Öntapadó vinyl padló a konyhába és a fürdőszobába. Ár, előnyök és hátrányok

Lehet, hogy éppen Önök is házfelújítás előtt állnak és azon töprengenek, hogy milyen padlót kellene választaniuk. Mindenki azt szeretné, hogy a padló szép, ellenálló, de könnyen karbantartható legyen. 

Vinyl padló a konyhában

forrás: pinterest.com

Rengeteg lehetőség közül lehet választani, ezért úgy döntöttünk, hogy kiválasztunk egyet, amelyről részletesen fogunk beszélni. Milyen tulajdonságai vannak a vinyl padlónak? Illik a konyhába? Milyen előnyei és hátrányai vannak? Megfelelő a fürdőszobába? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkből! 

Vinyl padló

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend! Főleg különleges tulajdonságaival hívja fel magára a figyelmet, amelyekről a későbbiekben fogunk beszélni. Fontos tudni, hogy a vinyl padló lényegében a PVC padlók közé tartozik, amiket szinte mindenki ismer. 

Vinyl padló a WC-ben

forrás: pinterest.com

Van azonban egy jelentős különbség! A PVC padlót feltekert állapotban lehet megvásárolni. A vinyl padlót azonban különféle méretű és vastagságú darabokban árulják. A PVC-hez hasonlóan polivinil-kloridból készül. Természetesen sokkal jobb a minősége, mint a klasszikus PVC padlónak, tehát felejtsék el az iskolákból és kórházakból megszokott padlókat! A vinyl padló a legmodernebb technikák alkalmazásával készül és minősége első osztályú. 

A vinyl padló típusai

Ahogy azt már említettük, a vinyl paldlók allándó helyet kaptak a padlóburkolatok között. Több gyártó is előrérbe került, akik mind több vinyl padló változatot kínálnak. Az egyszerűbb választás érdekében azt is elmondjuk, hogy milyen vinyl padlók közül lehet jelenleg választani. 

Öntapadó vinyl padló

Kezdjük az egyik legújabb vinyl padló típussal. A klasszikusoktól eltérően ennek lerakásakor nem kell semmilyen ragasztót felvinni a padló felületére. 

Ragasztott vinyl padló

A felületet penetrációs bevonattal kell kezelni és persze a felületnek teljesen egyenletesnek kell lennie. Ez a padló típus ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a többi vinyl padló. Az alsó réteg eltávolítása után egyszerűen le tudják ragasztani a padlót. A ragasztó meglehetősen erősen tart, ezért ügyelni kell a pontosságra. Sokan keresik a kedvező ár és a könnyű lerakás miatt. Egy négyzetméter ára kb. 5 200 Ft. 

Ragasztott vinyl padló

A vinyl padló egy olyan kategóriájáról van szó, amely nagyobb méretű lapokból tevődik össze és ragasztásra lett kialakítva. A vastagsága általában 2 - 2,5 mm. Ügyelni kell arra, hogy a felület, amire ragasztani fogják teljesen egyenletes legyen és ne legyen rajta semmilyen egyenetlenség. 

Csak így érhetnek el tökéletes eredményt. Ellenkező esetben a vinyl padló meg fog mutatni minden apró hibát. Ez után vigyék fel a ragasztót a felületre és helyezzék el a különálló lapokat. A vastagságtól függően egy négyzetméter ára kb. 2 000 - 5 200 Ft. Ez a padló típus megfelelő a fürdőszobába és a konyhába is. 

Click vinyl padló 

Első ránézésre rá sem lehet jönni, hogy PVC padlóról van szó. A click vinyl padlót ugyanúgy kell lerakni, mint a klasszikus laminált padlót. A vastagsága 4 és 6 mm között van. Ebből adódóan az ára is magasabb, mint a klasszikus vinyl padló esetében. 

Vinyl padló lerakása a nappaliban 

forrás: pinterest.com

Ahogy minden más padló típus esetében, így ennek lerakása előtt is elő kell készíteni a felületet. Legyen szó egyenletes betonról, csempéről (elég, ha egyenes a kiválasztott felület) mindössze egy padló alátétet kell használni, ami elsimítja a kisebb egyenetlenségeket és csúszásgátló funkciója is van. Ez után ugyanúgy lerakhatják a padlót, mint a klasszikus laminált padlót. 

Nyugodtan rakhatják konyhába, teraszra vagy fürdőszobába is. Választáskor gondoljanak az egyes darabok méretére is, hogy minél jobban mutasson a padló beltéren. A click vinyl padló ára kb. 7 000 - 8 700 Ft körül van négyzetméterenként, azonban kimondottan tartós. 

Vinyl padló HDF lapon click rögzítéssel

Ugyanúgy kell lerakni, mint a klasszikus laminált padlót. Előnye a gyors lerakás, de a vásárlók tapasztalatai alapján a HDF lap elég nagy hátrányt jelent. Ez a vinyl padló típus nem megfelelő olyan helyekre, ahol nagy a páratartalom. A HDF lap ugyanis deformálódik, ha nedvesség éri, ami vizuális változásokat is előidéz a padló felületén. 

Vinyl padló HDF lapon

Egyetlen előnye, hogy a lap nagyon jól szigetel és elrejti az egyenetlenségeket. Amennyiben HDF-es vagy az nélküli vinyl padló között kell választaniuk, akkor mindenképpen az utóbbit ajánljuk! Az ár hasonló, mint a HDF lap nélküli típus esetében. 

