Hogyan használjuk a kávézaccot? Narancsbőrre, virágokra, hajra, ráncokra és a kertben.

Bár ma már a klasszikus török kávét felváltották az instant kávék és a kapszulás kávéfőzők, még mindig sokan vannak, akik nem szeretnék feladni a klasszikus, őrölt kávébabból készült kávét.

Hogyan használjuk a kávézaccot a háztartásban?

De miután elfogyasztottunk egy csésze finom kávét, felmerül a kérdés - mit tegyünk a kávézaccal? Van-e valami haszna a lakásban vagy egyenesen a szemétbe való?

A kávé maximális kihasználása

Sokak számára a kávé egy csodás ital, amely nélkül reggelente nem indulnának el otthonról. Számos egészségügyi előnye van - növeli az energiát, a memóriát és a koncentrációt, segít a zsírégetésben, számos mikrotápanyagot tartalmaz, és megelőzi bizonyos betegségek, például a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és az időskori demencia kialakulását.

A kávézacc dilemmája azokat érinti, akik kávébabot vagy őrölt kávét vásárolnak. Az őrölt kávébabok erősebb aromájúak és ízűek, de az elkészítés előtt le kell őrölni őket. Az őrölt kávé elkészítése kevésbé igényes, de nem marad sokáig friss és gyengébb ízű, mint a kávébab. Az ínyencek azonban azért nyúlnak ezekhez, mert erősebb és gazdagabb az ízük és az aromájuk, mint az instant kávénak, amelyet gyakran kémiai úton ízesítenek.

Az őrölt kávéból eszpresszó, klasszikus főzött kávé készíthető és kávéfőzőgépekben, aeropressekben, mokaforralókban vagy elektromos kávéfőzőkben használható. Bármilyen különbözőek is az elkészítési módok, a kávéfőzőben, a szűrőben vagy a csészében mindenképpen kávézacc marad. Mivel az összes hulladékot egy kosárba keverni nem túl környezetbarát, megmutatjuk, hová mehet még a kávézacc, miután elsődleges célját betöltötte.

15 mód a kávézacc felhasználására

Neutralizálja az erős illatokat és szagokat

Ez a trükk nem csak a hűtőben működik, hanem az egész lakásban használható. Mivel a kávé más szagokat és illatokat is magába szív, szükség szerint a lakás más helyein is bevethető. Frissítőként belevarrható egy kis tasakba vagy harisnyába, amelyet a cipőbe, a cipős szekrénybe, a szekrény fiókjaiba vagy az edzőterembe vitt táskába lehet tenni. Tegyen egy kis üledéket a mosogató mellé is - használhatja a keze megtisztítására, miután megtisztította a zöldségeket, pl. a hagymát vagy a fokhagymát.

Zjemnite mäso Megpuhítja a húst

Sót, savat vagy enzimeket tartalmazó pácokat gyakran használnak a húsok puhítására. A klasszikus klopfoló az izomrostokat is fellazíthatja. De más módon is puhává teheti a húst - kávé alkalmazásával. A kávébab savakat és enzimeket tartalmaz, amelyek ugyanúgy elérik ezt a hatást, mint a hús megpuhítása és sózása. Csak szórja meg a húst a kávézaccal főzés előtt és hagyja a hűtőben legalább 2 órán át. Ezt nem is kell leöblíteni - sütés közben ropogós kérget alakít ki.

Használják kozmetikumokhoz vagy bőrradírként

A kávézacc nem újdonság a természetes kozmetikumok világában. Az őrölt kávét hámlasztóként használják testápolókban, arcpakolásokban, ajakbalzsamokban és kézkrémekben. Hasonlóképpen például zuhanyzás közben is használható.

Kávézacc narancsbőrre vagy bőrradírként kézre és lábra

Finoman masszírozhatják vele az arcot, a kezet és a test többi részét. Segíthet az olyan problémás területeken, mint a fenék és a combok - egy ilyen bőrradír rendszeres használata a narancsbőr csökkenéséhez és eltűnéséhez is vezethet.

Vegyék fel a harcot a karikás szemekkel!

Az alváshiány, az egészségtelen életmód, a stressz és a fáradtság gyakran karikás, vagy puffadt szemek formájában jelennek meg. Míg az uborkát a szemünkre tesszük a hidratálás érdekében, addig a kávézaccot táplálásra használhatjuk. A kávé antioxidánsokat tartalmaz - a bőr öregedésének jelei elleni legismertebb harcosokat. A koffein viszont gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, serkenti a vérkeringést és csökkenti a puffadást. A kávézaccot be lehet nedvesíteni és rajta hagyni a szemen vagy kókuszolajjal pasztát készíthetünk belőle.

