Komód a konyhába, fürdőszobába, nappaliba- fehér kosarakkal és ajtókkal

A komód még mindig az egyik legnépszerűbb bútordarab. Szinte bárhol elfér, egy nagyon praktikus darab, amiben tényleg sok minden elfér! A hálószobában egy kis szekrényt helyettesít, a nappaliban a vendégek poharainak tárolására használható, a gyerekszobában pedig ügyesen elrejti a játékok sokaságát.

Hogyan válasszunk komódot?

Nehéz választani a sok lehetőség közül, amikor komódot vásárolunk, ezért íme néhány tipp, hogy mit érdemes figyelembe venni.

Gyönyörű komódok a nappaliba és a hálószobába


 

Hogyan válasszunk komódot minden helyiségbe?

Komódok számos színben, méretben, anyagban és stílusban kaphatók. Azonban az a komód, amely vizuálisan megragadja a szemét, nem biztos, hogy a legjobb választás az adott helyiségbe és adott célra. Egy apró fiókos szekrény aranyosan nézhet ki, de nem lesz megfelelő választás vastag kötött takarók tárolására. Nézzük tehát, mi mindent kell figyelembe venni a komód kiválasztásakor.

Méretek

A méretek tekintetében több lehetőséget is figyelembe lehet venni. Természetesen a méretek is fontosak, hogy új komódja probléma nélkül illeszkedjen a kijelölt térbe. De a komódok különbözőek - valamelyik nagyon széles, és sok mindent lehet benne tárolni, viszont vannak keskenyek, de magasak is, és megint másoknak átlagon felüli mélysége van. Fordítsák ezeket az ismereteket saját előnyükre! Ha kevés a hely az új bútorok elhelyezéséhez, válasszon egy keskeny, de magas fiókos komódot, amely magasságot foglal, de mégis annyi dolgot tud tárolni benne, amennyit szeretne. A gyerekeknek nem lenne megfelelő ez a típus, mivel nekik alacsony, nagyobb szélességű és mélységű komódokra van szükségük, hogy ne legyen gondjuk elérni a komódban lévő dolgokat.

Ha a falakon polcok vagy képek lógnak, válasszon az alacsonyabb komódok közül, amelyek segítségével mind praktikusan, mind esztétikailag a lehető legjobban kihasználhatja a helyet. A komód méretei mellett ne feledkezzen meg a fiókok méreteiről sem. Ha alsóneműt, zoknit vagy kisebb tárgyakat szeretne benne tárolni, kisebb fiókok is megfelelnek. Ha összehajtogatott pulóvereket, nadrágokat, takarókat vagy ágyneműt szeretne tárolni a fiókokban, akkor a fiók méretét ennek megfelelően állítsa be. Nagyobb ruhadarabok számára legalább 7,5-30 cm magas és 40-55 cm mély fiókokat válasszon! A fiókok mélysége gyakran figyelmen kívül hagyott tényező. A kisebb helyiségekben ügyeljen arra, hogy a komód ne álljon túlságosan ki a falból!

Fehér komód a fürdőszobába

A falból túlságosan kiálló komódok akadályozhatják a közlekedést, vagy egyszerűen csak nem tűnnek esztétikusnak. A komód elülső része körül nemcsak a mozgáshoz kell elegendő helynek lennie, hanem különösen ahhoz, hogy kényelmesen ki lehessen nyitni a fiókokat és az ajtókat anélkül, hogy előbb a bútorokat meg kellene mozdítani. Ezért a fiókos komód előtt legalább 50 cm helyet hagyjon, figyelembe véve a fiókok mélységét és az ajtók méretét.

Anyag

A fa és a laminált bútor a leggyakoribb választás az anyagot illetően. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai:

