Hogyan bánjunk el a darazsakkal és lódarazsakkal?

Ezzel a rovarral nem jó összetűzésbe kerülni. Könnyedén okozhat kellemetlenségeket otthonunkban! Azok számára, akik allergiásak a darázs harpásra ez kész rémálom is lehet! 

A darázs egy kellemetlen rovar

Amennyiben sejtik, hogy elszaporodtak otthonuk környékén a darazsak, esetleg tudják is hol található a fészek, akkor vegyék komolyan ezt a problémát! 

Mit érdemes tudni? 

A kecskedarázs egy hártyásszárnyú rovar, melyre a sárga és fekete színkombináció a jellemző. Kolóniákban él. Az ember számára abból a szempontból hasznos, hogy beporozza a virágokat és elpusztítja a kártevőket. 60 darázs egy óra alatt akár 200 legyet is levadászhat. Fészekben élnek, melyben kb. 1000 - 2000 egyed él. Egy fészekben csak egy évig laknak. Főleg nektárral, legtyekkel, gyümölcsökkel vagy más édességekkel táplálkoznak.

A darázs magától soha nem támad, amíg nem érzi magát fenyegetve. A darázs mérge emberre nem veszélyes, csak az allergiásokra. A világon több mint 10 000 darázsfaj létezik.

Darázsfészek lárvákkal

Az előzővel majdnem azonos, hasonló faj a lódarázs. Néhány milliméterrel nagyobb a kecskedarázsnál és könnyen felismerhető hangos zümmögéséről. Ők is fészekben élnek, ahol a királynő uralkodik. A méhekkel ellentétben a darazsak nem pusztulnak el, ha megharapnak valakit. Hogyan bánjunk el velük? Hogyan szabaduljunk meg tőlük örökre? Mi lehet hatásos ellenszer a darazsak ellen? Ismerkedjünk meg közelebbről a lehetőségekkel! 

Darázs spray használata 

Ahogyan a szúnyogoknál, méheknél, legyeknél hatásos, úgy működik a darazsak esetében is. A darázs spray nagyon effektív, hiszen pár perc alatt eltűnnek a darazsak a fészekből és már meg is szabadultunk tőlük örökre. Ez után ne felejtsék el megsemmisíteni a fészket is! Egy ilyen sprayt kb. 2 - 4 ezer Ft-ért vásárolhatnak. Rengeteg típus létezik, de a hatásuk lényegében azonos. 

Mű fészek vagy rovar csapdák 

A mű fészket oda kell elhelyezni, ahol a darazsak gyakran felbukkannak. A fészek elriasztja a darazsakat. Elég befújni, fellógatni és a darazsak és lódarazsak elmenekülnek. Egy ilyen érdekességet már 4 700 Ft-ért vásárolhatnak. Speciális rovarcsapdákat is használhatnaik. A darazsakat oda vonzzák az olyan anyagok, melyek később  megmérgezik őket. Az ilyen csapdák kb. 6 400 Ft-ba kerülnek. 

Fellógatott mű fészek és édes víz tányérban, mely odacsábítja a darazsakat

Semmisíték meg a fészket! 

Legkönnyebben úgy szabadulhatunk meg a darazsaktól, ha megsemmisítjük azt a helyet, ahová menekülhetnek. Erre a legalkalmasabb időpont a tavasz vagy az ősz, amikor csak a királynő tartózkodik a fészekben. Elég ha tönkretesszük a fészket. Legideálisabb elégetni, vízbe rakni vagy összetörni. 

Amikor a fészek aktív, először le kell fújni méreggel vagy ki kell füstölni a darazsakat, csak ez után semmisíthetjük meg a darazsakat. Ha a fészek a földben van, akkor locsoljunk rá vizet és szintén lefújhatjuk méreggel. 

Darázscsapda - a sör beválik 

Nagyon jó és hatásos ötlet cukorral vagy mézzel összekevert sört önteni egy műanyag flakonba. A flakont úgy nyírják szét, hogy a felső, tölcsért formáló részt vágják le. A cukros, mézes sört a flakon másik felébe öntsék és a tetejét fejjel lefelé helyezzék bele. 

Ugyanolyan jól működik a szirupos víz és a cukros bor is. Elegendő, ha egy tetővel lefedett befőttesüvegbe öntik a folyadékot, majd csinálnak rajta egy lyukat. 

Pár jó tanács

Ne öldössék a darazsakat egyesével! Semmi haszna sincs. Miután a darázs elpusztul, olyan anyagok szabadulnak fel testéből, melyek jelzik a többi darázs számára a veszélyt, így hamarabb támadhatnak. 

Ne provokálják őket! Ne hessegessék őket feleslegesen! Nem hatékony és teljesen szükségtelen. Csak felmérgesítik a darazsakat és támadó reakciót váltanak ki belőlük. Amennyiben nagy, sokszor visszatérő, agresszív kolóniával van dolguk, akkor használják ki a kártevőmentesítők szolgáltatásait! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 10.07.2019
A cikk értékelése:
(83.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát? Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát?

Ez a probléma manapság egyre elterjedtebb és a megoldást az ornitológusok és ökológusok is keresik. Hogyan szabadulhatnak meg a harkálytól? Mi lehet segítségükre? Cikkünkből...

Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet? Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

A fürdőszoba átépítésére készülnek? A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? Mi segítünk...

Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép? Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép?

Spórolással nem csak a környezetet óvjuk, de a vízszámla is csökken. Ráadásul nem is kell nagyon korlátozni a víz használatát. Tippjeinknek köszönhetően megtanulhatnak gazdaságosan...