Műgyanta padló a lakásba, a garázsba és a teraszra. Epoxidált vagy poliuretán?

A műgyanta padló erdetileg ipari használatra lett kifejlesztve, de ez a felhasználási mód már teljesen megváltozott, mivel egyre gyakrabban találkozunk vele családi házakban, garázsokban, ill. egyéb kereskedelmi célú és reprezentatív jellegű helyiségekben. 

Poliuretán műgyanta padló a nappaliban

Mai cikkünkben rámutatunk a műgyanta padló tulajdonságaira és felhasználására padlóburkolatként. 

Mi az a műgyanta padló, milyen tulajdonságai vannak és hol használják? 

Kezdjük az összetétellel. Maga a padlóburkolat két összetevőből áll - e keveréknek vagy epoxidált, vagy poliuretán alapja van. A két rész összekeverése után egy kémiai folyamat játszódik le, az anyag lényegében rögtön elkezd megszilárdulni, így egy sima és erős felület keletkezik. 

A műgyanta padlóburkolatot legelőször az ipari épületekben használták (élelmiszeripar, konyha, gyógyszeripar, autóipar, repülőgépgyártás, stb.). Éppen az miatt, ennek a padlónak nagyon sok elvárásnak kellett megfelelni, főleg ami a mechanikus tulajdonságokat és a kémiai ellenállóképességet illeti. Az ipari felhasználás arra kényszerítette a gyártót, hogy ezt a felületet nagyon stabilra, ellenállóra, de simára és por mentesre fejlessze ki.  

Az epoxidált műgyanta padló ipari használata

Ha konkrétnak kellene lennünk, akkor a műgyanta padló előnyeit főleg a garázsban élvezhetik ki. Ez az a hely, ahol a padló egy szempillantás alatt piszkos lesz, az autó okozta koszról pedig inkább ne is beszéljünk - ebben az esetben még rosszabb a helyzet, főleg esős idő alkalmával, amikor a gumik rengeteg koszt hoznak be. Ilyen esetekben jönnek rá, hogy a műgyanta padlót sokkal egyszerűbb tisztítani, mint bármelyik másikat, amely puhább vagy egyenetlenebb tőle. 

Manapság már sokkal szélesebb körű felhasználásra fókuszál a gyártás és az árusítás is - családi házak, garázsok, irodák, kórházak, kiállítótermek, iprai csarnokok, bevásárló központok és sok egyéb. Ez a nagy kereslet vitathatatlanul nagy hatással volt a műgyanta padlók választékára és minőségére - főleg a vizuális oldal javult; így a vásárlók nem csak a praktikusság, de a megkapó dizájn miatt is keresik ezt a terméket. 

Műgyanta padló beltéren

A potencionális vásárlók főleg attól szoktak tartani, hogy az otthonukban használt műgyanta padló túl unalmasan vagy sterilen fog kinézni. Ez egyáltalán nem igaz, hiszen ezeket a padlóburkolatokat nagyon könnyű színezni, tehát saját maguk is megalkothatják álmaik padlóját. Merüljünk el a műgyanta padlók varázsában! Rámutatunk fontos tulajdonságaikra és azt is megvizsgáljuk, hogy melyik típus ideális beltérre és melyik kültérre? 

Mi a különbség az epoxidált és a poliuretán padló között? 

Epoxidált padló – előnyök, hátrányok, felhasználás

Az epoxidált padló az egyik legkedveltebb műgyanta padló típus, amely inkább beltéren használatos. A poliuretán padlóval összehasonlítva eza típus keményebb, ill. hosszabb élettartamú, felülete viszont törékenyebb. 2 - 3 mm-es vastagságban szokták aplikálni. Ezek miatt a tulajdonságok miatt az epoxit gyakran használják a nehéziparban, raktárakban és logisztikai centrumokban. 

