Szék számítógéphez, gyermekeknek, étkezőszék, zuhanyzószék - mai cikkünkben tanácsot adunk, hogyan válasszon széket minden helyiségbe.

Egy lakás berendezése mindig összetett folyamat. Az általunk választott bútorokat évekig használjuk és tartjuk szem előtt. Ha székeket választunk, az ár és a design mellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy melyik helyiségben és hogyan fogjuk őket használni.

Hogyan válasszunk székeket az egyes helyiségekbe?

Minden helyiségbe más kritériumok alapján kell széket választani!

Stoličky do každej miestnosti nájdete v ✅ e-shope bonami.sk.

Mire kell figyelni a szék kiválasztásakor?

Ezeket a faktorokat kell számításba venni szék vásárlásakor:

 • ülésmagasság és -szélesség
  a háttámla magassága és szélessége
  anyag
  kartámaszok
  fejtámla
  szín
  forma
  lábak, görgők vagy egyéb alternatívák
  állíthatóság
  karbantartás és tisztítás

Nem minden tényező egyformán fontos! Például egy irodai széknél, ahol több órát fogunk eltölteni, több kényelmet szeretnénk karfa és fejtámla formájában, mint például a konyhai székeknél, ahol csak néhány percet töltünk egyszerre egy-egy étkezés alkalmával. Különösen figyelembe kell venni, hogy ki fogja használni a széket, milyen célt szolgál majd a helyiségben, és természetesen esztétikailag is passzolnia kell otthonunk hangulatához.

Székek a konyhába és az étkezőbe

A konyhába és az étkezőbe nemcsak érdekes dizájnú székeket választunk, hanem praktikumot és kényelmet is! A székek 3 kategóriájáról fogunk beszélni: klasszikus konyhai székek mindennapi használatra, étkezőszékek különleges alkalmakra és vendégek számára, valamint bárszékek, mivel több modern konyhában van bárpult.

Konyhai székek mindennapos használatra

A konyhai székek kiválasztásakor a praktikum a legfontosabb szempont. A konyhában elhelyezett székek gyakran zsúfolódnak egy kis asztal körül, vagy olyan helyet foglalnak el, amelyet az ételek készítésekor használhatna. Méretük ezért lényeges - a kisebb székek ugyanolyan jól szolgálnak, mint a nagy háttámlájú, masszív étkezőszékek. A konyhai székeknek arányosnak kell lenniük az asztal méretével, ugyanakkor éppen annyi helyet kell kitölteniük, hogy a konyhában bármikor lehetővé tegyék az átjárást és a kényelmes ételkészítést. Ne ragaszkodjon azonban a legkisebb mérethez - kényelmesnek is kell lennie, különösen akkor, ha a háztartás tagjai szélesebb ülőfelületet igényelnek.

Vigyázzon a különböző kialakítású, szokatlanul alacsony vagy magas székekkel is! Az ülésmagasság általában 45-50 cm-re van a padlótól, a háttámla pedig 75-80 cm magasságig nyúlik. A magasabb modelleknél előfordulhat, hogy levegőben lógó lábakkal kell ülnie, a rövideknél pedig úgy érezheti, mintha egy gyermek játszóházában ülne. A modern dizájn is összezavarhatja a vásárlókat. A konyhában biztosan nincs szükség széles háttámlákra, fogantyúkra és fényűző kárpitokra! Az egyszerű kialakítás szolgálja Önt a legjobban. Akár a fa, akár a fém vagy a műanyaggal való kombinációhoz nyúl, válasszon 4 lábú, kényelmes üléssel, hát- és kartámlával. Az ilyen székek biztosítják az egyenes testtartást étkezés közben, támogatják a gerincet, de nem túl puhák, mint egy kanapé.