  • Fa: A fa egy természetes anyag, amely biztos, hogy egy kis természetet visz a beltérbe. Ez egy kemény és tartós anyag, így jó gondoskodással hosszú évtizedekig kitart. Mivel a tömörfa természetes, viasszal és lakkal kell kezelni, mivel folyamatosan változik. Például a tölgy, a bükk és a fenyő egyaránt felhasználható fiókos komódok készítéséhez, és a különböző fafajok sajátos színárnyalatokat garantálnak. Ugyanakkor a tömörfa sokkal drágább, mint a laminált, ezért ezt tartsa szem előtt, amikor komódot választ.
    Laminált bútor: A fa szerkezetét laminált bevonattal is lehet imitálni. Alapként forgácslapot, farostlemezt vagy furnért használnak. A forgácslap kevésbé tartós anyag, könnyebb, olcsóbb, de rövidebb az élettartama. A furnér tartósabb anyag, mivel a tömör fa vékony rétegéből áll. Ezekre az anyagokra LTD vagy MDF laminált rétegeket alkalmaznak. LTD-t melamingyanta segítségével rögzítik, ami lehetővé teszi, hogy hosszú ideig megtartsa színét, míg az MDF lakkozott, és megjelenése nagyon hasonlít a fához. A laminált bútor előnye az alacsony ár és a széles színválaszték.

A fiókok és ajtók elrendezése

A fiókok gyakran megjelennek a komódokon, de ajtókkal vagy polcokkal is kombinálhatók. A csak fiókos komódok többféle kivitelben kaphatók. A minimalista terekben és a minimális szabad térrel rendelkező helyiségekben népszerűek a magas komódok, amelyekben 4 vagy több fiók található. A szélesebb komódok esetében a komód felső részét általában az egymás mellett álló fiókoknak tartják fenn, amelyek alatt nagyobb fiókok vannak. Ilyen például a 2 kisebb fiókos rész, alatta 3 nagy fiókkal, vagy a nagyobb komódok 4 fiókkal egymás mellett és 2 fiókkal alatta.

A kombinált komódok 2 vagy 3 részre vannak osztva. A komód bal vagy jobb fele a fiókokat tartalmazza, míg a másik fele ajtókkal rendelkezik, amelyeken nagyobb tárgyakat tárolhat. Szintén népszerűek a harmadokra osztott komódok, így az oldalakon ajtók, középen pedig fiókok találhatók. A kombinált komódok népszerűek a nappalikban, ahol gyakran használnak üvegajtós komódokat, amelyekben a polcokon poharakat lehet elhelyezni. Léteznek kombinált komódok is, amelyeknek nincs ajtaja, helyette csak polcok vannak, amelyeken közvetlenül tárolhatók a dolgok, vagy választhat stílusos kosarakat hozzá. A kosaras fiókos komódok rengeteg apróságot képesek tárolni, például egy gyerekszobában.

Katalógusunkból ajánljuk

Helyiség

A komód kiválasztásakor fontos tényező, hogy milyen helyiségben lesz elhelyezve, és milyen célt fog szolgálni.

Komód a hálószobában

A legtöbb ember a hálószobai komódot a kisebb ruhadarabok, fehérneműk, zoknik, szezonális darabok, valamint különféle apróságok, például írószerek, dokumentumok, kozmetikumok és néha az ágynemű tárolására használja. Az elrendezést tekintve a hálószobában a több, nagy, szélesebb fiókkal rendelkező komódok, az eltérő fiókméretű komódok, a magas komódok többféle fiókkal és a kombinált komódok egy pár ajtóval lesznek a leghasznosabbak. A hálószobában kiváló lehet egy olyan komód, amelynek fiókjai csillapítottak és halkan záródnak, különösen akkor, ha kora reggel sietve kell majd kivenni a ruhákat a komódból.

Magas fehér komód a hálószobában

A hálószobában a fotókeretekkel, apró lakberendezési tárgyakkal vagy lámpákkal díszített komódok a legnépszerűbbek. A komód fölé festményeket, tükröt vagy nagyobb fényképeket lehet elhelyezni. A legjobb, ha az anyag és a színösszeállítás a bútorhoz igazodik - ha az ágy tömör bükkfa, keressen hasonló anyagot. Ha az ágy fémszerkezetű, válasszon fényes felületű laminált komódot. Ha a szoba túl sötét és zsúfoltnak tűnik, válasszon világosabb árnyalatokat és keskenyebb komódot - a sötét és széles komódok súlyt adnának a szobának.

Komód a nappaliban

A nappaliban a komód gyakran a nappali bútor része, így nem kell külön foglalkozni a dizájnválasztással. Ha például a komódot még nem stilizálta, ne féljen a különböző stílusok kombinálástól és a komódot a fotelek, kanapék vagy más bútorok megjelenéséhez igazítani. A nappaliban elhelyezett komódok célja elsősorban a különböző poharak és tányérok tárolása a látogatók számára, a gyertyák, szalvéták és dekorációk tárolása, amelyeket éppen nem használ, valamint a könyvek, társasjátékok, gyapjú- és kötőkosarak elrejtése, amelyeket szabadidejében használ, de a vendégek érkezése előtt gyorsan rendet szeretne tenni.

