Otthoni melegágy palántákra (meleg- és hidegágy)

Elérkezett a tavasz és a legtöbb kertész már alig várja, hogy munkához láthasson. A megfelelő szabályok betartásával és gondoskodással rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, virágot és fűszernövényt lehet nevelni. Ezzel függ össze a melegágy is!

Otthoni melegágy palánták nevelésére

Valakinek újdonság, míg mások minden évben használják a palántákhoz vagy teleltetéskor. Mire szolgál egy otthoni melegágy? Bonyolult megépíteni? Mennyiért lehet megvásárolni? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkből! Olvassanak tovább! 

A melegágy feladata

A tapasztalt kertészek tudják, hogy a melegágy nagyon fontos jó minőségű palánták neveléséhez. Éppen a melegágy teszi lehetővé, hogy példaértékű palántáik, zöldségeik vagy virágaik legyenek. A melegágy ideális körülményeket teremt a növények növekedéséhez szükséges biológiai folyamatok beindításához. A melegágy kialakítása ráadásul nem is bonyolult. Bárki egyszerűen elkészítheti!

Manapság akár már készen is lehet vásárolni! Az otthoni melegágy egyáltalán nem jár nagy költségekkel. Úgy alakíthatják ki, ahogy Önöknek megfelel. Ha szükség van rá, akkor akár hordozható melegágyat is készíthetnek!

Hidegágy

Ez az egyik legelterjedtebb típus! A legjobb alap hozzá a trágya. Nem csak melegítésre, de táplálásra is szolgál. A meleg forrása a napsütés. Ezért fontos, hogy a hidegágy teteje üveges legyen. Ehhez általában ablakokat vagy alblakkereteket használnak. 

Hidegágy régi ablakokból és keretekből

A hidegágy első rétegét a trágya alkotja. Tehéntrágya, nyúltrágya, juhtrágya, de a legjobb a lótrágya. Erre kell ráhordani a földet. A felületet kis lejtéssel kell kialakítani. Ez után hagyják a földet 2-3 napig dolgozni, hogy felmelegedjen. A pár nap letelte után már hozzá is láthatnak a palánták kiültetéséhez! 

Melegágy

Ugyan az elnevezés elég elterjed, mégis kevesen tudják, hogy mit kell érteni alatta. Ezt a melegágyat januártól márciusig kell kialakítani. Ennek is fontos, ha nem a legfontosabb része a trágya. A trágya feladata, hogy melegítse a melegágyat. A baktériumok lebomlásával hő szabadul fel. 

A trágyának természetesen melegnek kell lennie. Nyúl-, tehén- vagy juhtrágyát kell használni. A legideálisabb ebben az esetben is a lótrágya. A trágyát kb. fél méteres magasságba kell elrendezni. A melegágyat levelekkel vagy szalmával lehet befejezni. 

A hely kiválasztása

A melegágy helyének kiválasztása nagyon fontos. Persze, ha az áthelyezhető verzió mellett döntenek, akkor flexibilisebbek a lehetőségeik. Általában azonban a melegágynak tartós helye van a kertben. 

Otthoni melegágy a kertben

A melegágy emellett egy olyan kiegészítő, amely tökéletesen passzolhat a kert többi részét. Elég, ha egy egészen egyszerű szabályhoz tartják magukat! A melegágynak minél több napfényhez kell jutnia. Vigyázni kell a környéken lévő fákkal és épületekkel (pl. kerti házikó). 

Melegágy vásárlása

Még mielőtt elmondanánk, hogyan építhetnek saját kezűleg melegágyat, egy kicsit a melegágy vásárlásásval is szeretnénk foglalkozni. Manapság már vehetnek egy praktikus, hordozható melegágyat kedvező áron, amely minden szezonban kihasználható. 

Melegágyat persze méret alapján is lehet választani. 17 - 26 ezer forint körül juthatunk hozzá. Természetesen, ahogy azt már említettük, nem a vásárlás az egyetlen felmerülő lehetőség!

Vásárolt melegágy a kertben

Otthoni hideg- és melegágy palántákra

A konstrukciót illetően rengeteg lehetőség közül választhatunk és valóban sokan saját kezűleg készítik el. Ezért készültünk pár hasznos tippel, amelyek segíthetnek a melegágy kivitelezésében. 

Mire lesz szükség a melegágy elkészítéséhez?

Tartsák észben, hogy a méreteket Önök határozhatják meg lehetőségeik és igényeik alapján. A végleges döntést az is befolyásolja, hogy hosszú ideig szeretnének termelni benne vagy inkább csak palánták nevelésére szeretnék használni. 

Első fal

 •  deszka, 2 db
 •  léc, 3 db

Hátsó oldal

 • deszka, 3 db
 • léc, 2 db

Oldalsó fal 

 • deszka, 4 db
 • rézsútosan elvágott deszka, 2 db
 • léc, 2 db
 • profil, 1 db

Ablak

 • deszka, 5 db
 • profil, 2 db
 • üveg tábla, 2 db
 • fém tartó, 2 db (esetleg pántok)

Hogyan lássunk hozzá?

Az első fallal kell kezdeni, ahol a két deszkát a lécek segítségével egymáshoz rögzíthetjük. Először a két oldalt, majd a középső részt kell rögzíteni. A szélső léceket hagyják leglább 20 mm-rel rövidebbre, hogy el tudják helyezni a profilt is az ablakok rögzítésére. A hátsó fal esetében is hasonlóképpen járunk el. Az oldalsó léceket ott is rövidebbre kell hagyni, mint a fal magassága!

Az oldalsó falakat a középső részen rögzítjük egy léc segítéségvel. A felső, szögben megvágott lécet utolsóként helyezzük el. Az összes deszkát összekötő lécet levágjuk a megfelelő szögben, hogy illeszkedjen a felső deszkához. Erre az egészre tesszük rá a profilt. 

Az első és a hátsó oldal elkészítése után már lehet kezdeni a csavarozást, hogy kialakítsuk a fő konstrukciót. A felső deszkák első részét lecsiszoljuk, hogy egy szintben legyenek a profillal, amire az ablak lesz elhelyezve. 

A keretet is el kell készíteni! Rögzíteni kell a profilokat az ablak felfogatására. Végezetül fel kell csavarozni az ablakpántokat is! Ez után már csak fel kell rakni az ablakot és ellenőrizni kell, hogy megfelelően passzol-e. A tartósabb eredmény elérése érdekében nyugodtan lakkozzák le a fát!

Természetesen több módszer is van az otthoni melegágy elkészítésére. Olykor elégy egy téglalap alapú keretet készíteni és arra egy öreg ablakot tenni. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 02.07.2021
A cikk értékelése:
(87.8%)

További cikkek a kategóriában:

Függőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűlegFüggőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűleg

Hogyan alakítsunk ki függőleges kertet, milyen növények felelnek meg hozzá és hová helyezzük el? Mindezekre a kérdésekre választ kaphat mai cikkünkben!

Vermikulit - föld a kertbe, adagolás, árVermikulit - föld a kertbe, adagolás, ár

Mi az a vermikulit, mire használják, mikor érdemes a használatára gondolni, mi mindent tartalmaz és hogyan kell helyesen alkalmazni?

Fokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolásaFokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolása

Szeretne szép és ízletes zöldségeket termeszteni? A termés nem mindig olyan jó, mint amilyennek képzelte? Gyakran foltos és kártevők lepik be? Legyen elővigyázatos, és tegyen meg a...