatjuk a medence vizének karbantartását! Problémát általában a nem megfelelő szerek használata vagy a nem optimális adagolás okoz. 

Annak érdekében, hogy jól tudjuk kezelni a moszatokat, a zavaros vagy zöld vizet, ahhoz ki kell ismernünk magunkat az alapvető fogalmak között! Csak így határozhatjuk meg, hogy miért pont a mi medencék vize koszos. 

A vízkeménység

Ez a paraméter attól függ, hogy hol élnek, vagyis milyen vízzel töltik fel a medencét. A kútból származó víz általában közpesen vagy nagyon kemény. Logikus, hogy minél keményebb a víz, annál több kalciumot, magnéziumot és más ásványi anyagot tartalmaz, melyek idővel lerakódnak. A víz keménységét elemzéssel lehet meghatározni. A vízkeménység ideális értéke a medencében 180 - 250 mg/l. 

Savas vagy lúgos víz - a víz pH értéke

A víz pH értékét 1-től 14-ig terjedő skálán mérhetjük, ahol a 7 a neutrális érték. Ettől az értéktől felefelé a víz lúgos, míg az alacsonyabb érték savas vizet jelez. Amennyibe a pH érték magasabb, akkor lerakódások jelennek meg a vízben. Amennyiben a víz pH értéke alacsonyabb, akkor a fürdés csípő, viszkető érzést idézhet elő. A megfelelő érték tehát 6,8 - 7,4 között van. 

pH tesztcsík a medence vizére

A víz pH értékét rendszeresen kellene mérni tesztcsík segítségével. Egy csomag ára kb. 990 - 3500 Ft.

A pH csökkentése vagy növelése

A pH csökkentésére akkor van szükség, ha a medence vize zavaros, zöld színű vagy moszatok jelentek meg benne. 

A ph növelésére pedig akkor van szükség, ha a fürdés kellemetlen, csípő, viszkető érzést okoz. Hogyan lehet a legegyszerűbben növelni a víz pH értékét? Olvassanak tovább és megtudhatják! 

A fertőtlenítés is fontos 

Ez nélkül lehet a pH érték akármilyen! Nem segít a lágy víz sem! A víz vegyi kezelésére nagyon sok lehetőség van. Léteznek klórtartalmú és klór nélküli készítmények. Azt hozzá kell tenni, hogy a klórtartalmú készítmények valamivel hatékonyabbak, főleg akkor, ha a medence gyakran van használva. A fertőtlenítéshez használhatnak folyékony szereket vagy tabletta formában kaphatóakat. A folyékonyak esetében a készítményt megfelelő mennyiségben öntsék a medence vizébe a szűrőhöz közel. A tablettát közvetlenül a tartályba ajánlott tenni, ahol a víz a szűrőrendszeren folyik keresztül. A vízben található klór mennyiségét cseppteszttel ellenőrizhetik. Az ideális érték 0,3 - 0,5. 

A klór ideális értékének fenntartásához használhatják az Aquamar 7 Day Tabst, melynek 1,6 kg-os kiszerelése 4490 forintba kerül. A meleg nyári hónapokban a klór adalékot olyan készítménnyel is érdemes kombinálni, mely megakadályozza annak gyors elpárolgását, így növeli hatékonyságát. Erre használhatják az Aquamar ChlorStabil készítményt. 0,9 kg-os kiszerelése kb. 2700 forintba kerül. 

Amennyiben nem részesítik előnyben a klórtartalmú szereket, akkor használják az Aquamar Super Oxi 3l-t, amely hidrogén-peroxid és ezüst részecskék segítségével tisztítja a vizet. Ez a készítmény kb. 5 500 forintba kerül. Ennek köszönhetően elkerülhetik a klór kellemetlen szagát és használat után rögtön fürödhetnek. 

Szabaduljanak meg a moszatoktól és a zavaros víztől!

