A legjobb sátor 4 - 6 személy számára. Segítünk a választásban!

A gyakorlott turisták, cserkészek és erdőjárók a sátor kiválasztásánál nem haboznak, hiszen pontosan tudjk mire van szükségük. Egy általános vásárló számára viszont ez a feladat elég bonyodalmas lehet. 

Nagy sátor sátorozáshoz a természetben

Általában csak a sátor kapacitását vesszük figyelembe, tehát azt, hogy hány személy fér el benne. A sátrakat több kategóriába lehet besorolni, ill. az sem mindegy, hogy milyen minőségű és típusú sátrat választunk! Különböznek az anyagok, a konstrukció, a raktározhatóság és természetesen az ár is. A megfelelő sátor kiválasztásában a cikkeinkben található tippek is sokat segíthetnek.


A sátrak felosztása rendeltetés szerint 

A sátrakat 3 alapvető csoportba lehet felosztani. A sátor egy outdoor felszerelés, melynek rendeltetése eltérő is lehet, így a különféle típusú sátraknak különböző tulajdonságaik vannak, melyekről vásárlás előtt meg kell bizonyosodni. Hogyan oszthatjuk fel tehát a sátrakat? 

Családi sátrak

Valószinűleg sejtik, hogy a családi sátrak legalább 3 - 4 személyesek. Tehát nagyobb méretű sátrakról van szó, melyek elsősorban családi kempingezéshez ideálisak. A nagyobb méret a sátor súlyán, raktározhatóságán és konstrukcióján is visszatükröződik. Általában két részre vannak felosztva, ill. magasabbak. Ez lehetővé teszi, hogy egy átlagos magasságú személy kényelmesen fel tudjon állni a sátorban. 

Nagy családi sátor

Az anyagtól és a gyártótól függően eléggé ellenállóak és tartósak. 

Turista sátrak

Ez a ketegória nagyon széles spektrumon helyezkedik el. Kisebb és nagyobb sátrakat is találhatnak közöttük különféle anyagból. Kempingezéshez ideális típus, de turisztikához vagy a vizes sportok kedvelőinek is ideális választás. Előnye a raktározhatóság és az egyszerű konstrukció, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan összerakható legyen a sátor, ill. hogy egyszerű legyen vele a manipuláció. 

Expedíciós sátrak 

A legellenállóbbak és legminőségibbek. Tapasztalt túrázók számára ideális, akik tudatában vannak annak, hogy milyen időjárási körülmények közé mennek. Egy ilyen sátorral nem probléma a magashegyi túrázás vagy a rossz időjárási körülmények között történő trekking sem, amikor a hőmérséklet nulla fok alatt van. 

Expedíciós sátor extrém körülmények közé

Nagyon jól szigetelnek, minőségi és ellenálló anyagból készülnek. Konstrukciójuk rendkívül stabil (dural), amely ellenáll a szélnek és az egyéb kedvezőtlen időjárási körülményeknek is. 

A sátrak felosztása forma szerint 

A sátrakat a konstrukció alapján is feloszthatjuk. Itt is három kategória létezik. 

Alagút sátor

Általában téglalap alakúak, bár elölnézetből alagútra hasonlítanak. A végei csúcsosak. A hosszú konstrukció miatt elég hely van több ember számára is. Nem túl stabilak, ezért figyelmesen kell őket rögzíteni, máskülönben mozogni fog a konstrukció. Probléma általában hirtelen szél esetén adódik. Ez mind a gyártótól is függ! Az alagút sátrakat gyakran több hajlékony karóval rögzítik, így sokkal nagyobb stabilitásuk lesz. 

Klasszikus kemping sátor

A konstrukció két karóból áll, amelyek a sátor teteje felé állnak. Ezek egy rétegú sátrak, amelyek általában nem túl tartósak, de itt is fontos az anyag típusa és a gyártó! 

Áčkový stan do prírody

A sátor felállításában a kötelek és a cövekek is nagy szerepet játszanak.

Kupola sátor

A legelterjedtebb sátor forma. Egy kupolára vagy iglura emlékeztet. A konstrukció két hajlékony karóból áll, amelyek a sátor sarkaiból indulnak és a legmagasabb ponton keresztezik egymást, így kifeszítik az egész sátrat. Ezen sátor típusoknál néhány esetben még egyéb karókkal is rögzítve van a sátor, hogy jobban ellenálljon a szélnek. Amennyiben a fent kereszteződő karók száma több mint kettő, akkor a stabilitást nem lehet megkérdőjelezni! Ezeket a sátrakat geodetikus kupolának is szokták nevezni. 

A kupola sátor bizonyul a legjobb választásnak, már csak a forma miatt is (aerodinamika). Stabilak, nagy a teherbírásuk, sok bennük a hely és egyszerűen lehet manipulálni velük. 

