Régi festékréteg a betonfelületeken - hogyan szabaduljunk meg tőle?

A garázs, pince vagy terasz átalakítása elképzelhetetlen lenne festés nélkül. Az élénk, friss festék az, ami egy helyiséget hangulatossá varázsol. A betont azonban megfelelően kell kezelni és meg kell szabadulni a régi festéktől, mielőtt elkezdené az új réteg felvitelét. Soha ne vigyünk fel új festéket a régi festékre, mert ez csak a festék rövid élettartamához vezetne. A festék le fog jönni és a terasza néhány hónap múlva újra olyan lesz, mint a felújítás előtt volt!

Öreg festék a beton felületen

Hogyan lehet eltávolítani a régi festéket a betonfelületről? Mi már tudjuk és miután elolvasta ezt a cikket, Ön is tudni fogja, hogyan végezheti el ezt a feladatot. 

Rôzne dekoračné farby, omietky a šablóny na stenu nájdete v ✅ e-shope efarby.sk.

Miért fessük le a betont?

A válasz erre a kérdésre világosabb, mint amilyennek tűnik. Azért festjük a falakat, mert ez megnyugtatja a lelkünket. Egy színes tér otthonosabb hatást kelt. Jobban érezzük magunkat és boldogabbak vagyunk. Ha egy fal vagy betonfelület festetlen, az szorongást, depressziót és idegességet okoz, mert úgy érezzük, hogy valami nincs befejezve. Annak ellenére, hogy manapság már tényleg minden divatos és még a falakat is meghagyják a beton eredeti színében, számos olyan adalékanyag létezik, amelyekkel nemcsak a beton hagyományos szürke színét lehet elérni, hanem kékes árnyalatot, világos szürkét, halványszürkét és így tovább.

Pótolja a csempét

A beton lefestése a garázsban, az erkélyen és a műhelyben pénzt takarít meg, hiszen máskülönben csempét vagy burkolatot kellene vásárolni. Ezeken a helyeken rendkívül tartós anyagra lenne szükség, amely ellenáll az időjárásnak, a nyomásnak (a garázs esetében) és egyéb tényezőknek. Az ilyen burkolatok drágák és nem mindig lehet bennük megbízni. Egy jó minőségű festék esetében nincs szükség drága, tartós csempékre, elég, ha a betont érdekes színűre festjük.

Védi a betont

Amellett, hogy a festék esztétikai funkciót tölt be és helyettesíti a csempét, a beton védelmét is szolgálhatja. Olyan védőréteget hoz létre, amely kiküszöböli a beton sérülését, megakadályozza a lepergést, és csökkenti a különböző anyagok, például az autóolaj negatív hatásait is. A festék megakadályozza a különböző folyadékok felszívódását a betonba, ami visszafordíthatatlanul károsíthatja azt. Megszünteti továbbá a levegő behatolását, a betonrészecskék lepattogását, a beton repedezését...

Ahhoz, hogy a festék minden funkcióját betöltse, pontosan az utasításoknak megfelelően kell alkalmazni. A betont előzetesen kezelni kell, azaz meg kell tisztítani a szennyeződésektől és a lepattogó részektől; a betont ki kell porszívózni; ráadásul zsírtalanítani is kell. Természetesen, ha a beton már festett, az első lépés a régi festék eltávolítása. Ami a betonfelület előkészítését illeti, ez az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat, de ha tudja, hogyan kell csinálni, akkor könnyű lesz.

Tip: Ak potrebujete oživiť starý betón napríklad na vašej záhrade, vyskúšajte lak na betón. Aplikácia je veľmi jednoduchá a zvládnete ju aj sami. Po očistení betónu sa môžete rovno pustiť do lakovania. 

Az öreg festéket el kell távolítani!

A betonfelület újrafestéséhez feltétlenül el kell távolítani a régi bevonatot. Természetesen nem muszáj, de ha új réteget visz fel a régire, a festék nagyon gyorsan le fog hámlani a betonfelületről. Nem javasoljuk tehát, hogy alábecsülje ezt a feladatot. Ha egyszer rendesen megcsinálja, nem pedig százszor rendetlenül, időt, pénzt és idegeket spórolhat meg magának.

