Szoptatós párna? Az anyukák sokat dicsérik!

A szoptatós párna megkönnyíti az anyukák és a gyermekek életét is! Ez a segédeszköz leveszi a terhet az anyukák hátgerincéről, miközben a gyermeket megfelelő helyzetben tartja a szoptatáshoz. 

Szoptatós párna

Miért dicsérik annyira az anyukák, hogyan segít a babáknak, ill. hogyan választhatják ki a legmegfelelőbbet? Cikkünből minden kérdésre választ kaphatnak! 

A szoptatós párna előnyei - miben segít?

Az elnevezés ellenére a szoptatós párna vásárlása már a második trimeszterben is javasolt. Ez a párna ugyanis relaxációra is alkalmas és megfelelő támaszt nyújt oldalfekvés közben a növekvő pocaknak. 

A gyermek megszületése után kényelmet nyújt az anyukának és a babának. Minden helyzetben lehetővé teszi a szoptatást, így nagyban megkönnyíti azt! Előnye, hogy a gyermek köré is tehető, amivel megakadályozható a leesés, ill. az ülés elsajátításában is segíthet. 

A párnát a kiságyba is tehetik, hogy a baba nagyobb biztonságban érezze magát. Mivel az anyuka szoptatáskor használja a párnát, így a gyermeknek olyen érzése lehet, hogy anyukája mindig a közelben van. 

A szoptatós párnát a terhesség alatt is használhatják

A szoptatós párna kényelmes alvást biztosít a várandós nők számára és később megfelelő a baba lefektetésére, stimulálására és szoptatására. 

Azok az anyukák, akik már kipróbálták, csak dicsérik! A várnadóság alatt és utána is! Sokan azt is kijelentették, hogy a szoptatós párna nélkül a terhesség utolsó stádiumában már ki sem tudták volna aludni magukat. Használták szoptatáshoz, a gyermek kitámasztására és védőként. 

A szoptatós párnák felosztása

A szoptatós párnák esetében három fontos paraméterre kell figyelni! A párnák feloszthatóak méret, töltelék és funkció, tehát moshatóság alapján. 

A párna mérete

A megfelelő méretű párna kiválasztásakor figyelembe kell venni a testmagasságot és a párna hosszát. A 160 cm hosszú párnák inkább alacsony nők számára felelnek meg. Amennyiben a testmagasságuk több, mint 165 cm, akkor legalább 170 cm-es szoptatós párnát vásároljanak! Léteznek ún. maxi párnák is, amelyek 205 - 215 cm-esek. Átmérőjük 35 cm. Természetesen ezek a legkényelmesebbek! 

Párna töltelék

A szoptatós párna EPS poliészter golyókkal lehet töltve, amelyek könnyűek és általában mosógépben moshatóak. A babák szempontjából ez nem a legideálisabb megoldás, mivel a golyócskák hangot adnak ki, mozognak és maszírozzák a babát, viszont neki nyugalomra lenne szüksége. 

A párna molitánnal is lehet töltve. Ez nem a legjobb választás, mivel sokszor nincs megfelelően kialakítva és kitisztítva. 

A baba szoptatása szoptatós párna segítségével

A töltelék akár PES szövet is lehet golyócskák formájában. Mosás után is megőrzi a formáját és szellősségét, ezért ez az anyag a legmegfelelőbb szoptatós párnához - nem ad ki hangot és alkalmazkodik a babához. 

Környezetbarát tölteléket is választhatnak, mint pl. a hajdina. 

A párna moshatósága

Választáskor arra is kell gondolni, hogy a párnát előbb vagy utóbb ki fog kelleni mosni! Olyan párnát kell választani, amit lehet mogógépben mosni vagy esetlen tisztítóba adni. Két lehetőség van - mosható párna eltávolítható huzat nélkül vagy mosható párna eltávolítható huzattal. A huzat nélküli párna hátránya, hogy nem lehet kivasalni, ezért mosás után gyűrött hatást kelt. 

Mivel huzatot külön is lehet vásárolni, ezért hangulatuk szerint cserélgethetik. Kedveltek a pamut és a flíz anyagok. A flízt nem kell vasalni, a pamutot pedig nagyon egyszerűen lehet vasalni, tehát mindkettő nagyon jó döntés. 

Választáskor ne feledkezzenek meg 3 alapvető dologról!

A méret is fontos! Minél nagyobb, annál kényelmesebb. Át kell gondolni, hogy mi mindenre szeretnék a párnát használn! Csak az után érdemes döntetni. Amennyiben alváshoz is szeretnék használni, akkor a nagyobb méretű párnákat ajánljuk, de ha csak szoptatáshoz szeretnének egy kis segítséget, akkor a kisebb méret is elegendő lesz. 

Szoptatós párna a baba lefektetésére

A párna gramázsát is számításba kell venni! A hajdina mindenképpen nehezebb, mint a golyócskák, az EPS vagy a PES. A hajdina párna környezetbarát ugyan, de akár 5 kg súlyú is lehet. Figyelembe kell venni, hogy a babával együtt azt a párnát nem tudják magukkal vinni sehova! A legjobb, ha a párna nem haladja meg az 1,5kg-ot. 

Tudni szeretnék, hogy hol gyártották a párnát? Több tevékenység közben is fogják használni - alvás, szoptatás, pihenés. Vásároljanak megbízható gyártótól, aki nem használ káros anyagokat! A legkedveltebbek közé tartoznak a Chicco és a New Baby termékei. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 19.05.2021
A cikk értékelése:
(92.2%)

További cikkek a kategóriában:

Bili gyerekeknek: válasszák ki a legjobbat!Bili gyerekeknek: válasszák ki a legjobbat!

A pelusról való leszokás a gyermek és a szülő számára is stresszes lehet, ezért minél kellemesebbé kell tenni! Vásároljanak zenélő bilit! 

Nagyon divatos a kapucnis baba törölköző! Bambusz vagy frottír?Nagyon divatos a kapucnis baba törölköző! Bambusz vagy frottír?

A gyermek fürdetése egy olyan rituálé, amely során a szülő és a gyermek is ellazulhat. Önök már vásároltak kapucnis törölközőt? Nagyon puha és kellemesen meleg! 

A legjobb az elektormos mellszívó. A vásárlók az Aventet dícsérik! A legjobb az elektormos mellszívó. A vásárlók az Aventet dícsérik!

Sok anyuka már tudja, hogy a szoptatással a mellszívó használata is együttjár. Sok esetben megfizethetetlen segédeszközként funkcionál. Hogyan választhatja ki a legjobbat? Jobb a kézi...