Teszt magazin - beépített elektromos sütők

Egy beépített sütő vásárlása befektetés a jövőbe. A gyártók sok különféle modellel hívogatnak minket, de csak néhány esetében tapasztalhatjuk meg a valódi minőséget. 

A beépített elektromos sütők tesztje

Azt, hogy melyik beépített elektromos sütő a legjobb, megtudhatjuk az összesített eredmények alapján. 

A beépített elektromos sütők teszt eredményei

A tesztelt paraméterek

Egy beépített elektromos sütő vásárlása nem egyszerű feladat, hiszen a boltban nehezen állapíthatjuk meg, hogyan süt az adott modell különféle ételeket, a kalácsoktól egészena húsokig. A választás osárn főleg azt kellene figyelembe venni, hogy milyen gyakran szeretnék használni a sütőt. A modern sütők rendelkeznek olyan hasznos funkciókkal is, mint pl. a párával történő melegítés. 

A dTest újság tesztelte az elektromos sütőket. A teszt során különféle paramétereket vizsgáltak. Az egyes paraméterek hatása a végleges eredményre a zárójelben van feltüntetve: 

  • Melegítés és sütés (50%)
  • Energiafogyasztás (20%)
  • Kezelhetőség (20%)
  • Zajkibocsájtás (5%)
  • Biztonság (5%)

A sütő előmelegítése

A melegítésre szükséges legrövidebb időt a Lord márkájú sütőnél mérték - egy speciális funkciónak köszönhetően kb. 5 és fél perc alatt melegedett fel 200°C-ra. Az adott funkció nélkül ez 8 és fél percig tartana. Az Ikea is jól tartotta magát, hiszen 7 perces eredménnyel végzett. A ranglétra másik felén az Amica helyezkedik el - mivel neki 12 percet vett igénybe a felmelegedés. 

Meleglevegős beállításban 3 modell rendelkezett a gyors előmelegítés funkciójával - Miele, Gorenje és a Mora. E hármas közül is a legjobb a Mora, hiszen 4 és fél perc alatt melegedett fel. Ebben az esetben is a legrosszabb eredményt az Amica érte el. 

Az elektromos sütő előmelegítése

Tipp: Figyeljenek a hőmérséklet indikátorra a kijelzőn. Sokszor megesik, hogy nagyobb értéket mutat, mint amennyit kellene. Pl. a Mora esetében 30 - 40°C-os eltérésről lehet szó. 

Stabilitás és hőmérséklet ingadozás

Amennyiben a hőmérséklet nem stabil, hanem ingadozik, akkor könnyen előfordulhat, hogy az étel nem fog megfelelően megsülni, átmelegedni. A Candy sütő esetében, ha 80°C-ra állítottuk be a hőmérsékletet, akkor az 56°C-tól 106°C-ig ingadozott. A hőmérséklet stabilitásának problémája az Amica, Concept, Electrolux, Ikea, Lord és a Mora esetében is fennáll. 

Húsok és kalácsok sütése

A sütés tesztelése során kb. 2 kg csirkehúst használtunk, míg a sütő hőmérséklete 200°C-ra volt állítva. Azokat az utasításokat követtük a csirke elkészítése során, melyeket a gyártó ajánl. A leggyorsabban a Concept-ben készült el a hús - 45 perc alatt tökéletesen megsült. A Candy márkájú sütőnek ehhez 115 percre volt szüksége. 

A kalácsok és húsok minősége elektromos sütőben

Az íz is nagyon fontos volt! Itt a Mora veszített - a csirkehúsból hiányzott a ropogósság és a szaftosság. A legtöbb sütő viszont jól teljesített. 

A kalácsok esetében főleg azt vizsgálták, hogy mennyire képes egyenletesen sütni a sütő. Dícséretet érdemel a Mora és az Ikea. Egyszerre több rácson is sütöttönk, de ezzel a Candy-nek akadt egy kis problémája. 

Szendvicsek és grill funkció

Ebben az esetben a rostély egészére szendvicseket helyeztünk el úgy, hogy azok lefedjék az egész felületet. Bekapcsoltuk a grill funkciót, majd figyeltük, hogy le tudja-e fedni a sütő az egész felületet. A legjobb pirítóst a Gorenje készítette. Másfelől viszont szendvicsek készítésével nem érdemes próbálkozni az Amica esetében, hiszen mindössze a felület 60%-át fedte le. 

Kezelés

Az elektromos, de más berendezések esetén is gyakran vizsgálják a kezelhetőséget, ill. a használati utasítás átláthatóságát. Annak érdekében, hogy a sütő használata kellemes és gondtalan legyen figyelembe vettük azt is, hogy az üvegen keresztül belátni-e a sütőbe, ill. a programok beállításánál használatos jelzések hangerősségét is. A tesztek alapján a Miele sütővel a legjobb dolgozni. 

Végleges eredmények 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 31.08.2019
A cikk értékelése:
(91.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Teszt magazin - A legjobb elektromos kontaktgrillek Teszt magazin - A legjobb elektromos kontaktgrillek

A kontaktgrill pótolja a klasszikus grillsütőt akkor, amikor az időjárás nem teszi lehetővé, hogy a szabadban sütögessünk. Azt, hogy melyek a legminőségibb modellek, megtudhatjuk a Teszt...

Teszt magazin - folyékony WC tisztító Teszt magazin - folyékony WC tisztító

Nehézségei adódtak a WC tisztításával? Egy minőségi és hatékony tisztítószer segíthet! A Teszt magazin alapján megtudhatjuk, melyek a legjobb termékek. 

Teszt magazin - mosogatógépek. A dTeszt győztese a BoschTeszt magazin - mosogatógépek. A dTeszt győztese a Bosch

Mosogatógépet szeretnének vásárolni? Cikkünkből megtudhatják, hogy melyek azok a modellek, amelyek a legszigorúbb kritériumoknak is megfelelnek.