WC a fürdőszobában vagy külön helyiségben?

Lehet, hogy éppen át szeretnék építeni otthonukat és pont ez a kérdés járt a fejükben. A fürdőszoba és a wc összekapcsolásának megvannak az előnyei, de természetesen a hátrányi is! Cikkünkből mindent megtudhatnak!

WC-vel összekapcsolt fürdőszoba

Két olyan helyiség létezik, ahol a család tagjai gyakran szoktak találkozni. Ez a konyha és a fürdőszoba. A második esetében viszont nem szeretjük a családtagokkal történő találkozást! Az esti és a reggeli órákban folyamatos váltakozás van ebben a helyiségben, ráadásul sokszor még várakozni is kell! 

WC a fürdőszobában = több funkcionális hely

Manapság a kis lakásokban megszokott, hogy a fürdőszobában található a wc. Ennek egyik fő előnye, hogy sok helyet spórolhatnak. Amennyiben eltávolítják a két helyiség közötti falat, akkor valóban több funkcionális térhez jutnak. Arról nem is beszélve, hogy ennek a beavatkozásnak köszönhetően a fürdőszoba sokkal nagyobbnak tűnik majd! Sokkal praktikusabban el tudják így helyezni a mosógépet vagy a szekrényt, ráadásul nem kell majd nyomorogniuk a kis fürdőszobában, mert lesz elég hely mindenre!

Nagy előny az is, hogy a wc használata után rögtön tudják használni a mosdót is és nem kell ez miatt a fürdőszobába átmenni! Lehet, hogy nem hiszik, de a reggeli rohanásban ez a kisi idő is sokat segíthet. Ennek köszönhetően egy ajtótól is megszabadulhatnak, ami általában az előszobába nyílik. Az így felszabadult helye tehetnek bútorokat, pl. cipősszekrényt vagy akasztót a bundákra és kabátokra. A felszabadult részt esetleg ki is díszíthetik, így még otthonosabbá tehetik a lakást. 

WC és fürdő egy helyen – nagyon népszerű a bidés WC

A wc és a fürdőszoba fal eltávolításával felszabadult helyet akár egy bidé installálására is kihasználhatják. Ez egyre népszerűbb, mivel növeli a személyes higiéniát. Kitűnő a nők számára, főleg "azokon a napokon" és megelőzi az aranyér kialakulását. A lakások mérete e lehetőség kihasználását általában nem teszi lehetővé. Ha csak egy vékony falat távolítanak el, akkor bizony erre elegendő helyet nem nyernek. Ebből kifolyólag a bidét főleg családi házak esetében szokták beszerelni, ahol eredetileg is van rá elegendő hely. 

WC és bidé a fürdőszobában

Ennek ellenére egy kis lakás fürőszobájában sem kell megválni a luxustól! Egy bidével kombinált wc-t i vásárolhatunk! Ebben az esetbén lényegében egy hagyományos wc-ről van szó, amely egy fúvókával is el van látva. A piacon több típust is találhatnak, olcsókat és luxus minőségűeket is! 

Amennyiben meg szeretnék hagyni a klasszikus wc-t a fürdőszobában, akkor is tanácsoljuk a wc közelében egy kézi bidé zuhanyrózsa elhelyzését. A vizet egy öntözőcső segítségével a mosdótól is elvezethetik. Ezt az eszközt ráadásul nagyon praktikusan kihasználhatják pl. a wc kiöblítésére takarítás során. Ilyenkor nagyon ügyesen helyettesíthetjük vele a wc kefét is! 

A WC és a fürdőszoba egybeépítése egységes dizájnt tesz lehetővé

Amennyiben úgy döntöttek, hogy kicsit átalakítják otthonukat és egybenyitják a fürdőszobát a wc-vel, akkor ne feletkezzenek meg arról sem, hogy egységes stílust teremtsenek a helyiségben! A fürdőszobával összekapcsolt wc lehetővé teszi, hogy egy esztétikailag nagyon vonzó helyiséget alakítsanak ki, amelyben biztosan kellemesen fogják magukat érezni! 

Az egységes dizájnú fürdőszoba interiőrje

A felszerelés kínálata a csmpéktől kezdve a kiegészítőkig nagyon sokszínű. Ebből kifolyólag nem nehéz egy olyan dizájnt választani, amely Önnek tetszeni fog! A gyártók figyelembe veszik, hogy nagy a kereslet a fürdőszobával egybeépített helyiséghez való kellékek iránt. A katalógusokban látott különféle dizájnok valóban nagyon csábítóan hatnak! Ha hagyják, hogy egy dizajnnal foglalkozó szakember adjön Önöknek tanácsot, akkor a wc-vel egybenyitott fürdőszoba egy kellemes és tiszta hely lesz, ahol szívesen fogják elvégezni a személyes higiéniával kapcsolatos teendőiket. 

Mérlegeljék, hogy az esetleges bűz, nem lehet-e probléma!

Vannak azonban olyanok is, akik kimondottan ellenzik a wc-vel egybenyitott fürdőszobákat! És, az igazat megvallva jogosan. Mint ahogy minden másnak, ennek is megvannak az előnyei, de a hátrányai is! 

