A minőségi zománcozott edények is lehetnek olcsóak és kaphatnak jó értékelést

A zománcozott edény már a múlté? Valaki szemében lehet, de a zománcozott edény megint divatban van! Ennek a típusnak nagy előnyei vannak a manapság kapható rozsdamentes acél edényekkel szemben! Tehát méltó versenytársnak bizonyulnak! 

Minőségi zománcozott edény

A zománcozott edények semmiképpen sem csak a múlt századba tartoznak! A minőségi zománcozott edények még a mai, rozsdamentes edényeket is túlszárnyalják. Menjünk és nézzük meg közelebbről is a zománcozott edényeket! 

Kedvelt zománcozott edények

Zománcozott edények - bizonyítottan minőségi

A zománcozott edények gyártása nem csak nagyapáink idejébeben volt elterjedt! A zománcozás egy olyan technika, melyet már több mint 2000 éve használnak. A régi időkben főleg dekorációt és ékszereket készítettek segítségével, nem pedig edényeket. Észrevették, hogy a zománcozott tárgyak különleges tulajdonságokkal rendelkeznek! 

Mi is valójában a zománc? Egy olyan anyagról van szó, melyet az ókori Japánban, Indiában és Egyiptomban kezdtek el használni. Európába az 5. -7. században jutott el. A zománc lényegében kerámia olvadék, mely az üveghez hasonló. De csak részben! Ha kemencében minimum 600 - 800°C-on kiégetjük, akkor egy sima védőréteget képez, amely nagyon ellenálló. 

A legjobb zománcozott edény

Itt és a környező országokban nagy tradíciója van a zománcozott edényeknek. Talán nem is hinnék, de sok háztartásban még ma is használják! Néhány darab akár több mint 60 éves is lehet. Melyik rozsdamentes edény bír ki manapság ennyit? A zománcozott edényeket még ma is tradicionális módon készítik. A zománc nem káros az egészségre és karbantartása is egyszerű. 

Katalógusunkból ajánljuk

A zománcozott edény erős és gyenge oldalai

Ahogy minden terméknek, a zománcozott edényeknek is megvannak az előnyei és hátrányai. Ezen edények minőségét hosszú évek tapasztalatai támasztják alá és még ha van is pár hibájuk, az emberek hűek maradnak hozzá. A valódi zománc rendkívül jól kezeli a hőt, nagyon ellenálló, nem káros az egészségre és hosszú az élettartama is. 

A legjobb zománcozott edény

Hátránya az, hogy nem rendelkezik tapadásmentes felülettel. A gyakorlatból azt is tudjuk, hogy annak ellenére, hogy nagyon ellenálló, bizonyos körülmények között megsérülhet. Sok ütés következtében vagy nagy hőmérsékletváltozás miatt megpattanhat a zománc. Amennyiben a zománc megsérül, az edény elveszíti kedvező tulajdonságait. Éppen ezért, bánjanak vele óvatosan még a mosogatás során is. Az edény belső része idővel sötétebbé válik. Ez egy természetes folyamat. Ne feledjék, hogy a zománcozott edényt nem szabad sütőbe tenni! Megemlíthetjük a Belis nevezetű márkát, mely minőségi zománcozott edényeket gyárt. 

Manapság is versenyképes 

A zománcozott edényeknek nincs könnyű dolguk napjainkban. Egyre nagyobb a konkurencia, ezért meg kell harcolniuk a helyükért. Röviden átfutjuk a többi lehetőséget is, melyek felmerülhetnek az edények vásárlása során. Az összehasonlítás alapján még könyebb lesz eldöntetni, milyen típusú edény az Önnek legmegfelelőbb. 

Rozsdamentes divat

Úgy tűnik, hogy a legnagyobb versenytárs a rozsdamentes acél edény, mivel modern tervezésű, ellenálló, hosszú az élettartama és ellenáll a hirtelen hőmérsékletváltozásnak is. 

Rozsdamentes acél edény

Ellenáll az ütéseknek és a rozsdának is. Felülete is eléggé ellenálló. Rosszabbul vezeti a hőt, mint a zománcozott edények. Amennyiben nincs jól kezelve a felület foltok jelennek meg rajta, melyek viszont csak vizuális kárt okoznak. Rozsdamentes edényben nem ajánlott ez ételt hűtőszekrényben tárolni. 

Öntöttvas parádé

Az öntöttvas edénynek a magas áron és súlyon kívül nincs hátrány. Esetleg megemlíthetjük azt is, hogy többet kell vele törődni. Ezek mellett az öntöttvas edény nagyon ellenálló, hosszantartó, jól eloszlatja a hőt, ellenáll a hőmérsékletváltozásnak (sütőbe is tehető), ill. kiégetés után természetes tapadásmentes felület jön létre rajta. A kiégetést az első használat előtt kell elvégezni. Az edénybe olajat kell öntetni (hogy elfedje a felületet) és megvárni míg az összes olaj eltűnik. Ezt legalább 3-5x ismételjék meg, majd mossák el és szárítsák meg az edényt! Az öntöttvasnak jót tesz a gyakori használat. 

