Párazáró tetőfólia akár gipszkartonba vagy pléhbe is - útmutató A-tól Z-ig.

A tetőtér beépítéséhez új vagy öregebb ház esetében is megfelelően szigetelt tetőre van szükség. Ehhez sok apróságot kell figyelembe venni, melyek egyike a sokszor figyelmen kívül hagyott párazáró tetőfólia. 

Párazáró tetőfólia

Mi is ez lényegében, milyen funkciói és tulajdonságai vannak? Cikkünkből minden hasznos információt megtudhatnak, ami a párazáró tetőfólia használatához fontos. Azt is eláruljuk, hogy milyen hibákat kell elkerülni. Olvassanak tovább!

Mi az a párazáró tetőfólia és miért fontos?

Egy átlagos háztartásban naponta 12 liter pára keletkezik. Főzésnél, ruhák szárításakor, a növények és emberek által jön létre. A természetesen magas páratartalmú levegő lehet, hogy jó az egészségnek, de határozottan káros a ház konstrukcióját nézve. 

A beltér és kültér közötti hőmérséklet és nyomáskülönbség miatt lecsapódik a vízpára és a tetőn keresztül a szigeteléshez jut. Egy másik jelenség, amely a vízpárát szó szerint kifelé húzza az a konvekció - ez a termikus áramlásnak, a vákuumnak köszönhető, a legtöbb esetben a szél okozza. 

Ezen jelenségek hatására a pára a szigetelésbe jut, ahol alacsonyabb a hőmérséklet és lecsapódik a pára. A szigetelés nedvessé válik és elveszíti izolációs képességeit - képzeljék csak el, hogy ősszel vagy télen egy nedves kardigánt vennének fel. Nem igazán szigetelne, így nem nyújtana védelmet a hideg ellen. Hőszigetelés esestében 500 gramm vízpára lecsapódása megengedett négyzetméterenként egy évre. Ezt a nem kívánt jelenséget párazáró tetőfóliával szüntethetjük meg. 

Párazáró tetőfólia tekercsben

A párazáró tetőfólia funkciói:

 • meggátolja a víz lecsapódását a szigetelésen 
 • meghosszabbítja a tető faszerkezetének élettartamát, mivel száraz környezetben a fára kártékony élőlények és a penész sem jelenik meg
 • visszaveri a hőt, tehát csökkenti a hőveszteséget (nem mindegyik típus esetében érvényes)

A párazáró tetőfólia azonban nem csak egy átlagos műanyag vagy alumínium fólia. Speciális anyagból készül, amely vízhatlanságot, rugalmasságot és hosszútávú ellenállást biztosít a hővel és a külső ingerekkel szemben. Az egyik leggyakoribb hiba amit a tető építésekor el szoktak követni, hogy spórolás miatt teljesen más célra szolgáló fóliát használnak. 

A párazáró tetőfóliák tulajdonságai

A párazáró tetőfólia kiválasztásakor az egyik legfontosabb kritérium az ún. diffúziós ellenállás, amelyet a görög abc mí (μ) betűjével jelölnek. Értéke a párazáró fólia ellenállását fejezi ki az ugyanolyan hőmérsékletű levegőhöz viszonyítva. Például, ha a párazáró tetőfólia diffúziós ellenállása μ = 100 000, akkor 100 000-szer nagyobb a diffúziós ellenállása, mint a levegőnek. Gyakrabban találkozhatunk azonabn az ebből adódó mennyiséggel, az ekvikalens diffúziós együtthatóval. Az a párazáró fólia vastagságát is számításba veszi. A vastagság és a diffúziós ellenállás (μ) szorzata. Sd-vel jelölik és méterben mérik. Értéke meghatározza, hogy a fóliának ugyanolyan diffúziós képessége van, mint az Svastagsággal rendelkező levegő. 

