Milyen előnyei vannak a tölgy, bükk, fenyő vagy paliszander tömörfa bútoroknak?

Az otthonunk stílusának kiválasztásakor akár a tömörfát is választhatjuk. Minden bútordarab és annak kivitelezése valamiben különleges, de ez a tömörfa bútorok esetében duplán érvényes. 

Tömörfa komód

Otthonunk berendezésekor fontos figyelmet fordítani a funkcionalitásra, a dizájnra és ezzel kapcsolatosan a felhasznált anyagokra is! A tömörfa egy kimondottan kedvelt természetes anyag. Mi az a tömörfa? Hogyan válasszunk tömörfa bútort otthonunkba? Milyen fából készüljön? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak mai cikkünkből. 

Tömörfa bútorok

A tömörfa azt jelenti, hogy a bútor 100%-osan természetes fából készült. Az ebből készült bútor tehát egy olyan darab, ami nem tartalmaz semmilyen más anyagot. Ami a dizájnt illeti legfeljebb üveggel vagy fémmel szokás kombinálni. Ezek a bútorok minőségiek és ellenállóak. A legismertebbek a rózsafából, akáciából, mangóból, fenyőből, borókából, bükkből, tölgyből és égerből készült bútordarabok. Minden fafajtának más minőségbeli paraméterei vannak. 

A tömörfa bútorok rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, amelyekről a későbbiekben bővebben is szót ejtünk. A dizájnt illetően tartós és időtálló anyagról beszélünk. A tömörfa sok év után is divatos lesz. Mivel nagyon széleskörű a választék, így a változatosság is biztosítva van. Ennek köszönhetően a tömörfa bútort az otthonukban található többi bútorral összhangban választhatják ki. Igaz, hogy a tömörfa nem olcsó mulatság, mivel egyes darabok akár sokszázezer forintba is kerülhetnek! Érthető okok miatt az egzoikus anyagból készült bútorok a legdrágábbak. Arról már nem is beszélünk, hogy sok esetben méretre kell legyártatni az adott bútort. Beltéren legtöbbször tömörfából készült szekrényekkel, étkezőasztallal, székekkel, dohányzóasztallal, ággyal, üvegszekrénnyel vagy nappali szekrénysorral találkozhatunk. 

Katalógusunkból ajánljuk

A tömörfa erősségei

A fa mindig divatos és semmit nem ronthatnak el vele. Az időtállóság a tömörfa egyik legfőbb pozitív tulajdonsága. Az ilyen fajta bútor azonban ennél sokkal többet tartogat magában! A fa termésézetes illata igazán egyedi. A klasszikus fa bútorok sokszor problémásak, mivel idővel bomlásnak indulnak és berepedeznek. A tömörfa először teljesen ki van szárítva és csak ez után van feldolgozva, ezért hosszú idő után sem lesz vele probléma. Nagy előny a nyomással és húzással szembeni ellenállás is! A fát klasszikus lakkal kezelik vagy méhviasszal impregnálják. A tömörfa bútor emellett a rezgéseket is tompítja, ezért olykor tömörfából készült beltési ajtókkal is találkozhatunk. 

A tömörfa bútor nagyon hosszú élettartamú és még mindig egy 100%-ban természetes termékről beszélünk! Egy ilyen bútor kellemes, otthonos hangulatot teremt bármelyik helyiségben! A fa egyedi struktúrával rendelkezik, tehát az Önök otthonát is egy különleges darab díszítheti. A tömörfából készült bútorok bármelyik helyiségben megtalálják helyüket. Tömörfa bútor a nappaliba, a hálószobába, az irodába, a gyerekszobába vagy az étkezőbe. Megfelelő hely tehát akad bőven! 

Természetes tökéletlenség

Mindenképpen a természetesség a legszebb a fában. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy semmi sem tökéletes, ezért a tömörfa bútornak is meglesznek a kevésbé tökéletes részei. A világosabb színű fák esetében a fa általában besárgul. Ez egy természetes folyamat, mely során az anyag elveszíti a benne lévő pigmenteket. Ezt részben ki lehet küszöbölni a fa gyártáskor történő fehérítésével, de idővel mindenképpen meg fog változni a bútor színe. Egy másik lehetőség a fa lakkozása, amely fényesebbé és élettel telibbé teszi a fa felületét, de ez sem orvosolja a problémát teljes mértékben. 