A nappaliban a legalább egy üvegajtóval ellátott komódok a legnépszerűbbek, amelyekben a vendégeknek szánt poharak és edények, vagy érdekes szobrocskák és dekorációk helyezhetők el. Ezen kívül a fa ajtók hasznosak a nagyobb tárgyak, például a hidegebb téli estékre szánt takarók, társasjátékok, könyvek stb. tárolására. A fiókok viszont ideálisak a csecsebecsék, magazinok, gyertyák, tartalék elemek és minden olyan dolog gyors elrejtésére, aminek nincs máshol helye. Ezért a fiókos, ajtós és üvegajtós kombinált komódok a legmegfelelőbbek a nappaliba. Alternatívaként egy komód is használható tévéasztalként, de akkor válasszon alacsonyabb modellt, hogy a tévé olyan szögben legyen, hogy még kényelmesen lehessen nézni.

Komód a folyosón

A folyosókra, előszobákba és az üres átmeneti terek kitöltésére szolgáló komódok elsősorban arra szolgálnak, hog hazaérkezés után azonnal elpakolhassák a dolgaikat. Télen kesztyűk, sapkák és sálak tárolására szolgálnak, tavasszal és ősszel pedig esernyők tárolására, amelyek mindig kéznél lesznek, ha úgy látja, hogy el fog kezdeni esni az eső, amikor elhagyja a házat. Az év során ebben tárolhatják a szezonális darabokat, amelyeket jelenleg nem használnak, a különféle apróságokat, amelyekre csak akkor van szüksége, amikor elhagyják a házat.

Fehér komód ajtókkal

A típust tekintve gyakran használnak kombinált komódokat. A felső fiókok kisebb tárgyak tárolására szolgálnak, az alsó ajtók pedig kötött sálak, sapkák, esernyők és nagyobb tárgyak tárolására alkalmasak. Ha a komódban cipőápolási termékeket, például cipőkrémet, kendőt, tisztítószert stb. szeretne tárolni, akkor ezeket külön fiókban tárolja, különben a tárolt textíliák átvehetik a szagot. Az előszobákba válasszon keskenyebb, nem túl mély komódokat, hogy ne legyenek útban és ne foglaljanak túl sok helyet. A komód tetejére illatgyertyákat helyezhet, a kulcsoknak kosarat, a komód fölé pedig tükröt akaszthat, hogy indulás előtt gyorsan megigazíthassák magukat.

Komód a gyerekszobában

Egy olyan gyerekszobában, ahol sosincs elegendő tárolóhely a játékok számára, egy komód nagyon szívesen látott bútordarab. A fő kritérium ebben az esetben az egészségre ártalmatlan anyag és a gyermekek számára biztonságos legyen a komód. Az élek ne legyenek túl élesek, a komód ne legyen túl magas, hogy a gyerekek el tudják érni az összes fiókot. A fiókok záródása legyen csillapított, hogy a gyermek véletlenül se csukja oda az ujjait! Kerülje az olyan fiókokat, amelyeknek nincs fogantyúja, hiszen ez a gyermekek számára bonyodalmat jelenthet. Válasszon inkább szép, kerek, gyermekkéznek megfelelő fogantyúkat.

A gyermekszobába szánt komódnak érdekesnek kell lenniük a kinézet tekintetében is, ill. vonzónak kell lenniük a gyermeke számára. Népszerűek a színesre festett, mesefigurákkal díszített komódok, vagy a színes részekkel kombinált fehér vagy fa megjelenés. Ami az anyagot illeti, a laminált bútor teljesen megfelelő. Hiszen a gyermek gyorsan felnő, és korral a stílusa is változik - míg most egy bizonyos mesefigurát szeret, egy-két év múlva lehet, hogy új kedvence lesz, így a komód csak egy bizonyos ideig fogja őt szolgálni. Típusát tekintve a nagyobb és mélyebb fiókokkal rendelkező komódok jelentik a legjobb választást, ahol a gyerekek játékokat, könyveket vagy takarókat és hasonlókat is tárolhatnak.

