Milyen összecsukható matracot vásároljunk a vendégek számára? Mind a Dormeo, mind az olcsó összecsukható matracok népszerűek.

Családi ünnepséget szervez, mindenki jól érzi magát, és késő éjszakába nyúlik az ünnepség. Aztán ott van a kérdés, hogy hazamenjenek-e ilyen későn, vagy maradjanak éjszakára. Szívesen elszállásolná őket otthon, de valahogy nincs elég hely. Az ilyen kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében mindig jó, ha van egy tartalékterv. Akár kanapé, akár felfújható matrac, akár egy összecsukható matrac formájában, amiről ebben a cikkben fogunk írni.

Hogyan válasszunk összecsukható matracot?

Az összecsukható matracok nem csak szép kiegészítők lehetnek, mivel már rengeteg mintával kaphatóak, de nagy segítséget is jelenthetnek ottalvások alkalmával. Akkor is hasznosak lehetnek, ha valahová elutazunk vagy nyaralni megyünk, és nincs elég hely mindenkinek. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek a matracok nem azonosak azzal, ami az ágyban van, ezért semmiképpen ne használja őket folyamatosan, mindennapi alvásra, csak azért, mert ez egy olcsóbb alternatíva lenne.

Kedvelt összecsukható matracok vendégek számára


Mik azok az összecsukható matracok és mikor ajánlott a használatuk?

Az összecsukható matrac nagyon hasonlít a kempingező vagy napozó szőnyeghez. Azonban valamivel vastagabb, és más célokra használják. Leggyakrabban három részből áll, így nagyon könnyű kinyitni, összehajtani és tárolni. Tárolhatja a szekrényben, a pincében vagy az ágy, esetleg a kanapé tárolórekeszében. Az összecsukható matrac kezelése nagyon egyszerű, ami előny például a légmatracokkal vagy a hagyományos matracokkal szemben. Összehajtogatva a matrac komfortos ülőhelyként szolgál, kibontva pedig kényelmesen lehet rajta aludni. Ezeknek a matracoknak több típusa és modellje létezik, így még több felhasználási lehetőségük lehet, mint amit említettünk.

Ezen matracok gyártásához nem használnak rugókat, kókuszdeszkát vagy különleges anyagokat és rétegeket. Érthető módon azonban ennek a matracnak könnyen tárolhatónak és összecsukhatónak kell lennie. Ezért minden esetben pamutlapokba varrt habrészekből áll, amelyek össze vannak varrva. Ez lehet a hátrányuk is, hiszen a gyakori használat és miatt könnyebben tönkremennek, és az egyes részek elkezdhetnek szétjönni. Másrészt az összecsukható matracok viszonylag olcsók, így emiatt talán nem kell annyira aggódnia.

Az összecsukható matracok kihasználhatósága

Ahogy fentebb említettük, az összecsukható matracok igazán széleskörűen kihasználhatók, és bárhová magaddal viheti őket. Mind beltéren, mind kültéren - sátorban vagy a szabadban is aludhat rajtuk. Akkor is kiterítheti őket, amikor a nyaralóba megy. Ha a matracot összehajtja, használhatja a nappaliban, a teraszon vagy az erkélyen való üldögélésre. Mivel esztétikai funkciót is betölt, megvásárolhatja hálószobája, dolgozószobája vagy gyerekszobája dekorációjaként is. 

Áttekintés arról, hol használtahja ki a matracot:

 • Pótágyként utazáskor vagy látogatók számára
  Bármelyik szoba kiegészítőjeként
  Kényelmesebb alvófelület sátorhoz
  Felső matrac egy kényelmetlen ágyhoz
  Matrac gyermekszobába

Samozrejme, toto sú len odporúčané tipy od nás a výrobcov, ako skladací matrac využiť, no vy si môžete nájsť vlastné využitie, na ktoré vám bude dokonale sedieť. Môžete ním napríklad aj obložiť stenu pri detskej posteli, aby dieťaťu v noci neťahala zima a neochorelo. Prípadne to môžete kúpiť starším deťom do izby, aby si mali s kamarátmi kam sadnúť a rozprávať sa.

Felhasznált anyag

Az anyagok meglehetősen egyszerűek és klasszikusak, mivel ez egy olcsó alternatíva. Másrészt a célnak tökéletesen megfelelnek és kényelmesen fog aludni rajtuk. Leggyakrabban kétféle alapanyagból - poliuretánból és memóriahabból - készülnek.

