Flamingóvirág - szaporítás, öntözés, tápozás

A flamingóvirág Dél-Amerika trópusi őserdeiből származik. Ezeken a területeken kb 500 faj él. Otthoni körülmények között általában csak hibrid fajok bukkannak fel, melyek gyorsan növekednek és sokat virágoznak. 

A flamingóvirág virága

Flamingóvirág- piros

A kertészetekben általában az Anthurium scherzerianum vagy az Anthurium culturum található meg. Ezek piros, rózsaszín, sárga, de néhány esetben akár zöld színűek is lehetnek. 

A flamingóvirág elhelyezése

A flamingóvirág jól tűri a meleg helyiségeket. Az ablak mellé is tehetjük, de kimondottan kerüljük a közvetlen napfényt. Szereti a világos helyeket, de a félárnyékot is. Amennyiben a déli fekvésű ablakban elhelyezett flamingóvirágra napközben süt a nap, akkor inkább árnyékoljuk le, mivel az erős nyári nap megégetheti a leveleket. A téli hónapokban is min. 20 - 23 °C-t kell neki biztosítani, de a 16-18°C-t is elviseli, ami ráadásul a virágzást is serkenti. 

A megfelelő talaj 

A könnyű, közepesen nehéz talajt kedveli, mely levegős. A földet gazdagíthatjuk tölgyfa kéreggel, bükkfaleveles virágfölddel vagy rostos tőzeggel. A földbe pár darab faszenet is tehetünk, így meggátoljuk a gyökerek esetleges rothadását. 

Piros flamingóvirág

Flamingóvirág - virágok teljes pompájukban

Permetezés vízzel

Mivel a flamingóvirág a trópusi tájakról származik, így a magas nedvességtartalmú közeghez alkalmazkodott. Éppen ezért, legalább hetente egyszer le kellene permetezni vízzel. Ügyeljenek arra, hogy a virágokat kerüljék el, hiszen foltok képződhetnek rajtuk, aminek egy kertész sem örülne. 

Öntözés

Ahhoz, hogy megfelelően növekedjen a flamingóvirágunk, a virágföldnek mindig nedvesnek kell lennie. Azt viszont próbálják meg elkerülni, hogy a föld el egyen áztatva. Állott vízzel érdemes öntözni, legalább hetente egyszer. 

A flamingóvirág öntözése hetente egyszer

Piros flamingóvirág öntözése

Amennyiben a föld túl száraz lenne, öntözhetik a növényt gyakrabban is, de akkor figyeljék a gyökerek állapotát. A túl nagy víz mennyiség tönkre teheti a gyökereket. 

Szaporítás, átültetés, tápozás

A flamingóvirág szaporítása meglehetősen bonyolult feladat. Használhatunk levágott hajtásokat, de ha vakmerőek vagyunk, akko akár magról is megpróbálhatjuk szaporítani. 

Olyan flamingóvirágot válasszunk erre a célra, amely éppen nem virágzik. Először kiemeljük a cserépből és óvatosan felosztjuk több részre. Külön cserepekbe ültetjük őket a flamingóvirágnak megfelelő földbe. Az első két hétben nem öntözzük, csak a leveleket permetezzük vízzel. 3-4 hét alatt gyökereznek le. 

A flamingóvirágot két évente ültessük át, amikor a gyökerek már kinőtték a virágcserepet. Laza, levegős földbe ültessük. Márciustól augusztusig érdemes elvégezni ezt a feladatot. Tápozni havonta 1-2x érdemes (márciustól októberig) tápoldattal. 

A flamingóvirág betegségei

A flamingóvirág ellenálló a betegségekkel szemben, viszont kényes a nem megfelelő gondozásra. Ilyenkor levelei elászáradnak, barna vagy sárga foltok jelennek meg rajtuk. Ennek oka a huzat, túlöntözés vagy a közvetlen napfény is lehet. 

Ha levéltetvek támadják meg a növényt, akkor érdeklődjenek a kertészetekben az ajánlott készítmények iránt. A leggykoribb kártevő, ami megtámadja a flamingóvirágot az a pajzstetű. Erre van egy hasznos házi praktika. Egy alkoholba áztatott ronggyal kell áttörölni a leveleket, mivel ez ártalmas a pajzstetveknek. 

A flamingóvirág betegségei - sárga levelek

A flamingóvirág sárga levelei a nem megfelelő gondozás következtében

Tanácsok problémás virágzás esetére 

Sokszor a nem megfelelő hőmérséklet okozza a virágzás hiányát. A növénynek ideális hőmérsékletre és körülményekre van szüksége, melyeket cikkünkben már megemlítettünk. Problémát jelenthet a tápozás elhanyagolása, ill. a téli tápozás is, mely nem ajánlott. Ha minden tanácsot megfogaddnak, akkor akár évente többször is virágba borulhat a flamingóvirág. 

Galéria obrázkov

A cikk szerzője


Komentáre

13/07/2020 17:33
Gáti Zsuzsa

Kényszerűségből a virágzó virágomat át kellett ültetnem. Itthon normál virágföld, 3 l. kifejezetten Flamingó virágnak való föld és 6.2 pH értékü földem volt. Összekevertem jobb híján. Van remény, hogy túéléli? A letört ágakat "savanyú "földbe ültettem.

Hozzászólás írása
Közzétéve: 04.06.2019
A cikk értékelése:
(86.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...