Praktikus tanácsok, hogyan rendezzünk be egy modern és praktikus konyhát

A konyha vita nélkül minden háztartás központja. Miért van ez így? Az ok nagyon egyszerű. Előszöris itt készül minden finomság, mely nem sokkal ezután az asztalra kerül, onnan pedig hasunkba, így csillapítja éhésgünket! 

Praktikusan berendezett konyha

A konyha ezek mellett az a hely is, ahol a párok kísérletezhetnek az ízekkel és tesztelhetik gasztronómiai képességeiket, és ha véletlenül nem is úgy sülnek el a dolgok, ahogy tervezték, legalább együtt töltöttek egy kis időt és ezáltal is közelebb kerülhettek egymáshoz. 

Egy jó konyhából ezért nem hiányozhat a finom étel és egy jó partner. Ennek a helyiségnek pozitív energiákat kell árasztania, így az a legjobb, ha a saját ízlésük szerint rendezik be! 

Pontosan ez lesz cikkünk fő gondolata. Megpróbáljuk összefoglalni azokat a fontos pontokat, melyek alapján berendezhetik álmaik konyháját és elkerülhetik a klasszikus hibákat. 

Technikai felszereltség - fogyasztók, csatlakozás, konnektor

Az első pontban a technikai dolgokkal és a funkcionalitással fogunk foglalkozni. Még mielőtt elkezdenék a konyha berendezését, fontos tisztázni, hogy milyen fogyasztókat szeretnének és ennek alapján megtervezhetik hol legyen az elektromos áramra, vízre történő csatlakozás, a lefolyó, ill. a konnektorok. 

A konyhai berendezések elhelyezése

Elektromos vagy gáztűzhelyet szeretnének használni? Lesz mosogatógépük is? Előszeretettel használják a melegszendvics sütőt vagy a kávéfőzőt? Ezeket a faktorokat át kell gondolni akkor, amikor a konnektorok és csatlakozások helyét határozzuk meg, hiszen a tűzhelly és a mosogatógép áramellátásával is kell számolnunk. 

Praktikus elrendezés 

A praktikus elrendezés alatt azt értjük, hogyan rendezzük be a konkrét zónákat - tároló, tisztító, előkészítő, tehát a hűtőt, mosogatót, konyhapultot vagy a tűzhelyet. Fontos az ezek közti távolság, ill. hogy mennyire kényelmesen tudunk majd mozogni a zónák között. Először tervezzük el a hűtőszekrény/kamra helyét, majd a mosogatójét. Az előkészítő zónában, tehát a konyhapulton elég helynek kell lennie a munkára és a különféle berendezések tárolására is. 

Ami a konkrét tippeket illeti, ajánlatos a mosogatógépet rögtön a mosogató mellé helyezni, hogy rakodásnál ne vizezzék össze a padlót/konyhapultot. A mosogatót nem kellene a sarokba tenni, ill. a polcoknak optimális magasággban kellen lenniük - főleg ha a háztartásban alacsonyabb emberek is élnek. 

A hűtőszekrény elhelyezésee

Ha a konyha egy templom lenne, akkor a hűtőszekrény lenne az oltár. Más szóval, sokak számára a hűtőszekrény a ház legfontosabb eleme, lehet, hogy éppen ezért járunk oda azzal a reménnyel, hogy az utolsó étkezés óta került oda még valami finomság. De általában csalódunk. Na de térjünk a tárgyra! 

A hűtőszekrénynek nem kellene a tűzhely mellett lenni, érthető okból - a tűzhely melege negatívan hat, megrövidíti a hűtőszekrény élettartamát. Ezellenben viszont az lenne a legjobb, ha a konyhapult közelében lenne a hűtőszekrény, hiszen akkor az élelmiszerek tényleg csak egy karnyújtásnyira lesznek Öntől. 

Csempe és burkolat 

Cikkünk negyedik részében a csempe és a burkolat kiválasztásával fogunk foglalkozni. A csempe nagyon gyakran használatos a konyhában, viszont a választásánál elkövethetünk néhány hibát. A legjobbak azok, melyek könnyen karbantarthatóak, ill. ellenállóak a hővel szemben. A legideálisabb az lenne, ha a csempe kompakt és fúga nélküli lenne - hiszen pontossan itt gyülemlik fel a letöbb szennyeződés. A választás viszont csak Önön és az ízlésén múlik! 

Csempe a konyhaszekrény mögött

A burkolatnál is a könnyen tisztíthatóságra kellene fordítani a hangsúlyt, hiszen főzés során itt-ott mindig lecsöppen valami. Szintúgy ellánallónak kellene lennie a nedvességgel és az esésekkel szemben. Amennyiben teljes kénylemet szeretnének, akkor semmi jobbat nem ajánlhatunk, mint a padlófűtés! 

A szín kiválasztása és gyakran használt eszközök 

Egy könnyű témával zárunk, mégpedig a színek és anyagok kiválasztásával. A falak színe, a bútorok, a konyhaszekrény és az egyéb kiegészítők jelentéktelennek tűnhetnek, de izagából nagyon is fontosak! Számoljanak azzal, hogy főzés közben rendkívül könnyen koszos lesz a tűzhely környéke. Éppen ebből az okból kifolyólag a konyhában gyakrabban találkozhatunk sötét színekkel. 

Konyhaszekrény a fa árnyalataiban

Természetesen a fehér szín nagyon praktikus, abból az okból, hogy könnyen kombinálható bármilyen más színnel, mint például pirossal, de a hátránya az, hogy a fehér színű anyagok sokkal könnyebben koszolódnak, aminkek köszönhetően több munkánk lesz a konyha tisztán tartásával. 

Nagy figyelmet kell fordítani a könnyen elhasználódó részekre is, mint a fogantyúk, karok, pántok - ezeket sokszor fényes ezüst színben árulják, de az olcsóbb modelleknél az eredeti ragyogás hamar elmúlik, igy nem feltétlenül kelt majd esztétikus hatást. Tehát vagy válasszanak teljesen másikat, vagy győződjenek meg róla, hogy a bevonat valóban minőségi és sokáig megőrzi eredeti állapotát. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.04.2019
A cikk értékelése:
(89.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.