A párazáró tetőfóliákat négy csoportba oszthatjuk:

 • Párafékezők – a páraáteresztést enyhén szabályozó anyagok, mint pl. poliamid fóliák. Diffúziós ellenállásuk kb. μ < 50 000 és Sd kb. 5 m.
 • Párazárók közepes páraszigeteléssel – esetükben μ > 100 000 és az Sd kb. 40 m. Ebbe a kategóriába sorolhatóak a Jutafol N és a Dekfol N termékei.
 • Párazárók magas páraszigeteléssel –  μ > 500 000 és Sd > 170 m, ide sorolható a Dekfol NAL, Jutafol NAL és a Jutafol Reflex.
 • Párazárók extrém páraszigeteléssel – az Sd kb. 1500 m, mint pl. az Allu Vilatherm esetében.

Egyes párazáró tetőfóliák hővisszaverő tulajdonságúak, ami meggátolja, hogy a tetőn keresztül távozzon a hő. Ehhez két feltételt kell teljesítenie - a fólia hővisszaverő részének a beltér felé kell néznie, ill. egy üres légteret is ki kell alakítani a hővisszaverő alatt. Tehát a fólia és pl. a gipszkarton között. Elegendő egy 4 - 6 cm-es helyet kihagyni. E nélkül a fólia nem tudná visszaverni a hőt. 

A párazáró tetőfólia felrakása

A legjobb tanács, amit ebben az esetben adhatunk az az, hogy ezt a feladatot bízzák szakemberekre. Amennyiben nagyon szeretnék és fel vannak készülve, akkor azonban Önök is megbirkózhatnak a feladattal. Minden féle képpen azt tanácsoljuk, hogy a gyártó által ajánlott termékeket használják és az utasításoknak megfelelően járjanak el. A gyártók ugyanis nem csak a fólia tervezésében jártasak, de a felrakását is tesztelik különböző körülmények között.

A párazáró tetőfóliát a szigetelésre kell felrakni a beltéri részről. Két réteg szigetelés közé is el lehet helyezni, de ebben az esetben fontos a szigetelés és a párazáró fólia vastagságának aránya. Ez a megoldás azonban nem megfelelő olyan helyiségekhez, ahol magasabb a páratartalom (mosókonyha, fürdőszoba). 

Párazáró fólia

Amikor rögzítik és szigetelik a párazáró tetőfóliát, akkor jusson eszükbe, hogy a fóliának légmentes akadályt kell képeznie, ami nem jut át a nedvesség. A fólia általában 1,5 m széles és horizontálisan vagy vertikálisan is felhelyezhető. Az egymás mellé helyezett részeknek legalább 10 cm-en fedniük kellene egymást, hogy biztosan jól szigeteljenek. Speciális szigetelőszalaggal vagy gittel kell egymáshoz rögzíteni a két részt, melyet érdemes a gyártó ajánlása alapján kiválasztani. Csak 5 °C-nál magasabb hőmérsékletnél dolgozzanak, hogy biztosan jó szigetelés jöjjön létre. Ne használjanak egyszerű akril vagy univerzális gittet. 

Egyes párazáró tetőfóliákat eleve ragasztócsíkkal lehet megvásárolni vagy egy speciális réteggel vannak ellátva, amely gerendával érintkezve tépőzárként viselkedik. Ez nagyban megkönnyítheti a munkát. A fóliát pántok segítségével is rögzíthetik, de egyéb praktikus módzserek is léteznek, melyekről többet megtudhatnak az ezzel foglalkozó szakemberektől. A gerendák és a fólia között hagyjanak elég helyet a vastag szigetelésnek is. 

A konstrukciót illetően - a falhoz és a padlóhoz gitt segítségével lehet rögzíteni a fóliát, de ezekben az esetekben is szükséges a 10 cm-es átfedés. A párazáró fólia nem érintkezhet a vízszigeteléssel - kell közéjük egy hőszigetelő réteg, máskülönben le fog csapódni közöttük a vízpára. Ez a hiba főleg a fólia és az ablakkeret összekapcsolásakor jelenik meg. 

A párazáró fólia felszerelése családi házban

Amennyiben hővisszaverős párazáró fóliát használnak, akkor mindenképpen hagyjanak elegendő helyet alatta (általában 4 - 6 cm elegendő). A többi párazáró tetőfólia esetében is érdemes ilyen helyet kihagyni, hiszen itt elvezethetőek a vezetékek. Ez sokkal hatékonyabb megoldás, mint a párazáró fólia alatt behúzni a vezetékeket, mivel ahhoz meg kellene sérteni a fóliát. 

