Gyerek szánkó bundazsákkal és támlával vagy bob szánkó kormánnyal és fékkel?

A telet egyetlen gyermek sem tudja elképzelni szánkózás vagy bobozás nélkül. Nekik ezek ugyanúgy a telet szimbolizálják, mint a felnőtteknek a snowboardozás vagy a síelés. 

A legjobb szánkó gyerekeknek

Mi alapján válasszunk egy olyan szánkót, amellyel a gyermek elégedett lesz, de egyben biztonságosan is játszhat. 

Szánkó vagy bob?

A szánkózás és a bobozás a legegyszerűbb téli sportok közé tartoznak. Az egyszerű, tradicionális szánkó a szánkó talp csúszásával halad előre a havon. Eredetileg nehéz tárgyak szállítására használták. Manapság inkább a gyerekek örömét szolgálják télen. A szánkó lehet klasszikus - fa, műanyag vagy fém. 

A fából készült szánkók stabilabbak és tartósabbak. Előnyük, hogy háttámlát is lehet rájuk szerelni. A műanyag modelleknek kisebb a teherbíróképességük. Elég tartósak és valamivel olcsóbbak, mint a fából készült szánkók. A műanyag modellek esetében több szín közül lehet választani. A fém szánkók inkább csak gyerekek számára ajánlottak. Nagyon szilárdak és sok borítás és szín közül lehet választani. 

Minőségi fa szánkó

A klasszikus fa konstrukcióval és textil hevederrel rendelkező szánkók már több generáció óta nagy népszerűségnek örvendenek. Ezekre a szánkókra fogantyúkat és háttámlát is lehet szerelni a kényelmesebb szánkózás és egyszerűbb nyomás érdekében. A műanyag szánkók rugalmasabbak, ezért egyszerűbben alkalmazkodnak a terephez. Könnyűek, csúszásmentes ülőkével rendelkeznek, tehát kitűnőek kisebb gyermekek számára. 

A bob szánkó, amely a klasszikus szánkó modern változata műanyagból készül, ezért könnyű és egyszerűen használható. A gyerekek körében az egyszerű irányíttás miatt nagyon népszerű.

Fa és fém szánkók akár babáknak is!

Mire figyeljünk a bob és a szánkó kiválasztásakor?

A szánkó vagy a bob kiválsztásakor több alapvető kritériumot is figyelembe kell venni a gyermek kora és preferenciája alapján.

Az ülés kivitelezése

Nagyon fontos faktor az ülés kialakítása. A háttámlával rendelkező bobok és szánkók a kisebb gyermekek számára megfelelőek, akiknek még problémájuk lehet az egyenes üléssel. A legjobb, ha biztonsági övet is tartalmaz a szánkó. A háttámlának hála a gyermek kényelmesen és egyenesen tud ülni. A biztonsági öv egy helyben tartja a gyermeket egy esetleges ütközés esetén. 

Hideg elleni védelem

Választáskor a hideg elleni védelmet is figyelembe kell venni! A szánkók esetében a gyermek magasabban ül a hónál, de a boboknál csak pár centiméter a köztük lévő különbség. 

Fém szánkó a legkisebbeknek

Egyes bob szánkók üléssel sem rendelkeznek. Ilyenkor a gyermek közvetlenül a műanyagon ül és ezért könnyen megfázhat. Az ülés nem csak a hőszigetelés szempontjából fontos, de nagyobb kényelmet is biztosít. 

A szánkó/bob hossza

A bob és a szánkó esetében is vegyék figyelembe a hosszúságot! Van erre egy egyszerű szabály - kisebb gyermeknek kisebb méret, nagyobb gyermeknek pedig nagyobb. A bobok élettartama rövidebb, mint a szánnkóké, ezért ne vegyenek belőlük feleslegesen nagyot, hiszen valószínűleg úgysem nő bele a gyermek. A túl nagy bobban a gyermek nem tudja kitámasztani magát a lábával. A nagy szánkókkal is ugyanez a helyzet. A gyermeknek problémája adódhat a fékezéssel. 

Az anyag

A felhasznált anyag kétségkívül fontos. A szánkók esetében három, a boboknál egy lehetőség van. Fa, műanyag, fém. Mindegyiknek megvan az előnye, ezért választáskor figyelembe kell venni a terepet is, ahol a szánkó használva lesz. A műanyag modellek könnyebbek, sportosabbak és jobban alkalmazkodnak a terephez. A fa szánkó egy régi klasszikus és több kiegészítőt is lehet hozzá vásárolni. A fém modellek főleg gyerekek számára megfelelőek, elég tartósak és sok mindent kibírnak. 