Konyhába megfelelő székek

Ha nem tudja eldönteni, melyik anyagot válassza, nézzen körül! Bármilyen stílusban van is berendezve otthona, vagy stílust is álmodott meg, ahhoz érdemes tartania magát. A klasszikus fából készült székek egy kis természetet hoznak a konyhába. Ez az anyag melegséget, otthonosságot, családias hangulatot és pihenést sugároz. A fémszékek ezzel szemben a modern dizájnnal, a gyors életvitellel, az innovációval társulnak, de hideg anyagnak számítanak. A műanyaggal való párosításuk szintén hozhat egy kis modernitást, de vigyázzunk, nehogy olcsónak tűnjenek! A kárpitozott és puha párnákkal ellátott székeket a vidéki stílussal, a kényelemmel és az otthon melegségével társítják.

Ne feledkezzen meg a tisztításról és a karbantartásról sem! A fa az a természetes anyag, amely a legtöbb törődést igényli, a hő, a páratartalom hat rá, és könnyen megkarcolódhat vagy bizonyos esetekben megrepedhet. A fémszékek esetében nyúljon azokhoz a fémekhez, amelyek nem rozsdásodnak. Ellenkező esetben még egy kis karcolás is rozsdásodáshoz vezethet. A műanyag elemmel ellátott székek minimális karbantartást igényelnek, de a kárpitozott székek esetében tartsa szem előtt, hogy a konyhában könnyen leeshet egy ételdarab, és a tisztításuk rendszeres feladat lesz!

Étkezőszékek

Amikor székeket választunk az étkezőbe, gyakran egy nagyobb térről beszélünk, ahol a vendégek számára egy asztal áll rendelkezésre. Az étkezőbe is célszerű masszívabb, magasabb háttámlával és kárpitozással ellátott székeket vásárolni. Ha partikat és összejöveteleket tervez, fontos, hogy a vendégek kényelmesen üljenek, akár hosszabb időre is. Mindenekelőtt ismét a székek méretét kell figyelembe vennie, és meg kell határoznia, hogy hányat darabra lesz szüksége. Tartsa szem előtt, hogy az étkező személyek ne ragadjanak teljesen a falhoz vagy a bútorokhoz, hanem legyen mögöttük legalább 1 méternyi hely, és legyen körülöttük elég hely ahhoz, hogy ne ütközzenek a többi vendégnek. Ha több vendéget szeretne fogadni, a masszív székek túl sok helyet foglalnak el, ráadásul nehéz lesz velük manőverezni.

Fehér fa étkezőszékek

Ha azonban a hely engedi, a tömör székek, sőt a kartámlás székek is ideálisak az étkezőbe! Ünnepélyes hangulatot kölcsönöznek a helyiségnek, luxus érzetet árasztanak és kényelmesebbé teszik a vendégek számára az étkezést. A kárpitozott fa székek ideálisak. A fém szerkezet is megfelelő, a műanyag viszont már kevésbé! A kárpitozás kiválasztásakor vegye figyelembe, hogy az anyag könnyen tisztítható és karbantartható legyen. A bőr különleges karbantartást igényel, hogy ne repedjen meg, és a gyermekes családoknak olyan kárpitra van szükségük, amely sokat kibír és könnyen tisztítható.

Bárszékek

Ha bárszékeket választ, akkor a legfontosabb tényező a rendeltetés! Nem mindegy, hogy csak egy gyors és rövid reggelihez használja a székeket, mielőtt munkába indul, vagy ha a konyhája a nappalival van összekötve, és a vendégek a bárpultnál lévő helyet használják, amikor látogatóba érkeznek. Ha a bárszékeket rövid távú ülőalkalmatosságként használja, akkor kevésbé erős anyagot, például műanyagot is választhat, és nem kell kényelmes párnázással, háttámlával vagy lábtartóval ellátott székekbe fektetnie.

Ha kárpitozás mellett dönt, az szépen kiemelkedik a fából készült székek mellett. A kárpitozásnak puhának kell lennie, és hosszabb látogatások alkalmával kényelmes ülést kell garantálnia Önnek és vendégeinek. A kárpitnak illeszkednie kell a berendezés többi részéhez, ugyanakkor könnyen tisztíthatónak kell lennie - ezért népszerű például a műbőr. A fából készült, 4 lábú székeknél gondoljon arra, hogy nem lehet elforgatni őket és állítani magasságukat, ami különösen hasznos a különböző magasságú személyek számára. A fiatalabb és alacsonyabb személyeknek elengedhetetlen a lábtartó, hogy kényelmesen tudjanak ülni a széken anélkül, hogy lógna a lábuk ülés közben.

