Milyen padlót válasszunk a teraszra? A teraszburkolat a legjobb!

A tél vége felé közeledve elgondolkozhatunk a nyári terasz tervezésén. Lehet, hogy már azt is tudják hová lesz építve, milyen méretű lesz és minden apró részletet átgondoltak. Már azt is kitalálták mit fognak ott csinálni, de egy aprócska részlet még mindig hiányzik! 

Padló a teraszon

Fontos átgondolni, milyen anyagból legyen a padló! Pontosan ebben fogunk ma segíteni! Melyik anyag ideális és melyik nem az új teraszra? Olvassák el cikkünket, hogy a vásárlásnál biztosan jó döntést hozzanak! 

Milyen lesz az Ön terasza? 

A megfelelő anyag kiválasztása előtt át kell gondolni, hogy a terasz ki lesz-e téve a természet viszontagságainak. Nyitott vagy fedett lesz-e? Az is lényeges, hogy a nap sütni fogja-e a padlót vagy árnyékban lesz. Melyik oldalról eshet több eső a teraszra? Gondolják át azt is, mennyi időt szeretnének a terasszal foglalkozni! Ez mind segít eldönteni, milyen anyagú padlót válasszanak. 

Klasszikus fa

A fedett teraszra, ahol lényegében mindi szárazság lesz, elegendő a jól kezelt fa burkolat is. A legjobb fa ilyen teraszokra a bükk, tölgy vagy esetleg a fenyő. Az áruk általában 10 ezer Ft/négyzetméter körül mozog. 

Fa padló a teraszon

A padló természetes szépséget fog árasztani és melegséggel tölti meg a teraszt. Amennyiben a teraszra eső fog esni, esetleg olyan helyen lesz, ahol tudják hogy nedvesség fogja érni, mint pl. a medence mellett, akkor mélyen a zsebükbe kell nyúlni és minőségi trópusi fát kell vásárolni, mint a BANGKIRAI, MERBAU, IPE TEAK. Ezek ára már magasabb, kb. 16 ezer Ft/négyzetméter. A padlót évente kétszer antimikotikus készítménnyel kell kezelni. Vigyázzanak, a nedves fa csúszóssá válik! Erre megoldást jelenthetnek a vájatok, ill. az algicid. 

WPC teraszburkolat

Egyáltalán nem igényes. Kinézetre fa, de a műanyag előnyeit hordozza magában. A WPC teraszburkolat ára 16 ezer Ft/négyzetméter körül van, de lényegében elpusztíthatatlan. A legideálisabb arány a 70% fa, 30% polimer. Ennél az aránynál teljesen úgy fog kinézni a burkolat, mintha fa lenne. Minél inkább a polimer dominál, annál alacsonyabb az ár, de a kinézetben is megjelenik a műanyag. Nem minden a külső! Még tapintásra is a fára emlékeztet, de felülete csúszásmentes és nagyon jól kezelhető. 

WPC teraszburkolat

Másfelől nem repedezik meg és nem hólyagosodik fel víz hatására sem! Ellenáll a víznek, kártevőknek és a napnak is. A választás folyamán ne szégyeljék a megbízhatóságot szaglásukkal is ellenőrizni. A minőségi teraszburkolat illata is a fára emlékeztet, míg az alacsonyabb minőségűek a műanyagra. Lényegében akkor már csak fa mintás műanyag lesz a teraszon. És azt senki nem szeretné! Az ár és minőség miatt a WPS teraszburkolat az egyik legkedveltebb. 

Természetes kövek

Amennyiben azt szeretnék, hogy a teraszon a nyaralás hangulata köszönjön vissza, akkor keressék a természetes köveket! De nem mindegy milyet! 

Természetes kövekből készült padló a teraszon

A klasszikus kövekre a nyár folyamán nem lenne kellemes rálépni, de azok a kövek, melyek szőnyeg kinézetűek és gyanta segítségével vannak rögzítve egészen más kategórát képeznek. Ez a burkolat típus életet lehel bármelyik teraszba és kitűnően felújíthatjuk vele a tönkrement csempe, kerámia vagy beton burkolatot. Ellenálló és átereszti a vizet, tehát a balesetek előfordulásának esélyét is csökkenti. Előnye az, hogy akár saját kezűleg is el tudják készíteni. Ára 4 000 Ft/négyzetméteről kezdődik. Ezt az anyagot sok mintában és színben megtalálhatjuk. Teherbírása nagyon magas. Egy átlagos kerti bútorra bőven elegendő. 

A csempe mindent felforrósít

Néhányan a kinézet kárára a hosszú élettartamot, igénytelenséget és alacsony árat választják. Ezeknek a paramétereknek megfelel a beton és a csempe. Itt élvezetről és kényelemről persze szó sem eshet! Egy olyan beton vagy csempe felületen, ahová egész nap süt a nap szinte elégnek majd. Ez olyan, mintha bekapcsolnák a padlófűtést a nyár közepén. Ezért ezek a burkolatok maximum olyan teraszra passzolnak, amely legalább részlegesen fedett. 

Csempe a nyári teraszon a ház mellett

A kerámia csempének van még egy hátránya. Nagyon könnyen elcsúszhatnak rajta, ha felülete nedves vagy vizes lábbal lépnek rá. A kültéri csempe viszonylag olcsó, de még a csúszásmentes csempe is eléggé csúszóssá válik nedvesen. 

A vinyl egyre felkapottabb

A kültéri teraszokra lassacskán a vinyl is eljut. Kinézetre a klasszikus laminált vagy fa padlóra emlékeztet, de tulajdonságai különböznek. Ellenáll az időjárás viszontagságainak és a víz sem tesz kárt benne. A napon is megőrzi élénk színét és nem kell vele különösebben törődni sem! A vinyl burkolat bírja a hőmérséklet változást is -25-től egészen +70 Celsius fokig. Tehát az itteni körülmények között egész évben használható. 

Vinyl padló a teraszon

Kellemes rajta sétálni akár mezítláb is, ill. a penész sem támadja meg. Kb. 5 000 Ft az ára négyzetméterenként, így a 2018-as szezon egyik legkedveltebb alternatívája.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 06.06.2019
A cikk értékelése:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?