Az első saját akvárium - hogyan válasszunk? Milyen kiegészítők szükségesek és mit kell megvásárolni?

Éppen az első akváriumuk vásárlását fontolgatják? Az első pillanatban valószínűleg azt hiszik, hogy a választás nem bonyolult, de meg fognak lepődni! 

Kicsi gömbakvárium halacskával

A megfelelő akvárium kiválasztását sok paraméter befolyásolja, melyeket vásárlás előtt át kell gondolni! Úgy hisszük, hogy a cikkünkben található hasznos tanácsok segítségével könnyebb lesz a választás. Tehát arról lesz szó, mi alapján vásároljunk akváriumot. 

Mit kell tudni az akvárium kiválasztása előtt? 

Annak érdekében, hogy már az elején elkerüljük a felesleges problémákat és ne dojuk ki a pénzt az ablakon válaszolnunk kell pár kérdésre, még mielőtt megvásárolnánk az akváriumot! Konkrétan ezekre a fő kérdésekre kell felelnünk: 

  • Mennyi pénzt szeretnénk az akváriumra áldozni?
  • Mekkora akváriumot szeretnénk? 
  • Milyen állatokat szeretnénk benne tartani? (halakat, tengerimalacot, höcsögöt, teknőst...)
  • Hová szeretnénk az akváriumot elhelyezni? 

Ezt követően persze sok egyéb részletet is figyelembe kell venni, melyeket majd megemlítünk a fő kérdések mellett. A kezdők, de akár azok is, akiknek már van tapasztalatuk az akváriumokkal hasznos információkat találhatnak cikkünkben. 

Mennyi pénz kell egy új akváriumra? 

Érthetően, hol máshol kezdhetnénk, mint a költségvetésnél. Hiszen pontosan ez alapján határozhatjuk meg további lehetőségeinket. Ezért kell átgondolni, hogy mekkora összeget szánunk az akváriumra. Magán az akváriumon kívül gondoljanak a kellékekre is! Szűrő, világítás, dekorációk, növények, fűtőtest vagy légtisztító. A megfelelő összeget valóban elég bonyolult meghatározni, mivel az ár leginkább az akvárium méretével, vastagságával és formájával függ össze. 

Nagy akvárium a nappaliban

Tehát, ha az akvárium árán gondolkoznak, vegyék figyelembe a kiegészítőket is! Sokakat csábít az akvárium szett, mely kitűnő a kezdők részére. Nincs ebben semmi rossz, de ha aprólékosabb elképzelésük van, esetleg szebb kivitelezést szeretnének, akkor ajánlott egyeztetni egy szakemberrel és segíségével saját elképzeléseink alapján összerakni egy egyéni akváriumot. 

Az akvárium megvásárlása és használata

Akár itt is spórolhatunk! Ez nem azt jelenti, hogy zsugorik vagyunk, de minek fizessünk feleslgesen többet? Nem nagy probléma átnézni pár bazár oldalát vagy hirdetést, ahol bőséges kínálatra bukkanhatunk. 

Amennyiben használt akváriumot szeretnének, nyugodtan engedjenek bele vizet még vásárlás előtt. Ellenőrizzék a szillikon tömítést, repedéseket, karcolásokat! Sokszor a szag, a vízkő vagy a moszatos üveg okoz problémát. Az ilyen szennyeződésektől nehéz megszabadulni! Ezért győződjenek meg az akvárium állapotáról, máskülönben zsákbamacskát vásárolnak. 

Hőmérő a halakkal teli akváriumba

Ami a használt tartozékokat illeti - invesztáljanak inkább új kellékek vásárlásába. 

Az akvárium mérete

Rögtön az elején tisztázzuk, hogy a kisebb akvárium nem jelent kisebb gondot. Éppen ellenkezőleg! Egy nagyobb akvárium olyan környezetet hoz létre, melyet sokkal könyebb tisztán tartani. A kisebb akváriumok esetében csak Önökön múlik a karbantartás. Természetesen ebben az esetben a halaknak szánt akváriumokról beszélünk. A lényeg viszont minden esetben ugyanaz. Bármilyen állatot is nevelnek, a nagyobb akvárium sokkal jobb választás! 

Az, hogy mekkora akváriumot válasszanak azzal van összefüggésben, hogy hová lesz elhelyezve. Erről majd később lesz szó. Manapság már beszerezhetnek 1 literes, de akár több száz literes akváriumot is. A legelterjedtebbek az 50 - 85 literes akváriumok. Ilyen akváriumokat 10 - 32 ezer forintét vásárolhatnak meg. 

Az akvárium elhelyezése

Amennyiben már eldöntötték, hogy akváriumot szeretnének vásárolni, valószínűleg pontosan tudják, hová szeretnék tenni. Nem is annyira a helyiségen van a hangsúly, hiszen manapság már nem meglepő az sem, ha a füdrőszobában vagy a hálóban van elhelyezve az akvárium. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a méret és a forma megfeleljen a kiválasztott helyhez! Fontos szabály az is, hogy az akváriumot nem tehetjük ki közvetlen napsütésnek! Ez a szabály nem csak a halakkal telik akváriumra vonatkozik, de érvényes a hörcsögök és tengerimalacok esetében is! A közvetlen napfény nem tesz jót az állatoknak, illetve serkenit a moszatok elszaporodást! 

Az a felület is fontos, ahová majd elhelyezzük az akváriumot. Fa, üveg asztal, fém felület lesz vagy esetleg be szeretnénk építeni az akváriumot valahova? Ez a paraméter segíthet a forma és a méret kiválasztásában. 

Nagy, otthoni akvárium

Az elhelyezésnél arra is gondoljanak, hogy az akváriumnak elektromos áramra is szüksége van, tehát nem árt, ha van a közelben konnektor. A szűrés, ill. a világítás nem fogyaszt sok áramot, tehát nem kell azon aggódni, hogy megnövekedne a villanyszámla. Mindössze arról van szó, hogy megelőzzük az esetleges bonyodalmakat. 

Ki számára ideális az akvárium? 

Az elsődleges élőlények, akik számára az akvárium megfelel, azok a halak. De az igazat megvallva lehetőségeink nagyon széles körűek. Ha halaknak vásárolnak akváriumot, akkor vegyék figyelembe a halak felnőtt kori méretét is, hogy később is elegendő oxigénhez jussanak, ill. a mozgásuk se legyen korlátozva! E mellett, ahogy azt már említettük, a kisebb akváriumokat nehezebb rendben tartani! 

A hülők számára készült akvárium - terrárium, a hüllő konkrét fajtájából adódik. Nagy teljesítményű melegítő égőre vagy UVB égőre is szükségük van, ill. több kiegészítőre, mint a növények, háttér, tál, kő, búvóhely. A megfelelő talaj is nagyon fontos! 

Zariadenie terária pre Agamu bradatú 

A rágcsálók esetében az akvárium magasságát is figyelembe kell venni, mivel faforgácsot kell használni, és senki nem örülne annak, ha az az egész helyiségben szétszóródna.  

Kedveltek a gömbakváriumok, melyek halak számára nem a legideálisabbak, de ennek ellenére nagyon elterjedtek. Az ilyen akváriumokban a halak nehezebben orientálódnak, így ez is lehet a halak "öngyilkosságának" oka. 

Végezetül tehát azt ajánljuk, hogy a választásnál vegyék figyelembe a fő paramétereket, csak ez után kezdjenek gondolkozni a kellékeken és kiegészítőkön. Reméljük, hogy tanácsaink segítenek Önnek a megfelelő akvárium kiválasztaásában! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 01.08.2019
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(93.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...

Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...

Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?