Katalógusunkból ajánljuk

Szék a hálószobába

Még egy olyan helyiségben is, amelyet elsősorban pihenésre és alvásra terveztek, szükség lehet egy székre. A hálószobai székek általában nagyon speciális célt szolgálnak. Vannak, akik csak azért vásárolnak egyet, hogy kitöltsék a helyet, másoknak olvasáshoz, az íróasztalnál történő alkalmi íráshoz vagy csak azért van szükségük székre, hogy rápakolják azokat a ruhákat, amelyek nem férnek el a szekrényben vagy a szennyestartóban. Annak meghatározása, hogy mire fogja használni a széket, kulcsfontosságú! Ha pusztán dekorációs céllal, akkor az egyetlen kritérium a dizájn lesz, amelynek illeszkednie kell a szoba többi részéhez, vagy akár egy derűs színfoltot is jelenthet. Érdekesek a kárpitozás nélküli fából készült székek is, amelyekre helyezhet egy cserepet egy légtisztító szobanövénnyel, így egyszerre lesz dekoráció és természetes légszűrő.

Ha olvasószéket keres, nyúljon a kényelmes, alacsonyabb, háttámlával és karfával is ellátott, puha kárpitozású székekhez, hogy a legkényelmesebb legyen az ülés. A háttámlának anatómiai kialakításúnak kell lennie, hogy a háta ne fájjon, amikor hosszú ideig olvas. A hölgyek bizonyára örülnének egy olyan széknek, amely a fésülködőasztalukhoz illik. Ez legyen kicsi, de elég kényelmes, lehetőleg kárpitozott, de háttámla nélküli, hogy gyakorlatilag az asztal alá csúsztatható legyen, és ne foglaljon helyet a szobában. Ha csak a ruhák tárolására keresnek széket, akkor a rafinált, tárolóhellyel ellátott székek a legmegfelelőbbek, amelyek általában természetes anyagokból - fából vagy fonott anyagból - készülnek. Így, ha váratlanul látogató érkezik, könnyen elrejtheti ruháit a tárolóhelyen.

Szék a gyerekszobába

A legjobb, ha a gyermeket is bevonjuk a gyerekszék kiválasztásába. Ez különösen fontos a szék magasságának és szélességének kiválasztásánál. A gyermek ezen fog ülni a házi feladat írása és tanulás közben, ezért a széknek kényelmesnek kell lennie, állítható magasságúnak, hiszen akár egy tanév alatt is nőhet néhány centimétert a gyermek, és ami a legfontosabb, hogy anatómiai kialakítású háttámlával kell rendelkeznie, hiszen a gyermek gerince még fejlődésben van! A gyermekszékek ülésmagassága általában 30-35 cm, de fontos, hogy a gyermek kipróbálja, hogy a magasság megfelel-e neki, és hogy tudja-e úgy fel- vagy leengedni, hogy a lába szilárdan a földön legyen, amikor leül. Népszerűek a "növekvő székek", amelyek a gyermek növekedésével együtt állíthatóak.

Hogyan válasszunk széket a gyerekszobába?

A széknek lehet karfája, de ez nem kritérium - íróasztalnál végzett munka esetén nincs rá szükség. A gyerekek értékelni fogják a kerekekkel rendelkező székeket, amelyeket kényelmesen lehet tolni és csúsztatni, vagy az íróasztal közelében mozgatni. Győződjön meg azonban arról, hogy ha parketta van a helyiségben, a kerekek elég puhák, lehetőleg gumírozottak legyenek, hogy ne tegyenek kárt a padlóban és ne hagyjanak foltokat. Bízza a gyermekre a kárpit színének vagy mintájának kiválasztását - örülni fog a választás lehetőségének, és jobban fogja várni a széket.

