Elektromos fűrészek - szablyafűrész, körfűrész, szúrófűrész

Elektromos fűrész. Egy, azon szerszámok közül, melyek nagyon hasznosak tudnak lenni. Minden mesterember segítségére lehet a kertben, a ház körüli munkák során vagy közvetlenül a háztartásban. Hiszen a megfelelő szerszámnak mindig kéznél kell lennie! Az elektromos fűrész is nagyon fontos lehet. A fűrész kiválasztása nem túl bonyolult, de azt tudni kell, hogy mi alapján döntsünk! Elektromos vagy benzines fűrészt szeretnénk-e? Szúró- vagy inkább körfűrész legyen? Fára, fémre, falra vagy téglára szeretnénk-e használni? Cikkünk segít eligazodni a fűrészek világában! 

Hogyan válasszunk fűrészt?

Milyen fűrészre van szükéségünk?

Még mielőtt bemutatnánk a különféle fűrész típusokat fontos átgondolni, hogy mire szeretnék használni a fűrész, ill. milyen gyakran. Lényegében minden fűrész típust bes lehet sorolni a két csoport valamelyikébe. 

  • A hobbi osztályba tatozó fűrész alkalmi ház körüli munkához használható.
  • A profi osztályban található fűrészek már drágábbak. Nagy megterhelésre és gyakori használatra lettek tervezve. Tehát ezek már olyan szerszámok, amelyek mindennapos használatra is alkalmasak. 

A fűrészek típusai

Rengeteg típus közül válogathatunk, amelyek főleg rendeltetésben különböznek. A következő pár bekezdésben röviden bemutatjuk a különböző típusokat. 

Láncfűrész

Láncfűrész – főleg ház körüli munkára használható. Favágásra, metszésre. Választhatnak elektromos verziót, amely az egyszerűbb munkák elvégzésére szolgál vagy motoros fűrészt, amely akár a fatörzsekkel is megbirkózik. Az élhosszt is figyelembe kell venni. Ez egy olyan érték, amely meghatározza, hogy milyen átmérőjű dolgot tudunk majd átvágni a fűrésszel. Ez természetesen a többi fűrész esetében is így van. Vásárolhatnak 36-41 cm élhosszúságú fűrészt. Találhatnak hosszabbakat is, de ezek már profi favágóknak lettek tervezve. 

Láncfűrész

Szúrófűrész

Szúrófűrész – ezzel a fűrésszel általában különféle formákat vághatunk. A fogazott fűrészlap rezgő mozgást végez. A szúrófűrész fa lapok vágására szolgál, de akár műanyagot, alumíniumot vagy pléhet is vághatunk vele. Fontos, hogy megfelelően válasszuk ki az fűrészlapot!

Szúrófűrész

Körfűrész

Körfűrész -  a körfűrész segítségével elvághatjuk a fát, fémet, műanyagot vagy a pléhet is. Ez a fűrész megbirkózik a vaslemezzel, gerendákkal vagy akár a fallal is. Egyenes vágásra szolgál. Nagy teljesítményű és magas frekvencián forog. A vezetősínnel felszerelt körfűrész egyenes, tiszta vágást tesz lehetővé. 

Körfűrész

Szablyafűrész

Szablyafűrész – ágak, vaslemez és műanyag vágására való. Akár formák vágására is használható, mint a nyílások és a vájatok. 

Szablyafűrész

Szalagfűrész

Szalagfűrész – ez egy nagy teljesítményű fűrész, amely fa feldolgozására használható. Munkafrekvenciája magas. Akár tűzifát vagy pontosságot követelő fa lapokat, tetőszerkezetet vagy gerendákat is vághatunk vele. 

Szalagfűrész

Dekopírfűrész

Dekopírfűrész – a fa, műanyag, gipszkarton, plexiüveg vagy vaslemez finom megmunkálására szolgál. Részletes, pontos vágást tesz lehetővé. Főleg modellezéshet szokták használni. Apró figurákat vagy betűket is ki lehet vele vágni. 

