Hogyan szabaduljunk meg a vakondtól? Kifüstölés, csapdák, elriasztás

Minden valamire való gazdának ismerős a konfliktus, amit ez a kis élőlény okoz. Néha egészen az őrület határára kergetheti az embert! 

Hogyan szabaduljunk meg a vakondtól, mely tönkreteszi a kertet és a gyepet?

Gyönyörű pázsit, szép sziklakert, veteménnyel teli kert. Sokszor a vakond miatt ez az idilli kép sajnos csak átmeneti. A vakondnak senki nem örül. Szerencsére a fejlett kornak köszönhetően, ezt a csatát az ember nyeri! Cikkünkből megtudhatják, milyen lehetőségeik vannak a vakond elűzésére. 

Kivel is van dolgunk valójában? 

Közönséges vakond. Egy apró emlős, 10 -15 cm-es mérettel. Testsúlya 70 - 100 g. A rovarevők közé tartozik. Emellett lárvákkal, földigilisztákkal, gyíkokkal és apróbb békákkal is táplálkozik. Képes annyi kukacot megenni, mint saját testsúlya. Lényegében a kártevők nagy részét elpusztítja. Az ország 90%-án találkozhatunk vele.

Bonyolult föld alatti járatokban él. Néhány esetben ezen alagutak hossza akár 800 m is lehet. Nagyon fejlett a hallása és szaglása. Erős mellső végtagjainak köszönhetően a kemény talajon is képes átfúrni magát. Átlagos élettartama 5 év. Már élete első évében képes szaporodni. Egy alomban 3 - 7 vakond csemete található. 

A vakond az erős mellső lábainak köszönhetően a kemény talajon is képes átásni magát. Végeredmény a vakondtúrás.

Nem könnyű leküzdeni ezt a kis élőlényt! Elkapni vagy kiűzni a kertből egyáltalán nem egyszerű! Sok mód létezik, melyek segítségével elkergethetik a vakondot, viszont nem mindegyik hatásos. Cikkünkben átvesszük a lehetőségeket, melyek segíthetnek a vakondot kiűzni a kertből. 

Napelemes vakondriasztó

A legegyszerűbb módszer a vakond kiűzésére a vakondriasztó használata. Ezek alacsony frekvenciájú rezgéseket bocsátanak ki. Ez a vakondokban olyan viselkedést vált ki, mint földrengés esetén, így megpróbálnak elmenekülni. Használata egyszerű! 

A riasztót elég a földbe szúrni. Az energiaéllátásról a napelem gondoskodik. A napelemes vakondriasztó előnye az, hogy a nap folyamán feltöltődik, így éjszaka is működik. A riasztók különböznek hatótávolságukban is. Egy ilyen berendezés ára 6 - 11 ezer Ft körül van. Az ár persze a lefedett terület méretétől is függ. 

Napelemes vakondriasztó

A napelemes vakondriasztón kívül létezik elemre működő alternatíva is. 

Vakondriasztó füstpatron

Ez egy öregebb metódus. Ma talán már nem teljesen hatékony. Ára olcsóbb, 3 000 Ft körüli és az eredmény meglepő lehet. A vakondriasztó füstpatron meggyújtás után szén-dioxidot és kén-dioxidot termel, melyek az alagútba jutás után elpusztítják a vakondot. 

A probléma az lehet, hogy ezek az alagutak rendkívül bonyolultak, így nem biztos, hogy mindenhová eljut a füst. A füst sokáig a föld alatt marad, így lehetséges, hogy a vakond hosszabb idő után pusztul el. Ezt a metódust akkor érdemes alkalmazni, ha a földben nincs vetemény. 

Méreganyagok vakond ellen

Professzionális csapda a vakondok ellen. A kártevőket intenzív illatával csábítja magához. Méreg esetében szükséges, hogy az állat elfogyassza a készítményt, míg a gélek esetében elegendő, ha hozzáér. Mindkét verziónál a készítményt a földbe kell helyezni oda, ahol a vakond tartózkodik. Ára is nagyon kedvező, 2 500 -3 700 Ft körül van. 

Egy másik olcsó alternatíva a kalcium-karbid, melyet a lehető legtöbb vakondtúrásra kell aplikálni, majd leönteni vízzel. Így nagyon erős gázok szabadulnak fel. Egy csomag ára 1500 Ft körül van. 

Víz, csapdák, PET flakon vagy a piros virág vakondok ellen

A vakond kiöntése nem tartozik a hosszan tartó metódusok közé. Így van ez a mechanikus csapdákkal is, melyek ára 1000 Ft-nál kezdődik. Nem garantálják a kedvező végeredményt. Akár egy macskát is hozhatnak a házhoz! 

Ami a növényeket illeti több lehetőségünk is van! Segíthet a hagyma vagy a fokhagyma. A gyepnél a kerti laboda tanácsolt, amelyet akár sziklás területekre is ültethetnek a gyep közelébe. Gyökerei elkergetik a vakondokat a kertből. 

A kerti laboda virág siekresen elűzi a vakondokat és nem csak földbe,de sziklára is ültethetjük

A Kerti laboda gyökérrendszere segít megszabadulni a vakondoktól.

(forrás: herbar.org)

A PET flakonos trükk szintén nagyon széles körben ismert. Valaki szétvágja a flakont, így hatásos propellert készít, melyet a szél hajt és elriasztja a vakondot. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 30.05.2019
A cikk értékelése:
(89.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan tisztítsuk és fertőtlenítsük a kutat? Hogyan tisztítsuk és fertőtlenítsük a kutat?

A kút tisztítását és fertőtlenítését senki sem kerülheti el, aki rendelkezik vele. Ezt a feladatot legalább 2 - 3 évente el kellene végezni. Hogyan lássunk hozzá? Megtudhatják...

Hogyan tisztítsuk meg az aranyat, ezüstöt és az orvosi acélt? Hogyan tisztítsuk meg az aranyat, ezüstöt és az orvosi acélt?

Hogyan érhetjük el, hogy ékszereink hosszú idő után is tökéletesek legyenek? Van Önöknek pár tippünk az arany, az ezüst és az orvosi acél tisztítására! 

Hogyan szabaduljunk meg a nyuszttól? A nyuszt elleni spray segíthet! Hogyan szabaduljunk meg a nyuszttól? A nyuszt elleni spray segíthet!

Ha összetűzésbe kerültek egy nyuszttall, akkor kemény küzdelemre számíthatnak, de soha ne adják fel! Spray a nyusztok ellen, csapdák, elektromos risztók...Melyik a leghatásosabb?