Irodai székek

Az irodai szék és a számítógép szék kiválasztására annál nagyobb figyelmet kell fordítania, minél több időt tölt majd a gép előtt. A helykínálattól függően vagy egy irodai székhez, vagy egy méretben terjedelmesebb fotelhez, ami több funkciót és beállítást kínál. Mindig ellenőrizze a méreteket - a legjobb, ha ráül a székre, és teszteli, hogy a magasság és a szélesség megfelelő-e az Ön számára. A nagyobb testsúlyúaknak ajánlott ellenőrizni a teherbírást. A kerekek megkönnyítik a mozgást és a távolodást, például a nyomtatóhoz, így kényelmesebb munkát tesznek lehetővé.

Nemcsak a kényelem érdekében, hanem különösen a gerinc egészségének megőrzése miatt és a derék-, hát- és nyakfájdalmak megelőzése érdekében fordítson különös figyelmet az ülésre, a háttámlára, a fejtámlára és a kartámaszokra. Ideális esetben az ülés nemcsak fel-le, hanem mélységében is mozgatható. Fontos a formája is, amelyet puha, de támasztó anyaggal kell megerősíteni, és a belsejében lévő rugó segít a szék puhaságának kialakításában. A háttámla az egyik legfontosabb rész! Győződjön meg róla, hogy lehetővé teszi, hogy egyenesen üljön, ne pedig görnyedten, és hogy teljes hosszában alátámasztja a gerincet és a hát alsó részét. A háttámla dőlésszögének enyhén hátrafelé kell fordulnia, soha nem előre, mivel a görnyedt ülés a has összenyomódását okozza, ami hozzájárul a felületes légzéshez.

A fejtámla segíthet, ha hosszabb ideig ülünk a székben. Bár munka közben a fej nem dől hátra, a szünetekben támasztékot adhat magának, hogy levegye a nyomást a nyaki gerincről. A kartámaszok szintén fontosak, mivel megfelelő beállítás esetén tehermentesíthetik a gerincet. Ezért mindig állítható magasságúnak kell lenniük. A sokat és hosszan írók számára a kezek pihentetésére is hasznosak, de a székről való felálláskor is segítségül szolgálnak. Az anyagot tekintve, bár az irodában gyakoriak a vaskos bőr vagy műbőr székek, hosszú ideig tartó ülés esetén ajánlatos légáteresztő anyagokhoz nyúlni, lehetőleg hálós háttámlával.

Katalógusunkból ajánljuk

Szék a fürdőszobába

A zuhanyzóban elhelyezhető fürdőszobai székeket különösen az idősek és a kevésbé mobilis emberek keresik, akik számára a biztonságos székre ülés megkönnyíti a zuhanyzást. Az ilyen székek esetében a fő szempont a biztonság. A zuhanyzók általában csúszósak, és az idősek esetleges megcsúszása veszélyes sérüléshez vezethet. Amikor zuhanyzószéket keres, győződjön meg róla, hogy rendelkezik-e biztonsági jellemzőkkel, például csúszásmentes gumilábakkal, amelyek megakadályozzák a szék csúszását, karfákkal, hogy az idős ember meg tudjon kapaszkodni bennük, amikor ki- és beszáll a székbe, valamint vízelvezető lyukakkal, hogy a szék felülete ne legyen csúszós.

A háttámlának magától értetődőnek kell lennie. Ha egy személynek mozgásproblémái vannak, megkönnyíti a zuhanyzást, ha hátradőlhet, és nem kell arra koncentrálnia, hogy stabilan tartsa a hátát. A szék kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy az idős ember könnyen rá tudjon ülni - a túl alacsony szék nehézséget okozhat a felállásban. Ezért ideálisak az állítható magasságú székek, különösen akkor, ha egynél több személy fogja használni. Ezenkívül egyes székek kivágással vannak ellátva az első részen, hogy megkönnyítsék az intim területek mosását, ami fontos lehet a kevésbé mozgékony emberek számára. Végezetül mindenképpen ellenőrizze a szék teherbírását és az anyag szilárdságát.

