WC a fürdőszobában vagy külön helyiségben?

Lehet, hogy éppen át szeretnék építeni otthonukat és pont ez a kérdés járt a fejükben. A fürdőszoba és a wc összekapcsolásának megvannak az előnyei, de természetesen a hátrányi is! Cikkünkből mindent megtudhatnak!

WC-vel összekapcsolt fürdőszoba

Két olyan helyiség létezik, ahol a család tagjai gyakran szoktak találkozni. Ez a konyha és a fürdőszoba. A második esetében viszont nem szeretjük a családtagokkal történő találkozást! Az esti és a reggeli órákban folyamatos váltakozás van ebben a helyiségben, ráadásul sokszor még várakozni is kell! 

WC a fürdőszobában = több funkcionális hely

Manapság a kis lakásokban megszokott, hogy a fürdőszobában található a wc. Ennek egyik fő előnye, hogy sok helyet spórolhatnak. Amennyiben eltávolítják a két helyiség közötti falat, akkor valóban több funkcionális térhez jutnak. Arról nem is beszélve, hogy ennek a beavatkozásnak köszönhetően a fürdőszoba sokkal nagyobbnak tűnik majd! Sokkal praktikusabban el tudják így helyezni a mosógépet vagy a szekrényt, ráadásul nem kell majd nyomorogniuk a kis fürdőszobában, mert lesz elég hely mindenre!

Nagy előny az is, hogy a wc használata után rögtön tudják használni a mosdót is és nem kell ez miatt a fürdőszobába átmenni! Lehet, hogy nem hiszik, de a reggeli rohanásban ez a kisi idő is sokat segíthet. Ennek köszönhetően egy ajtótól is megszabadulhatnak, ami általában az előszobába nyílik. Az így felszabadult helye tehetnek bútorokat, pl. cipősszekrényt vagy akasztót a bundákra és kabátokra. A felszabadult részt esetleg ki is díszíthetik, így még otthonosabbá tehetik a lakást. 

WC és fürdő egy helyen – nagyon népszerű a bidés WC

A wc és a fürdőszoba fal eltávolításával felszabadult helyet akár egy bidé installálására is kihasználhatják. Ez egyre népszerűbb, mivel növeli a személyes higiéniát. Kitűnő a nők számára, főleg "azokon a napokon" és megelőzi az aranyér kialakulását. A lakások mérete e lehetőség kihasználását általában nem teszi lehetővé. Ha csak egy vékony falat távolítanak el, akkor bizony erre elegendő helyet nem nyernek. Ebből kifolyólag a bidét főleg családi házak esetében szokták beszerelni, ahol eredetileg is van rá elegendő hely. 

WC és bidé a fürdőszobában

Ennek ellenére egy kis lakás fürőszobájában sem kell megválni a luxustól! Egy bidével kombinált wc-t i vásárolhatunk! Ebben az esetbén lényegében egy hagyományos wc-ről van szó, amely egy fúvókával is el van látva. A piacon több típust is találhatnak, olcsókat és luxus minőségűeket is! 

Amennyiben meg szeretnék hagyni a klasszikus wc-t a fürdőszobában, akkor is tanácsoljuk a wc közelében egy kézi bidé zuhanyrózsa elhelyzését. A vizet egy öntözőcső segítségével a mosdótól is elvezethetik. Ezt az eszközt ráadásul nagyon praktikusan kihasználhatják pl. a wc kiöblítésére takarítás során. Ilyenkor nagyon ügyesen helyettesíthetjük vele a wc kefét is! 

A WC és a fürdőszoba egybeépítése egységes dizájnt tesz lehetővé

Amennyiben úgy döntöttek, hogy kicsit átalakítják otthonukat és egybenyitják a fürdőszobát a wc-vel, akkor ne feletkezzenek meg arról sem, hogy egységes stílust teremtsenek a helyiségben! A fürdőszobával összekapcsolt wc lehetővé teszi, hogy egy esztétikailag nagyon vonzó helyiséget alakítsanak ki, amelyben biztosan kellemesen fogják magukat érezni! 

Az egységes dizájnú fürdőszoba interiőrje

A felszerelés kínálata a csmpéktől kezdve a kiegészítőkig nagyon sokszínű. Ebből kifolyólag nem nehéz egy olyan dizájnt választani, amely Önnek tetszeni fog! A gyártók figyelembe veszik, hogy nagy a kereslet a fürdőszobával egybeépített helyiséghez való kellékek iránt. A katalógusokban látott különféle dizájnok valóban nagyon csábítóan hatnak! Ha hagyják, hogy egy dizajnnal foglalkozó szakember adjön Önöknek tanácsot, akkor a wc-vel egybenyitott fürdőszoba egy kellemes és tiszta hely lesz, ahol szívesen fogják elvégezni a személyes higiéniával kapcsolatos teendőiket. 

Mérlegeljék, hogy az esetleges bűz, nem lehet-e probléma!

Vannak azonban olyanok is, akik kimondottan ellenzik a wc-vel egybenyitott fürdőszobákat! És, az igazat megvallva jogosan. Mint ahogy minden másnak, ennek is megvannak az előnyei, de a hátrányai is! 

Mielőtt még egybenyitnák a fürdőszobát és a wc-t gondolják át, hogy nem jelentene-e Önökenk problémát, ha zuhanyzás közben a "trónoló" partnerüket kellen bámulniuk! Néhányan nem tudják elvégezni intim dolgaikat, míg nincsenek teljesene egyedül. Amennyiben családjuknak van ilyen tagja, akkor semmiképpen ne tegyék a WC-t a fürdőszobába! Ez elég rossz hatással lehetne partnere vagy gyermeke egészségügyi állapotára. Az orvosok sokszor felhívják a figyelmet a széklet visszatartásának rizikóira! Tehát vigyázat! Az egészség mindig az első helyen van, még az otthonunk berendezésekor is! 

