Travertin mészkő burkolat. A márvány olcsóbb változata

A burkolatok világa nagyon sok lehetőséget kínál. A felújítások és építkezések során így sokszor nagyon nehéz eldöntetni, hogy melyik lehetőséget válasszuk. Általában az ár és az anyag dönt. A legtöbb vásárló és természetes és műkő burkolatokat részesíti előnyben. 

Travertin burkolat a kandallóra

Hallottak már a travertinről? A travertin burkolat nem újdonság, de csak mostanában kezdett felkapottá válni. Miért kedvelik egyre többen? Milyen is a travertin burkolat? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkből! 

Travertin burkolat

Az, aki természetes kőburkolatra vágyik, az mindenképpen figyeljen! A travertin ugyanis természetes mészkőből áll. Tehát egy természetes anyagról van szó pórusos felülettel. Kinézetre a márványra emlékeztet. A mészkő több textúrában is fellelhető és a travertin az egyik legvonzóbb változat. 

A travertin burkolatot elég gyakran használják, mivel nagyon jó minőségű, de a tradíció is fontos szerepet játszik! A travertint előszeretettel használták padlóburkolásra az ókorban és a középkorban. 

A travertin kihasználhatósága

A travertin kültéren és beltéren is használható. Ahogy azt már említettük, nem csak fal-, de padlóburkolatként is használható. Beltéren főleg a fürdőszobában és a konyhában megszokott. Az impregnációs rétegnek hála a travertin a nedvességgel szemben is nagyon ellenálló! Természetesen a nappaliban vagy az előszobában is használható. Legfőképpen különleges dizájnjával hívja el magára a figyelmet. 

Travertin burkolat a nappali falán

Kültéren a travertin egy nagyon jelentős anyag. Érdekességként megemlíthetjük, hogy a római Colosseum építéséhez több, mint 300 000 tonna travertint használtak. Éppen Olaszország rendelkezik a legtöbb travertin mészkő forrással. Ellanállóképessége miatt kültéren is biztosak lehetünk benne, hogy nem csak jól fog mutatni, de időtálló is lesz. Gyakran használatos padlóburkolatként teraszokon vagy medencék mellett. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a travertint szinte bárhol lehet használni, soha nem fog csalódást okozni! 

A travertin burkolat legfőbb előnyei

Milyen előnyei vannak ennek az anyagnak? Éppen ezek az előnyök győzhetnek meg minket arról, hogy a travertin fal- vagy padlóburkolat a legjobb válatsztás! 

✅ Természetes anyag

A travertin burkolat minden darabja természetes anyagból készül. Az igazi travertin sajátos színezetével tűnik ki a többi közül. Ezt a pórusok okozzák. A travertin sok esetben márvány hatását kelti. A travertint egyetlen féle képpen szokták kezelni. A mégjobb tulajdonságok érdekében impregnációs réteggel van ellátva. 

✅ Egyedi dizájn

A travertin már évszázadokon keresztül bizonyította időtállóságát, mivel lényegében egyáltalán nem öregszik. Csak Önökön múlik, hogy milyen környezetbe helyezik el. Mindenképpen nagyon jó választás tradicionális és modernebb stílusú otthonokba is. 

✅ Travertin vs márvány

Amennyiben valaki nem szeretne egy vagyon igazi márványra költeni, akkor érdemes természetes travertint vásárolni. A travertin tulajdonságia szinte megegyeznek a márványéval. A különbség igazából csak a kinézetben és az ebből adódó eltérő szerkezetben van. A travertin határozottan olcsóbb, de ugyanolyan jól meg tudja emelni az ingatlan értékét. 

Travertin burkolat a fürdőszobában

✅ Ellenálló a nedvességgel szemben

Azért használható kültéren is, mert nagyon ellenálló. Ez az egyik oka annak is, hogy gyakran használják fürdőszobákban. Annak érdekében, hogy az ellenállóképességét méginkább megnöveljék egy vízlepergető réteget visznek fel rá. Általában azonban a travertin átereszti a nedvességet, tehát lélegezni is tud. 

✅ Meleg, hideg - hideg, meleg

A travertin természetes anyag, ezért nagyon jól vezeti a hőt. Emellett jó szigetelőanyag is! A travertin burkolat nagyon jó választás padlófűtéshez. Nyáron hűt, télen pedig fűt. Kiváló akkumulacios tulajdonságokkal rendelkezik, ami a medencék esetében is megmutatkozott. A travertin nagyon kemény anyag, ezért ellenáll a mechanikus sérüléseknek. 

✅ Karbantartás nélkül

Biztosan Önökben is felmerült, hogy ha ellenálló a vízzel szemben, akkor mi a helyzet a vízkővel? Ettől sem kell tartani! A travertin abban is különleges, hogy nem rakódik le rajta a vízkő. Klasszikus tisztítás során tehát nem kell semmilyen koncentrátumot használni. 

Árkategória

Természetesen ez a paraméter attól is függ, hogy pontosan milyen travertint választanak. Rengeteg formában kapható. Travertin mozaik esetén kb. 33 ezer forintot fognak fizetni négyzetméterenként. A különféle travertin burkolatok esetében az ár kb. 18 - 32 Ft/m2A természetes travertin esetében ez az összeg 25 - 28 Ft/m2. Elmondható tehát, hogy a luxus burkolatok közé tartozik. A travertin ugyan drágább, mint a természetes kő, de tulajdonságai, stílusa és főleg minősége össze sem hasonlítható ezzel a magasabb osztállyal. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 26.04.2021
A cikk értékelése:
(90.2%)

További cikkek a kategóriában:

Katlan vagy bogrács gulyáshoz a házhoz, nyaralóhoz vagy a kertbeKatlan vagy bogrács gulyáshoz a házhoz, nyaralóhoz vagy a kertbe

Már itt a nyár és Önök még nem is főztek gulyást, mert nem tudják eldönteni, hogy réz, zománcozott vagy rozsdamentes bográcsot vásároljanak? Milyenre is van igazából szükségük?...

Öko-vízpalack: a vélemények a Equa termékeit dicsérik!Öko-vízpalack: a vélemények a Equa termékeit dicsérik!

Nehezen tudják ellenőrizni a napi bevitt vízmennyiséget? Felejtsék el a PET palackokat és igyanak vizet praktikusan, egészségesen és stílusosan. Válasszák ki saját üvegüket még ma! 

Természetes köveket beltérre? A műkő olcsóbb! Természetes köveket beltérre? A műkő olcsóbb!