Fehér poliuretán matrac

A leggyakrabban felhasznált anyagok

A poliuretánhab elsősorban azért előnyös, mert ez a legolcsóbb anyag, ezért az összecsukható matracok leggyakrabban ebből készülnek. A poliuretánhab különböző minőségben használható a matracokban, mivel ennek a tölteléknek több típusa létezik. A legalacsonyabb minőségű habok ömlesztett tömege 18 kg/m3 , a legmagasabb minőségűeké pedig akár 40 kg/m3 is lehet. Ami a tartósságot illeti, a legolcsóbb modelleknél már néhány hónapos használat után egyenetlen felületek alakulnak ki. Másrészt a matrac vastagsága is számít. Emiatt az összecsukható matracokat csak kivételes esetekben szabad használni, hogy legyen idejük kiegyenlíteni a felületüket, és a lehető legtovább a legjobb állapotban maradhassanak.

Kedvelt memóriahab

Amikor ez a habszivacs típus magasabb hőmérséklettel érintkezik, alkalmazkodik az Ön testének alakjához. Amikor feláll róla, és hideg hatás éri, akkor visszanyeri eredeti alakját, és ez a nagy előnye. A memóriahab egy nagy rugalmasságú poliuretánhab, amely enyhíti a testsúly által a felületre gyakorolt nyomást. Ez az egyik legdrágább anyag, ezért ha egy hajtogatott matracon a többihez képest magasabb árcédulát lát, jó eséllyel memóriahabból készült.

A memóriahab előnye az is, hogy elnyeli az emberi test hőjét, így az ebből az anyagból készült összecsukható matrac kihasználható sátorban, szabadban vagy hideg épületekben való alvásra is. Nem fog fázni, és nincs szüksége fűtőelemre. Akkor is ajánljuk a memóriahabos összecsukható matracot, ha hosszabb nyaralásra vagy autóban töltött éjszakákkal járó autós kirándulásokra készül. Igazán kényelmesen fogja érezni magát, és a matrac egész idő alatt abban a formában marad, ahogyan otthonról vagy a boltból elhozta. A sima habmatracoknál ez problémát jelenthet, és már néhány éjszaka után összetörve ébredhet.

A használat előnyei és hátrányai

Milyen előnyei és hátrányai vannak az összecsukható matracoknak? Mindez attól függ, hogy hol használja az összecsukható matracot, milyen gyakran használja, és mit vár el tőle. Ami az egyik embernek megfelel, az a másikat zavarhatja, ezért ezt figyelembe kell vennie! Az előnyök és hátrányok ezen listáját iránymutatásként kell használnia az Ön igényeinek megfelelő matrac kiválasztásakor. Nézzük most konkrétan az összes olyan előnyt és hátrányt, amelyekről szerintünk érdemes tudni.

Előnyök

 • Ár - az ár valóban nagyon előnyös tényező ezeknél a matracoknál, ami a legtöbb embert meggyőzi a vásárlásról. Még a legdrágább, kiváló minőségű anyagokból készült modellek is általában olcsóbbak, mint a mindennapi használatra szánt klasszikus matracok legolcsóbb modelljei.
  Tárolás - nagyon könnyen elrejtheti őket egy szekrényben, pincében, az ágy alatt vagy a kanapé alatti tárolóhelyen. Nem foglalnak sok helyet, és bármikor előveheti őket, amikor csak szüksége van rájuk.
  Utazás - ha sokat utazik, az összecsukható matrac a legjobb választás az Ön számára, és mindenképpen ajánljuk, hogy vásároljon egyet! Ez az alvásmód sokkal kényelmesebb, mintha egy kanapén vagy egy felfújható matracon aludna. Ráadásul gyakran előfordul, hogy a felfújható matrac az éjszaka folyamán elkezd leereszteni, vagy lefordul róla az ember. Az összecsukható matracokat kempingezéshez is ajánlják, hogy a sátorban való alvás egy kicsit kényelmesebb legyen. És megint csak nem kell bajlódnia a felfújható matraccal!
  Kényelem - A többi hordozható lehetőséggel összehasonlítva az összecsukható matrac az egyik legkényelmesebb alternatíva. Elegendő alátámasztást biztosít, így egész éjjel kényelmesen alhat, mintha a saját ágyában aludna. Ugyanígy a vendégei is meg fogják hálálni az összecsukható matracot!
  Sokoldalú felhasználás - Fentebb már írtunk az összecsukható matrac felhasználási lehetőségeiről, és ez minden bizonnyal az egyik legnagyobb előnye. Bármikor használhatja, nem csak akkor, amikor utazik vagy látogatót fogad.

