Melyik medence a legjobb az udvarba?

Szabadon álló medencét keresnek, amely menedéket nyújt a forró nyári napokon? Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb medencét a legjobb áron és kitűnő paraméterekkel? 

 Gyerekek a medencében

Először válaszoljanak az alábbi kérdésekre, melyek megkönnyíthetik a medence kiválasztását: 

1. Kinek lesz? – Kisgyermek részére, tininek vagy esetleg az egész családnak? E kérdés megválaszolása segít a medence méretének meghatározásában. 6 év alatti gyermeknek elegendő a maximum 1 m átmérőjű medence. 10 éves korig a legalább 2,5 m átmérőjű medencét ajánljuk. 

2. Pénzügyek – Mennyi pénzt hajlandóak belefektetni az új medencébe? Figyelembe kell venni, hogy nem csak a medencét, de azokat a készítményeket is meg kell vásárolni, melyek a víz tisztaságáért felelnek. A legolcsóbbak a felfújható medencék. Ezek élattartama nem túl hosszú, így ha hosszú távra terveznek, akkor a szabadon álló műanyag, laminált medencéket ajánljuk. 

3. A hely – A legjobb, ha előre ki tudjuk választani a medence helyét, így az alapján meg tudjuk határozni a méretét is. Lehet, hogy sokan azt mondanák, egy 5 méter átmérőjű medence elfér az udvarukban, de a méretek megsaccolásánál a legtöbben sokat szoktak tévedni! Próbálják meg kijelölni a medence széleit, így észrevehetik, ha nem maradna annyi hely mellette, amennyit szeretnének. 

4. Használat  Olyan medencét keresnek, amelyben úszni fognak vagy inkább csak a gyerekek fognak benne pancsolni? Ha a hétvégi ház melletti medencét csak évente kétszer szeretnék használni, akkor oda nem éri meg nagy és drága medencét vásárolni. Gondoljanak arra is, hova fogják elrakni télen. A laminált medencéket el lehet raki, de még így is nagy helyet foglalnak. Tudomásul kell venni, hogy a medence ez év nagy részében nem lesz használva.

A medencék típusai

A szabadon álló medencéket két kategóriába sorolhatjuk. Létezik felfújható és merevfaló föld feletti medence. 

  • Felfújható medencék  - az ilyen medencék kitűnek csemetéink számára. Kipancsolhatják magukat és még csak nem is kerül sokba. Ami a gyerekmedencéket illeti, akár már 6 000 forintért is megvásárolhatóak, míg nagyobb, több személyes medencéket 15 ezer forinttól találnak. Ezek is inkább gyerekek részére lettek gyártva, de fiatalok is nyugodtan hűsölhetnek benne. Hátrányuk az, hogy bármikor elrepedhetnek és legtöbbször minden nyárra újat kell vásárolni. Élettartamuk nagyon rövid!
  • Merevfalú föld feletti medencék  - ebben a kategóriában több lehetőség közül válogathatunk. Léteznek műanyag, laminált és pléh medencék is. Nagyobbak, így úszhatunk is bennük. Hátrányuk az, hogy télen szét kell szerelni, ami sok időt és egy kis ügyességet is igényel. 

Ellenálló föld feletti medence

A medence típusától függ a tisztítás is

A szép és tiszta víz érdekében megfelelően karban kell tartani a medencét. A legeffektívebb és legegyszerűbb módszer a medence vegyszerek használata, amelyek könnyedén megbirkóznak a szennyeződésekkel és hosszú ideig tisztán tartják a vizet. 

A medencékben található víz kitűnő hely a moszatok és a mikroorganizmusok számára. A vegyszerekkel lényegében a szaporodásukhoz ideális környezetet semmisítjük meg. Az elsődleges tisztaságot szolgáló segédeszköz amit beszerezhetnek, az a ponyva. Az felfogja azokat a szennyeződéseket, melyeket a szél a medencébe fújna. A medence háló is nagyon hasznos. Segítségével egyszerűen eltávolíthatjuk a szennyeződéseket a medencéből. 

 A medencében található víz tisztaságáról különféle vegyszerek segítségével gondoskodhatunk: 

1. Laguna Triplex Tabletta

Gömb formájú tabletta hármas hatással - fertőtlenít, eltűnteti a szennyeződéseket és megelőzi a moszatok megjelenését. 

