Szennyvíztisztító és emésztőgödör

A szennyvíztisztítóba és az emésztögödörbe folyik az általunk termelt szennyvíz. Olyan helyekre szokták őket építeni, ahol a szennyvizet nem lehetséges a kanalizációra vagy egy központi víztisztítóra csatlakoztatni. Hasonlóságaik sora viszont itt véget is ért. 

Beton szennygödör

E két berendezés között lényeges különbség van! Annak érdekében, hogy érthetővé válljék a köztük lévő eltérés, cikkünkben elmagyarázzuk sajátosságaikat. 

EMÉSZTŐGÖDÖR

Az emésztőgödör egy olyan berendezés, amely összegyűjti a szennyvizet anélkül, hogy utánna az távozna belőle. Tehát ez lényegében egy elfolyás mentes tartály, melynek tartalmát rendszeresen tartálykocsival kell kiszivattyúzni és elszállítani a központi szennvíztisztító telepre. Építésére építkezési engedély kiállítása szükséges!  

Építésénél meg kell lennie a minimális távolságnak (norma által meghatározott) a háztól és a vízforrástól is. Az emésztőgödör általában téglalap, ritkább esetekben kör alakú. Nem szabad vízáteresztőnek lennie, tehát megfelelően kell szigetelnie! Nem juthat bele esővíz sem, így a teteje sem lehet vízáteresztő. Ezen felül a tetőnek legalább 0,3 méterrel a maximális magasság felett kell lennie. Az emésztőgödör olyan házak mellé szükséges, amelyek nincsenek rákötve a központi kanalizációra. 

Installációja viszonylag egyszerű és nem költséges, de környezetvédelmi és kényelmi szempontból praktikussága megkérdőjelezhető. 

SZENNYVÍZTISZTÍTÓ

A szennyvíztisztító arra szolgál, hogy összegyűjtse, majd részlegesen tisztítsa a szennyvizet. A víz, amely átesett a tisztítás folyamatán a csatornába vagy vízbe van kiengedve. Mivel ez más típusú építkezésnek számít, mint az emésztőgödör, ezért az építkezési engedélyen kívül kolaudáció is szükséges hozzá, ill. nélkülözhetetlen hozzá egy engedély a víz kiengedésére. 

Funkció szempontjából a szennvíztisztító egy fedett, kifolyóval rendelkező tartály, amely a földben van elhelyezve és a szennyvíz tisztítására szolgál. Belseje kettő vagy három folyamatosan átfolyó kamrára van osztva, ahol az iszap gyülemlik fel. A tisztító teteje mindig fedett. Fontos, hogy minden kamra hozzáférhető legyen, annak érdekében, hogy el tudjuk távolítani a lerakódott iszapot. A szennyvíztisztító fenttartása egyszerűbb, mint az emésztőgödöré. Ennek ellenére építése és üzemeltetése is igényesebb!

Műanyag szennyvíztisztító földbe helyezése

Ez a megoldás eléggé megterheli a pénztárcát és nem mindenhová ideális. A gyakorlatban nagyon kevesen használnak víztisztítót. 

Mi a legfőbb különbség? 

Az emésztőgödör egy vízhatlan tároló, amelyet rendszeresen ki kell szivattyúzni, míg a szennyvíztisztítót ráköthetjük a kanalizációra vagy a föld alatti/feletti vizekre és már kész is. A szennyvíztisztító anaerob folyamatok segítségével olyan anyagokat is lebont, amelyek lebomtására az emésztőgödör nem képes. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 13.10.2019
A cikk értékelése:
(91.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...

Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől? Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől?

A lótücsök jelenléte a kertben általában nagy problémát jelent, ráadásul sok esetben az ellene ajánlott védelem sem fejti ki a kellő hatást. Hogyan harcolhatnak e kártevő ellen?