A vinyl padló előnyei és hátrányai

A vinyl padló legfőbb előnyét a specifikus tulajdonságok alkotják. Az olyan szintetikus anyagok, mint amilyenből a vinyl padló is készül nagyon tartósak! Amennyiben megfelelően van lerakva, akkor több tíz évig is kitart. Vásárláskor ezért érdemes nem csak az árra, de a minőségre is gondolni! 

A sokszínű dizájn a vinyl padló jellegzetességei közé tartozik. Rengeteg szín, textúra és minta. Ez lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja az otthonához leginkább passzoló stílust. Az olyan természetes anyagok sem okoznak problémát, mint a fa vagy a kő. A sokoldalú dizájn valóban nagy előnyt jelent! 

Vinyl padló designe a nappaliban

Fakó vinyl padló beltéren

forrás: pinterest.com

A jó ellenállóképesség sok kérdésre választ ad. A padló poliuretán réteggel van bevonva, ami bebiztosítja a karcolásokkal, átlagos mechanikus sérülésekkel és foltokkal szembeni ellenállást. 

Ráadásul sérülés esetén a csere csak pár percet vesz igénybe. Egyszerűen el kell távolítani a vinyl lapot, meg kell tisztítani a felületet és már fel is lehet vinni az új réteg ragasztót, amire az új lapot kell tenni. Nem kell eltologatni a bútorokat és a lapok összekapcsolásával sem kell bajlódni, mint a laminált vagy a fa padló esetében. Természetesen a döntés csak Önökön áll. 

A könnyű karbantartást valószínűleg mindenki értékeli. A felület nagyon könnyen tisztítható és nem kell speciális tisztítószerekkel tisztítani. Porszívózhatnak vagy fel is moshatnak. Nem kell semmilyen kivételeket csinálni! A gazdik is díjazni szokták a vinyl padlót éppen az ellenállóképessége és a könnyű tisztítás miatt. 

A vinyl padló tisztítása és karbantartása

forrás: pinterest.com

A vízállóság megválaszolja azt a kérdést, hogy megfelelő-e a vinyl padló a fürdőszobába, a konyhába és a teraszra. A válasz? Perszehogy ellenáll a nedvességnek! Az anyagnak köszönhetően, melyből készül semmilyen problémája nincs a nedvességgel. Nem is deformálódik, mint pl. a fa laminált padló. 

Milyen hátrányai vannak? A kivitelezést, a tartósságot és a minőséget illetően a vinyl padló egyáltalán nincs elmaradva. Olykor még azt is lehet mondani, hogy jobbak ezen paraméterek tekintetében. Egy kisebb mínuszt jelenthet az érzés, de ez legfőképpen a megszokástól függ. Néha adódik probléma a méret tartósságával. A padló helyenként felgyűrődhet vagy deformálódhat. Ez a probléma azonban csak nem megfelelő lerakás után bukkanhat elő.  

Ideális padlófűtéshez

Sokan felteszik a kérdést, hogy megfelelő-e a PVC padlófűtéshez. A vinyl padló rendelkezik a legjobb hőellenállással. Ez azt jelenti, hogy a struktúrának köszönhetően ideálisan oszlatja el a hőt, ezért kimondottan megfelelő padlófűtéshez.   

Vinyl lépcsők

A vinyl padló nem igazán megszokott a lépcsőkön. Inkább klasszikus PVC-vel találkozhatunk. A lerakása precizitást és türelmet igényel. Persze a lépcsőre ragasztás a pénztárcát is jobban megviseli. Amennyiben mindenképpen azt szeretnék, hogy minden az elképzelésük szerint legyen, akkor ajánlott szakembert hívni. 

Vinyl padló a lépcsőn

Azt már említenünk sem kell, hogy a felületnek egyenletesnek kell lennnie. A vinyl padló lerakása lépcsőre viszonylag sokba kerül, körülményes és időigényes. 

Vinyl a falon

Használható a vinyl padló tapétaként vagy burkolatként? Lehetséges és nem is olyan szokatlan! A click vinyl padlón kívül bármelyik másik alkalmas erre a feladatra. Fontos a megfelelő méret meghatározása. Persze a fal felületének is egyenletesnek kell lennie. 

Nem ragasztható olyan falra, amelyen több réteg festék van. Ilyen esetben le kell kaparni a festéket és el kell egyenlíteni a felületet. A legjobb, ha a falra a vinyl ragasztása előtt egy penetrációs réteg is fel van véve. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 16.08.2021
A cikk értékelése:
(89.8%)

További cikkek a kategóriában:

Tapétát választunk az összes helyiségbe!Tapétát választunk az összes helyiségbe!

Napjainkban nagyon bőséges a kínálat. A mai modern tapéták között találhatunk 3D vagy öntapadós tapétákat is! Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki a legjobb tapétákat az...

Puffok ülésre - kötött puff, amit Önök is elkészíthetnek! Puffok ülésre - kötött puff, amit Önök is elkészíthetnek!

Változatos formák, minták és dizájn. Akármilyen stílusú nappalihoz megtalálhatják a megfelelő modellt! Válasszák ki velünk együtt a legjobb puffot otthonukba! 

3D padló a nappaliba vagy a fürdőszobába. Hogyan készül?3D padló a nappaliba vagy a fürdőszobába. Hogyan készül?