Dekopírfűrész

Gérvágó

Gérvágó – tiszta vágást tesz lehetővé, amelyekre deszkák vagy műanyag csövek vágásakor van szükség. A billenthető fejnek köszönhetően beállíthatják a vágás hajlását. 

Gérvágó

Elektromos és benzines láncfűrész

Most a láncfűrészekről lesz szó. A többi fűrészből nincs benzines kivitelezés (elektromosak vagy akkumulátorosak). A döntés során figyelembe kell venni, hogy milyen célra szeretnék a fűrészt használni. Elektromos láncfűrész esetén fontos, hogy tudjanak csatlakozni az elektromos hálózatra. Ez akkor jelenthet hátrányt, ha terepen szeretnének dolgozni. Előnye azonban a halk üzemelés és az alacsonyabb ár. 

A benzines láncfűrész attól különleges, hogy ez az egyetlen fűrész típus, amelyet nem kell elektromos hálózatra csatlakoztatni. Léteznek persze akkumulátoros fűrészek is, de azok teljesítménye általában elég alacsony. A láncfűrészek esetében a győztes mindenképpen a benzines! Elég nehéz, üzemelése hangos és nehéz vele dolgozni, de a teljesítményét semmelyik másik fűrész sem tudja felülműlni. 

Hogyan válasszuk ki a legjobb fűrészt?

A teljesítmény a fűrész alfája és omegája

Persz a gyártó is nagyon fontos, de a teljesítmény a fűrész alfája és omegája. Minden fűrész esetében érvényes, hogy minél magasabb a teljesítmény, annál magasabb az ár, de ezekkel együtt a munka minősége is növekszik. 

A körfűrészek esetében 1500 W-ig beszélünk hobbi szerszámról, tehát ha egy profi eszközre van szükségük, akkor 2000 W körül kell keresgélniük. A szablyafűrészek esetében a teljesítmény valamivel alacsonyabb, így egy minőségi szablyafűrésznek 600 W feletti teljesítményűnek kellene lennie. 

A szalgfűrészenél 1200 W körül kell keresgélni. Elegendő a 900 W is, de ahogy azt már említettük, általában nagy frekvenciájúak, ezért érdemes jó teljesítményű szalagfűrészt választani. A láncfűrészek esetében 1500-2000 W-os eszközöket kell keresnünk. Favágómunkához inkább nagyobb teljesítményű fűrészt vásároljanak. A Stihl gyártó nagyon magas minőségű fűrészeket gyárt. 

Black decker szúrófűrész

Megbízható gyártótól vásároljanak

Érthetően ez nem egy kis befektetés, de akár alkalmanként szeretnének fűrészelni, akár a munkájuk követeli azt meg érdemes egy minőségi szerszámot vásárolni. A bevált gyártók, mint a Makita, a Bosch, a Hecht vagy a Metabo biztosan nem okoznak csalódást. Először is azt kell tudni, hogy milyen típusú fűrészt keresnek! 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.02.2020
A cikk értékelése:
(90.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól? Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól?

Létezik olyan dolog, ami kárt tehet a térkőben? Milyen készítményeket használjunk a tisztítására? Hogyan érhetjük el, hogy a térkő úgy nézzenk ki, akár az új? Cikkünkben minden kérdésre...

A konyhapult megfelelő magasságaA konyhapult megfelelő magassága

A konyhapult magassága nagyon fontos tényező a konyha berendezése során. Cikkünkből megtudhatják, hogyan határozhatják meg a megfelelő magasságot úgy, hogy az új konyha ne legyen káros...

Anatómiai párnák - minden, amit tudni érdemesAnatómiai párnák - minden, amit tudni érdemes

Az anatómiai párna tökéletes választás azoknak, akik éjjel nem tudják magukat rendesen kialudni és fájdalommal kelnek, ami az egész napos tevékenységüket is befolyásolja.