Melyik a legjobb festék rozsdára? Hammerite, Alkyton vagy Ferro color?

Az utóbbi évtizedekben a többi iparághoz hasonlóan a vegyipar is óriási fejlődésen esett át. A festékeket illetően főként a környezetbarátabb, vízben oldódó festékek kerültek előtérbe, amelyek nem annyira károsak a környezetre nézve. 

A rozsda eltávolítása festékkel

Azok a felületkezelők is egyre jobban elterjedtek, amelyeket közvetlenül a rozsdára lehet felvinni. Ennek hála nem kell hosszadalmasan csiszolni a felületet. Bemutatjuk Önöknek a három legkeresettebb gyártó termékeit és azt is elmondjuk, hogyan kell ezekkel a festékekkel dolgozni. 

A fémen használható festékek típusai

Az otthon használatos fémre való festékeket leegyszerűsítve két csoportba lehet sorolni: 

Akril – víz alapú festék. Előnye, hogy hígításához nem kell oldószer, nincs kellemetlen szaga, könnyedén felvihető a felületre és kevésbé káros a környezetre. Gyorsabban szárad, azonban nem annyira ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben, mint a szintetikus festékek és olykor az ecsetvonások textúrája száradás után is látható marad. Ezen kívül nem bírja olyan jól a hideg környezetet és kizárólag tökéletesen zsírtalanított felületre vihető fel. Inkább beltéri használatra felel meg. 

Oldószeres – vegyi anyaggal - hígítóval oldható fel. Szaga festés után pár nappal is kellemetlen, de a tökéletlenül zsírtalanított felületen is képes jól megtapadni. Olyan anyagú felületeken is használható, amilyenekkel a víz alapú festék nem tudna megbirkózni. Az oldószeres festéket mindig a gyártó által előírt hígítóval kell keverni. Ellenkező esetben megváltozhat a festék kémiai struktúrája és nem fog ugyanolyan jól tapadni a felületre. 

Alapozó nélkül is megy!

A rozsdára való festékek általában 2 az 1-ben típusúak, tehát nem kell alapozó festéket használni. Amennyiben más fajta, nem rozsdára való festéket használnak, akkor festés előtt mindenképpen el kell távolítani a felületen lévő rozsdát!

A rozsda eltávolítása a rozsda elleni festék felvitele előtt

Ha alapozó festéket is használnak, akkor a típusnak meg kell egyeznie a fedőfestékkel. Tehát mindkettőnek víz alapúnak vagy oldószeresnek kell lennie. 

A felület típusai

A közvetlenül rozsdára felvihető festékek főként acélon alkalmazhatóak. Amennyiben teljesen tiszta, új acél felületet szeretnének lefesteni, akkor ajánlott előtte egy kicsit átcsiszolni, hogy könnyebben megtapadjon rajta a festék. Ez a nem cinkezett acél esetében is érvényes. A cinkezett acél, alumínium és réz felületekre speciális festéket kell használni és szintén ajánlott a csiszolás. Egy másik lehetőség, hogy hagyjuk a felületet egy kicsit megrozsdásodni és akkor már meg fog rajta tapadni a rozsdára való festék. 

A radiátorok, kályhák és kémények lefestésére speciális hőálló festéket kell használni. Ez akkor is érvényes, ha az autó kipufogó vagy fékrendszerét szeretnék lefesteni. Amennyiben a felület élelmiszerrel is érintkezésbe kerül vagy a gyermekjátékokat szeretnék lefesteni, akkor csak bizonylattal rendelkező festéket használjanak! 

A felület előkészítése a rozsdán alkalmazható festék felvitele előtt

A tartós festés legfontosabb része a felület megfelelő előkészítése. Több lépésből tevődik össze: 

  • Mechanikus tisztítás – a felületről legelőször a pókhálót, koszt és egyéb mechanikus szennyeződéseket kell eltávolítani. A felhalmozódott rozsdát is le kell csiszolni - csiszolópapírral, drótkefével vagy akár fúróval. A hegesztett részek a legfogékonyabbak a rozsdásodásra - ezek a helyek külön figyelmet igényelnek. A rozsdára felvihető festék lényege, hogy nem kell minden apró rozsdafoltot eltávolítani felvitel előtt és nem kell az egész felületet átcsiszolni. A rozsda homokkezeléssel vagy vegyi úton is eltávolítható, de ezekhez speciális szerekre van szükség. 
  • Az öreg réteg eltávolítása – A régi festéket nem kell taljesen eltávolítani, ha megfelelően a felületre tapad, amennyiben azonban könnyen leválik, akkor csiszolják le vagy egyszerűen le is kaparhatják. 
  • Zsírtalanítás – erre a célra a legjobb speciális zsírtalanító szert használni. Ha nincs ilyen, akkor tiszta benzint vagy hígítót is használhatnak. A zsírosabb típusú hígítók persze nem megfelelőek erre a célra. Zsírtalanítás előtt ne felejtsék el letörölni a felületet egy száraz ronggyal, hogy eltávolítsák a csiszolás után fennmaradt port. 

A festés során a hőmérséklet és a páratartalom is lényeges. Festéskor legalább 5 °C-nak és 30 – 70%-os páratartalomnak kell lennie. Minél alacsonyabb a hőmérséklet és minél nagyobb a páratartalom, annál tovább tart a száradás. 

Festés során keverjék fel a festéket és több doboz festék használatakor ajánlott őket összekeverni, hogy egyenletes színárnyalat jöjjön létre, mivel enyhe eltérés lehet a színek között. 

Megéri közvetlenül a rozsdára felvihető festéket vásárolni?

Főleg időspórolásra jó, mivel egyszerre két feladatot tudhatnak le. Használatuk otthonra ajánlott, mivel az eredmény nem olyan tartós, mintha alapozót és fedőfestéket is használnának. A közvetlenül rozsdára felvihető festékeket nem ajánlott nagy megterhelésnek kitett felületeken használni, mint pl. az alváz. Akármilyen festék mellett is döntenek, sose hagyják figyelmen kívül a felület megfelelő előkészítésének fontosságát, mivel az a tartós festés alapköve. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 06.09.2021
A cikk értékelése:
(91.6%)

További cikkek a kategóriában:

Táblafesték a falra - nem csak a gyerekszobába!Táblafesték a falra - nem csak a gyerekszobába!

Egy olyan fal kialakítása, amire írni is lehet nagyon egyszerű! A táblafestéket bármilyen falra fel lehet vinni otthon vagy a munkahelyen. Igen, valóban ennyire egyszerű! Cikkünkből...

Az a legjobb festőhenger, amelyik nem csepegAz a legjobb festőhenger, amelyik nem csepeg

Amennyiben saját kezűleg szeretnék kifesteni otthonukat, akkor jegyezzék meg, hogy egy jó festőhengerrel igazán megkönnyíthetik munkájukat! A boltok polcain rengeteg festőkelléket...

Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!

A radiátor lefestésével bárki megbirkózik! Elég pár ezer forintot rászánni. A munkát természetesen a kimondottan radiátorra gyártott festékek is megkönnyítik. Lehet, hogy azt fogják...