Hogyan szabaduljunk meg a patkányoktól?

Kevés olyan háztartás van, ahová nem költözött még be egy nemkívánt élőlény. Igen, a patkányokról, ill. egyéb rágcsálókról van szó! 

A patkány betegségeket is terjeszt

A patkány egy olyan különleges teremtmény, mely sokakban félelmet kelt, rendetlenséget csinál, ill. nem kis kárt képes okozni. Vessünk ennek véget! Cikkünkből megtudhatják a leghatásosabb praktikákat a patkány elűzésére! 

Vándorpatkány (Rattus norvegicus)

Ez a "kis" rágcsáló az ország nagy részén megtalálható és rendkívül sok van belőle. Hogyan ismerjük fel , hogy otthonunkba patkány fészkelte be magát? A vándorpatkánynak vastag farka, kerek feje, kis szemei vannak. Általában 150 - 200mm hosszú, de a nagyobb egyedek sem számítanak ritkaságnak. Általában szürkésbarna színű, néha a fekete szín is megjelenik benne. Kb. 3 - 4 évet él. Életük 6. - 7. hetében már képesek utódokat nemzeni. A nőstény termékeny időszaka kb. 22 napig tart. Érdekesség, hogy a nőstény általában 7-12 almot nevel fel. Egy alomban általában 8 - 12 kicsiny található. Anyatejjel táplálkoznak és 4 - 5 hét után már önállóak. 

A patkány általában a városokban él, melyek nyugodtak, sötétek, de menedékül is szolgálnak számára. Fészke általában a földben van. A természetben szeret ivóvíz közelében tartózkodni. Számára az úszás sem okoz problémát. Otthnunkban gyakorta ellátogathatnak a pincébe, padlásra vagy akár a spajzba is. A patkány mindenevő. A különféle magokon, gabonán, zöldségen kívül a tojásokat is megeszik. Nagy éhínység esetén akár más rágcsálókat is megtámadnak. Gyakorta megjelennek haszonállatok közelében. Itt ideális körülményeket találnak a szaporodáshoz. Nagyon sok fertőző betegséget hordoznak. 

Már tudunk pár dolgot a patkányokról. Na de hogyan szabduljunk meg tőlük? Vannak humánusabb, de drasztikusabb módszerek is! A kártevőkkel viszont nem érdemes játszogatni! Pontot kell tenni az ügy végére! Hogyan lássunk hozzá? 

 

Csapdák patkányokra

Hatékony megoldás, melyet már régóta használunk. Nem igazán humánus módszer, de a patkány halála gyors és fájdalommentes. Ma már léteznek olyan csapdák is, melyek csak elkapják, de nem ölik meg a patkányt. Így szabadon engedhetik a kis rágcsálót távol otthonuktól. Egy ilyen csapda 6 - 10 ezer Ft körül van. 

Csapdák patkányra

Egy átlagos csapdát 1000 - 3000 Ft-ért is megvásárolhatnak. Ezt a kiadást otthon készített csapdákkal is megspórolhatják, pl. műanyag flakon segítségével. A patkány esetében viszont a házi készítésű csapdák sikere nagyon ritka. Mit hasznájunk csalinak? Gyakori a sajt, dió, magok, hús. Legjobb ha speciális falatkákat vásárolnak kifejezetten erre a célra. A patkány esetében a ragasztót nem is érdemes kipróbálni. Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy hatékony lesz. 

Patkányméreg

Egy nagyon hatásos alternatíva a rágcsálókkal szemben a méreg. Ebben az esetben csak egy lehetőség van. Megölni a patkányt! Ajánlottak a mérgező golyócskák, gyöngyök. Nagyon hatásos patkányméreg pl. a Ratimor (paraffin kockák). 

Ratimor patkányméreg

Ára nagyon kedvező, 1000 - 1500 Ft. Olyan helyre tegyék, ahol már látták a patkányt. A patkány megeszi a mérget, majd lassacskán elpusztul. Mindenképpen vegyék figyelembe a biztonsági szempontot is! A mérget tartsák távol a háziállatoktól és a gyerekektől is. 

Állatokkal a patkány ellen

Köztudott, hogy a patkány egy agresszív állat, így nem okoz neki problémát a macskár vagy kutyára támadni. Így vagy úgy, ha van kutyájuk, valószínűleg a patkány nem jut be Önökhöz! A kutya nem csak elijeszti a patkányt, de sokszor el is kapja. A macska szintén képes megfogni a patkányt. Ne feledjék beoltani kis kedvenceiket! 

Macska az elkapott patkánnyal

Valószínűleg meglepi Önöket, hogy a tengerimalac is hatásos lehet a patkányok ellen. A rágcsálók világában a tengerimalac a patkányok felett áll, így ha egy patkány be akar jutni a tengerimalac területére, nem fog sikerrel járni. 

Hasznos tanácsok 

Az interneten rengeteg tippet és tanácsot találhatnak. Pl. a patkánylyukba dobálhatnak hangos pirotechnikai eszközöket. Elektromos riasztók is léteznek, ezek viszont inkább megelőzésre jók, nem akkor, mikor már meg kellene szabdulni a patkánytól. Ennek ára kb. 8 ezer Ft. 

Ha már igazán nem tudnak mit kezdeni a patkánnyal, akkor forduljanak szakemberhez! A deratizáció kitűnő megoldás, ha hosszú idő után sem tudnak megszabadulni a patkánytól. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.06.2019
A cikk értékelése:
(86.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?