A minőségi zománcozott edények is lehetnek olcsóak és kaphatnak jó értékelést

A zománcozott edény már a múlté? Valaki szemében lehet, de a zománcozott edény megint divatban van! Ennek a típusnak nagy előnyei vannak a manapság kapható rozsdamentes acél edényekkel szemben! Tehát méltó versenytársnak bizonyulnak! 

Minőségi zománcozott edény

A zománcozott edények semmiképpen sem csak a múlt századba tartoznak! A minőségi zománcozott edények még a mai, rozsdamentes edényeket is túlszárnyalják. Menjünk és nézzük meg közelebbről is a zománcozott edényeket! 

Kedvelt zománcozott edények

Zománcozott edények - bizonyítottan minőségi

A zománcozott edények gyártása nem csak nagyapáink idejébeben volt elterjedt! A zománcozás egy olyan technika, melyet már több mint 2000 éve használnak. A régi időkben főleg dekorációt és ékszereket készítettek segítségével, nem pedig edényeket. Észrevették, hogy a zománcozott tárgyak különleges tulajdonságokkal rendelkeznek! 

Mi is valójában a zománc? Egy olyan anyagról van szó, melyet az ókori Japánban, Indiában és Egyiptomban kezdtek el használni. Európába az 5. -7. században jutott el. A zománc lényegében kerámia olvadék, mely az üveghez hasonló. De csak részben! Ha kemencében minimum 600 - 800°C-on kiégetjük, akkor egy sima védőréteget képez, amely nagyon ellenálló. 

A legjobb zománcozott edény

Itt és a környező országokban nagy tradíciója van a zománcozott edényeknek. Talán nem is hinnék, de sok háztartásban még ma is használják! Néhány darab akár több mint 60 éves is lehet. Melyik rozsdamentes edény bír ki manapság ennyit? A zománcozott edényeket még ma is tradicionális módon készítik. A zománc nem káros az egészségre és karbantartása is egyszerű. 

Katalógusunkból ajánljuk

A zománcozott edény erős és gyenge oldalai

Ahogy minden terméknek, a zománcozott edényeknek is megvannak az előnyei és hátrányai. Ezen edények minőségét hosszú évek tapasztalatai támasztják alá és még ha van is pár hibájuk, az emberek hűek maradnak hozzá. A valódi zománc rendkívül jól kezeli a hőt, nagyon ellenálló, nem káros az egészségre és hosszú az élettartama is. 

A legjobb zománcozott edény

Hátránya az, hogy nem rendelkezik tapadásmentes felülettel. A gyakorlatból azt is tudjuk, hogy annak ellenére, hogy nagyon ellenálló, bizonyos körülmények között megsérülhet. Sok ütés következtében vagy nagy hőmérsékletváltozás miatt megpattanhat a zománc. Amennyiben a zománc megsérül, az edény elveszíti kedvező tulajdonságait. Éppen ezért, bánjanak vele óvatosan még a mosogatás során is. Az edény belső része idővel sötétebbé válik. Ez egy természetes folyamat. Ne feledjék, hogy a zománcozott edényt nem szabad sütőbe tenni! Megemlíthetjük a Belis nevezetű márkát, mely minőségi zománcozott edényeket gyárt. 

Manapság is versenyképes 

A zománcozott edényeknek nincs könnyű dolguk napjainkban. Egyre nagyobb a konkurencia, ezért meg kell harcolniuk a helyükért. Röviden átfutjuk a többi lehetőséget is, melyek felmerülhetnek az edények vásárlása során. Az összehasonlítás alapján még könyebb lesz eldöntetni, milyen típusú edény az Önnek legmegfelelőbb. 

Rozsdamentes divat

Úgy tűnik, hogy a legnagyobb versenytárs a rozsdamentes acél edény, mivel modern tervezésű, ellenálló, hosszú az élettartama és ellenáll a hirtelen hőmérsékletváltozásnak is. 

Rozsdamentes acél edény

Ellenáll az ütéseknek és a rozsdának is. Felülete is eléggé ellenálló. Rosszabbul vezeti a hőt, mint a zománcozott edények. Amennyiben nincs jól kezelve a felület foltok jelennek meg rajta, melyek viszont csak vizuális kárt okoznak. Rozsdamentes edényben nem ajánlott ez ételt hűtőszekrényben tárolni. 

Öntöttvas parádé

Az öntöttvas edénynek a magas áron és súlyon kívül nincs hátrány. Esetleg megemlíthetjük azt is, hogy többet kell vele törődni. Ezek mellett az öntöttvas edény nagyon ellenálló, hosszantartó, jól eloszlatja a hőt, ellenáll a hőmérsékletváltozásnak (sütőbe is tehető), ill. kiégetés után természetes tapadásmentes felület jön létre rajta. A kiégetést az első használat előtt kell elvégezni. Az edénybe olajat kell öntetni (hogy elfedje a felületet) és megvárni míg az összes olaj eltűnik. Ezt legalább 3-5x ismételjék meg, majd mossák el és szárítsák meg az edényt! Az öntöttvasnak jót tesz a gyakori használat. 