Komód a konyhában

A nappalihoz hasonlóan a konyhában is gyakran a konyhaszekrények része a komód. Ha azonban úgy látja, hogy a rendelkezésére álló tárolóhely nem elegendő, akkor vásárolhat egy komódot is. A konyhában egy fiókos szekrényben tárolhatjuk az összes edényt és konyhai eszközt, amelyeket az évek során vásároltunk, és hirtelen azt vesszük észre, hogy a szekrények már tele vannak, és hasznos lenne új helyet találni számukra. Emiatt nagyon népszerűek a keskeny, több fiókos komódok, de a fiókok helyett kosarakkal ellátott alternatívát is választhatnak, amelyekben a friss gyümölcsöket és zöldségeket, valamint azok héját és a biohulladékot tárolhatjuk.

Szürke fiókos komód a konyhában

Az alacsonyabb és szélesebb komódok alkalmasak nagyobb mennyiségű edény és egyéb tárgyak tárolására, és gyakran szigetként is szolgálnak. Felületük ételkészítésre vagy főzés közben extra tárolóhelyként használható. A tömör fából készült magas komódok szintén érdekes vintage kiegészítőként jelenhetnek meg a konyhában, alul ajtókkal, középen fiókokkal, felül pedig üvegezett ajtóval és polcokkal. Így a poharakat,, az evőeszközöket vagy apróságokat a fiókokban tárolhatja, az alsó szekrényben pedig elrejtheti például az ételfeldolgozót vagy a nagyobb edényeket.

Komód a fürdőszobában

Az extra tárolóhely a fürdőszobában is jól jön! Leggyakrabban a fehér laminált komód a nyerő, amelyet a fürdőszobához illő színárnyalattal vagy világos fával lehet kiegészíteni. A fiókos, magas és keskeny komódokat vagy a nyitott, kombinált komódokat elsősorban a fürdőszobákban használják, de nem lehetnek túl mélyek, különösen, ha a fürdőszoba kisebb méretű. A kosaras komódok szintén keresettek, mivel nagyon jól tárolható bennük minden apró tárgy.

A tartalék törölközők a vendégek számára vagy a készletezéshez szükséges higiéniai termékek és kütyük, hajszárítók, hajsütővasak, hajegyenesítők, borotvák és egyéb elektronikai vagy dekorációs cikkek, gyertyák a romantikus hangulat megteremtéséhez stb. mind jól elférnek az ilyen komódokban. A komód tetejét díszítheti dekorációs tárgyakkal, gyertyákkal, kagylókkal és tengerparti nyaralásból származó tárgyakkal, egy kisebb vázába helyezett fehér virággal, orchideával vagy olyan növényekkel, amelyeknek fokozott páratartalomra van szükségük.

Katalógusunkból ajánljuk

Termékek megjelenítése a kategóriában:


Hozzászólás írásaKözzétéve: 31.07.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(90.8%)

További cikkek a kategóriában:

Milyen összecsukható matracot vásároljunk a vendégek számára? Mind a Dormeo, mind az olcsó összecsukható matracok népszerűek.Milyen összecsukható matracot vásároljunk a vendégek számára? Mind a Dormeo, mind az olcsó összecsukható matracok népszerűek.

Az összecsukható matracok nemcsak szép kiegészítők lehetnek, de segítségünkre is vannak. Hogyan válasszunk összecsukható matracot?

Kemény vagy puha matrac - milyen a matrac megfelelő keménysége? A rossz matrac hátfájást okozhat!Kemény vagy puha matrac - milyen a matrac megfelelő keménysége? A rossz matrac hátfájást okozhat!

Kétségtelen, hogy a matrac minősége befolyásolja alvásunk minőségét. A megfelelő matrac kiválasztása ezért életünk számos aspektusára kihat. Melyik matracot válasszuk?

Szék számítógéphez, gyermekeknek, étkezőszék, zuhanyzószék - mai cikkünkben tanácsot adunk, hogyan válasszon széket minden helyiségbe.Szék számítógéphez, gyermekeknek, étkezőszék, zuhanyzószék - mai cikkünkben tanácsot adunk, hogyan válasszon széket minden helyiségbe.

Az egyes helyiségekbe való székeknek mindig megvannak a sajátosságaik. Ezeket figyelembe kell venni, amikor széket választ otthonába!