Milyen gyakran impregnáljuk a túracipőket és ruházatot? A túrafelszerelés karbantartása nagyon fontos!

Az őszi szezon a túrázók számára zivatarokat és gyakori záporokat tartogat. Ilyenkor a túraöltözéknek nagyon fontos szerepe van, ezért fontos, hogy megfelelően karbantartsuk! Elsősorban a nedvesség beszívás ellen kell védekezni. 

Impregnált túracipő

A cipők és ruhák impregnálása rendkívül fontos. Milyen gyakran vigyük fel a vízlepergető réteget a cipőkre? Milyen terméket használjunk? Cikkünkből minden fontosat megtudhatnak a túraöltözék impregnálásáról. 

Jó minőségű készítmények cipő és ruha impregnálására

Miért impregnáljunk?

Lehet, hogy most Önök is ezen töprengenek. Hiszen a gyártó azt ígérte, hogy a termék vízálló lesz, akkor miért kellene impregnálni? Minden túraöltözék és tőracipó el van látva vízlepergető réteggel. Idővel a víz és egyéb körülmények hatására az impregnált réteg lekopik. Legyen szó akár textilről, bőrről vagy szintetikus anyagról, mindegyiket érdemes adott időközönként impregnálni. A bőr cipők impregnálása rendkívül fontos a tartósság szempontjából. A bőr ugyanis könnyen kiszárad és megreped. 

Impregnáláskor több lehetőségünk is van. Létezik spray, olaj vagy viasz. Minden a konkrét anyagtól függ. A megfelelő impregnáló kiválasztása nagyon fontos. 

Mit érünk el impregnálással?

Az impregnálás egy olyan folyamat, mely során egy láthatatlan nano védőréteget alakítunk ki. Nem kell mindenegyes használat előtt impregnálni! Rendszeres használat esetén a ruházatot 2-3 hetente, a cipőket pedig évente kétszer kellene impregnáló szerrel kezelni. Az impregnálás rendkívül fontos a cipők és ruhák vízálló funkciójának megőrzése érdekében. 

Impregnált túrakabát

Az impregnálás fő feladata, hogy meggátolja a víz beivódását. Ha a vízlepergető réteg elvékonyodik, akkor átengedi a vizet és átázik az anyag. Valószínűleg senki sem szeretne nedves zokniban túrázni! 

A túracipő impregnálása

A legfonotsabb, hogy az impregnáló szert mindig tiszta felületre vigyük fel. El kell távolítani a port, a sarat és a rászáradt szennyeződéseket. Nyugodtan használhatnak kefét vagy egy nedves rongyot. Semmiféle szappant vagy tisztítószert nem kell használni! 

Ez után hagyják megszáradni a cipőt. Töröljék le, majd szárítsák a levegőn. Semmiképpen ne használjanak meleg levegőt a szárításhoz, mint pl. hajszárítót vagy villanymelegítőt. A túl gyors száradás kárt tehet a cipő felületében. Ha a cipő belseje nedves, akkor tegyenek bele papírzsebkendőt, amely fokozatosan felszívja a nedvességet. 

Két típusú túracipőt különböztethetünk meg, melyek eltérő kezelést igényelnek - bőr és szintetikus. Akár ezen anyagok kombinációjáról is lehet szó. A szintetikus túracipőt általában impregnáló spray-vel kezelik. Az olajok és viaszok használata nem ajánlott. 

Bőrcipő impregnálása

A bőrcipő sokkal nagyobb figyelmet igényel. Meg kell különböztetnünk a nubuk és a suede bőrt. Az utóbbi esetében is lehet impregnáló szereket használni, viszont az olajokat és viaszokat el kell kerülni! A nubuk bőr esetében az olaj és a viasz is megfelelő. Impregnáláskor fontos figyelembe venni a gyártó tanácsait! Amennyire lehet, tartsák magukat az előírásokhoz és használják az ajánlott termékeket!  

Az értékelések alapján a következőket tudjuk ajánlani: Holmenkol, Nikwax, Granger´s vafy Hey. Az impregnálást ajánlott legalább kétszer megismételni, hogy megfelelően beivódjon az anyagba. A két régetet közvetlenül egymás után vigyék fel, tehát nem kell megvárni, míg az első réteg megszárad. 

A túraöltözék karbantartása

Az öltözéknek, melyben a természetbe járnak sok kihívással kell szembenéznie. Az egyik az eső. A túraöltözék azonban megfelelő karbantartást is igényel. A legfontosabb a vízlepergető, impregnáló réteg, amely meggátolja a ruhák átnedvesedését. 

