Elektromos fűrészek - szablyafűrész, körfűrész, szúrófűrész

Elektromos fűrész. Egy, azon szerszámok közül, melyek nagyon hasznosak tudnak lenni. Minden mesterember segítségére lehet a kertben, a ház körüli munkák során vagy közvetlenül a háztartásban. Hiszen a megfelelő szerszámnak mindig kéznél kell lennie! Az elektromos fűrész is nagyon fontos lehet. A fűrész kiválasztása nem túl bonyolult, de azt tudni kell, hogy mi alapján döntsünk! Elektromos vagy benzines fűrészt szeretnénk-e? Szúró- vagy inkább körfűrész legyen? Fára, fémre, falra vagy téglára szeretnénk-e használni? Cikkünk segít eligazodni a fűrészek világában! 

Hogyan válasszunk fűrészt?

Milyen fűrészre van szükéségünk?

Még mielőtt bemutatnánk a különféle fűrész típusokat fontos átgondolni, hogy mire szeretnék használni a fűrész, ill. milyen gyakran. Lényegében minden fűrész típust bes lehet sorolni a két csoport valamelyikébe. 

  • A hobbi osztályba tatozó fűrész alkalmi ház körüli munkához használható.
  • A profi osztályban található fűrészek már drágábbak. Nagy megterhelésre és gyakori használatra lettek tervezve. Tehát ezek már olyan szerszámok, amelyek mindennapos használatra is alkalmasak. 

A fűrészek típusai

Rengeteg típus közül válogathatunk, amelyek főleg rendeltetésben különböznek. A következő pár bekezdésben röviden bemutatjuk a különböző típusokat. 

Láncfűrész

Láncfűrész – főleg ház körüli munkára használható. Favágásra, metszésre. Választhatnak elektromos verziót, amely az egyszerűbb munkák elvégzésére szolgál vagy motoros fűrészt, amely akár a fatörzsekkel is megbirkózik. Az élhosszt is figyelembe kell venni. Ez egy olyan érték, amely meghatározza, hogy milyen átmérőjű dolgot tudunk majd átvágni a fűrésszel. Ez természetesen a többi fűrész esetében is így van. Vásárolhatnak 36-41 cm élhosszúságú fűrészt. Találhatnak hosszabbakat is, de ezek már profi favágóknak lettek tervezve. 

Láncfűrész

Szúrófűrész

Szúrófűrész – ezzel a fűrésszel általában különféle formákat vághatunk. A fogazott fűrészlap rezgő mozgást végez. A szúrófűrész fa lapok vágására szolgál, de akár műanyagot, alumíniumot vagy pléhet is vághatunk vele. Fontos, hogy megfelelően válasszuk ki az fűrészlapot!

Szúrófűrész

Körfűrész

Körfűrész -  a körfűrész segítségével elvághatjuk a fát, fémet, műanyagot vagy a pléhet is. Ez a fűrész megbirkózik a vaslemezzel, gerendákkal vagy akár a fallal is. Egyenes vágásra szolgál. Nagy teljesítményű és magas frekvencián forog. A vezetősínnel felszerelt körfűrész egyenes, tiszta vágást tesz lehetővé. 

Körfűrész

Szablyafűrész

Szablyafűrész – ágak, vaslemez és műanyag vágására való. Akár formák vágására is használható, mint a nyílások és a vájatok. 

Szablyafűrész

Szalagfűrész

Szalagfűrész – ez egy nagy teljesítményű fűrész, amely fa feldolgozására használható. Munkafrekvenciája magas. Akár tűzifát vagy pontosságot követelő fa lapokat, tetőszerkezetet vagy gerendákat is vághatunk vele. 

Szalagfűrész

Dekopírfűrész

Dekopírfűrész – a fa, műanyag, gipszkarton, plexiüveg vagy vaslemez finom megmunkálására szolgál. Részletes, pontos vágást tesz lehetővé. Főleg modellezéshet szokták használni. Apró figurákat vagy betűket is ki lehet vele vágni. 

Dekopírfűrész

Gérvágó

Gérvágó – tiszta vágást tesz lehetővé, amelyekre deszkák vagy műanyag csövek vágásakor van szükség. A billenthető fejnek köszönhetően beállíthatják a vágás hajlását. 

Gérvágó

Elektromos és benzines láncfűrész

Most a láncfűrészekről lesz szó. A többi fűrészből nincs benzines kivitelezés (elektromosak vagy akkumulátorosak). A döntés során figyelembe kell venni, hogy milyen célra szeretnék a fűrészt használni. Elektromos láncfűrész esetén fontos, hogy tudjanak csatlakozni az elektromos hálózatra. Ez akkor jelenthet hátrányt, ha terepen szeretnének dolgozni. Előnye azonban a halk üzemelés és az alacsonyabb ár. 

A benzines láncfűrész attól különleges, hogy ez az egyetlen fűrész típus, amelyet nem kell elektromos hálózatra csatlakoztatni. Léteznek persze akkumulátoros fűrészek is, de azok teljesítménye általában elég alacsony. A láncfűrészek esetében a győztes mindenképpen a benzines! Elég nehéz, üzemelése hangos és nehéz vele dolgozni, de a teljesítményét semmelyik másik fűrész sem tudja felülműlni. 

Hogyan válasszuk ki a legjobb fűrészt?

A teljesítmény a fűrész alfája és omegája

Persz a gyártó is nagyon fontos, de a teljesítmény a fűrész alfája és omegája. Minden fűrész esetében érvényes, hogy minél magasabb a teljesítmény, annál magasabb az ár, de ezekkel együtt a munka minősége is növekszik. 

A körfűrészek esetében 1500 W-ig beszélünk hobbi szerszámról, tehát ha egy profi eszközre van szükségük, akkor 2000 W körül kell keresgélniük. A szablyafűrészek esetében a teljesítmény valamivel alacsonyabb, így egy minőségi szablyafűrésznek 600 W feletti teljesítményűnek kellene lennie. 

A szalgfűrészenél 1200 W körül kell keresgélni. Elegendő a 900 W is, de ahogy azt már említettük, általában nagy frekvenciájúak, ezért érdemes jó teljesítményű szalagfűrészt választani. A láncfűrészek esetében 1500-2000 W-os eszközöket kell keresnünk. Favágómunkához inkább nagyobb teljesítményű fűrészt vásároljanak. A Stihl gyártó nagyon magas minőségű fűrészeket gyárt. 

Black decker szúrófűrész

Megbízható gyártótól vásároljanak

Érthetően ez nem egy kis befektetés, de akár alkalmanként szeretnének fűrészelni, akár a munkájuk követeli azt meg érdemes egy minőségi szerszámot vásárolni. A bevált gyártók, mint a Makita, a Bosch, a Hecht vagy a Metabo biztosan nem okoznak csalódást. Először is azt kell tudni, hogy milyen típusú fűrészt keresnek! 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.02.2020
A cikk értékelése:
(90.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.