Szellőzőrendszer a fürdőszobában

A másik hátránya a fürdőszobával egybenyitott wc-nek a kellemetlen szag. Ez egy nem kívánt, de elkerülhetetlen dolog, ha használjuk a toalettet. A zuhanyzás vagy a fogmosás egy ilyen környezetben nem mindenkinek passzol. A megoldást az jelentheti, ha a fürdőszoába beszerelnek egy szellőztető rendszert, amely a rossz levegőt gyorsan és effektíven eltávolítja a fürdőszobából. Annak ellenére, hogy ezt is meg lehet oldani, mégis inkább az elválasztott wc győzedelmeskedik. Így nem állhat fenn a veszélye annak, hogy mielőtt fogat mosnának meg kelljen várniuk, hogy egy kicsit "kitisztuljon a levegő"...

Hogyan válasszuk el a WC-t és a fürdőszobát? 

Amennyiben az előbb említett negatívum nem okoz Önöknek problémát, akkor is ajánlatos legalább egy válaszfallal elválasztani a wc-t a fürdőszoba többi részétől. Ez nem csak esztétikai szempontból fontos, de az intim szféra megőrzése miatt is! A gyártók különféle kivitelezésű válaszfalakat kínálnak, a műanyagtól kezdve, az üvegen keresztül. Tehát itt is csak Önökön múlik a döntés! A fontos az, hogy passzoljon a fürdőszoba színéhez és stílusához! 

Válaszfallal elválasztott WC

Fürdőszoba WC-vel és szekrénnyel

Elválasztóként adott esetben egy szekrényt vagy egy nagyobb szobanövényt is használhatnak. Azt viszont mindig vegyék figyelembe, hogy a wc közvetlen közelében nem lehetnek szabad polcok, ill. más rakodórészek sem, amelyek a személyes higiéniához használt eszközök tárolására szolgálnak - fogkefék, szappantartók, törülközők, stb. Végülis a wc és a steril tisztaság nem egy és ugyanaz!

Mi a helyzet a baktériumokkal?

A másik szempont, ami az ellen szól, hogy a WC-t a fürdőszobában helyezzük el, az a higiénia. Az angolszász országokban a mai napig megszkott, hogy még a családi házak esetében is a WC a fürdőszobában található. Főleg Nagy-Britanniában, de az USA-ban is, ezért az orovosok sok kutatást végeztek ezt illetően. Megállapították, hogy nem éppen ideális, ha a wc kagyló túl közle helyezkedik el a személyes higiénára használatos tárgyakhoz. 

A wc öblítése során ugyanis apró víz aeroszolok kerülnek a levegőbe, amelyek baktériumokat tartalmaznak. Ily módon ezek akár a fogkeféken vagy a törülközőn is megtelepdhetnek. Az igazság az, hogy a szakértők még mindig nem biztosak abban, hogy a fürdőszobában elhelyezett wc nagy rizikót jelent-e higiéniai szempontból. 

Csukható szekrény a WC felett

Nem rég amerikai tudósok szerettek volna pontot tenni a vita végére. Egymásnak ellentmondó felméréseket vizsgáltak meg és hasonlítottak össze. Az eredményeket a The American Journal of Infection Control (Amerikai Járványügyi Szaklap) hozta nyilvánosságra. Szerintük "nem lehet egyértelműen kimutatni, de teljesen kizárni sem a fertőző patogének átvitelét a wc kagylóból a fürdőszoba többi berendezésére". Végezetül feltüntették, hogy ezt a mértékű rizikót határesetnek vagy alacsonynak lehetne nevezni. Ebből kifolyólag a wc-t nem kell higiéniai szempontból jelentős problémának elkönyvelni! 

Rövid tippek befejezésképp - amennyiben a fürdőszobában szeretnék elhelyezni a WC-t:

  • A wc-t amennyiben lehetésges, hagyják eredeti helyén - az áthelyezés megvalósítható, de viszonylag komplikált procedúra, mivel a padlóba vagy a falba olyan csöveket kell installálni, amelyek lehetővé teszik a víz elvezetését. Ezek átlagos átmérője 100 mm.
  • Amennyiben új csempét szeretnének lerakni, akkor a vastagságát is vegyék figyelembe, mert akadályozhatja az ajtó nyitódását. 
  • Az is eléggé fontos döntés, hogy a fürdőszobába kádat tesznek vagy inkább egy zuhanyfülkét vásárolnak. Ha szívesen fürdenek, akkor a kád lesz a megfelelő döntés! Ennek ellenére azt is számításba kell venni, hogy legtöbbünk gyakrabban zuhanyzik, mint fürdik. Így nem csak a vízszámlára költött összeget spórolhatjuk meg, de sok időt is megtakarítunk! Természetesen a jövőre is kell gondolni! Idős korban sokkal kényelmesebb módja a tisztálkodásnak a zuhanyfülke ülőkével. A kád az idősek esetében elég komplikált megoldás. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.11.2019
A cikk értékelése:
(91.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra? Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra?

A hólánc nem tartozik az autó kötelező felszereltségei közé, de a havas és jeges utakon nagy segítségünkre lehet. Segítünk a választásban! 

Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát? Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát?

Ez a probléma manapság egyre elterjedtebb és a megoldást az ornitológusok és ökológusok is keresik. Hogyan szabadulhatnak meg a harkálytól? Mi lehet segítségükre? Cikkünkből...

Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet? Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

A fürdőszoba átépítésére készülnek? A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? Mi segítünk...