A gyep rendezése és előkészítése télre

Akár szeretnénk, akár nem a meleg nyári nap sugarai nem fognak örökké melengetni minket. Az őszies, hidegebb időjárás azonban nem csak a hőmérsékletet és a hangulatunkat befolyásolja. Ahogyan tél előtt a többi növényről is gondoskodnak, úgy a gyepről sem szabad megfeletkezniük! 

A gyep manuális rendezése

A gyep rendezése ősszel elhanyagolhatatlan. Ebben az időszakban megfelelően kell róla gondoskodnunk, főleg, ha azt szeretnénk, hogy megőrizze szépségét. 

A gyep levegőztetése, trágyázása, nyírása, és előkészítése télre. Ezek mind fontos lépések, melyekre szükség van ahhoz, hogy a zöldellő gyep túlélje a tél zord körülményeit. Minden fontosat megtudhatnak cikkünkből! Megmutatjuk, hogyan gondoskodhatnak ősszel úgy a gyepről, hogy megfelelő állapotban vészelje át a telet. 

Ne feledjék a fűnyírást!

Amennyiben megfelelően ápolják a gyepet, akkor tudniuk kellene, hogy amikor eléri a 6 - 10 cm-es hosszúságot, akkor vissza kellene vágni 3 - 5 cm-esre. Ilyenkor kell füvet nyírni. Rendszeres fűnyírással az őszi időszakban sem árthatnak a gyepnek, de figyeljenek arra, hogy az utolsó fűnyírás során ne szóródjanak el a levágott fűszálak a gyepben. Amennyiben azok ott maradnának, akkor penész kialakulásához vagy a gyökérrendszer rothadásához vezethetnének. 

Az utolsó fűnyírás az adott régiótól függ. Általában október végére, november elejére esik. A fűnyírás után felhalmozódott füvet érdemes komposztálni. 

A leveleket össze kell gyűjteni!

Azok a viták, melyek szerint a lehullott levelek természetes, organikus védelmet nyújtanak a gyep számára teljesen feleslegesek. Minden, ami a leveleket takarja azon időszakokban, amikor kevés a fény, csak elveszi tőle a szükséges levegőt és ezzel a fű elhalását okozza. A lehullott leveleket ezért rendszeresen össze kell gyűjteni. Akár komposztálhatóak is! 

A levelek összegyűjtése a fűből

Mikor használjuk a levegőztetőt? 

Aki megfelelően gondoskodik a gyepéről, annak ez a fogalom egyáltalán nem ismeretlen. A gyep téliesítése és a levegőztetés, avagy vertikulálás egyszerűen együtt járnak. A levegőztetést nyár végén vagy ősz elején érdemes elvégezni, hogy a fűnek legyen elég helye az új tápanyagok számára. A vertikulálást mindig fűnyírás után kell elvégezni. Magas fű esetén a levegőztetés nem hatékony. Ezt a feladatot tél után is meg kell ismételni. Egy öregebb gyepet is új életre kelthetünk vele. 

Gyepszellőztető - elektromos vagy benzines? Hasznos információkat találhatnak a Hogyan válasszunk gyepszellőztetőt? c. cikkünkben. 

Azt ajánljuk azonban, hogy a levegőztetést se vigyék túlzásba! Elegendő évente maximum 3x elvégezni. Ősszel tehát egyszer kell végrehajtani ezt a feladatot. A levegőztetést csinálhatják gereblye segítségével, de a legjobb és legegyszerűbb, ha gyepszellőztetőt használnak.  

Fűmag vetése ősszel

Az ősz a fűmag vetésére lett teremtve! Ilyenkor megfelelően regenerálhatjuk a gyepet. Az előző évre alapozhatunk. Amikor megtörtént a gyep levegőztetése, akkor itt az idő, hogy fűmaggal vessük be a megritkult részeket. A legjobb módszer, ha a fűmagot finom szemcséjű homokkal, esetleg valamilyen trágyával kombináljuk. A homok gazdagítja a földet és a trágyával együtt bebiztosítják, hogy a frissen vetett fű is passzoljon a gyep struktúrájához.  

Fűmag vetése

A fűmag elvetése után figyeljenek arra, hogy megfelelően nedves legyen a föld, de ugyanakkor nem szabad leterhelni a gyepet. A hengerezést tavasszal kell elvégezni. 

A trágyázás alap

A gyep felkészítése őszre és télre nem lesz hatékony, ha kihagyják ezt a nagyon fontos lépést. A trágyázást! Nem az öntözést, a levegőztetést vagy a vetést! Ezek a folyamatok ugyanis mind attól függenek, hogy mennyi tápanyagot képes a gyep meríteni a földből. A megfelelő trágyázásnak köszönhetően a gyep élénk színű, sűrű és egészséges lesz! A tapasztalt kertészek képesek meghatározni, hogy milyen tápanyagra van szüksége a gyepnek, így pontosan azokat tudják pótolni, amelyekből hiány van. 

Amennyiben komplex trágyázást szeretnének bebiztosítani, akkor a kertészetekben dolgozó szakemberek biztosan segítségükre lesznek. Kitűnő választás az Expert 3 az 1-ben, kristályos szerkezetű műtrágya, amely vízben oldódó és a gyep táplálására és a gyökérrendszer támogatására lett kifejlesztve. A frissen öntözött gyepen kell használni. A kristályok fokozatosan feloldódnak és a tápanyagok beivódnak a földbe. A trágyázást ősz elején érdemes elvégezni, hogy tél előtt több tápanyaghoz jusson a gyep. Tavasz elején újból megismételhetjük a trágyázást. 

Évente akár 5x is trágyázhatnak a gyep állapotától függően. Tél előtt a Floria gyeptrágya is jó választás lehet, amely nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, így a téli időszakban növeli a gyep ellenállóképességét. 

A komposzt nem árthat

A boltban vásárolt trágyák használata mellett mindenképpen segít az is, ha organikus komposzttal is dúsítjuk a gyep földjét. Ezt ősszel, az utolsó fűnyírás után kell egyenletesen eloszlatni a gyep felületén, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaggal lássuk azt el. Ősszel nem nagy probléma az organikus szemét felhalmozása, tehát a komposztálás nem okoz problémát. Csak levágott fű, levelek, gallyak, ágak és időnkénti öntözés szükséges hozzá. 

A komposztálót egy szabad területen kellene elhelyezni kemény alap nélkül, hogy a földigiliszták is hozzáférjenek. Pár hét vagy hónap elteltével a komposzt készen áll és nyugodtan trágyázhatnak vele finom szemcséjű homokkal keverve. 

Ne terheljék le a gyepet

Az utolsó fázisban, amikor már minden lépést elvégeztek, ügyeljenek arra, hogy ne terheljék le a gyepet. Minden folyamatnak, mint a trágyázásnak, levegőztetésnek vagy a vetésnek is időre van szüksége. Ezért kell korlátozni a mozgást a gyepen, ill. öntözni sem szabad gyakran! Ősszel a gyep sokkal jobban tartja a nedvességet, ezért nem szabad túlzásba esni! Terhelésnek minősül az is, ha autóval parkolunk a fűre vagy sportjátékokat játszunk rajta. A gyepnek ilyenkor nyugalomra és pihenésre van szüksége.  

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 13.03.2020
A cikk értékelése:
(89%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk? A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk?

Nem egy háztulajdonos találta már szemben magát ezzel a rémálommal! Valamikor a sokkal egyszerűbb megoldások is népszerűek voltak, de napjainkban kifinomultabb kivitelezésre vágyunk! A...

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...