Műgyanta padló a lakásba, a garázsba és a teraszra. Epoxidált vagy poliuretán?

A műgyanta padló erdetileg ipari használatra lett kifejlesztve, de ez a felhasználási mód már teljesen megváltozott, mivel egyre gyakrabban találkozunk vele családi házakban, garázsokban, ill. egyéb kereskedelmi célú és reprezentatív jellegű helyiségekben. 

Poliuretán műgyanta padló a nappaliban

Mai cikkünkben rámutatunk a műgyanta padló tulajdonságaira és felhasználására padlóburkolatként. 

Mi az a műgyanta padló, milyen tulajdonságai vannak és hol használják? 

Kezdjük az összetétellel. Maga a padlóburkolat két összetevőből áll - e keveréknek vagy epoxidált, vagy poliuretán alapja van. A két rész összekeverése után egy kémiai folyamat játszódik le, az anyag lényegében rögtön elkezd megszilárdulni, így egy sima és erős felület keletkezik. 

A műgyanta padlóburkolatot legelőször az ipari épületekben használták (élelmiszeripar, konyha, gyógyszeripar, autóipar, repülőgépgyártás, stb.). Éppen az miatt, ennek a padlónak nagyon sok elvárásnak kellett megfelelni, főleg ami a mechanikus tulajdonságokat és a kémiai ellenállóképességet illeti. Az ipari felhasználás arra kényszerítette a gyártót, hogy ezt a felületet nagyon stabilra, ellenállóra, de simára és por mentesre fejlessze ki.  

Az epoxidált műgyanta padló ipari használata

Ha konkrétnak kellene lennünk, akkor a műgyanta padló előnyeit főleg a garázsban élvezhetik ki. Ez az a hely, ahol a padló egy szempillantás alatt piszkos lesz, az autó okozta koszról pedig inkább ne is beszéljünk - ebben az esetben még rosszabb a helyzet, főleg esős idő alkalmával, amikor a gumik rengeteg koszt hoznak be. Ilyen esetekben jönnek rá, hogy a műgyanta padlót sokkal egyszerűbb tisztítani, mint bármelyik másikat, amely puhább vagy egyenetlenebb tőle. 

Manapság már sokkal szélesebb körű felhasználásra fókuszál a gyártás és az árusítás is - családi házak, garázsok, irodák, kórházak, kiállítótermek, iprai csarnokok, bevásárló központok és sok egyéb. Ez a nagy kereslet vitathatatlanul nagy hatással volt a műgyanta padlók választékára és minőségére - főleg a vizuális oldal javult; így a vásárlók nem csak a praktikusság, de a megkapó dizájn miatt is keresik ezt a terméket. 

Műgyanta padló beltéren

A potencionális vásárlók főleg attól szoktak tartani, hogy az otthonukban használt műgyanta padló túl unalmasan vagy sterilen fog kinézni. Ez egyáltalán nem igaz, hiszen ezeket a padlóburkolatokat nagyon könnyű színezni, tehát saját maguk is megalkothatják álmaik padlóját. Merüljünk el a műgyanta padlók varázsában! Rámutatunk fontos tulajdonságaikra és azt is megvizsgáljuk, hogy melyik típus ideális beltérre és melyik kültérre? 

Mi a különbség az epoxidált és a poliuretán padló között? 

Epoxidált padló – előnyök, hátrányok, felhasználás

Az epoxidált padló az egyik legkedveltebb műgyanta padló típus, amely inkább beltéren használatos. A poliuretán padlóval összehasonlítva eza típus keményebb, ill. hosszabb élettartamú, felülete viszont törékenyebb. 2 - 3 mm-es vastagságban szokták aplikálni. Ezek miatt a tulajdonságok miatt az epoxit gyakran használják a nehéziparban, raktárakban és logisztikai centrumokban. 

Epoxidált műgyanta padló beltéren

A már említett területeken kívül olyan helyekre is ideális ez a burkolat, ahol sok ember van - étekzők, bárok, hotel helyiségek, irodák, előadótermek. A lakóterületeken szinte bárhol használható - a folyosón, a konyhában, a nappaliban, a hálószobában és mindenekelőtt a garázsban. A padlóburkolat felvitele után ajánlott felvinni rá egy specilális lakkot, amely védelmet nyújt a karcolásokkal szemben - karcolások gyakrabban jelennek meg az epoxidált, mint a poliuretán műgyanta padlón. 

Az epoxidált műgyanta padló nedvesség hatására kifakul, illetve megsárgul, de általánosan véve ennek ellenére is sokkal jobb választásnak bizonyul nedves környezetbe, mint a poliuretán műgyanta. 

Poliuretán padló - előnyők, hátrányok, felhasználás

Ahogy azt már említettük, a poliuretán padló puhább, rugalmasabb és elasztikusabb, mint az epoxidált padló. 3 - 4 mm vastagságban kell aplikálni. Tulajdonságainak köszönhetően sokszor használják lakásokban és házakban. 

Ezt a felhasználási módot az a tény is támogatja, hogy ezen a felületen kellemesebb mezítláb járni. Képes elnyelni a lépések zaját, ráadásul, ha pár év után megunják a színét, akkor nagyon egyszerűen átszínezhetik! 

A poliuretán műgyanta padló beltéri színezése

A poliuretán használata egyáltalán nincs a beltérre korlátozva, mitöbb a melegtűrő képességének köszönhetően ideális a fürdőszobába is, ráadásul a talpunknak is kellemesebb érzés. Ezzel minden beltéri helyiséget letudtunk, tehát menjünk is át a kültéri részekre! A poliuretán burkolatnak olyan kitűnő tulajdonságai vannak, melyeknek köszönhetően teraszokon és erkélyeken is használható. 

A műgyanta padlók elkészítése, karbantartása és ára

Néhány típusú padlóburkolat felviteléhez elegendő áttanulmányozni az interneten található egyszerű lépéseket és egy amatőr is rögtön profi padlóburkoló válhat. Ebben az esetben fontos, hogy a műgyanta padló elkészítését professzionális kezekre bízzák! 

A műgyanta padló elkészítése szakember által

Ebben az esetben ugyanis egy nagyon időigényes folyamatról van szó, amelyhez egy bizonyos mennyiségű ügyesség és adottság is szükségeltetik. Amikor már kész a padló, karbantartása nagyon egyszerű - elég egy klasszikus seprű, felmosó vagy porszívó hozzá. 

A problémát leggyakrabban az ár okozza. Az üzletláncokban ritkán találhatnak 15 forintnál olcsóbb ajánlatot egy négyzetméterre. Ráadásul ez a legolcsóbb lehetőség! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 21.08.2019
A cikk értékelése:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?