Amennyiben medencéjük vize moszatos, pedig helyreállították a pH értéket és a vízkeménységet, akkor a Savo Original biztosan segíthet, melyet a kizárólag klórtartalmú készítmények helyett használhatnak. Amennyiben meg szeretnének szabadulni a zöld víztől és moszatoktól a medencében, akkor a 240ml/madagolás ajánlott. Ne feledjék bekapcsolni a szűrőrendszert! Normális adagolás esetébe a Savo adagolása a következő: 80ml/m3. A fertőtlenítő alkalmazása után fél órával már fürödhetnek is. Az egy literes kiszerelés ára 300 - 1000 forint körül van. 

A moszatokon kívül azonban az üledékektől és szennyeződésektől is meg kell szabadulni. Erre az Aquamar Flokkulálószert ajánljuk, mely segít megszabadulni a szennyeződésektől, melyeket ez után össze tudunk gyűjteni mechanikusan vagy a szűrőrendszer segítségével. 

Szűrőrendszer

Ahhoz, hogy a vegyszerek használatának legyen értelme minőségi szűrőrendszerre is szükség van. Az olcsó, felfújható medencék esetében általában szűrőbetétes szűrőt szoktak használni, amely nem sok vizet forgat meg. Fontos a szűrő finomsága is. A homokszűrő a kisebb méretű szennyeződéseket is képes összegyűjteni. A szűrőzsákok még alaposabb munkát végeznek. Lényegében minden vízben megjelenő szennyeződést képesek összegyűjteni. 

Mechanikus tisztítás

Amennyiben a moszatok a medence alján is megtelepedtek, akkor nem segíthet semmi, csak a mechanikus tisztítás. A moszatok megtapadhatnak a medence falán és alján is. A hálón kívül, melyet rendszeresen kellene használni a szennyeződések eltávolítására medence porszívót is használhatunk. Vannak félautomata porszívók, melyeket a szűrőrendszerre kapcsolva kell használni. 

Amennyiben Önöknek ez nem elég, akkor vásárlojanak egy automata medence porszívót. Elég beállítani és egyedül kitisztítja a medencét. 

A legjobb medence porszívók

Téliesítés/nyáriasítás

Annak érdekében, hogy ne legyenek problémák a medence nyáriasításával fontos a megfelelő téliesítés. Az alapos szűrésen és mechanikus tisztításon kívül fontos az is, hogy a vizet olyan magasságig kiengedjék, hogy a szűrőrendszer fúvókái ne érjenek bele. Télre is tehetnek klórt a medencébe. Az érték akár a megengedett 3x-a is lehet. Természetesen a medencét télre le kell fedni. 

Ha nem vétünk sehol hibát, akkor a nyáriasítás sem lesz problémás. Vagy mégis? Moszatok és zöld víz? A tél utáni zöld vizet a medencében a pH érték növelésével hozhatjuk helyre, melyet később neutralizálni kell. A medence vizéhez klórt is kell adni. A medence vizét naponta legalább 6 - 8 órán keresztül kell szűrni. A vegyi tisztítás mellett takarítsák ki a medence falait és alját is! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 14.09.2020
A cikk értékelése:
(90.8%)

További cikkek a kategóriában:

Párazáró tetőfólia akár gipszkartonba vagy pléhbe is - útmutató A-tól Z-ig. Párazáró tetőfólia akár gipszkartonba vagy pléhbe is - útmutató A-tól Z-ig.

A tetőtér beépítéséhez új vagy öregebb ház esetében is megfelelően szigetelt tetőre van szükség. Ehhez nagyon fontos az ún. párazáró tetőfólia használata. Olvassanak tovább és tudjanak...

Bidé és WC egyben, külön vagy bidé zuhanyrózsa?Bidé és WC egyben, külön vagy bidé zuhanyrózsa?

A bidé a fürdőszoba részét képezi és használata nem csak modern, de higiénikus is! Mi is tehát az a bidé és milyen előnyei vannak? Cikkünkből megtudhatják! 

A termosztátos csaptelepek csökkentik a vízszámlát. Tudják meg, hogyan működnek! A termosztátos csaptelepek csökkentik a vízszámlát. Tudják meg, hogyan működnek!

Kényelmesebben szeretnének zuhanyozni és szívesen spórolnának is a vízen? Cikkünkből megtudhatják, hogyan működnek a termosztátos csaptelepek és miért nem csak a fürdőszobában kellene...