Szék az előszobába

Az előszobai szék nagyon praktikus bútordarab. Cipőfelvételkor jön jól, ill. a táskánkat is kényelmesen elhelyezhetjük rajta. Az előszobai székek általában praktikusak, hogy ne foglaljanak túl sok helyet, és gyakran szélesebbek, mint a padok. Praktikus, ha a széknek 4 lába van, így helyet teremtve a cipők tárolására alatta. Némelyiknek van egy tárolórekesze, ahol olyan apróságokat tárolhat, amelyeket nem akar elfelejteni indulás előtt - például egy esernyőt vagy egy szövet bevásárlótáskát.

Magas fekete szék az előszobában

Az előszobaszékek mindenféle anyagból készülhetnek. Stílusuk, formájuk és színük változó - csak válassza ki, ami az Ön otthonához illik! A széknek könnyen moshatónak kell lennie, mivel az előszobában nedves esernyők csöpöghetnek rá, vagy piszkos cipők kenhetik össze. Az előszobaszék akkor megfelelő, ha kisebb térrel rendelkezik, vagy ha keveset tartózkodnak a lakásban - egyébként inkább egy padot válasszon!

Szék a teraszra vagy az erkélyre

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg a teraszra vagy erkélyre való szabadtéri ülőalkalmatosságról sem, ahova egy kávéval kagy könyvvel a kezünkben telepedhetünk le. A késő nyári esték vagy a kora reggeli órák ideálisak erre, akár nagy terasza, akár egy aprócska erkélye van. Csak igazítsa a székek méretét a rendelkezésre álló hely méretekhez. A fonott bútorok általában kényelmesek, de sok helyet foglalnak, ezért fontolja meg, hogy valójában milyen székekre van szüksége. A keskenyebb kerti székek ugyanolyan jól szolgálnak. Népszerűek a fával kombinált fémszékek, a párnázott fa székek, a fonott székek és még a legolcsóbb alternatíva, a műanyag székek is! Ha azonban a székek túl olcsók, általában kevésbé tartósak és ne számítson nagy teherbírásra.

A fémszékek sokkal tovább bírják, de győződjön meg róla, hogy rozsdamentes acélból készültek. A légáteresztő székeket is szívesen vásárolják, ha a fémszerkezet párnázott, a hálót meleg időben értékelni fogják. A fából készült székeket védeni kell az esőtől, a nedvességtől és a közvetlen napfénytől, miközben védőbevonattal kell karbantartani őket. Az erkélyekre és teraszokra szánt székek fontos jellemzője a kompaktság. Nem szabad, hogy túl sok helyet foglaljanak, ha télire el akarja tenni őket, és jó, ha kisebbre összecsukhatóak. És mivel a teraszra és az erkélyre pihenni járunk, a székek állíthatósága, a háttámla dönthetősége és a kartámaszok segítenek a pihenésben.

Termékek megjelenítése a kategóriában:


Hozzászólás írásaKözzétéve: 26.06.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

Komód a konyhába, fürdőszobába, nappaliba- fehér kosarakkal és ajtókkalKomód a konyhába, fürdőszobába, nappaliba- fehér kosarakkal és ajtókkal

Egy komód szinte bárhol elfér. Egy praktikus bútordarab, amibe valóban sok mindent elfér. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy mit kell figyelembe venni, mielőtt új komódot vásárol.

Milyen összecsukható matracot vásároljunk a vendégek számára? Mind a Dormeo, mind az olcsó összecsukható matracok népszerűek.Milyen összecsukható matracot vásároljunk a vendégek számára? Mind a Dormeo, mind az olcsó összecsukható matracok népszerűek.

Az összecsukható matracok nemcsak szép kiegészítők lehetnek, de segítségünkre is vannak. Hogyan válasszunk összecsukható matracot?

Kemény vagy puha matrac - milyen a matrac megfelelő keménysége? A rossz matrac hátfájást okozhat!Kemény vagy puha matrac - milyen a matrac megfelelő keménysége? A rossz matrac hátfájást okozhat!

Kétségtelen, hogy a matrac minősége befolyásolja alvásunk minőségét. A megfelelő matrac kiválasztása ezért életünk számos aspektusára kihat. Melyik matracot válasszuk?