Hogyan bánjunk el a darazsakkal és lódarazsakkal?

Ezzel a rovarral nem jó összetűzésbe kerülni. Könnyedén okozhat kellemetlenségeket otthonunkban! Azok számára, akik allergiásak a darázs harpásra ez kész rémálom is lehet! 

A darázs egy kellemetlen rovar

Amennyiben sejtik, hogy elszaporodtak otthonuk környékén a darazsak, esetleg tudják is hol található a fészek, akkor vegyék komolyan ezt a problémát! 

Mit érdemes tudni? 

A kecskedarázs egy hártyásszárnyú rovar, melyre a sárga és fekete színkombináció a jellemző. Kolóniákban él. Az ember számára abból a szempontból hasznos, hogy beporozza a virágokat és elpusztítja a kártevőket. 60 darázs egy óra alatt akár 200 legyet is levadászhat. Fészekben élnek, melyben kb. 1000 - 2000 egyed él. Egy fészekben csak egy évig laknak. Főleg nektárral, legtyekkel, gyümölcsökkel vagy más édességekkel táplálkoznak.

A darázs magától soha nem támad, amíg nem érzi magát fenyegetve. A darázs mérge emberre nem veszélyes, csak az allergiásokra. A világon több mint 10 000 darázsfaj létezik.

Darázsfészek lárvákkal

Az előzővel majdnem azonos, hasonló faj a lódarázs. Néhány milliméterrel nagyobb a kecskedarázsnál és könnyen felismerhető hangos zümmögéséről. Ők is fészekben élnek, ahol a királynő uralkodik. A méhekkel ellentétben a darazsak nem pusztulnak el, ha megharapnak valakit. Hogyan bánjunk el velük? Hogyan szabaduljunk meg tőlük örökre? Mi lehet hatásos ellenszer a darazsak ellen? Ismerkedjünk meg közelebbről a lehetőségekkel! 

Darázs spray használata 

Ahogyan a szúnyogoknál, méheknél, legyeknél hatásos, úgy működik a darazsak esetében is. A darázs spray nagyon effektív, hiszen pár perc alatt eltűnnek a darazsak a fészekből és már meg is szabadultunk tőlük örökre. Ez után ne felejtsék el megsemmisíteni a fészket is! Egy ilyen sprayt kb. 2 - 4 ezer Ft-ért vásárolhatnak. Rengeteg típus létezik, de a hatásuk lényegében azonos. 

Mű fészek vagy rovar csapdák 

A mű fészket oda kell elhelyezni, ahol a darazsak gyakran felbukkannak. A fészek elriasztja a darazsakat. Elég befújni, fellógatni és a darazsak és lódarazsak elmenekülnek. Egy ilyen érdekességet már 4 700 Ft-ért vásárolhatnak. Speciális rovarcsapdákat is használhatnaik. A darazsakat oda vonzzák az olyan anyagok, melyek később  megmérgezik őket. Az ilyen csapdák kb. 6 400 Ft-ba kerülnek. 

Fellógatott mű fészek és édes víz tányérban, mely odacsábítja a darazsakat

Semmisíték meg a fészket! 

Legkönnyebben úgy szabadulhatunk meg a darazsaktól, ha megsemmisítjük azt a helyet, ahová menekülhetnek. Erre a legalkalmasabb időpont a tavasz vagy az ősz, amikor csak a királynő tartózkodik a fészekben. Elég ha tönkretesszük a fészket. Legideálisabb elégetni, vízbe rakni vagy összetörni. 

Amikor a fészek aktív, először le kell fújni méreggel vagy ki kell füstölni a darazsakat, csak ez után semmisíthetjük meg a darazsakat. Ha a fészek a földben van, akkor locsoljunk rá vizet és szintén lefújhatjuk méreggel. 

Darázscsapda - a sör beválik 

Nagyon jó és hatásos ötlet cukorral vagy mézzel összekevert sört önteni egy műanyag flakonba. A flakont úgy nyírják szét, hogy a felső, tölcsért formáló részt vágják le. A cukros, mézes sört a flakon másik felébe öntsék és a tetejét fejjel lefelé helyezzék bele. 

Ugyanolyan jól működik a szirupos víz és a cukros bor is. Elegendő, ha egy tetővel lefedett befőttesüvegbe öntik a folyadékot, majd csinálnak rajta egy lyukat. 

Pár jó tanács

Ne öldössék a darazsakat egyesével! Semmi haszna sincs. Miután a darázs elpusztul, olyan anyagok szabadulnak fel testéből, melyek jelzik a többi darázs számára a veszélyt, így hamarabb támadhatnak. 

Ne provokálják őket! Ne hessegessék őket feleslegesen! Nem hatékony és teljesen szükségtelen. Csak felmérgesítik a darazsakat és támadó reakciót váltanak ki belőlük. Amennyiben nagy, sokszor visszatérő, agresszív kolóniával van dolguk, akkor használják ki a kártevőmentesítők szolgáltatásait! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 10.07.2019
A cikk értékelése:
(83.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan rendezzük be az otthoni edzőtermet olcsón és praktikusan? Hogyan rendezzük be az otthoni edzőtermet olcsón és praktikusan?

Egy otthoni edzőterem olyan megoldás, amely minden kifogástól megszabadít! Segítünk berendezni az otthoni edzőtermet úgy, hogy tökéletesen ellássa a funkióját és ne eméssze fel az összes...

Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből? Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből?

Melyek a leghatékonyabb készítmények a vízkő eltávolítására? Létezik természetbarát megoldás is? WC tisztítás Coca-Colával? Minden alternatívát és sok mást megtudhatnak cikkünkből! 

Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben? Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben?

A fűben növő gaz eltávolítása egy rémálom mindenki számára! Ezért tőlünk megtudhatják, hogyan írthatnak ki akár olyan gyomokat is, mint a tarackbúza.