Barna összecsukható matrac a földön

Hátrányok

 • Tartósság - különösen, ha olcsóbb modellt választ, akkor rendszeres és gyakori használat mellett nagyon gyorsan tönkremehetnek. Az egyes részek elkezdhetnek szétesni, a külső borítás tönkremehet, vagy a belsejében lévő habszivacs eldeformálódhat. Javasoljuk, hogy legalább minimális gondozással hosszabbítsa meg az összecsukható matrac élettartamát.
  Anyagok - mivel egy viszonylag olcsó matractípusról van szó, így az anyagok sem annyira minőségiek és igényesek. Alkalmi alváshoz és használathoz ez is elegendő.
  Ortopédiai tulajdonságok - egy összecsukható matracot biztosan nem lehet összehasonlítani egy hagyományos matraccal, amely otthon van az ágyában. Ezért számolnia kell azzal, hogy nem fog rajta olyan jól aludni, és nem fog túl kipihenten ébredni. De ismétlem, egyszer-egyszer ez biztosan nem számít, és meg lehet oldani.

Hogyan válasszunk összecsukható matracot? 

A lényeg, hogy figyeljünk a részletekre, tudjuk, milyen paramétereket kell figyelembe venni, és olvassunk ajánlásokat, véleményeket, nézzünk át több weboldalt és márkát. Vásárolhat matracot közvetlenül a boltban vagy online. Például ajánljuk a Mobelix összecsukható matracait vagy a Dormeót. Ott kiváló minőségű és ugyanakkor olcsó összecsukható matracokat találhat.

Ha nem bánja, hogy nem próbálja ki közvetlenül a matracot, és azt sem, ha nem felel meg Önnek, és vissza kell küldenie, akkor mindenképpen az online vásárlást javasoljuk! Ott nagyobb választékot talál, és nem kell érte sehova sem mennie. Térjünk a lényegre - hogyan választhatja ki a legjobb összecsukható matracot, amely évekig szolgálja majd?

Az összecsukható matrac méretei

Az egyik legfontosabb paraméter az összecsukható matrac vastagsága, ami aztán nemcsak az alvás minőségét befolyásolja, hanem azt is, hogyan lesz tárolható. Még mindig igaz, hogy a legvastagabb összecsukható matrac is vékonyabb, mint a klasszikus matrac, amelyen napi szinten alszunk. A vastagabb összecsukható matracokon kényelmesebb az alvás, és a legjobb alátámasztást nyújtják a gerincnek. A felnőtteknek érdemes ilyen vastagságú matracot vásárolni, hogy fekvés közben ne érjenek a földhöz. A vastag matracoknál gondot okoz a tárolás és a szállítás. Továbbá minél vastagabb a matrac, annál magasabb az ára. A közepes és vékony matracokat könnyű tárolni és utazni velük, de csak 1-2 éjszakai alvásra ajánlott a használatuk.

Egy másik fontos méret a matrac hossza és szélessége. A klasszikus matracokkal megegyező méretű összecsukható matracok közül választhat: 190x80, 200x90, 200x80 cm, vagy 200x160 cm méretű, két személynek megfelelő matracok. Sok múlik a matracgyártón is, hiszen mindegyik egyedileg választhatja meg a méreteket. Fontos, hogy az összecsukható matrac méreteit mindig egyenként ellenőrizze minden egyes kereskedőnél.

Anyag - a hab típusa

Az anyag a matrac egyik legfontosabb jellemzője, és nagyban befolyásolja, hogy később milyen lesz rajta aludni. Tehát 2 féle anyag létezik - poliuretán és memóriahab. A döntés a meghatározott költségvetéstől is nagyban függhet!

Összecsukható ágy/matrac vendégeknek

Röviden, a poliuretán hab kevésbé jó minőségű, gyorsabban elhasználódik, de alkalmi használatra tökéletesen elegendő. A memóriahab jobb minőségű, nagyon jól lehet rajta aludni, és nem használódik el olyan gyorsan. Még alacsonyabb hőmérsékleten is megtartja a hőt, és alkalmazkodik a test alakjához, hogy a gerincét a megfelelő pozícióban tartsa.

Huzat

A matrachuzat arra szolgál, hogy az összecsukható matrac belsejében lévő hab ne sérüljön meg, és hogy az összes rész együtt maradjon. Többféle típus és anyag közül lehet választani, a leggyakoribbak a különböző szintetikus vagy természetes szálak. Egyes matracmodelleken levehető huzata van, amelyet egyszerűen bedobhat a mosógépbe, kimoshat, és a matrac olyan, mintha új lenne. Bár ez drágábbá teheti a matracot, mindenképpen javasoljuk, hogy fektessen be ebbe a lehetőségbe. Ha a huzatok felvarrva vannak, akkor kézzel kell mosni őket, és a karbantartás kicsit nehezebb lesz.