Adjanak hajuknak új életet!

A kávézaccnak számos előnye van a haj számára. Az őrölt kávé bőrradírként hat a fejbőrre, ami segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől és így regeneráló hatású. A kávéban lévő koffein bizonyítottan elősegíti az új hajhagymák növekedését, ami segít a vastagabb haj elérésében és a hajhullás lassításában. Az üledék emellett fényt és puhaságot kölcsönöz a hajnak, a barnák pedig természetes festékként értékelni fogják, hogy segít felélénkíteni a hajszínt és gazdagabb barna árnyalatokat elérni.

Szüntessék meg a kellemetlen szagokat a hőtőben!

A különböző típusú élelmiszerek kellemetlen szagot áraszthatnak a hűtőszekrényben. Fent krémtorta, alul zöldségek és fokhagyma, középen pedig húsleves és szegedi káposzta. Ez bizony elég nagy illat-kavalkád!

Kávébab vagy zacc a hűtőben lévő szagok neutralizálásához

Nemcsak a kávébab, hanem az egyszerű kávézacc is segít semlegesíteni a szagokat. Ha megszáradt, tegye egy kisebb edénybe vagy befőttesüvegbe és tárolja a hűtőben. A kávé magába szívja a szagokat és a hűtőszekrénye újra jó illatú lesz.

Újítsák fel a fa bútorokat!

A fabútorok hamar megkarcolódnak és könnyen lehámlanak vagy megkopnak, különösen, ha játékos gyerekek, macska vagy kutya szaladgál a házban. A karcolásokat különböző pasztákkal és spray-kkel lehet elfedni, de ha természetes, vegyszermentes megoldást keres, próbálja ki a kávézaccot! Nedvesnek kell lennie  és egy ronggyal bele kell dörzsölni a karcolásba. Hagyja rajta néhány percig, majd törölje le. Ez felpuhítja a karcolásokat és enyhén megfesti a fát, de lehet, hogy a folyamatot néhányszor meg kell ismételni.

Készítsenek természetes rovarűzőt

Míg a koffein felpezsdítheti és energiával töltheti fel az embert, a rovarokra teljesen más hatással van. A koffein és más anyagok, például a diterpének mérgezőek a rovarok számára. Ha kint szeretnének ülni, főleg nyáron vagy zavarják a szobában lévő bosszantó rovarok, akkor tegyen száraz kávézaccot néhány kis tálkába pár helyre és máris kész a rovarűző! A kávé segít megszabadulni a szúnyogoktól, gyümölcslegyektől és más rovaroktól.

Győzzék le a bolhákat

Egy ideig még folytatjuk a harcot a bosszantó rovarok ellen. A kávézacc bolhák eltávolítására is kitűnően alkalmas. A bolháktól való megszabadulás fárasztó és költséges lehet. Ráadásul a gyógyszertárban vásárolt termékek sok vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek gyakran nem kívánt mellékhatásokhoz is vezetnek. És mégis olyan kevés is elég. Fürdéskor masszírozza a kávézaccot a kutya vagy macska szőrébe, majd öblítse le és szárítsa meg a szokásos módon. A szőrzet puhább és fényesebb is lesz.

Szabaduljanak meg a kártevőktől

A szúnyogokhoz és a rovarokhoz hasonlóan a kávézacc a kerti kártevőkre, különösen a csigákra is hat. A kávézacc a kertben akadályként szolgálhat a különböző kártevőknek. Konténerekben vagy lazán elszórtan a növények között is szétszórhatják. Ezek idővel tápanyagokat vonnak el belőle. A kávézacc a kertben segíthet megszabadulni a csigáktól, hangyáktól és levéltetvektől.

Űzzék el a kóbor macskákat

A macskáknak nagyon jó szaglásuk van és az illatokat intenzívebben érzékelik, mint az emberek. De velünk ellentétben őket nem izgatja fel a kávé illata. Ellenkezőleg - a kávé aromája ugyanolyan hatással van rájuk, mint a csigákra. Ha problémájuk van azzal, hogy a kóbor macskák a kertben vagy a gyerekek homokozójában elássák az ürüléküket, szórjon szét egy kis kávézaccot. A hatás fokozásához keverheti apróra vágott száraz citrusfélék héjával is!

