A legjobb síszemüveg a tesztek alapján: Fotokromatikus ködbe vagy cserélhető üveggel

A boltok polcain több tucat, sőt több száz síszemüveggel lehet találkozni. Síeléshez mindenképpen kell egyet választani! Eltérő a formájuk, fajtájuk, üvegük, ráadásul valamelyik kiegészítő funkciókat is kínála, amelyek növelhetik a síelés alatti kényelemérzetet. 

Minőségi síszemüveg

Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatnak a rengeteg modell közül és ismerhetik fel a legmegfelelőbb síszemüveget, ami biztosan védelmet fog nyújtani. 

A síszemüveg funkciója

A megfelelő síszemüveg nem csak a széllel szemben nyújt védelmet, de a hó, mechanikus szennyeződések, kisebb tárgyak (apró gallyak) ellen is, ill. megóv a hidegtől és a káros UV sugárzástól. 

Kedvelt síszemüvegek

Kompatibilitás a sísisakkal (és az arccal)

A síszemüveget mindig a sísisakkal együtt kellene próbálni! Egy túlságosan kis méretű síszemüveg nem védi meg a homlokot a jeges levegőtől. A túlságosan nagy méretű síszemüveg pedig hozzá fog érni a sísisakhoz, így nem marad hely a szellőzésre, ami párásodáshoz vezethet. Ellenőrizzék azt is, hogy a gumi és a pántok nem zavaróak-e a sisakon. 

Síszemüveg sísisakkal

Még az sem garantálja a kompatibilitást, ha ugyanattól a gyártótól vásárloják a sisakot és a szemüveget is! Mindeképpen ajánlott együtt felpróbálni őket, még akkor is, ha a régi sísisakhoz szeretnének egy új szemüveget vásárolni. Az is lényeges, hogy a síszemüveg passzoljon az arc formájához. Sehol nem nyomhat, de a keretnek megfelelően az arcra kell simulnia. Az orrot sem nyomhatja, mivel azzal korlátozhatja a légzést. 

A síszemüveg párásodása és szellőzése

A sportszemüvegek esetében az egyik leggyakoribb probléma a párásodás. Ez a síszemüvegek esetében sincs másként. A problémát az üveg felületének speciális kezelésével és szellőzőrendszerrel próbálják orvosolni. Amennyiben sokat szoktak izzadni síelés közben, akkor érdemes olyan szemüveget választani, ami jó szellőzéssel rendelkezik. A szellőzést sok esetben kétrétegű üveggel oldják meg. Léteznek azonban sokkal kifinomultabb rendszerek is beépített elemmel és melegedő fóliával, ami olyan gyorsan eltünteti a párát, mint az autók hátsó üvege. 

A legjobb síszemüveg a domboldalra

A párásodást időben meg kell előzni! A sapkán és sisakon felgyülemlik a nedvesség, az esőcseppek és a hópihék, tehát a legjobb, ha nem teszik a fejük tetejére a szemüveget. Ha nedvességgel kerül kapcsolatba, akkor sokkal gyorsabban bepárásodik.

Katalógusunkból ajánljuk

Üveg

Ez a szemüveg átlátszó része. Megfelelő védelmet kell nyújtania az UV sugárzás és bizonyos mértékig a kék fény ellen is. Az üveg típusát a konkrét hely körülményei alapján kellene kiválasztani, ahol síelni szeretnének. 

Veszélyes kék fény

A látható spektrum kék része a leghajlamosabb a szóródásra, ha a napsugár valamilyen akadályba ütközik - pl. hó, köd. Ilyenkor a kék fény mennyisége fokozódik. Ez miatt a fény erősödik, elvesznek a színek közti ellentétek és az árnyékok, ami akkár ahhoz is vezethet, hogy az ég összemosódik a fehér hegyoldallal. 

Minőségi síszemüveg

Sok üveg ezért egy olyan réteggel is el van látva, ami blokkolja a kék fény 20 - 50%-át és ezzel segíti az orientációt síelés közben még az fentebb említett nehezített körülmények között is. A kék fényt azonban nem érdemes teljesen kizárni, mivel akkor éppen az ideális körülmények között rontanánk a látási viszonyokat. 

