A legjobb játékok gyerekeknek 1 éves korig? A zenélő játékok és a kiságyforgók a legkisebbek tetszését is elnyerik!

A gyerekek és a játékok már a kezdetektől összetartoznak. A gyermek a játékon keresztül tud kapcsolatot teremteni a külvilággal. A mai játékok azonban már régen nem csak azért vannak, hogy a gyerekeket szórakoztassák! 

A játékok gyerekeknek 1 éves korig

A játékok már egy éves kor előtt is segíthetnek a gyerekeknek a fejlődésben, az ismeretek elsajátításában és a képességeik fejlesztésében. 

Eredeti játékok


Támogatják a fejlődést

A kisgyermekek esetében a játék kitűnő eszköz az érzékszervek, a készségek és a megismerőképesség fejlesztéséhez. A 3 - 6 hónapos gyermekek nagyon gyorsan fejlődnek. A megfelelő játékok kiválasztásával támogathatják a gyermek egészséges fejlődését. 

Ebben a korban a fő érzékszervek fejlesztésére kell koncentrálni. Tapintás, hallás, koordináció, finommotorika. A játékok segítik ezeket az érzékeket és természetes módon stimulálják a képességeket. 

Játékok újszülötteknek

A gyermeknekebben a korban még nem kell közvetlen kapcsolatban lennie a játékokkal. Élete első hat hetében a gyermek megszokja környezetét. Igyekszik alkalmazkodni a feltételekhez, amelyek körülveszik. Tőlünk szeretetre és érzelmekre van szüksége. Ezt hangunkkal és érintésekkel adhatjuk meg számára. Játszanak vele, mosolyogjanak rá, érintsék meg és töltsenek vele elég időt. Végső esetben a gyermek kiharcolja a figyelmet. 

A megfelelő játékoknak értelmük is van

3 - 6 hónapos korban a gyermekek már intenzívebben fejlesztik érzékeiket. Ez azoknak a játékoknak is köszönhető, melyekkel a gyermek érintkezésbe kerül. A tökéletes játéknak egyszerűnek, de sokoldalúnak kell lennie. A gyermek ennek köszönhetően kitűnően fejlesztheti képességeit és készségeit. Ezekben segítenek a játékok: 

 • tanulásban
 • motorikában és a koordinációban
 • képzelőerő fejlesztésében
 • logikus gondolkodás fejlesztésében
 • hallás, a látás és a tapintás fejlesztésében

Napjainkban bőséges a gyerekjátékok választéka. A boltok polcai tele vannak játékokkal ilyen korú gyermekek számára. Némelyik külsejével varázsolja el a vásárlót, de olyan is van, amely segíti a gyermek fejlődését. Nem mindegyik játék felel meg egy 1 éves kisfiú vagy kislány igényeinek. Valemelyik több negatív, mint pozitív hatást idézhet elő. Nem csak a rendeltetésre, de a minőségre is figyelni kell! A Kínából származó játékok általában nem a legjobbak! Sok esetben rossz minőségű, nem megfelelő anyagból készülnek vagy mérgező anyagokat, festékeket tartalmaznak. A játékok ugyan alapos ellenőrzésen esenek át, de nem árt az óvatosság! 

Játékok a legkisebbeknek

A kezdetekben színes játékok vásárlását javasoljuk. Ilyenek pl. a színes állatkákat tartalmazó kiságyforgókgeomertiai formák, stb. Kiválóak a puha játékok, labdák vagy a különböző hangokat kiadó játékok. 

Gumi rágóka 1 éves korig

A csörgők is rágókák is tökéletesek. Egy jól lezárt cumisüveg is megfelelő lehet, ha a gyermek érzékeli az általa kiadott hangot. A gyerekek a ritmikus mondókákat is kedvelik. A játszószőnyeg szintén megfelelő a legkisebbek számára is. Gyermekük kúszhat, mászhat rajta, miközben megfigyeli a környezetét, ill. érzékeli a hangokat, melyek mozgását kísérik. 

