Milyen terasz legyen a háznál, nyaralónál, bungalónál? Fa és fedett alumínium

A grillezett hús és zöldségek, a hűtött bor vagy forró kávé illata és a kezében tartott könyv keveredik a levágott fű és a virágok friss illatával. Hol máshol élvezhetné ezt az élményt, mint otthon a teraszon?

Fa terasz rattan bútorokkal

A családi házak teraszai egyedülálló pihenőhelyet biztosítanak, amelyet évente legalább 4 hónapig használhatnak! Ha még nincs teraszuk, akkor adunk  pár tanácsot, hogy hol, hogyan és miből építsen egyet.

Kedvelt termékek a teraszra

A terasz funkciói

Egy családi ház teraszának sajátos jellege van, és mindenekelőtt közösségi funkciót tölt be. Ez egy nagyszerű hely a ház mellett, ahol székeket, asztalokat, grilleket és egyéb kerti bútorokat helyezhet el anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy azok sárosak vagy koszosak lesznek. Ez egy olyan hely, ahol élvezheti a nyugalom pillanatait, feltöltődhet, vagy ünnepelhet a családdal és barátokkal, miközben hasonló kényelmet élvezhet, mint a nappaliban, viszont folyamatos kapcsolatban lehet a természettel. A terasz így egyfajta összekötő kapocsként működik a ház lakóterülete és a kert között.

A fedett teraszt szezonon kívül tárolóhelyként is használhatja olyan tárgyak számára, amelyeket nem szeretne kitenni az időjárás hatásainak.

A terasz elhelyezése a háznál és a környezet

Ideális, ha a lehető leghosszabb részen csatlakozik a házhoz és a nappaliból nyílik a bejárata. Délre vagy délnyugatra kell tájolni, hogy sok napfény és meleg érje, legalábbis délután, amikor a legtöbb időt ott tölti. A terasz megközelítése legyen kényelmes felesleges lépcsőfokok vagy emelkedés nélkül - a beépített változat esetében a ház padlójával egy szintben kell lennie. A házhoz csatlakoztatott terasznak megfelelő vízelvezetéssel kell rendelkeznie, hogy az esővíz a kertbe, és ne a házba folyjon.

Fa terasz a ház mellett

Sok háznál azonban külön terasza van. Ennek megvannak a maga előnyei, ebben az esetben a ház részben el van szigetelve a grillezésből vagy tűzrakásból származó esetleges szagoktól és füsttől, ill. a zajtól is.

Részlegesen árnyékolhatja a teraszt, de ne vigye túlzásba, elvégre a napsütés az élet természetes velejárója. A lombhullató fák a legalkalmasabbak árnyékolásra, mivel nyáron bőséges árnyékot adnak, ősszel, tavasszal és télen azonban csupasz ágaik révén a napsugarak kellemesen átszűrődnek és felmelegítik a teraszt. Ne helyezzen túl közel fákat, a belőlük származó nedvesség penészedést okozhat, és a túl sok rovar is zavaró lehet.

A fedett terasz lehetővé teszi, hogy kedvezőtlenebb időjárás esetén is intenzíven használhassa, de ügyeljen arra, hogy ne sötétítse be túlságosan. Fedheti fából vagy polikarbonátból készült tetővel, amely áttetsző, és sok fényt enged be. A fát gyakran használják teraszok fedésére és részleges árnyékolásra is. Ezek kúszónövényekkel boríthatók, amelyek a fával kombinálva egyedülálló kapcsolatot teremtenek a természettel. Vigyázzon azonban a rovarok fokozott előfordulására a növények miatt!

A terasz mérete

A terasz ideális mérete olyan, hogy Ön és vendégei is jól érezzék magukat rajta. Egy 4-6 fős ház nyári teraszának egy grillezővel legalább 20 m2-nek kell lennie. Ha virágokat vagy díszítőelemeket tervez hozzá, akkor néhány négyzetmétert még hozzá kell tennie.

Fa terasz a ház hosszanti részén

Terasz a ház mellett - megfelelő anyagok

Először is a terasz megjelenésének egyeznie kell a ház és a környezet megjelenésével. A terasz alapja lehet beton vagy fából készült magasított terasz esetén egy kavicsból készült vízelvezető réteg.