Mielőtt még egybenyitnák a fürdőszobát és a wc-t gondolják át, hogy nem jelentene-e Önökenk problémát, ha zuhanyzás közben a "trónoló" partnerüket kellen bámulniuk! Néhányan nem tudják elvégezni intim dolgaikat, míg nincsenek teljesene egyedül. Amennyiben családjuknak van ilyen tagja, akkor semmiképpen ne tegyék a WC-t a fürdőszobába! Ez elég rossz hatással lehetne partnere vagy gyermeke egészségügyi állapotára. Az orvosok sokszor felhívják a figyelmet a széklet visszatartásának rizikóira! Tehát vigyázat! Az egészség mindig az első helyen van, még az otthonunk berendezésekor is! 

Szellőzőrendszer a fürdőszobában

A másik hátránya a fürdőszobával egybenyitott wc-nek a kellemetlen szag. Ez egy nem kívánt, de elkerülhetetlen dolog, ha használjuk a toalettet. A zuhanyzás vagy a fogmosás egy ilyen környezetben nem mindenkinek passzol. A megoldást az jelentheti, ha a fürdőszoába beszerelnek egy szellőztető rendszert, amely a rossz levegőt gyorsan és effektíven eltávolítja a fürdőszobából. Annak ellenére, hogy ezt is meg lehet oldani, mégis inkább az elválasztott wc győzedelmeskedik. Így nem állhat fenn a veszélye annak, hogy mielőtt fogat mosnának meg kelljen várniuk, hogy egy kicsit "kitisztuljon a levegő"...

Hogyan válasszuk el a WC-t és a fürdőszobát? 

Amennyiben az előbb említett negatívum nem okoz Önöknek problémát, akkor is ajánlatos legalább egy válaszfallal elválasztani a wc-t a fürdőszoba többi részétől. Ez nem csak esztétikai szempontból fontos, de az intim szféra megőrzése miatt is! A gyártók különféle kivitelezésű válaszfalakat kínálnak, a műanyagtól kezdve, az üvegen keresztül. Tehát itt is csak Önökön múlik a döntés! A fontos az, hogy passzoljon a fürdőszoba színéhez és stílusához! 

Válaszfallal elválasztott WC

Fürdőszoba WC-vel és szekrénnyel

Elválasztóként adott esetben egy szekrényt vagy egy nagyobb szobanövényt is használhatnak. Azt viszont mindig vegyék figyelembe, hogy a wc közvetlen közelében nem lehetnek szabad polcok, ill. más rakodórészek sem, amelyek a személyes higiéniához használt eszközök tárolására szolgálnak - fogkefék, szappantartók, törülközők, stb. Végülis a wc és a steril tisztaság nem egy és ugyanaz!

Mi a helyzet a baktériumokkal?

A másik szempont, ami az ellen szól, hogy a WC-t a fürdőszobában helyezzük el, az a higiénia. Az angolszász országokban a mai napig megszkott, hogy még a családi házak esetében is a WC a fürdőszobában található. Főleg Nagy-Britanniában, de az USA-ban is, ezért az orovosok sok kutatást végeztek ezt illetően. Megállapították, hogy nem éppen ideális, ha a wc kagyló túl közle helyezkedik el a személyes higiénára használatos tárgyakhoz. 

A wc öblítése során ugyanis apró víz aeroszolok kerülnek a levegőbe, amelyek baktériumokat tartalmaznak. Ily módon ezek akár a fogkeféken vagy a törülközőn is megtelepdhetnek. Az igazság az, hogy a szakértők még mindig nem biztosak abban, hogy a fürdőszobában elhelyezett wc nagy rizikót jelent-e higiéniai szempontból. 

Csukható szekrény a WC felett

Nem rég amerikai tudósok szerettek volna pontot tenni a vita végére. Egymásnak ellentmondó felméréseket vizsgáltak meg és hasonlítottak össze. Az eredményeket a The American Journal of Infection Control (Amerikai Járványügyi Szaklap) hozta nyilvánosságra. Szerintük "nem lehet egyértelműen kimutatni, de teljesen kizárni sem a fertőző patogének átvitelét a wc kagylóból a fürdőszoba többi berendezésére". Végezetül feltüntették, hogy ezt a mértékű rizikót határesetnek vagy alacsonynak lehetne nevezni. Ebből kifolyólag a wc-t nem kell higiéniai szempontból jelentős problémának elkönyvelni! 

Rövid tippek befejezésképp - amennyiben a fürdőszobában szeretnék elhelyezni a WC-t:

  • A wc-t amennyiben lehetésges, hagyják eredeti helyén - az áthelyezés megvalósítható, de viszonylag komplikált procedúra, mivel a padlóba vagy a falba olyan csöveket kell installálni, amelyek lehetővé teszik a víz elvezetését. Ezek átlagos átmérője 100 mm.
  • Amennyiben új csempét szeretnének lerakni, akkor a vastagságát is vegyék figyelembe, mert akadályozhatja az ajtó nyitódását. 
  • Az is eléggé fontos döntés, hogy a fürdőszobába kádat tesznek vagy inkább egy zuhanyfülkét vásárolnak. Ha szívesen fürdenek, akkor a kád lesz a megfelelő döntés! Ennek ellenére azt is számításba kell venni, hogy legtöbbünk gyakrabban zuhanyzik, mint fürdik. Így nem csak a vízszámlára költött összeget spórolhatjuk meg, de sok időt is megtakarítunk! Természetesen a jövőre is kell gondolni! Idős korban sokkal kényelmesebb módja a tisztálkodásnak a zuhanyfülke ülőkével. A kád az idősek esetében elég komplikált megoldás. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.11.2019
A cikk értékelése:
(91.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.