Játékok 6 hónapos korig

A 6 hónapos gyermekek már több játékkal rendelkeznek. Lassan kézbe vehetik a sípoló játékokat és a különféle típusú gyerekeknek szánt hangszereket. A babakönyvek, anyagból készült kockák vagy a kerekeken lévő játékok hosszú órákig elszórakoztathatják a kisgyermeket. A fa játékoktól sem kell tartani! A fa egy természetes anyag, amit nagyon kellemes megérinteni. 

Ebben a korban a gyerekek már az agyukat is szívesen használják, ezért vásárolhatnak puzzlet vagy kirakóst. Ezeknek köszönhetően a gyermek megtanul különbséget tenni a különböző színek és formák között, ill. edzi a motorikus képességeit is. Ebben a korban nagyon gyorsan fejlődnek a gyermek készségei. A biztonságérzet is fontos faktor. Minden gyermeknek van kedvenc játéka, tehát egy plüss is jó választásnak bizonyulhat. Még pár év múlva is játszhat vele a gyermek. 

Játékok 6 - 12 hónapos babáknak

Ebben a korban a gyermek sok esetben csak pár percig játszik, de a játékok között is lényeges különbségek lehetnek. Alapvetően pár játék típust különböztetünk meg, amelyek segítenek a gyermek érzékeinek fejlesztésében és a számára hasznos ismeretek megszerzésében. 

Játékok kisbabáknak egy éves korig

Különböző játék típusokat is ismerünk. Először funkcionális játékról beszélünk, amikor a gyermek kézzel és lábbal mozog vagy valamilyen hangot ad ki. Ez után következnek a manipulációs játékok. Már az elnevezésből is tudhatjuk, hogy a gyermek megfogja a játékokat, mozgatja, szájba veszi, ütögeti őket. A tárgy rendeltetése ebben az esetben nem lényeges. 

A szociális játékok nagyon specifikusak. Ilyen pl. mikor egy személy elbújik és a gyermek meglepődik, mikor újra felbukkan. Nagyon hatékony pelenkázáskor. Ehhez játékra sincs szükség. A gyermek szemeivel, mimikával és gesztusokkal kommunikál a felnőtekkel. Azok a játékok, melyek során utánozni próbálja a felnőtteket a mozdulatok és a hangok elsajátításában játszanak fontos szerepet. 

A játékokat nagy körültekintéssel kell kiválasztani! Nem szabad apró tárgyakat a gyermek kezébe adni, amiket lenyelhet vagy belélegezhet. 

A legjobb játékok kisbabáknak 1 éves korig

Kiságyforgó

Korunk egyik nagyon népszerű játéka. Nem egyszer találkozhatunk vele nem csak a kiságy, de a babakocsi felett függve is. A színek, formák és hangok vonzák a gyermek tekintetét, ezért akár több órára is le tudja őt kötni ez a játék. A legjobb, ha olyan magasságban van elhelyezve, hogy a baba el is érje és igyekezzen felhúzni magát. A kínálatban rengeteg mechanikus és elektromos kiságyforgót találhatnak. Az elektromos modellek különféle hangokat adnak ki, de valamelyik éjjel még világít is. 

Előnyök

 • Fejleszti a gyermek figyelmét
 • Fejleszti a megragadó reflexet
 • Hosszú órákig szórakoztatja a gyermeket

Hátrányok

 • Nem olcsó
 • A kisbabákat 6 hónapos kor után már nem igazán köti le
 • Nem minden baba érdeklődik utána

Egymás tetejére pakolható és egymásba is illeszthető pohár

Azok a legjobb játékok, melyekkel a gyermek tanulhat is valamit. Még ha ilyen fiatal koban ez még nem is lényeges, a tanulás és a szórakozás kéz a kézben járnak. Az egymás tetejére pakolható és egymásba illeszthető játékok kitűnőek fiúknak és lányoknak is. Általában műanyag pohárkákról van szó, amiket a gyermek egymásra tud helyezni. Ez a játék segít a koordináció fejlesztésében és a tárgyak méretének felismerésében. Játék közben a gyermek tapint, lát és gondolkozik. 