Leggyakrabban használt anyagok a terasz felületén:

  • Csempe - Hűvös ránézésre és tapintásra - télen hideg, nyáron viszont nagyon felmelegszik, ezért délután és egész este a nap folyamán felgyülemlett hőt sugározza. A csempe azonban más anyagokhoz képest nagyon tartós, de ügyeljen arra, hogy strapabíró megoldást válasszon, különben a terasz az első tél folyamán megrepedezik.
    Fa - Természetes és meleg érzés, nyáron nem melegszik túl, télen pedig nem érzi olyan hűvösnek a tapintását, mint a csempét. A fa legnagyobb hátránya azonban az, hogy rendszeres ápolást és a védőbevonat megújítását igényli. Ez különösen igaz ebben az esetben, mivel a házhoz közeli fából készült teraszok erősen terheltek. Gyakran használnak egzotikus fákat építésükhöz, amelyek sokkal tartósabbak, mint az itteniek, de az áruk is sokkal magasabb.
    WPC - E anyagnak a rövidítése a woodplastic szóból származik - szó szerint fa műanyagként fordíthatjuk le. Alapvetően fából és polimerből (pl. HDPE - nagy sűrűségű polietilén) álló kompozit anyag. A WPC deszkák megjelenésükben és textúrájukban hasonlítanak a fából készült deszkákhoz, de sokkal tartósabbak, nem forgácsolódnak, és ami a legfontosabb, színtartóak, ill. karbantartás mentesek. Egyes gyártók annyira megbíznak bennük, hogy 25 év garanciát vállalnak rájuk. Ezek ára hasonló vagy valamivel drágább, mint a fából készült deszkáké. A WPC anyag azonban egyesek számára mesterségesnek tűnhet.

A terasz felszereltsége és berendezése

Az építkezés során ne feledkezzen meg a világításról és a rádió vagy az elektromos grill számára kijelölt konnektorról sem! A betonteraszokon gyakran bonyolult a későbbi kábelezés. A fedett teraszokat ereszcsatornával is fel kell szerelni!

Berendezett fa terasz

Ami a bútorokat illeti, a fabútoroknak kellően ellenállónak kell lenniük az esővel és a napsütéssel szemben. A műanyag bútorokat nem károsítja a nedvesség, de közvetlen napfény hatására fokozatosan kifakulhatnak, ezért vásárlás előtt győződjön meg arról, hogy a gyártó garantálja a színtartóságot. Ha szeret sokat főzni, jól jöhet egy grill vagy akár egy kemence, így finom kenyeret, pizzát vagy süteményt is süthet benne.

A teraszt sokszínű virágokkal vagy növényekkel is díszítheti. Nem kell a terasz köré ültetni őket, mivel a legtöbb cserepes szobanövény, például a fikusz, a leander vagy a citrusfélék a nyári hónapokat a szabadban tölthetik.

Kedvelt termékek a teraszra

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 11.07.2022
A cikk értékelése:
(91.6%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan kell sterilizálni az üvegeket befőzéshez? Próbálja ki a mikrohullámú sütőt, a sütőt vagy a mosogatógépet.Hogyan kell sterilizálni az üvegeket befőzéshez? Próbálja ki a mikrohullámú sütőt, a sütőt vagy a mosogatógépet.

Mielőtt elkezdené befőzni a lekvárokat, gombát, uborkát vagy más zöldségeket, ki kell választania a megfelelő befőttesüveget, és alaposan sterilizálnia kell! Nézze meg, hogyan lehet a...

Tanácsok és tippek a gyors és alapos takarításhoz, nem csak karácsony előttTanácsok és tippek a gyors és alapos takarításhoz, nem csak karácsony előtt

Mai cikkünkben adunk néhány tippet, hogyan teheti hatékonyabbá otthona takarítását. Ráadásul ezeket nem csak az ünnepek közeledtével lehet alkalmazni!

Hogyan lehet megszabadulni a poloskáktól a lakásban és a kertben?Hogyan lehet megszabadulni a poloskáktól a lakásban és a kertben?

A poloskák nem túl népszerű rovarok, mivel az általuk keltett szag nagyon kellemetlen. Hogyan szabaduljunk meg tőlük, mik is ezek pontosan és hogyan károsítják növényeinket?