UV védelem és védelem a látható fény ellen

A hegyekben sokkal intenzívebben süt a nap. Ez nem csak az UV sugárzást, de a fény mennyiségét is befolyásolja, ami sokak számára kellemetlen. Ahogy az egyszerű napszemüvegeket, úgy a síszemüvegeket is 5 kategóriába lehet sorolni az alpján, hogy mennyi látható fényt engednek át: 

   • S0 – átengedi a fény 80 - 100%-át. Tiszta üveg, esetlegesen enyhe árnyalattal. Az esti órákban ajánlott használni. 
   • S1 – a fény 43 - 80%-át engedi át. Világos, közepesen sötét üvege, sárga, világoskék, szürke, rózsaszín és füstös színbű lehet. A Szlovák hegyekbe ideális. 
   • S2 – átengedi a fény 18 - 43%-át. Közepesen sötét, sötét üveg füstös és barnás árnyalatban. Téli alpesi síeléshez megfelelő. 
   • S3 – a fény 8 - 18%-át engedi át. Fekete vagy üveges színű. Gleccserekhez és tavaszi alpesi sízéshez is megfelelő. 
   • S4 – a fény 3 - 8%-át engedi át. Speciális szemüveg, amit főként az alpinisták és a hegymászók használnak. 

Síszemüveg

UV szűrővel szinte az összes síszemüveg rendelkezik. Ezeket nem lehet kategóriába sorolni, így általában az UV 100% vagy UV 400 jelöléssel találkozhatunk. Ez annyi tesz, hogy az üveg felfogja a 400 nm-es hullámhosszú sugárzás 100%-át. 

Az üveg színe

Az emberi szem a sárgászöld, 550 nm hullámhosszúságú fényt tudja a legjobban megkülönböztetni. A narancssárga és sárga üveg ebbe a sávba tereli a látható fényt. Tehát tisztábban és részletesebben láthatunk. A sárga üveg napsütéskor azonban eléggé megterheli a szemeket, ezért érdemes narancssárga vagy rózsaszín árnyalatot választani. 

A feltüntetett információkból kifolyólag nem lehetséges olyan síszemüveget választani, ami minden körülmények között ideális lesz. A legegyszerűbb, ha két szemüveget vásárolnak - egyet rosszabb körülményekhez erős kék fény védelemmel és S1-es szűrővel. A második pedig legyen gyengébb kék fény szűréssel és erősebb, S2-es szűrővel, de érzékenyebb szemekhez inkább az S3-as szűrőt ajánljuk. 

A legjobb síszemüveg

Egyes gyártók cserélhető üvegű szemüvegeket is kínálnak, de a csere általában sokáig tart és bonyolult. Sokkal egyszerűbb két szemüveget vásárolni. Léteznek speciális, ún. fototropikus szemüvegek is, amelyek a körülményektől függően változnak. Azzal azonban számolni kell, hogy a reakció viszonylag lassan magy végbe, tehát nem lehet univerzális megoldásként számolni velük olyan helyen, ahol gyorsan változnak a körülmények (pl. ha napsütésből árnyékba mennek át). 

Milyen síszemüveget válasszunk?

Minden embernek más a fejformája és eltérően érzékeli a fényt. Ebből kifolyólag a síszemüveget mindenképpen ajánlott személyesen megnézni és felpróbálni vásárlás előtt. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 29.10.2021
A cikk értékelése:
(92.4%)

További cikkek a kategóriában:

Milyen gyakran impregnáljuk a túracipőket és ruházatot? A túrafelszerelés karbantartása nagyon fontos!Milyen gyakran impregnáljuk a túracipőket és ruházatot? A túrafelszerelés karbantartása nagyon fontos!

Az őszi szezon a túrázók számára zivatarokat és gyakori záporokat tartogat. Hogyan impregnálhatjuk a túracipőt? Cikkünkből minden fontosat megtudhatnak a túrafeleszerelés...

Gyerek szánkó bundazsákkal és támlával vagy bob szánkó kormánnyal és fékkel?Gyerek szánkó bundazsákkal és támlával vagy bob szánkó kormánnyal és fékkel?

Milyen is lenne a tél szánkózás nélkül? Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhaják ki a legjobb szánkót és bob szánkót, hogy a gyermekük elégedett legyen, de biztonságosan játszhasson....

Melyek a legjobb síbotok gyerekeknek és felnőtteknek? Fontos a méret és az anyagMelyek a legjobb síbotok gyerekeknek és felnőtteknek? Fontos a méret és az anyag

Síbotra van szükségük? Amennyiben nehezen tudnak eligazodni a kínálatban, akkor mai cikkünkből megtudhatják, hogy mire kell figyelni vásárláskor!