Katalógusunkból ajánljuk

Réz edények

Manapság nagyon ritkák. Jól vezetik a hőt, de nehéz őket megfelelően karbantartani. Speciális vegyszereket kell hozzá használni, ráadásul mosogatógépbe se lehet őket tenni. Hátrány ezen felül a magas ár is. Lehet, hogy kinézete nagyon csábító, de ami a funkcionalitást illeti a  konkurenciával szemben esélye sincs! 

Teflon csoda

Mindenhol azt halljuk, hogy a teflon nagyon jó, hiszen tapadásmentes a felülete. Ne felejtsék el azt sem, hogy a teflon nagyon érzékeny anyag, melyre kimondottan oda kell figyelni! Ezen felül a teflon edényt nem kellene 260 °C-nál magasabb hőmérsékletnek kitenni! 

Teflon edény

Hiszen szintetikus anyagról van szó, amely magas hőmérsékleten karcinogén anyagokat bocsát ki. A teflonnak megvannak az előnyei, de nem mindenható. A főzés és mosogatás során figyelni kell a felületre! Nem használhatunk fém tárgyakat, amelyek megkarcolhatnák az edényt. Amennyiben megsérül a felület, elveszíti kedvező tulajdonságait. 

A kerámia az arany középút

A kerámia edények már jó ideje a konyha részét képezik. Meglepően minden a kerámia késekkel kezdődött. A piacon főleg kerámia lábasokat és serpenyőket találunk, melyek kitűnően teljesítik a rájuk szabott feladatokat. A kerámia felület természetesen tapadásmentes, de nem tart örökké! Az olcsó kerámia serpenyők felülete könnyen tönkremegy és rendkívül érzékeny. A kerámia felületet (amely fehér) elmosni sem egyszerű. Amennyiben nem mosogatunk alaposan, lerakódott rétegek jönnek létre, melyektől már sokkal nehezebb megszabadulni. 

Réz edény

Titán főző

A titánról semmi rosszat nem tudunk mondani. Azzal viszont számoljanak, hogy elég mélyen a zsebükbe kell nyúlni, ha egy ilyet szeretnének. Ahogy az öntöttvas edények esetében, itt sincs szükség szinte semennyi zsiradékra sütés során. A felület tapadásmentes és nagyon tartós. Akár sütőbe is használhatják. Nagyon jól vezeti a hőt és ellenáll a hirtelen hőmérsékletváltozásnak is. Karbantartása nem túl bonyolult. Használjanak bevált tisztítószereket, hogy ne roncsolják feleslegesen a felületet! 

Mennyit fizetek majd az edényért? 

Milyen árban vannak a különféle edény típusok? Nem csak a legkeresettebb termékeket vettük figyelembe az adott kategóriában, de a minőségre is nagy hangsúlyt fordítunk. Felmértük Önöknek, hogy menniybe kerülnek kb. az edény szettek attól függően, hogy milyen anyagból készülnek. 

Edény a konyhába

Zománcozott edény szettet 24 - 38 ezer forint körül vásárolhatnak márkától függően. Egy modern és valódi rozsdamentes edény szett 18 - 48 ezer forintba kerül. Öntöttvas edény szett esetében 42 - 58 ezer forintot kell rááldozniuk. A réz edények nem túl gyakoriak, de ha ilyet keresnek, akkor 30 ezer Ft alatt nem fognak találni. Teflon szetteket nagyon nehéz találni. Egy edényt kb. 10 - 12 ezer forintért vásárolhatnak meg. Minőségi kerámia edényeket 24 - 42 ezer forintért vásárolhatnak. A legdrágább variáns az egyre nepszerűbb titán edény. Egy négy darabos szettért kb. 48 - 96 ezer forintot kérnek el. Minőségi termékeket gyárt az AMT. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 28.07.2019
A cikk értékelése:
(87.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan tisztítsuk a mosogatógépet? Hogyan tisztítsuk a mosogatógépet?

Ne becsüljék alá a mosogatógép tisztításának fontosságát, mert ezért egy berendezés sem lesz hálás! Egészen egyszerűen lehet tisztítani őket! Cikkünkből megtudhatják, hogyan! 

Hogyan tisztítsuk meg az edényt az odaégett szennyeződésektől? Hogyan tisztítsuk meg az edényt az odaégett szennyeződésektől?

Felejtsék el a hosszú órákat, amiket az odaégett ételmaradékok eltávolításával töltenek. Olvassák el cikkünket, melyben kitűnő megoldásoka találhatnak erre a problémára, így rengeteg...

Hogyan szabaduljunk meg a galamboktól a háztetőn és az erkélyen? Hogyan szabaduljunk meg a galamboktól a háztetőn és az erkélyen?

Amennyiben már megpróbálták elűzni a galambokat öreg CD-k vagy alufólia segítségével, akkor valószínűleg rájöttek, hogy ez egy sikertelen módszer (legalábbis nekünk nem vált be). Hogyan...