Katalógusunkból ajánljuk

Réz edények

Manapság nagyon ritkák. Jól vezetik a hőt, de nehéz őket megfelelően karbantartani. Speciális vegyszereket kell hozzá használni, ráadásul mosogatógépbe se lehet őket tenni. Hátrány ezen felül a magas ár is. Lehet, hogy kinézete nagyon csábító, de ami a funkcionalitást illeti a  konkurenciával szemben esélye sincs! 

Teflon csoda

Mindenhol azt halljuk, hogy a teflon nagyon jó, hiszen tapadásmentes a felülete. Ne felejtsék el azt sem, hogy a teflon nagyon érzékeny anyag, melyre kimondottan oda kell figyelni! Ezen felül a teflon edényt nem kellene 260 °C-nál magasabb hőmérsékletnek kitenni! 

Teflon edény

Hiszen szintetikus anyagról van szó, amely magas hőmérsékleten karcinogén anyagokat bocsát ki. A teflonnak megvannak az előnyei, de nem mindenható. A főzés és mosogatás során figyelni kell a felületre! Nem használhatunk fém tárgyakat, amelyek megkarcolhatnák az edényt. Amennyiben megsérül a felület, elveszíti kedvező tulajdonságait. 

A kerámia az arany középút

A kerámia edények már jó ideje a konyha részét képezik. Meglepően minden a kerámia késekkel kezdődött. A piacon főleg kerámia lábasokat és serpenyőket találunk, melyek kitűnően teljesítik a rájuk szabott feladatokat. A kerámia felület természetesen tapadásmentes, de nem tart örökké! Az olcsó kerámia serpenyők felülete könnyen tönkremegy és rendkívül érzékeny. A kerámia felületet (amely fehér) elmosni sem egyszerű. Amennyiben nem mosogatunk alaposan, lerakódott rétegek jönnek létre, melyektől már sokkal nehezebb megszabadulni. 

Réz edény

Titán főző

A titánról semmi rosszat nem tudunk mondani. Azzal viszont számoljanak, hogy elég mélyen a zsebükbe kell nyúlni, ha egy ilyet szeretnének. Ahogy az öntöttvas edények esetében, itt sincs szükség szinte semennyi zsiradékra sütés során. A felület tapadásmentes és nagyon tartós. Akár sütőbe is használhatják. Nagyon jól vezeti a hőt és ellenáll a hirtelen hőmérsékletváltozásnak is. Karbantartása nem túl bonyolult. Használjanak bevált tisztítószereket, hogy ne roncsolják feleslegesen a felületet! 

Mennyit fizetek majd az edényért? 

Milyen árban vannak a különféle edény típusok? Nem csak a legkeresettebb termékeket vettük figyelembe az adott kategóriában, de a minőségre is nagy hangsúlyt fordítunk. Felmértük Önöknek, hogy menniybe kerülnek kb. az edény szettek attól függően, hogy milyen anyagból készülnek. 

Edény a konyhába

Zománcozott edény szettet 24 - 38 ezer forint körül vásárolhatnak márkától függően. Egy modern és valódi rozsdamentes edény szett 18 - 48 ezer forintba kerül. Öntöttvas edény szett esetében 42 - 58 ezer forintot kell rááldozniuk. A réz edények nem túl gyakoriak, de ha ilyet keresnek, akkor 30 ezer Ft alatt nem fognak találni. Teflon szetteket nagyon nehéz találni. Egy edényt kb. 10 - 12 ezer forintért vásárolhatnak meg. Minőségi kerámia edényeket 24 - 42 ezer forintért vásárolhatnak. A legdrágább variáns az egyre nepszerűbb titán edény. Egy négy darabos szettért kb. 48 - 96 ezer forintot kérnek el. Minőségi termékeket gyárt az AMT. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 28.07.2019
A cikk értékelése:
(87.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól? Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól?

Létezik olyan dolog, ami kárt tehet a térkőben? Milyen készítményeket használjunk a tisztítására? Hogyan érhetjük el, hogy a térkő úgy nézzenk ki, akár az új? Cikkünkben minden kérdésre...

A konyhapult megfelelő magasságaA konyhapult megfelelő magassága

A konyhapult magassága nagyon fontos tényező a konyha berendezése során. Cikkünkből megtudhatják, hogyan határozhatják meg a megfelelő magasságot úgy, hogy az új konyha ne legyen káros...

Anatómiai párnák - minden, amit tudni érdemesAnatómiai párnák - minden, amit tudni érdemes

Az anatómiai párna tökéletes választás azoknak, akik éjjel nem tudják magukat rendesen kialudni és fájdalommal kelnek, ami az egész napos tevékenységüket is befolyásolja.