2. CTX – 51 Kalciumos lerakódások eltűntetése

A téli időszak után a medencében ásványi sók rakódnak le és penész alakul ki. Ezek ellen nyújt védelmet ez a készítmény. Közvetlenül a  lerakódásra kell felvinni oldatlan formában. Hagyják hatni fél órán át, majd öblítsék le!

3. Általános medence tisztító

Ez a tisztítószer lényegében bármivel megbirkózik. Eltávolítja a lerakódásokat, a penészt és a falak elszíneződésén is segít. 

4. A medence széleinek tisztítása

Erre a feladatra az alkaikus tisztítók alkalmasak. Megkímélik a medence anyagát, ill. kád takarítására is megfelelőek. 

Medence szűrő. Homokszűrős vagy papírszűrős vízforgatók?

A homokszűrős vízforgató a legmegfelelőbb szűrő a medencébe. A víz homokos szűrőrendszeren halad keresztül, mely felfogja a szennyeződéseket és a víz tisztán kerül vissza a medencébe. A szűrőhomokot elegendő 2 - 3 évente kicserélni. 

Az egész medence vizének átszűrése 6 - 8 órát vesz igénybe. Nagyobb megterhelésnél és melegebb időjárás esetében érdemes olyan szűrőt választani, ami 2 - 3 órával hamarabb végzi el ezt a feladatot! 

 A legkeresettebb mendencék vízforgatóval

A papírszűrős vízforgató papírszűrő segítségével tisztítja meg a vizet a szennyeződésektől. A szűrő cserélhető, ill. hetente párszor meg kell tisztítani folyóvíz alatt, hogy eltávolítsuk belőle a szennyeződéseket. Egy szezon alatt néhányszor le kell cserélni. Ebből az okból kifolyólag kis méretű föld feletti medencékben alkalmazható. 

Vízmelegítés a medencében 

  • Elektromos vízmelegítő– az egyik legkedveltebb medencefűtő. Ez főleg a könnyű installációnak és az alacsony kezdőárnak köszönhető. Hosszú távon a kiadások megnövekednek, így fenntartásuk drágul. 

  • Szoláris vízmelegítő – beüzemelése egyszerű, konstrukciója könnyű. A szolár panelek speciális polimerből készülnek, amely ellenáll a napsugárzásnak, vegyszereknek, oxidációnak és a fagynak is. Ez az ökologikus vízmelegítő praktikus tulajdonságainak köszönhetően mára már nagyon kedvelté vált. 

  • Hőcserélő–  A vizet különféle módon melegíthetjük segítségével. Rozsdamentes acélból készülnek és kimondottan a medencében lévő víz melegítésére lettek tervezve. 

  • Hőszivattyú – a szoláris és elektromos vízmelegítő kombinációja. Nincs szüksége napfényre, mivel az energiát közvetlenül a levegőből nyeri. Ez azt jelenti, hogy kedvezőtlen időjárás esetén is működik. A meleg előállításához szükséges energia mindössze 20%-át teszi ki az elektromosság. A többi teljesen ingyen van!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 04.08.2019
A cikk értékelése:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan szabaduljunk meg az állati szőrtől nem csak a kanapén?Hogyan szabaduljunk meg az állati szőrtől nem csak a kanapén?

A házi kedvencek sok örömöt és szórakozást hoznak életünkbe. Nagy hátrányuk azonban a folyamatos vedlés! Mi a legegyszerűbb módszer az állati szőr eltávolítására a kanapéról és a...

Baktériumok a szennyvízben - minden, amit tudni érdemesBaktériumok a szennyvízben - minden, amit tudni érdemes

A baktériumok egyik speciálisan nemesített törzse olyan anyagokat termel, melyek lebontják a hulladékot. Milyen további előnyeik vannak még és mennyibe kerülnek? Mai cikkünkből minden...

Hogyan válasszunk tetőboxot? A legjobb a Thule és a Hapro.Hogyan válasszunk tetőboxot? A legjobb a Thule és a Hapro.

A tetőbox a modern autók esetében nagyon fontos. Cikkünkből megtudhatják, hogy melyik a legjobb, ill. mire kell figyelni választáskor.