Tömörfa franciaágy

A tömörfa bútorok legkevésbé pozitív tulajdonsága az áruk. Ez az ár azonban magába foglalja a bonyolult technikai feldolgozást és a minőségi végterméket is. A kézműves tevékenység mindig valami különlegeset eredményez, ezért is magasabb a tömörfa bútorok ára, mint a klasszikus fa bútorok esetében. 

Paliszander tömörfa (rózsafa)

A rózsafa egy hatalmas, magas fa, melynek fája kemény és ellenálló. Ez a fa Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában őshonos. Amint láthatjuk meleg éghajlatról származik, ami növeli az ellenállóságát. Fő vonzereje az esztétikus struktúra, amely egyedivé teszi. A paliszander a többi fávval összahasonlítva sokkal nagyobb tömegű. Ezt a sűrű struktúra okozza. Ennek előnye azonban az, hogy nagyon kicsi a repedés esélye. Ez az egyik legszebb tömörfa anyag, ami luxust sugároz. Ebből adódóan magas árral is kell számolnunk! 

Kreatív mangó

A mangó egy tipikus egzotikus gyümölcs. Ezt valószínűleg mindenki tudja, de ebben az esetben a mangó fájából készült bútorokról fogunk beszélni. A mangófa akár 30 méter magasra is megnőhet. Fája nagyon kemény, de a többi egzotikus fával összehasonlítva puha. Feldolgozása ezért valamivel igényesebb feladat, mint a kemény fák esetében.  

Mangó tömörfa bútor

Jellegzetes világosbarna színe van, de a színre a fa kora is hatással van. Az öregebb mangófából készült bútor sötétebb, olykor narancssárgás árnyalatokkal kevert. 

Tömörfa bútor tölgyfából

Nálunk az egyik legelérhetőbb tömörfa bútorok tölgyfából készülnek. Azok az asztalok és ágyak, melyek ebből a fából készülnek nagyon ellenállóak és tartósak. A tölgyfával kimondottan jó dolgozni, ezért ez az asztalosok és fafaragók kedvence. A fa változatos struktúrájú, ami különlegességet kölcsönöz neki. A hőmérsékletváltozásnak is ellenáll. A tölgyfából készült bútorok nagyon természetes hatásúak egy leheletnyi luxussal meghintve. 

Az akácia felhívja magára a figyelmet

Az akácia egy trópusi fafajta. Ázsiában és Dél-Amerikában őshonos. Ez a fa alacsonyabb növésű, de érdekes, hogy nem csak bútorok de különféle konstrukciók gyártására is használják. Ez a fa tehát nagyon ellenálló és tartós. Az idő múlásával sem jelentkeznek rajta a sárgulás vagy az öregedés jelei. Az akáciát gyakran kombinálják más fákkal. Legtöbbször kerti bútor gyártására használják, tehát elkerülhetetlen a fa rendszeres ápolása. 

Tömörfa bútor bükkfából

A bükkfát könnyen lehet formázni és mozgatni. A bükkfából készült tömörfa bútorok nagyon közkedveltek és szinte bármelyik helyiségbe passzolnak. Közepesen kemény fáról beszélünk, melynek felülete nagyon ellenálló, ezért a gyerekszobába is kitűnő választásnak bizonyult. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a bükkfa a pórusain keresztül magába szívja a vizet. 

Tömörfa étkezőszékek bükkfából

Ebből kifolyólag nem megfelelő magas páratartalmú helyekre. Nedvesség hatására megduzzadhat. Egy kisebb hátránya van még ezenfelül, mégpedig az, hogy nincs kimondottan intenzív illata. 

Éger és cseresznye

Az égerből készült tömörfa bútorok viszonylag elérhető árúak. Maga a fa lomblevelű és tartós. Az égert inkább kisebb lakáskiegészítőkhöz használják, mint a polcok vagy asztalkák. Ez azért van, mert nem eléggé ellenálló a mechanikus sérülésekkel szemben. Sokakat magával ragadhat a gyönyörű borostyán szín

A cseresznye nagyon hasonlít a mahagónihoz. A vörösesbarna szín, a kellemes gyümölcsös illat és a bársonyos ragyogás teszik nagyon keresetté. A csreszne fájával egyszerű dolgozni, de nem csinálnak belőle hatalmas méretű bútordarabokat a bükkel és tölggyel ellentétben. 