Birkózzanak meg az odaégett fazekakkal

A kávézacc szemcsés állaga megkönnyíti az edények és felületek tisztítását, amelyek erőteljesebb súrolást és tisztítást igényelnek. Segít az edények és serpenyők égett és zsíros szennyeződéseitől való megszabadulásban. Csak szórja a maradékot az égett területre, mossa le szivaccsal vagy ronggyal a szokásos módon és öblítse le meleg vízzel.

Segítség a kandalló tisztításakor

Télen nincs is jobb, mint a kandallóban égő fa kellemes melege. De a hamu eltakarítása már nem olyan kellemes feladat. A hamu nemcsak tetőtől talpig bepiszkítja az embert, hanem az egész házat is beborítja. Hogyan segíthet a kávézacc? Ha a kávézaccot a hamura szórják, akkor az nehezékként fog viselkedni, ami azt jelenti, hogy amikor kisöpri a hamut, akkor nem fog mindenhova szállni és nem lepi be a házat. Ráadásul a kávé elnyeli a szagokat, ami egy újabb kellemes bónusz a hamu eltakarításakor.

Használják természetes színezékként

Ha már sikerült kávéval leöntenie fehér blúzát vagy terítőjét, akkor tudja, milyen nehéz eltávolítani a barna foltot. A kávé természetes színeződését előnyére is fordíthatja és vintage hatást érhet el a pamutból, vászonból vagy papírból készült dolgokon. Hasonlóképpen, a fehér konyharuhákon és teakendőkön lévő foltokat is elrejtheti. Tavasszal a kávézacc természetes tojásfestékként szolgál a céklával, kurkumával, hagymával vagy dióhéjjal együtt.

Tegyék a komposztba és használják a növényeken

Ha már tényleg nem tudod, hogyan használd fel a kávézaccot, legalább dobd a komposztba a vegyes hulladék helyett. Ott lebomlik vagy a földigiliszták megeszik és kiváló minőségű szerves trágya lesz belőle. A kávézacc önmagában is használható trágyaként.

Kávézacc a növényeken

Nitrogéntartalmú, valamint foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot és krómot tartalmaz, ami támogatja a növények növekedését. Csak hagyja az üledéket egy éjszakán át vízben és öntözze meg vele a növényeket vagy szórja közvetlenül a növények köré.

A kávézacc elfogyasztása

Egyes weboldalak szerint a kávézaccot tányéron is használhatjuk. Míg a kávéfogyasztásnak megvannak a maga előnyei, a kávézacc elfogyasztása nem biztos, hogy annyira előnyös, különösen nagy mennyiségben. A kávé olyan anyagokat tartalmaz, mint a cafestol és a kahweol, amelyek a koleszterinszint emelkedését okozzák. Ez nem jelenti azt, hogy a kávézaccnak negatív hatása lenne az egészségre, ha időnként desszertekben, húsokhoz vagy más receptekben használja. Problémás azonban a kávézacc gyakori és rendszeres fogyasztása, amely valóban magas koleszterinszinthez vezethet.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 21.02.2022
A cikk értékelése:
(91.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan lehet megszabadulni a szarkalábaktól a kertben?Hogyan lehet megszabadulni a szarkalábaktól a kertben?

Tele van a kerted édes gyümölcsökkel, de nem élvezed a termést, mert évről évre leszedi egy szarka? Csatlakozz hozzánk és nézd meg, hogyan védhetőek hatékonyan és egyszerűen a...

Birkagyapjú, szőrme és bőr mosása és tisztítása. Nem kell tisztítóba vinni!Birkagyapjú, szőrme és bőr mosása és tisztítása. Nem kell tisztítóba vinni!

Olyan takarókat vagy párnákat keres otthonába, amelyeket egész évben használhat, hipoallergének és természetes anyagból készülnek? Válassza a birkagyapjút! Ma tanácsokat is adunk az...

Mérgező növények a macskák számára. Veszélyes az Aloe Vera?Mérgező növények a macskák számára. Veszélyes az Aloe Vera?

Mely növények nem megfelelőek a macskák számára, mit tegyünk velük és hogyan derítsük ki, ha cicánkat megmérgezték? Olvassa el tanácsainkat és teremtsen biztonságos otthont szőrös...