Hogyan szabaduljunk meg a patkányoktól?

Kevés olyan háztartás van, ahová nem költözött még be egy nemkívánt élőlény. Igen, a patkányokról, ill. egyéb rágcsálókról van szó! 

A patkány betegségeket is terjeszt

A patkány egy olyan különleges teremtmény, mely sokakban félelmet kelt, rendetlenséget csinál, ill. nem kis kárt képes okozni. Vessünk ennek véget! Cikkünkből megtudhatják a leghatásosabb praktikákat a patkány elűzésére! 

Vándorpatkány (Rattus norvegicus)

Ez a "kis" rágcsáló az ország nagy részén megtalálható és rendkívül sok van belőle. Hogyan ismerjük fel , hogy otthonunkba patkány fészkelte be magát? A vándorpatkánynak vastag farka, kerek feje, kis szemei vannak. Általában 150 - 200mm hosszú, de a nagyobb egyedek sem számítanak ritkaságnak. Általában szürkésbarna színű, néha a fekete szín is megjelenik benne. Kb. 3 - 4 évet él. Életük 6. - 7. hetében már képesek utódokat nemzeni. A nőstény termékeny időszaka kb. 22 napig tart. Érdekesség, hogy a nőstény általában 7-12 almot nevel fel. Egy alomban általában 8 - 12 kicsiny található. Anyatejjel táplálkoznak és 4 - 5 hét után már önállóak. 

A patkány általában a városokban él, melyek nyugodtak, sötétek, de menedékül is szolgálnak számára. Fészke általában a földben van. A természetben szeret ivóvíz közelében tartózkodni. Számára az úszás sem okoz problémát. Otthnunkban gyakorta ellátogathatnak a pincébe, padlásra vagy akár a spajzba is. A patkány mindenevő. A különféle magokon, gabonán, zöldségen kívül a tojásokat is megeszik. Nagy éhínység esetén akár más rágcsálókat is megtámadnak. Gyakorta megjelennek haszonállatok közelében. Itt ideális körülményeket találnak a szaporodáshoz. Nagyon sok fertőző betegséget hordoznak. 

Már tudunk pár dolgot a patkányokról. Na de hogyan szabduljunk meg tőlük? Vannak humánusabb, de drasztikusabb módszerek is! A kártevőkkel viszont nem érdemes játszogatni! Pontot kell tenni az ügy végére! Hogyan lássunk hozzá? 

 

Csapdák patkányokra

Hatékony megoldás, melyet már régóta használunk. Nem igazán humánus módszer, de a patkány halála gyors és fájdalommentes. Ma már léteznek olyan csapdák is, melyek csak elkapják, de nem ölik meg a patkányt. Így szabadon engedhetik a kis rágcsálót távol otthonuktól. Egy ilyen csapda 6 - 10 ezer Ft körül van. 

Csapdák patkányra

Egy átlagos csapdát 1000 - 3000 Ft-ért is megvásárolhatnak. Ezt a kiadást otthon készített csapdákkal is megspórolhatják, pl. műanyag flakon segítségével. A patkány esetében viszont a házi készítésű csapdák sikere nagyon ritka. Mit hasznájunk csalinak? Gyakori a sajt, dió, magok, hús. Legjobb ha speciális falatkákat vásárolnak kifejezetten erre a célra. A patkány esetében a ragasztót nem is érdemes kipróbálni. Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy hatékony lesz. 

Patkányméreg

Egy nagyon hatásos alternatíva a rágcsálókkal szemben a méreg. Ebben az esetben csak egy lehetőség van. Megölni a patkányt! Ajánlottak a mérgező golyócskák, gyöngyök. Nagyon hatásos patkányméreg pl. a Ratimor (paraffin kockák). 

Ratimor patkányméreg

Ára nagyon kedvező, 1000 - 1500 Ft. Olyan helyre tegyék, ahol már látták a patkányt. A patkány megeszi a mérget, majd lassacskán elpusztul. Mindenképpen vegyék figyelembe a biztonsági szempontot is! A mérget tartsák távol a háziállatoktól és a gyerekektől is. 

Állatokkal a patkány ellen

Köztudott, hogy a patkány egy agresszív állat, így nem okoz neki problémát a macskár vagy kutyára támadni. Így vagy úgy, ha van kutyájuk, valószínűleg a patkány nem jut be Önökhöz! A kutya nem csak elijeszti a patkányt, de sokszor el is kapja. A macska szintén képes megfogni a patkányt. Ne feledjék beoltani kis kedvenceiket! 

Macska az elkapott patkánnyal

Valószínűleg meglepi Önöket, hogy a tengerimalac is hatásos lehet a patkányok ellen. A rágcsálók világában a tengerimalac a patkányok felett áll, így ha egy patkány be akar jutni a tengerimalac területére, nem fog sikerrel járni. 

Hasznos tanácsok 

Az interneten rengeteg tippet és tanácsot találhatnak. Pl. a patkánylyukba dobálhatnak hangos pirotechnikai eszközöket. Elektromos riasztók is léteznek, ezek viszont inkább megelőzésre jók, nem akkor, mikor már meg kellene szabdulni a patkánytól. Ennek ára kb. 8 ezer Ft. 

Ha már igazán nem tudnak mit kezdeni a patkánnyal, akkor forduljanak szakemberhez! A deratizáció kitűnő megoldás, ha hosszú idő után sem tudnak megszabadulni a patkánytól. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.06.2019
A cikk értékelése:
(86.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan rendezzük be az otthoni edzőtermet olcsón és praktikusan? Hogyan rendezzük be az otthoni edzőtermet olcsón és praktikusan?

Egy otthoni edzőterem olyan megoldás, amely minden kifogástól megszabadít! Segítünk berendezni az otthoni edzőtermet úgy, hogy tökéletesen ellássa a funkióját és ne eméssze fel az összes...

Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből? Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből?

Melyek a leghatékonyabb készítmények a vízkő eltávolítására? Létezik természetbarát megoldás is? WC tisztítás Coca-Colával? Minden alternatívát és sok mást megtudhatnak cikkünkből! 

Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben? Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben?

A fűben növő gaz eltávolítása egy rémálom mindenki számára! Ezért tőlünk megtudhatják, hogyan írthatnak ki akár olyan gyomokat is, mint a tarackbúza.