Azokat a helyeket, ahol a párazáró tetőfólia rögzítve van utólagosan le kell szigetelni szigetelőszalaggal, mellyel a fóliákat is összekapcsolják. Ott is haslonóképpen kell eljárni, ahol a fóliát megsértették pl. csavarok befúrásával a gipszkarton rögzítéséhez. Gyakran a vezetékek is keresztülhaladnak a párazáró fólián. Ezeken a helyeken is szigetelni kell a fóliát, a gyártó által megadott gumi szigetelőkkel, fóliával és szigetelőszalaggal vagy csak szigetelőszalaggal. Minden eseben vegyék figyelembe a gyártó ajánlását! 

A leggyakrabban elkövetett hibák

 • A párazáró teljes kihagyása a tetőszerkezet építésekor
 • Nem megfelelő fólia használata, amely nem optimális diffúziós tulajdonságokkal rendelkezik
 • A párazáró tetőfólia megsértése pl. gipszkarton rögzítésekor, bútorok elhelyezésekor
 • Nem elégséges légtér, mely miatt a reflexiós réteg nem tud kellő hatékonysággal működni
 • Nem megfelelő vagy hiányzó összeköttetés a párazáró fólia két része között
 • Nem megfelelő ragyasztószalag vagy gitt használata összekapcsoláskor (pl. átlagos szigetelőszalag)
 • A fólián keresztülhaladó vezetékek helyének nem megfelelő szigetelése
 • Nem megfelelő rögzítés a falra, a talajra vagy a konstrukcióra (nem megfelelő gitt vagy szigetelőszalag)
 • Alacsony diffúziós ellenállású fólia használata magas páratartalmú helyiségek esetében
 • Nem megfelelő vastagságú szigetelés használata, akkor, ha a párazáró fólia a szigetelés közé van elhelyezve
 • A párazáró fólia kihagyása pl. az ablakoknál 
 • A fürdőszoba szellőzőjének tetőrébe történő elvezetése

Ajánlatos egyedül kiválasztani és felrakni a párazáró fóliát?

Amennyiben Önöknél van a házuk projekt dokumentációja, akkor abban biztosan találnak releváns információt a megfelelő hőszigetelést és a párazáró fóliát illetően. 

Párazáró fólia újépítésű családi házon

Ha ez a dokumentum nincs a birtokukban, akkor mindeképpen kérjék ki egy szakember véleményét, aki összeköttetésben van a párazáró fóliák gyártóival. Ő személyreszabottan tud Önöknek ajánlatot adni, ráadásul a megfelelő anyagok kiválasztásában is sokat segíthet, aminek köszöhetően a szigetelés és a tető anyagai egymással teljesen kompatibilisek lesznek. 

Saját kezűleg csak akkor kezdjenek hozzá, ha már van tapasztaltuk ilyen téren és érzékük is van a részetekhez. A párazáró tetőfólia minőségi felrakása főleg a részletekben rejlik, hiszen minden kapcsolódási pontot alaposan le kell szigetelni. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 18.10.2020
A cikk értékelése:
(93.4%)

További cikkek a kategóriában:

A gyümölcsfák téli metszéseA gyümölcsfák téli metszése

A téli metszést a vegetációs időszakben, októbertől márciusig kell elvégezni. Mindegyik gyümölcsfa hasznára válik! Cikkünkből megtudhatják, hogyan birkózhatnak meg ezzel a feladattal. 

Hogyan rögzítsünk egy plakátot a falra? Hogyan rögzítsünk egy plakátot a falra?

A plakát nagyon jó módja annak, hogy a falat saját elképzelésienkhez alakítsuk. Mai cikkünkből megtudhatnak pár egyszerű és takarékos módszert a plakát falra történő rögzítéséhez. 

Hangszigetelés panelházbanHangszigetelés panelházban

A legtöbb embernek, aki lakásban él problémát okoznak a különféle zajok. Olvassák el tippjeinket, melyekkel kellemesebbé tehetik a lakásban töltött időt!