A beton fal kezelése az új festék felvitele előtt

Hasznos tippek és trükkök az öreg festékréteg eltávolítására

A festék eltávolítása a betonról egy olyan folyamat, amely sok türelmet igényel. Ha jó minőségű festéket használt festéskor, akkor annak nem csak jól kell tartania, de a megfelelő eltávolítószerekkel, minimális erőfeszítéssel le is kell jönnie. Ezért kezdje a beton megtisztítását olyan háztartási eszközökkel, amelyekkel minden háztartás rendelkezik és csak ezután nyúljon a vegyi anyagokhoz.

 • Próbálja ki a tisztítószert (szappan, mosogatószer, mosópor), vizet, kefét és kezdje el súrolni a betont.
  Olajfoltok esetén használjon ammóniát tartalmazó termékeket.
  Lehet, hogy a foltok agresszívebbek és ellenállóbbak, nem számít. Próbálja ki a drótkefét.
  Egy magasnyomású tisztító használata is segíthet. Egyes festéktípusok nagy víznyomás hatására fellazulnak. Ha egy ilyet használ, feltétlenül szükséges, hogy a beton teljesen megszáradjon az újrafestés előtt.
  Használjon csiszolópapírt. A finomabb és durvább típusokat is kipróbálhatja.

Csiszolják meg az öreg festékréteget!

A betonfelületen lévő régi festéktől való megszabadulás legmegbízhatóbb módszere a csiszolás. Ha nincs tapasztalata csiszolásban, ne kezdjen hozzá ész nélkül a beton csiszolásához! Inkább vegye igénybe egy tapasztalt szomszéd vagy cég segítségét. Könnyen kárt tehet magában vagy megsérülhet a beton, és ahelyett, hogy új festékréteget vinne fel, ki kell majd egyengetnie a betont.

Csiszolásnál fontos betartani pár szabályt:

 • A legalapvetőbb, hogy megvédje magát a sérülésektől, ezért viseljen kesztyűt, védőszemüveget és olyan ruházatot, amely minden testrészét takarja.
  Óvatosan csiszolja le a festéket, kerülje el, hogy egy helyen sokáig csiszoljon, mert a beton egy részét is lecsiszolhatja.
  Először csiszolja az egész területet gyengébben, és ha szükséges, menjen vissza az elejére és ismételje meg a csiszolást.
  Többféle csiszológép létezik, vagy hagyományos tárcsás csiszológépet használ, amelyet kisebb munkához használnak, vagy planetáris csiszolót, amelyet nagyobb területekre terveztek. A második típus kézreállóbb, gyorsabb, nem kell görnyedni használatuk közben, mert tolni kell, de emiatt lényegesen drágábbak és mivel nagyobbak, nehezebben tárolhatóak. Az áruk akár több, mint fél millió forint is lehet!

Upozornenie: Neodporúčame vám si brúsku požičiavať (ani od suseda, ani z požičovne). Aj skúsenému brúsičovi sa totiž môže stať, že sa brúska pokazí a zaplatíte nielen za požičanie brúsky, ale aj za opravu. Brúsku si radšej zakúpte. Cena začína na cca 30 eurách.

Agresszív, de annál hatékonyabb módszer a vegyszeres kezelés

Nem garantálható, hogy a vegyszer 100%-ban segít a beton megtisztításában, de kipróbálhatja. A vegyszerek hatékonysága nagyban függ attól, hogy a festék milyen mélyen hatolt a betonba és milyen öreg a felület. Ha a festék erősen lekopott, az nagyobb problémát jelent. A terméket többször kell majd alkalmazni.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 19.12.2022
A cikk értékelése:
(93.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan védjük meg a háztartási készülékeket viharban?Hogyan védjük meg a háztartási készülékeket viharban?

Még egy rövid vihar alatt is becsaphat a házba a villám, és komoly károkat okozhat a tévében, a routerben, a számítógépben vagy a konyhai készülékekben. Ma tanácsokat adunk azt illetően,...

Hogyan használjuk a tojáshéjat? A kertben komposztként és a virágokon tápként.Hogyan használjuk a tojáshéjat? A kertben komposztként és a virágokon tápként.

A tojáshéj változatos felhasználásával fokozatosan Ön is rájön, hogy nem kell eleséget vásárolnia a tyúkoknak, tápot a növényeknek, sem drága és vegyszerekkel teli...

Tanácsok, hogyan tegyük világosabbá a sötét nappalit, előszobát vagy konyhátTanácsok, hogyan tegyük világosabbá a sötét nappalit, előszobát vagy konyhát

Ha úgy érzi, hogy nem fér el otthonában, minden túl szűkös és sötét, nem kell azonnal költözni! Néha tényleg csak néhány apróságon kell változtatni!