Tartozékok

A kisebb gyermekek számára a bobok esetében valószínűleg egyszerűbb az irányítás egy kormány vagy fék segítségével. A lábbal irányítható bobok inkább a sportosabb gyermekeknek ajánlottak. A boboknak és a szánkóknak egy hevederrel is kellene rendelkezniük a könnyebb manipuláció érdekében. 

Minőségi műanyag szánkó

Amennyiben kisebb gyermekük van és fa szánkót szeretnének neki vásárolni, akkor ne feletkezzenek meg a háttámláról sem!

Teherbírás

A szánkók teherbírása általában nagyobb, mint a boboké, ezért esetükben ez a szempont nem olyan fontos. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy hányan fogják használni a szánkót. Amennyiben együtt szeretnének szánkózni gyermekükkel, akkor érdemes egy nagyobb teherbírású szánkót vásárolni. A gyerekek által használt bobok teherbírása általában 50kg. A kisebb gyermekeknek gyártott modellek teherbírása kb. 20kg. A modernebb, felnőttek által is használható bobok teherbírása akár 90 kg is lehet!

Műanyag bob szánkó fékkel és kormánnyal

Szánkó és bob - lehetőségek

A szánkó kiválasztása egyáltalán nem bonyolult, főleg akkor, ha tudják, hogy mit és kinek szeretnének vásárolni. A háttámlával rendelkező fa szánkók, babazsákos szánkók vagy a fogantyús szánkók az alapmodellek közé tartoznak. Kisgyermekek számára felelnek meg. A háttámla és a babazsák a legkisebbek esetében fontos, hiszen védenek a hideg és az esés ellen. A fogantyú főleg a szülőknek lényeges, hogy kényelmesen húzhassák a gyermeket. 

Minőségi szánkó gyerekeknek

A legkisebbeknek, akik még nem szánkózhatnak egyedül a babazsákos, védővel ellátott szánkók a legjobbak. A babazsák melegen tartja őket, míg a védő óv a hó ellen. Ezen szánkók teherbírása meglepően nagy, akár 100kg is lehet. A kb. egy éves gyermekek számára az a legmegfelelőbb szánkó, amit a szülő egyszerűen tud irányítani, háttámlával rendelkezik és babazsák is van hozzá. 

Akár kislánynak, akár kisfiúnak vásárolnak bobot, biztosan örülni fog egy kormánnyal és fékkel rendelkező modellnek. A domboldalon úgy érezheti magát a gyermek, mintha a saját autóját vezetné és a fék a könnyű megállást is bebiztosítja. Ha két gyermekük van, akkor egy kétszemélyes bobon is elgondolkozhatnak. Ezeknek a modelleknek érdekes formájuk van és nagyon kényelmesek. Kézi fékkel rendelkeznek, amelyet a hátul ülő gyermek irányít. 

A legjobb műanyag bob szánkók

A bobok olcsóbbak, mint a szánkók. Már akár 2000 forint körül is vásárolhatunk egyet a mérettől és a tartozékoktól függően. A szánkók ára 5500 forintnál kezdődik. Az ár összefügg a felhasznált anyaggal és a kiegészítőkkel. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 08.01.2021
A cikk értékelése:
(92.4%)

További cikkek a kategóriában:

Milyen gyakran impregnáljuk a túracipőket és ruházatot? A túrafelszerelés karbantartása nagyon fontos!Milyen gyakran impregnáljuk a túracipőket és ruházatot? A túrafelszerelés karbantartása nagyon fontos!

Az őszi szezon a túrázók számára zivatarokat és gyakori záporokat tartogat. Hogyan impregnálhatjuk a túracipőt? Cikkünkből minden fontosat megtudhatnak a túrafeleszerelés...

Melyek a legjobb síbotok gyerekeknek és felnőtteknek? Fontos a méret és az anyagMelyek a legjobb síbotok gyerekeknek és felnőtteknek? Fontos a méret és az anyag

Síbotra van szükségük? Amennyiben nehezen tudnak eligazodni a kínálatban, akkor mai cikkünkből megtudhatják, hogy mire kell figyelni vásárláskor! 

Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak! Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak!

Azt tervezik, hogy ebben a szezonban életükben először sílécre állítják gyermeküket? Ne csak a megfelelő motivációra gondoljanak, de a minőségi felszerelésre is!