A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk?

Nem egy háztulajdonos találta már szemben magát ezzel a rémálommal! Valamikor a sokkal egyszerűbb megoldások is népszerűek voltak, de napjainkban kifinomultabb kivitelezésre vágyunk! A jövőre is kell gondolni, ezért ez a változás szinte elkerülhetetlen! 

A fürdőszoba felújításának tervezése

Mi minden vár Önökre? Cikkünkben válaszokat kaphat kérdéseikre, de pár hasznos tanáccsal is ellátjuk Önöket, melyeket kihasználhatnak a fürdőszoba felújításakor. 

Mire jó a felújítás? 

A kommunizmus idejébő maradt fürdőszobák szinte minden lakóház részét képezik, amely a régebbi időkben épült. Ma már teljesen más kritériumok alapján kell a fürdőszobát felépíteni, hogy megfeleljen a biztonsági és higiéniai előírásoknak. Az öreg fürdőszobák ezeknek a szabályoknak biztosan nem felelnek meg! A felújítás tehát nem csak a kényelem miatt, de esztétikai és technikai szempontból is fontos! 

Mennyibe fog kerülni? 

Ez a leggyakrabban feltett kérdés, mikor a ház felújítását tervezzük. Univerzális válasz azonban nem létezik! A felújítás különböző módon történhet és mindegyik fürdőszoba individuális megoldásokat igényel. Ez magára az árra is hatással van. 

A ház alaprajza

Mennyi munka lesz vele, mekkora a lakás mérete, milyen változásokat szeretnénk, milyen anyagokat fogunk használni, de az is lényeges, hogy sajátkezűleg vagy szakember segítségével szeretnék-e elvégezni a munkálatokat. Az emberek tapasztalatai alapján meghatároztuk Önöknek az átlagos költségeket. A fürdőszoba felújításának ár 800 ezertől 1,6 millió forintig terjed. 

Engedélyek és bejelentés

Még mielőtt nekilátnának a munkának muszáj eleget tenniük pár kötelességnek. A felújítást be kell jelenteni az épület gondnokánál. Amennyiben a felújítás a tartófalakat is érinti, akkor egy statikust is kell hívni, majd építkezési engedélyre lesz szükségük. Természetesen a szomszédokkal való jó viszony megőrzése érdekében őket is tájékoztatni kell a munkálatokról. A legjobb, ha a felújítás pontos idejét is meghatározzák. Az építkezési hulladék eltávolításához egy konténert is be kell biztosítani. 

Saját kezűleg vagy szakemberrel? 

Szakember segítsége nélkül csak azok lássanak neki a felújításnak, akiknek már van valamilyen tapasztalata a lakás felújításában. Ellenkező esetben az egyetlen megoldás egy építkezési cég felkeresése. Tehát, ha nem biztosak magukban, akkor inkább forduljanak a szakemberekhez. A fürdőszoba szétszedése nem olyan bonyolult, de a vízvezetékeket és a villamos hálózatot ne javítgassák tapasztalat nélkül. Ezzel nagy problémát okozhatnak. Amennyiben nagyobb felújítást terveznek, akkor egy építész segítsége is jól jöhet, aki elmondja a legideálisabb technikai és esztétikai megoldásokat is! 

Felújítás a lakásban

Ráadásul a fürdőszoba felújítása általában 7 - 12 napot vesz igénybe. Képzeljék csak el, hogy egyedül fognak hozzá. Mennyi szabadságra lenne szükségük? A megfelelően kiválasztott szakemberek munkája minőségi, tartják magukat az időhöz és garanciát is vállalnak az elvégzett munkáért. 

A csőhálózat lekötése

Az első lépés a vízvezetékek és a villamos hállózat lekötése. Mindenre nagyon kell figyelni! A csővezetékeknek hozzáférhetőnek kell lenniük, hogy az esetleges csere se jelentsen problémát, ill. hogy vízfogyasztásmérőt is tudjanak beszerelni. A vízvezetékek lejtése nagyon fontos. Elhelyezésük a kád, a mosdó és a WC csésze fekvésétől függ. Az elfolyó magassága és a vezetékek elrendezése mind változhat. 

Gondolkozzanak, a tervezés mindennek az alapja! 

Képzeljék el, hogy a régi fürdőszoba már szét van szedve és az Önök számára ideális fürdőszoba kivitelezéséről ábrándoznak. A felújítás megkezdése előtt fontos tudni, hogy milyen irányú lesz a fürdőszoba felújítása. Itt főleg az elrendezésre gondolunk. Amikor eldöntik, hogy marad-e a régi elrendezés vagy inkább egy kis újdonságra vágynak, akkor körvonalazódik a munka igényessége és a felújítás költsége. 