Az impregnálás előtt fonots megtisztítani, kimosni a ruhákat. A koszos és nedves ruhákat felesleges impregnálni! Sokan félnek kimosni a túraöltözéket, mivel tartanak attól, hogy kárt tesznek a vízlepergető membránban és már soha nem lesz vízálló az adott ruhadarab. Ez egyáltalán nem igaz, hiszen a szennyeződések eltávolításával nem tesznek kárt a membránban. Éppen ellenkezőleg! Megszabadítják a sótól, a kosztól és a kellemetlen szagoktól is! 

Vízálló túraöltözék impregnáló sprayvel kezelve

Mosáskor ne használjanak fehérítőt vagy öblítőt. Kifejezetten vízlepergető membránnal rendelkező ruhákhoz való mosószert kellene alkalmazni! Például a Ganger´s Performancet, Tarrago High Tech Performancet vagy a vásárlók áltak kedvelt Jack Wolfskin Universalt. A mosási program legyen kíméletes (40 °C)! Rendszeres használat mellett ne féljenek a rendeszeres, akár kéthetente történő mosástól sem! 

Ez után következhet az impregnálás. Általában spray formában vásárolhatunk impregnálót. A ruhát 15 - 30 cm távolságból fújják be! Hagyják megszáradni, majd a felesleget töröljék le egy száraz ronggyalAz impregnálást legalább kétszer ismételjék meg! 

Az impregnálás és a meleg

A szennyeződések eltávolítása és a vízlepergető réteg felvitele között hagyni kell teljesen kiszáradni a ruházatot! A meleg levegővel történő szárítás azonban szóba sem jöhet! Az impregnáló felvitele után ezzel ellentétbe nagyon jó a meleg levegős aktiválás. 

A legjobb, ha a ruhát lassú szárításra 20 - 30 percre a szárítógépbe teszik. Alternatív megoldásként a vasaló vagy a hajszárító is megfelelő. Legyenek azonban óvatosak, hiszen ezek a ruhák viszonylag érzékenyek. Vigyázzanak a műanyag részekkel is! 

A megfelelő impregnálás alapelvei

  • csak tökéletesen megtisztított felületet impregnáljanak
  • a ruhák esetében enyhén nedves állapotban kell felvinni az impregnáló réteget. Cipőknél meg kell várni, míg teljesen megszárad a felület
  • az impregnálást mindig legalább kétszer végezzék el. A sprayt kb. 20 cm-es távolságból használják. Az olajat vagy a viaszt egyenletesen vigyék fel
  • impregnálás után hagyják megszáradni a felületet. Ruhák (kabát, nadrág) esetében használhatnak meleg levegős aktivációt is
  • a legjobban értékelt impregnáló a Granger´s 2 in 1 Wash + Repel

Jó minőségű termékek cipők és ruhák impregnálásához

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Komentáre

29/12/2021 11:18
Zsuppányi

Azt szeretném megtudni, hogy az olyan téli vízálló túrabakancsot, amelyik felső része nubuk, illetve Mesh anyag mivel és hogyan kell impregnálni?

Köszönöm: Zsuppányi Ferenc

Hozzászólás írásaKözzétéve: 17.02.2021
A cikk értékelése:
(88.4%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb síszemüveg a tesztek alapján: Fotokromatikus ködbe vagy cserélhető üveggelA legjobb síszemüveg a tesztek alapján: Fotokromatikus ködbe vagy cserélhető üveggel

A boltok polcain több tucat, sőt több száz síszemüveggel lehet találkozni. Önök tudják, hogy mely paramétereket érdemes figyelembe venni? Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki...

Gyerek szánkó bundazsákkal és támlával vagy bob szánkó kormánnyal és fékkel?Gyerek szánkó bundazsákkal és támlával vagy bob szánkó kormánnyal és fékkel?

Milyen is lenne a tél szánkózás nélkül? Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhaják ki a legjobb szánkót és bob szánkót, hogy a gyermekük elégedett legyen, de biztonságosan játszhasson....

Melyek a legjobb síbotok gyerekeknek és felnőtteknek? Fontos a méret és az anyagMelyek a legjobb síbotok gyerekeknek és felnőtteknek? Fontos a méret és az anyag

Síbotra van szükségük? Amennyiben nehezen tudnak eligazodni a kínálatban, akkor mai cikkünkből megtudhatják, hogy mire kell figyelni vásárláskor!