Mivel és hogyan tisztítsuk a fa padlóburkolatot?

A fa padlóburkolat nagyon hosszú élettartamú és luxus kinézetű. Annak érdekében, hogy a padlóburkolat a helyiség ékköve legyen bizony sokat kell vele törődni!

Elhanyagolt fa padlóburkolat

A jutalom azonban a hosszú élettartam és a ragyogó kinézet.

Hogyan tisztítsuk meg az öreg padlóburkolatot? 

A fa padlóburkolat megszokott a régi házak esetében. Manapság sokan megszabadulnak tőle és laminált padlóval helyettesítik. Mindezt csak azért, mert az eredeti rosszul mutat. Nagy hiba! Az öreg padlóburkolat ugyanis fából készül, így kellemesebb, mint a laminált padló, ráadásul szépen fel lehet újítani! 

Professzionális padlócsiszolás 

A sérült padlóburkolatot előszöris két féle képpen kell kezelni! Megfelelően le kell csiszolni, ill. lakkozni! A szakemberek tudják, hogyan a legjobb lakkot sem lehet csiszolás nélkül felvinni a felületre, hiszen nem fog jól kinézni! De ez fordítva is igaz! Hiába csiszolják le mesterien a padlóburkolatot, ha a lakk nincs megfelelően felvéve vagy rossz a minősége. 

A megfelelő felületi kezelés

A fa padlóburkolat felújítása során több lehetőségünk is van. 

A lakkozás a leggyakrabban alkalmazott felületi kezelés. Növeli a padlóburkolat ellenállását és az éllettaramát. A másik lehetőség a viasz vagy az olaj. A fa természetes hatású lesz tőlük, de egy picit fogékonyabb lesz a sérülésekre. 

A fa padlóburkolat lakkozása

Az olaj kitölti a fa pórusait és így főleg a nedvességgel szemben védi azt. A modern olajok UV fény hatására megkeményednek, ezért majdnem olyan hatásuk van, mint a lakknak. Az olaj és a viasz inkább a sötét színű burkolatok esetében ajánlott, hiszen élénkebbé varázsolják a fa erezetét. Az olaj hátránya, hogy sokáig tart mire a fa teljesen beszívja. 

Hogyan takarítsuk a fa padlóburkolatot?

A fa padlóburkolat tisztítása és megfelelő karbantartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy az sokáig szép maradjon. A mindennapos tisztításhoz elég a porszívó és a seprű. Időről időre át kell törölni a fa padlóburkolatot nedves ronggyal is! Csak annyira szabad vizesnek lennie a rongynak, hogy a padlóburkolat max. egy perc után már száraz legyen. A fát soha ne vizezzék össze túlságosan, hiszen felpúposodhat! Ez különösen akkor fontos, ha a nedvességre érzékeny fából készült a padlóburkolat, mint a bükk vagy a kőris. 

Ne használjanak agresszív tisztítószereket! A felületi kezeléstől függően fa padlóburkolatra ajánlott tisztítószereket használjanak - olajozott fa padlóburkolatra való szappan vagy tisztítószer lakkozott padlóburkolatra - ilyen pl. a Pettex (1800 Ft) vagy a HG tisztítószer fa padlóburkolatra kb. 2100 forintért. Ha nincs ilyen tisztítószer kéznél, akkor se használjanak univerzális tisztítószereket! Ezek feleslegesen kiszárítják és tönkreteszik a fa padlót! 

Tisztítószerek fa padlóburkolatra

Szélsőséges esetben jó döntés lehet az egyszerű kenőszappan használata. Megbízhatóan tisztítható vele a fa padlóburkolat! 

Optimális hőmérséklet és nedvesség

Már akkor, amikor csak fontolgatják a fa padlóburkolat lerakását el kell gondolkozni a körülményeken! A legideálisabb a 20- 22 °C és az 50 - 65 %-os relatív páratartalom. Amennyiben képesek ezeket a körülményeket bebiztosítani, akkor megfelelő környezetet tudnak létrehozni a fa padlóburkolatnak. 

Hogyan távolítsuk el a foltokat? 

A lakk vagy a viasz ellenére is jelenhetnek meg a padlóburkolaton foltok. Ha pl. cipő okozta foltokkal vagy felületi szennyezőzésekkel talákozunk, akkor jól működnek a tisztítószer koncentrátumok fa padlóburkolat tisztítására. Segédeszközként egy nedves rongyot használhatunk. 

A foltok eltávolítása a fa padlóburkolatról

Lakkbenzin segítségével eltávolíthatjuk a kávé, zsír vagy korom okozta foltokat. A filctoll és rúzs által keletkezett nyomokat szesszel távolíthatjuk el, melyet 1:1 arányban vízzel kell hígítani. Figyelni kell arra, hogy ne sértsük meg a parketta felületét. Az olajjal kezelt parketták esetében legtöbbször át kell kenni a megtisztított felületet lakkal vagy viasszal. Amennyiben a lakkon sérülés keletkezett, akkor a padlóburkolatot újra le kell csiszolni és lakkozni!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 10.01.2020
A cikk értékelése:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát? Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát?

Ez a probléma manapság egyre elterjedtebb és a megoldást az ornitológusok és ökológusok is keresik. Hogyan szabadulhatnak meg a harkálytól? Mi lehet segítségükre? Cikkünkből...

Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet? Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

A fürdőszoba átépítésére készülnek? A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? Mi segítünk...

Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép? Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép?

Spórolással nem csak a környezetet óvjuk, de a vízszámla is csökken. Ráadásul nem is kell nagyon korlátozni a víz használatát. Tippjeinknek köszönhetően megtanulhatnak gazdaságosan...