A fürdőszoba felújításának terve lakásbsan

Amennyiben megmarad az eredeti elrendezés, akkor sokkal kevesebb gondjuk lesz, mint ha át szeretnék helyezni a kádat, zuhanyzót, WC csészét vagy a mosdókagylót. Az eredeti elrendezés átépítésekor mindig nyernek pár plussz centimétert. Sokkal kidolgozottabb lehet a helyiség, a belmagasság is változhat, ill. tágasabbnak tűnhet a helyiség. Az eredeti elrendezés megőrzésének előnye, hogy a vezetékeket nem kell áthelyezni, hiszen azok is az eredeti, megfelelő helyen maradnak.

Átépítés a lakásban

Az eredeti elrendezés megváltoztatásakor általában a WC-t kapcsolják össze a fürdőszobával, ill. a fürdőszoba elrendezése is változhat. Ebből adódóan a villamoshálózat és a vízvezetékek elrendezése is megváltozik. Arról nem is beszélve, ha a fürdőszobát a ház másik részébe szeretnék áthelyezni! Sokan a külső falhoz szeretnék átrakni a fürdőszobát. Egy ilyen változás kivitelezéséhez szakképzett, professzionális munkásokra lesz szükség, mivel az egész ház analizálása kell hozzá. Sok esetben a ház többi részén is szükséges pár beavatkozás. Ez a helyiség általában a konyha. Amennyiben egy nagy sarok kádat szeretnének, akkor ajánljuk, hogy kapcsolják össze a WC-t a fürdőszobával. Így sok helyre tehetnek szert és a hálózatok elrendezése is sokkal egyszerűbb lesz. 

Válaszfalak építése

Manapság rengeteg lehetőség közül választhatunk. Nem feltétlenül kell a válaszfalakat téglából vagy beton falazóelemekből építeni. A legtöbb pénzt és munkát akkor spórolhatják meg, ha a gipszkarton mellett döntenek. Ez egy könnyű anyag, mellyel egyszerű és gyors a munka. A gipszkarton kisebb hátránya, a polcok vagy a mosdókagyló utólagos rögzítése. Ezekhez speciális konstrukcióra lesz szükség. Persze erre a problémára is van megoldás! 

 Fürdőszoba a lakásban

Olykor a gipszkartont falazott fallal szokták kombinálni, hogy nagyobb legyen a teherbírása. Nem egyszer történik olyan, hogy a fürdőszobának és a konyhának közös fala van. Ilyen esetben a fal egyik felén a WC és a mosdókagyló helyezkedik el, míg a másik felén a mosogató és a konyhapult. A gipszkarton és a klasszikus fal kombinációja ilyen esetben a legjobb. 

Akár szendvicspaneltis használhatnak, mely általában fa lapok és poliészter összeragasztásával keletkezik. Jó hőszigetelőnek számít, ellenálló, kifejezetten könnyű, ill. a nedvességet is jól tűri. 

A felújítás 5 lépése

  • A szoba bontása és az építkezési hulladék elvitetése.
  • A hálózatok lekapcsolása, a vezetékek helyének megváltoztatása.
  • A fürdőszoba felújítása a terv vagy projekt alapján.
  • Vilannyszerelés és vízvezetékszerelés.
  • Falazás, szigetelés, a mennyezet lejjebb hozása, a felszerelés beépítése, stb.

Tippek és tanácsok

Gyakori probléma az aknából kiszűrődő zaj. Erre előre kell gondolni! Az aknát megfelelően le kell szigetelni minden oldalról. A legjobb ásványgyapotból készült szigetelőnyagot használni. Ehhez még rakjanak gipszkartont vagy falazóelemet, így ez a konstrukció kitűnő szigetelést fog biztosítani. 

Csempézés során számoljanak egy bizonyos tartalékkal is. A sarkak, lépcsők, a kád csempézése mind befolyásolja az eredeti számításokat. Egy esetleges baleset esetén is jól jöhet, ha van pár plussz csempénk. Egy - két extra csomag senki pénztárcáját nem terheli meg. 

Ellenőrzés vízmértékkel

Amennyiben van rá lehetőségük, akkor dolgozzanak össze egy építésszel vagy fürdőszoba stúdióval. Ők kidolgoznak egy projektet a lehetőségeikhez és elvárásaikhoz mérten. 

Igyekezzenek olyan színeket választani, amelyek optikailag nagyítják a teret. A lakásokban található fürdőszobákban bizony nincs sok extra hely. Nem kell mindig, minden áron a trendeket követni! Használjanak tükröződő felületeket, zuhanykabint, eseteleg üveg ajtót. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 10.04.2020
A cikk értékelése:
(87.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.