Hogyan szabaduljunk meg a levéltetvektől? Segíthet a permet vagy a katicabogarak

A tetvek apró és ártalmatlannak tűnő élőlények, amelyek mérete ritkán haladja meg a fél centimétert. A valóságban azonban az egyik legelterjedtebb rovarfajnak számítanak, amelyek a növényeken élősködnek és sok kertészt rettegésben tartanak. Általában kimondottan ellenük kifejlesztett permettel lehet megszabadulni tőlük, de hasznos otthoni tippekkel és trükkökkel is találkozhatunk. 

A tetvek apró rovarok, melyek kolóniában élnek. Egy egyed mérete 1 és 5 mm között mozog. Növényi nedvekkel táplálkoznak és egyáltalán nem válogatósak! Kiszívják a zöldségek, gyümölcsök, rózsák és más dísznövények nedvét is! 

Az alapján különböztetjük meg őket, hogy milyen növényen élősködnek, ezért rengeteg fajtával találkozhatunk. Létezik szilva levéltetű, barack levéltetű, máktetű, komló levéltetű, káposzta tetű és salátat tetű. 

Levéltetű

Hogyan tesz kárt a tetű a növényben?

A legfőbb probléma az, hogy a tetvek gyorsan és nagy mennyiségben szívják ki a növényi nedveket. Főleg fehérjéket szívnak magukba, ami miatt a testükből feldolgozatlan cukor választódik ki. Ez további élőlényeket és problémákat hoz magával. A ragadós anyag a növény szárán és levelein marad és megragadnak benne a spórák, ami miatt feket foltok jelenhetnek meg a leveleken. 

Ilyen esetben a növény károsodott részét érdemes eltávolítani és elégetni, mivel ebben a fázisban már nem lehet a tevekkel harcolni! Ahogy előbb említettük, az édeskés anyag más élőlényeket is vonz, mint pl. a hangyákat, akik sokszor gondoskodni kezdenek a tetvekről. Védelmezik őket a katicákkal szemben és akár más növényekre is át tudják őket vinni, hogy jobban érezzék magukat. 

Tetvek a levélen

A tetvek közvetetten is ártanak a növényeknek, mivel vírusos betegségeket is terjeszthetnek - szilvahimlő. Akár a barackot, a cseresznyét, a meggyet vagy az almát is megtámadhatja. Sajnos gyógyíthatatlan és a fa pusztulásához vezethet. 

Hogyan védekezzünk a tetvek ellen?

Több módja is van a levéltetvek elleni harcnak. Segíthet a permet, a rovarfogó lapok, a dohány vagy a katicabogarak. Nézzük meg az összes lehetőséget tüzetesebben! 

Permet tetvek ellen

A permetről szeretnénk elsőként beszélni, de használatát inkább csak szélsőséges esetben ajánljuk. A boltokban több rovarölőszert találhatunk, amelyek a konkrét fajok ellen lettek kifejlesztve. Figyelembe kell azonban venni, hogy ha meg is találjuk a tökéletes permetet a levéltetvek ellen, ez a szer akkor is negatív hatással lesz a növényre és a tetvek természetes ellenségeire - katicabogarak. 

Permet tetvek ellen

A katicák is segítenek

A hétpettyes katicabogár a levéltetvek természetes ellensége, ezért ez az ellenük folytatott harc legtermészetesebb útja. A legjobb, ha a növények körül ideális körülményeket tudunk teremteni a katicák számára. 

A katicák segítenek megszabadulni a tetvektől

Rovarfogó lapok

A boltok polcain különféle biológia védelmet nyújtó eszközkkel is találkozhatunk. Ilyenek a rovarfogó lapok is, amelyek tökéletesek üvegházakba, fóliákba, de szobákba is! Akkor ajánlott őket használni, ha a levéltetvek a növénynél vannak letelepedve. A hangyák mennyiségét is csökkenti, így több helyet biztosít a katicabogarak számára. 

rovarfogó lapok tetvek ellen

Dohánnyal a tetvek ellen

A klasszikus dohány a szaga miatt nagyon jól működik a levéltetvek ellen. Megelőzésként pár dohány fát is érdemes a kertbe ültetni, de ha már megtelepedtek a levéltetvek a kertben, akkor a dohány ázalék használatát ajánljuk. 

Kb. 150 g dohányt keverjenek össze 3 liter vízzel és forralják fel! Egy óra elteltével szűrjék át ezt a keveréket egy szitán és adjanak hozzá pár csepp szappant vagy mosogatószert. 1 : 1 arányban öntsék össze vízzel a permetezőben és vigyék fel a növény alsó részére. 

Csalánnal a tetvek ellen

Még egy természetes módszer a tetvek kiirtására röngtön a megjelenésük után. Egy 10 literes vödröt a negyedéig töltsenek meg csalánnal, öntsenek rá vizet és hagyják állni egy napot. Az ázalékot öntsék át egy permetezőbe és már használhatják is a növényeken! Ezt az ázalékot tápként is lehet használni a rózsákra. 

Tetvek a lakásban és a kertben

Fokhagyma a tetvek ellen

A dohányhoz hasonlóan a fokhagymának is nagyon jellegzetes illata van, amely elűzi a rovarokat. Így készíthetünk házi permetet belőle: 150 g (kb. 25 gerezd) fokhagymát feldarabolunk, leöntjük forrásban lévő vízzel és egy 10 literes vödörben 24 órát hagyjuk állni. A permethez akár 2 kanál parafint vagy méhviaszt is hozzáadhatunk. Ez a keverék nem terheli meg a növényt és a talajt sem, de főleg megelőzésként használatos. 

A tetvek mechanikus eltávolítása

Amennyiben a tetvek még nem szaporodtak el túlságosan, akkor könnyen kézzel vagy vízzel is eltávolíthatóak. A vizet kora reggel ajánlott használni vagy este, hogy minden felszáradjon, mire feljön a Nap.

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 29.09.2021
A cikk értékelése:
(90.2%)

További cikkek a kategóriában:

Függőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűlegFüggőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűleg

Hogyan alakítsunk ki függőleges kertet, milyen növények felelnek meg hozzá és hová helyezzük el? Mindezekre a kérdésekre választ kaphat mai cikkünkben!

Vermikulit - föld a kertbe, adagolás, árVermikulit - föld a kertbe, adagolás, ár

Mi az a vermikulit, mire használják, mikor érdemes a használatára gondolni, mi mindent tartalmaz és hogyan kell helyesen alkalmazni?

Fokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolásaFokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolása

Szeretne szép és ízletes zöldségeket termeszteni? A termés nem mindig olyan jó, mint amilyennek képzelte? Gyakran foltos és kártevők lepik be? Legyen elővigyázatos, és tegyen meg a...