Előnyök

 • A logikus gondolkodás feljesztése
 • Kedvező ár
 • Változatos anyagok, műanyag, fa
 • Egyszerű használat
 • A motorika és a koordináció fejlesztése
 • A pontosság és a képzelőerő fejlesztése

Hátrányok

 • Semmilyen

Formaberakó és formaillesztő játékok

A tökéletes játék. Egy éves korig rengeteg élményt okoz a gyermeknek és többet megtanulhat segítségével, mint azt gongolnánk. Játék során a gyermek megkülönbözteti a színeket, formákat és kifejezéseket, mint a nagy és a kicsi. A logikus gondolkodása is fejlődik. A gyermek elkezdi észlelni az eltéréseket és összehasonlít tárgyakat. Ezeknek a játékoknak fából vagy puha, de ellenálló műanyagból kell készülniük! 

Előnyök

 • A megkülönböztető képesség fejlesztése
 • Fokozatos logikus gondolkozás
 • Alacsony ár 
 • Egyszerű használat

Hátrányok

 • Egyes részei elveszhetnek

Hangszerek

A zene magában is kitűnő tanító. A gyerekeknek 1 éves korig igazi felüdülést jelentenek az ilyen játékok. A szülőkről már nem vélekedhetünk így. A dob, zongora vagy xilofon hangja sok szülő számára zavaró lehet. A gyermek azonban órákon keresztül képes önfeledten játszani az ilyen hangszerekkel. Az egyes hangok segítenek az érzékenység és az érzelmek fejlesztésében, ill. a hallás fejlesztésében. A mozgáskoordinációról nem is beszélve! Lehet, hogy éppen egy ilyen zenés játékkal hozzák elő a gyermek rejtett tehetségét. 

Zongora gyerekeknek

Előnyök

 • Biztonságos 
 • Kedvező árú
 • Fejleszti a hallást
 • Hosszútávú szórakozást biztosít

Hátrányok

 • Viszonylag hangos
 • Az elektromos játékok esetében az elemeket is cserélni kell

Játékok kerekeken

Az interaktív játékok egy típusa. Nem feltétlenül egy játékautóra kell gondolniuk! Lehet szó akár plüss vagy műanyag kutyusról, de lovacskáról is! Ezek a játékok interaktív szórakozásra és mozgásra szolgálnak. A gyermeket mozgásra ösztönzik, mivel ahová a gyermek megy, oda megy a játék is. Ilyenek pl. a járókák is, amelyek sok lehetőséget nyújtanak a játékra és az első lépések megtételében is sokat segítenek. 

Előnyök

 • Megmozgatja a gyermeket
 • A gyermek összekapcsolja a mozgással kapcsolatos ingereket
 • Különféle alternatív játékok

Hátrányok

 • Drágább játékok
 • A gyerekek viszonylag nyugtalanok lesznek

Eredeti játékok gyerekeknek

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 16.10.2020
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(92.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hab vagy felhúzható fürdőjátékok csecsemők és kisgyermekek számáraHab vagy felhúzható fürdőjátékok csecsemők és kisgyermekek számára

Egyetlen gyermek sem tudja elképzelni a fürdést játékok nélkül. Akár egy gumikacsát, akár egy vízbe való könyvet vagy egy vízimalmot vesznek neki, a szemei garantáltan ragyogni fognak!...

A legjobb trambulin gyerekeknek? Tanácsot adunk a választáshoz!A legjobb trambulin gyerekeknek? Tanácsot adunk a választáshoz!

Talán nincs is szórakoztatóbb fizikai tevékenység a gyermekek számára, mint a trambulinon ugrálás. A megfelelő trambulin kiválasztásakor azonban nemcsak a vonzó megjelenésre, hanem a...

Felfújható medence kisgyerekeknek? A vélemények különösen a kis méretűeket dicsérik!Felfújható medence kisgyerekeknek? A vélemények különösen a kis méretűeket dicsérik!

Kényeztesse a gyerekeket bármelyik korosztályban nyári vízi szórakozással! Már most el kell gondolkodni azon, hogyan fogja eltölteni a szabad perceit nyáron. Tudja, hogy milyen...