Epoxidált műgyanta padló beltéren

A már említett területeken kívül olyan helyekre is ideális ez a burkolat, ahol sok ember van - étekzők, bárok, hotel helyiségek, irodák, előadótermek. A lakóterületeken szinte bárhol használható - a folyosón, a konyhában, a nappaliban, a hálószobában és mindenekelőtt a garázsban. A padlóburkolat felvitele után ajánlott felvinni rá egy specilális lakkot, amely védelmet nyújt a karcolásokkal szemben - karcolások gyakrabban jelennek meg az epoxidált, mint a poliuretán műgyanta padlón. 

Az epoxidált műgyanta padló nedvesség hatására kifakul, illetve megsárgul, de általánosan véve ennek ellenére is sokkal jobb választásnak bizonyul nedves környezetbe, mint a poliuretán műgyanta. 

Poliuretán padló - előnyők, hátrányok, felhasználás

Ahogy azt már említettük, a poliuretán padló puhább, rugalmasabb és elasztikusabb, mint az epoxidált padló. 3 - 4 mm vastagságban kell aplikálni. Tulajdonságainak köszönhetően sokszor használják lakásokban és házakban. 

Ezt a felhasználási módot az a tény is támogatja, hogy ezen a felületen kellemesebb mezítláb járni. Képes elnyelni a lépések zaját, ráadásul, ha pár év után megunják a színét, akkor nagyon egyszerűen átszínezhetik! 

A poliuretán műgyanta padló beltéri színezése

A poliuretán használata egyáltalán nincs a beltérre korlátozva, mitöbb a melegtűrő képességének köszönhetően ideális a fürdőszobába is, ráadásul a talpunknak is kellemesebb érzés. Ezzel minden beltéri helyiséget letudtunk, tehát menjünk is át a kültéri részekre! A poliuretán burkolatnak olyan kitűnő tulajdonságai vannak, melyeknek köszönhetően teraszokon és erkélyeken is használható. 

A műgyanta padlók elkészítése, karbantartása és ára

Néhány típusú padlóburkolat felviteléhez elegendő áttanulmányozni az interneten található egyszerű lépéseket és egy amatőr is rögtön profi padlóburkoló válhat. Ebben az esetben fontos, hogy a műgyanta padló elkészítését professzionális kezekre bízzák! 

A műgyanta padló elkészítése szakember által

Ebben az esetben ugyanis egy nagyon időigényes folyamatról van szó, amelyhez egy bizonyos mennyiségű ügyesség és adottság is szükségeltetik. Amikor már kész a padló, karbantartása nagyon egyszerű - elég egy klasszikus seprű, felmosó vagy porszívó hozzá. 

A problémát leggyakrabban az ár okozza. Az üzletláncokban ritkán találhatnak 15 forintnál olcsóbb ajánlatot egy négyzetméterre. Ráadásul ez a legolcsóbb lehetőség! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 21.08.2019
A cikk értékelése:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Anatómiai párnák - minden, amit tudni érdemesAnatómiai párnák - minden, amit tudni érdemes

Az anatómiai párna tökéletes választás azoknak, akik éjjel nem tudják magukat rendesen kialudni és fájdalommal kelnek, ami az egész napos tevékenységüket is befolyásolja. 

Terrárium berendezése egy kaméleon számára. Tippek kezdőknek.Terrárium berendezése egy kaméleon számára. Tippek kezdőknek.

Jövendőbeli kaméleongondozóként megfelelően fel kell készülniük, hogy az eredeti élőhelyéhez minél inkább hasonlító környezetet hozzanak létre. 

Hogyan válasszunk GPS navigációt az autóba? A tesztek és az értékelések alapján megtudhatjuk, hogy melyek a legjobbak.Hogyan válasszunk GPS navigációt az autóba? A tesztek és az értékelések alapján megtudhatjuk, hogy melyek a legjobbak.

Már elmúltak azok az idők, amikor papír térképekkel kellett az utakat járni. Igazi hazárdjáték GPS navigáció nélkül ismeretlen helyekre indulni! Önök tudják, hogyan kell GPS navigációt...