A személyek száma

Amennyiben nem egyedül szeretnék használni a sátrat, akkor mindenképpen gondolniuk kell arra, hogy a kényelmes éjszakák érdekében több helyre lesz szükség! Ahogy az ágynál is, egy embernek kb. 60 cm helyre van szüksége annak érdekében, hogy kényelmesen elférjen. A hosszúságot illetően mindig legalább 20 cm tartalékkal számoljanak! A sátrakon az átlag emberekre vonatkozó adatok vannak feltüntetve. A kényelmet és a személyek számát a falak meredeksége és a magasság is befolyásolhatja. 

6 személyes sátor

Az egyéb kiegészítőkre is kell gondolni, mint a hálózsák, matrac vagy a hátizsák. A megfelelő tanács talán az lenne, hogy ha 4 személynek szeretnének sátrat vásárolni, akkor inkább számoljanak a tartalékkal és válasszanak egy 6 személyes sátrat. Nem kell sokkal többet fizetni, viszont sokkal kényelmesebben elférnek majd! 

Az anyag minősége

A sátor anyaga sok más faktort is befolyásol, mint a vízállóság, súly, ellenállóképesség és ár. A karók általában lamináltak vagy duralból készülnek. Ez utóbbi jobb választásnak bizonyul, de érthetően drágább is. 

Az expedíciós sátrak esetében a karók stabilitását úgy szokták növelni, hogy a duralt szénszállal vagy kevlárral kombinálják. Erős szél esetén ez nagyon jól jöhet. Ezen sátrak ára viszont már jelentősen magasabb. Az anyagok minősége meglátszik a vízoszlop értékén is. Később ezt a paramétert is megvizsgáljuk közelebbről. Az átlagos sátrakhoz különféle szintetikus szöveteket szoktak használni. 

Az anyagok esetében nem csak a típust, de a kivitelezést is figyelembe kell venni. Ilyen pl. a varrás minősége. A látható varrás soha sem jó jel! Ezért érdemes olyan sátrakat keresni, melyeknél a varrás szegéllyel vagy speciális ragasztóval van elfedve. Amennyiben nem légáteresztő anyagból készült a sátor, akkor a szellőztetésre is gondolni kell (tető, falak)!

Vízállóság

A vízoszlop rendkívül fontos paraméter. Ez egy olyan adat, mely az anyag vízállóságáról árulkodik. Pl. ha az anyag vízoszlopának értéke 1500 mm, akkor a sátor 1,5 méterig képes megtartani vízállóságát, tehát addig nem ázik át!

Vízálló sátor fesztiválra

Bármely szintetikus anyagból készült sátor lehet vízálló, amely poliuretánnal volt kezelve. Ez rendkívül jól szigetel és az ellenállóképességet is növeli. Természetesen így az anyag légáteresztőképessége csökken, ill. növekszik a sátor súlya is! 

A sátor súlya

A választásnál ezt vesszük figyelembe utoljára, mivel ez általában nem fontos paraméter és nem játszik döntő szerepet. A súly a felhasznált anyagoktól függ (szövet, karók), ill. a mérettől. Az olcsó kemping sátrak, melyek olcsó szintetikus anyagból készülnek éppenhogy meghaladják az egy kilogrammot. Másfelől a professzionális expedíciós sátrak is könnyűek, hogy könnyű legyen velük manipulálni nehéz körülmények között is! 

Bejáratok és rakodórész

A bejáratok lehetnek fedettek vagy fedetlenek. A fedett bejárat lehetővé teszi a szellőztetést rossz idő esetén is. Nagyobb kényelmet bizotsít a sátorban történő mozgás alatt. A bejáratok száma is fontos lehet. A nagyobb sátrak esetében praktikusabb a több bejárat. A bejáratok általában szúnyoghálóval is fel vannak szerelve, amely meggátolja, hogy a rovarok bejussanak a sátorba. Ezt leginkább a víz közelében történő sátrazáskor köszönik  majd meg!

Turista sátor két bejárattal

A rakodórész praktikus lehet a hátizsákok számára vagy a különéle kiegészítőknek, amelyeket magunk mellett szeretnénk tudni. A nagyobb kupola vagy alagút sátrak esetében ez nem probléma, de a kisebbeknél csak a falon találhatunk rakodóhelyet. Manapság létezik olyan rakodórész is, mely cipzárral van a sátorhoz rögzítve kívülről. 

A sátor ára

Kezdjük a professzionális sátraknál. Az expedíciós sátrak ára elég magas. Általában max. 2 férőhelyesek. Nagyon ellenállóak, minőségi anyagból készülnek, tartósak és stabilak. A minőségi expedíciós sátrak ára 50 - 200 ezer forint között van. A legjobb márkák a Husky és a Coleman. 

Családi, alagút vagy kupola sátrakat 32 - 100 ezer forintért vásárolhatnak. Az ár főleg a kapacitástól és a gyártótól függ. A Quechua, Coleman és a Husky garantáltan minőségi termékeket kínál.

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 18.08.2019
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(89.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...

Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...

Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?