Mielőtt bedobja a huzatot a mosógépbe, tájékozódjon arról, hogy a gyártó milyen programon javasolja a mosást, és hogy egyáltalán lehetséges-e a gépben mosni, majd a szárítóba dobni. Ha a gyártó megengedi, akkor az anyag nem fog deformálódni vagy zsugorodni a mosásban. Attól függően, hogy milyen célra vásárolja a matracot, érdemes megnézni a huzat keménységét és minőségét is. Más, ha csak otthon fogja használni vendégeknek és más, ha kempingezni megy vele, ahol vizes vagy koszos lehet.

Garancia

A matracra csak alapgarancia van, vagy a garancia meghosszabbítható? Ez az időszak kereskedőnként eltérő. Vannak olyan modellek, amelyek kiváló minőségű anyagokból készülnek, ezért a gyártóknak nem okoz gondot két, három, öt vagy tíz év garanciát adni. De vannak olyanok is, amelyekre nincs garancia. Ilyen esetben nincs lehetőség reklamációra. Ez gyakran történhet akkor is, ha használt matracot vásárol. Egyszerűen nincs garancia a minőségre és a tartósságra. Ha új matracot vásárol, és nincs feltüntetve garanciaidő, akkor kérdezze meg közvetlenül a személyzetet, vagy forduljon az ügyfélszolgálathoz (online rendelés esetén).

Költségek

Az összecsukható matrac kiválasztása attól is függ, hogy milyen költségvetést határozott meg. Ha kisebb összeget szeretne rááldozni, akkor elég, ha csak a vékonyabb, kisebb méretű, poliuretán matracok között nézelődik. Ha csak egyszer az életben szeretne egyet vásárolni, és szeretné, ha minél tovább tartana, akkor jobb, ha magasabb költségvetést határoz meg, vagy nem határoz meg felső határt, és az alapján dönt, amit az üzletben dolgozók vagy a webáruházakban és fórumokon található vélemények ajánlanak. Mindenekelőtt kövesse azt a szabályt, hogy a minőség a mennyiség felett áll. Ha pedig pénzt szeretne spórolni ezeken a matracokon, és elegendő hely van otthon tárolásra, akkor válasszon két személyre tervezett matracokat (200x180, 200x160 cm).

Szilárdság

A hagyományos matracokhoz képest alacsony profiljuk miatt az összecsukható matracok keménysége közepes vagy magas. Valakinek ez előny lehet, de azoknak, akik a puhább alvófelületet kedvelik és ehhez vannak szokva, ez problémát jelenthet. Javasoljuk, hogy ha puha matracokhoz szokott, akkor foglalkozzon ezzel a következő lehetőségekkel, és ne mondja magának, hogy ez mégsem lesz baj. Nem lesz, mert akkor nem fog jól aludni, ingerülten és fáradtan fog felkelni.

Ha tehát az alacsony keménységű matracot kedveli, akkor speciális matrachuzattal oldhatja meg, amit a klasszikus modellekre is tesznek. Ez vastagabbá, ugyanakkor puhábbá és kényelmesebbé teszi a matracot, így jobban fog aludni. Egyes matracok úgy is kialakíthatók, hogy az egyik oldaluk puhább legyen, mint a másik, ezért próbáljon meg körülnézni az ilyen modellek között is.

Kedvelt összecsukható matracok vendégek számára

Termékek megjelenítése a kategóriában:


Hozzászólás írásaKözzétéve: 24.07.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(87.2%)

További cikkek a kategóriában:

Komód a konyhába, fürdőszobába, nappaliba- fehér kosarakkal és ajtókkalKomód a konyhába, fürdőszobába, nappaliba- fehér kosarakkal és ajtókkal

Egy komód szinte bárhol elfér. Egy praktikus bútordarab, amibe valóban sok mindent elfér. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy mit kell figyelembe venni, mielőtt új komódot vásárol.

Kemény vagy puha matrac - milyen a matrac megfelelő keménysége? A rossz matrac hátfájást okozhat!Kemény vagy puha matrac - milyen a matrac megfelelő keménysége? A rossz matrac hátfájást okozhat!

Kétségtelen, hogy a matrac minősége befolyásolja alvásunk minőségét. A megfelelő matrac kiválasztása ezért életünk számos aspektusára kihat. Melyik matracot válasszuk?

Szék számítógéphez, gyermekeknek, étkezőszék, zuhanyzószék - mai cikkünkben tanácsot adunk, hogyan válasszon széket minden helyiségbe.Szék számítógéphez, gyermekeknek, étkezőszék, zuhanyzószék - mai cikkünkben tanácsot adunk, hogyan válasszon széket minden helyiségbe.

Az egyes helyiségekbe való székeknek mindig megvannak a sajátosságaik. Ezeket figyelembe kell venni, amikor széket választ otthonába!