Szennyvíztisztító és emésztőgödör

A szennyvíztisztítóba és az emésztögödörbe folyik az általunk termelt szennyvíz. Olyan helyekre szokták őket építeni, ahol a szennyvizet nem lehetséges a kanalizációra vagy egy központi víztisztítóra csatlakoztatni. Hasonlóságaik sora viszont itt véget is ért. 

Beton szennygödör

E két berendezés között lényeges különbség van! Annak érdekében, hogy érthetővé válljék a köztük lévő eltérés, cikkünkben elmagyarázzuk sajátosságaikat. 

EMÉSZTŐGÖDÖR

Az emésztőgödör egy olyan berendezés, amely összegyűjti a szennyvizet anélkül, hogy utánna az távozna belőle. Tehát ez lényegében egy elfolyás mentes tartály, melynek tartalmát rendszeresen tartálykocsival kell kiszivattyúzni és elszállítani a központi szennvíztisztító telepre. Építésére építkezési engedély kiállítása szükséges!  

Építésénél meg kell lennie a minimális távolságnak (norma által meghatározott) a háztól és a vízforrástól is. Az emésztőgödör általában téglalap, ritkább esetekben kör alakú. Nem szabad vízáteresztőnek lennie, tehát megfelelően kell szigetelnie! Nem juthat bele esővíz sem, így a teteje sem lehet vízáteresztő. Ezen felül a tetőnek legalább 0,3 méterrel a maximális magasság felett kell lennie. Az emésztőgödör olyan házak mellé szükséges, amelyek nincsenek rákötve a központi kanalizációra. 

Installációja viszonylag egyszerű és nem költséges, de környezetvédelmi és kényelmi szempontból praktikussága megkérdőjelezhető. 

SZENNYVÍZTISZTÍTÓ

A szennyvíztisztító arra szolgál, hogy összegyűjtse, majd részlegesen tisztítsa a szennyvizet. A víz, amely átesett a tisztítás folyamatán a csatornába vagy vízbe van kiengedve. Mivel ez más típusú építkezésnek számít, mint az emésztőgödör, ezért az építkezési engedélyen kívül kolaudáció is szükséges hozzá, ill. nélkülözhetetlen hozzá egy engedély a víz kiengedésére. 

Funkció szempontjából a szennvíztisztító egy fedett, kifolyóval rendelkező tartály, amely a földben van elhelyezve és a szennyvíz tisztítására szolgál. Belseje kettő vagy három folyamatosan átfolyó kamrára van osztva, ahol az iszap gyülemlik fel. A tisztító teteje mindig fedett. Fontos, hogy minden kamra hozzáférhető legyen, annak érdekében, hogy el tudjuk távolítani a lerakódott iszapot. A szennyvíztisztító fenttartása egyszerűbb, mint az emésztőgödöré. Ennek ellenére építése és üzemeltetése is igényesebb!

Műanyag szennyvíztisztító földbe helyezése

Ez a megoldás eléggé megterheli a pénztárcát és nem mindenhová ideális. A gyakorlatban nagyon kevesen használnak víztisztítót. 

Mi a legfőbb különbség? 

Az emésztőgödör egy vízhatlan tároló, amelyet rendszeresen ki kell szivattyúzni, míg a szennyvíztisztítót ráköthetjük a kanalizációra vagy a föld alatti/feletti vizekre és már kész is. A szennyvíztisztító anaerob folyamatok segítségével olyan anyagokat is lebont, amelyek lebomtására az emésztőgödör nem képes. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 13.10.2019
A cikk értékelése:
(91.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet? Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

A fürdőszoba átépítésére készülnek? A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? Mi segítünk...

Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép? Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép?

Spórolással nem csak a környezetet óvjuk, de a vízszámla is csökken. Ráadásul nem is kell nagyon korlátozni a víz használatát. Tippjeinknek köszönhetően megtanulhatnak gazdaságosan...

Hogyan javítsuk meg az eldugult WC-t?Hogyan javítsuk meg az eldugult WC-t?

Ezzel a kellemetlenséggel időről időre minden háztartásnak szembe kell néznie. Ha a WC csésze megtelik vízzel és mindeféle gusztustalan tartalommal, nem kell rögtön szerelőt hívni! A...