Fenyő és boróka

Ezek szintén elérhetőbb áron vannak, mint a fentebb említett egzotikus fafajták. A fenyőfának szép a struktúrája és kellemes, gyanta illatot áraszt. A fája kicsit puhább, tehát nem annyira ellenálló. Nagy bónusz azonban, hogy könnyű vele dolgozni és a fenyőből készült asztalok nagyon jól néznek ki, ill. lehetnek nagyobb méretűek is, mégsem lesz túlságosan nagy a súlyuk. 

Gyerekágy fenyőből

A boróka mintázata rendkívül egyedi, ráadásul idővel a színe is változik. A friss borókából készült tömörfa bútor fakó, de idővel mézes, barnás színt ölt. Fája a fenyőjénél is puhább, tehát nem ellenálló. A többi fafajtával szemben az alacsony ár az előnye. 

A tömörfa ápolása

A fa ápolása már az első pillanattól kezdve fontos. Ez a fafaragó, az asztalos vagy a kézműves feladata. A tömörfa bútor több tízévet kibír, de ehhez megfelelő gondoskodásra és ápolásra van szüksége. Rendszeresen le kell róla törölni a port és az egyéb szennyeződéseket egy puha ronggyal, ami nem karcolja meg a fa felületét. 

A tömörfa bútor ápolása

A konkrét fafajtától függ, de minden tömörfa bútort ajánlott pár évente lecsiszolni és megújítani a vízálló réteget rajta egy védőlakkal. Ezzel meghosszabíthatjuk a bútor élettartamát és természetes ragyogást adunk neki. 

A minőségi tömörfa még évekig dolgozik, de nem szabadna berepedeznie vagy deformálódnia. Amennyiben ez megtörténik, akkor az annak a jele, hogy a fa túl frissen volt feldolgozva. Ez legtöbbször a helyi fákkal történik meg, mint a bükk, tölgy, fenyő vagy boróka. 

A nedvességre is figyelni kell! Az semmilyen fának nem tesz jót! Penész vagy rothadás kialakulását idézheti elő. Amennyiben a fa megfelelően van ápolva és jó körülmények között van elhelyezve, akkor akár több száz évet is kibír. 

Beltér tömörfából

Nem minden a bútorokról szól! A tömörfát más kiegészítőkhöz is lehet használni, mivel egy nagyon ellenálló és hálás anyag. Kitűnő szigetelő tulajdonságai miatt nagyon jó hangszigetelő. A tömörfából készült ajtó ezért napjainkban nagyon közkedvelt. Az ajtókat azonban több fa összeragasztásával készítik, hogy ne változzon a formájuk, ne hajoljanak el és sokkal stabilabbak legyenek. 

Egy másik elterjedt kiegészítő a tömörfából készült korlát. Egy részletesen kidolgozott korlát igazán feldobhatja az egész belteret. Megemlíthetjük a lépcsőket és a padlót is. A tömörfa rengeteg módon használható beltéren, mivel egy nagyon stílusos díszítőelemként funkcionál. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.09.2020
A cikk értékelése:
(91.6%)

További cikkek a kategóriában:

Fogantyú nélküli konyhaszekrényekFogantyú nélküli konyhaszekrények

Elég egy laza mozdulat és már ki is nyílik a konyhaszekrény. Nagy előny a tisztaság, mivel nem szennyeződik a szekrény és könnyebb a takarítása is. A fogantyú nélküli konyhaszekrény nagy...

Hogyan válasszuk ki a legjobb íróasztalt gyermekünknek? A magasra állítható asztalok egyre elterjedtebbek! Hogyan válasszuk ki a legjobb íróasztalt gyermekünknek? A magasra állítható asztalok egyre elterjedtebbek!

Nehezen tudják eldöntetni, milyen íróasztalt kellene választani a gyerekszobába? Nem tudják, hogy a stílusra vagy a funkcionalitásra figyeljenek inkább? Mai cikkünkből megtudhatják, hogy...

Konyhai sarokpad nem csak kis konyhába!Konyhai sarokpad nem csak kis konyhába!

Manapság már több fajta sarokpad is kapható. Miért válasszuk inkább a retro kinézetet? Milyen előnyei vannak? Cikkünkből minden fontosat megtudhatnak!