Mélyalapozó bevonat betonra és gipszkartonra - mélyalapozó kalauz

Amennyiben segédkeztek már építkezésen, akkor valószínűleg találkoztak a mélyalapozás kifejezéssel is. Miről is van pontosan szó és mire használatos ez a bevonat? 

A fal mélyalapozása és festése

Minden fontos információt, amit a mélyalapozásról tudni érdemes megtudhatnak cikkünkből. 

Kedvelt mélyalapozók ismert gyártóktól

Mi az a mélyalapozás? 

A mélyalapozás alatt azt értjük, amikor egy bizonyos anyagot juttatunk a alapfelületbe. Ez az anyag általában a víz, de különféle hígítókat vagy vegyszereket is szoktak használni, amelyek védelmet és tartósságot biztosítanak a felületnek és megőrzik eredeti tulajdonságait. Ez tehát ez előkészítés egy lépése, mellyel a további kezelésre készíthetjük fel az alapfelületet. 

Hogyan alkalmazzuk?

Amennyiben a felület nem egyenletes, akkor éppen a mélyalapozás segíthet. Egységessé teszi az alapfelület nedvszívóképességét, ill. bebiztosítja a később felvitt anyagok tapadását. 

A mélyalapozást gyakran olyan felületen használják, melyről eltávolították az eredeti festéket vagy tapétát. Érdemes azonban tudatosítani, hogy a legtöbb felületbe maximum egy milliméteres mélységig ivódik be a mélyalapozó bevonat. Ebből adódóan túlságosan málló felületen a mélyalapozó sem lesz hatékony, mivel nem jut be az alsó rétegekbe. 

A fal mélyalapozása mélyalapozó bevonattal

A felület nedvszívóképessége nem biztos, hogy minden részen azonos. Éppen ilyen helyzetben ajánlott a mélyalapozó használata, ami egyenletessé teszi a felület tulajdonságait. Amennyiben az alapfelület kemény és nem szívja be megfelelően a felvitt anyagokat, akkor a mélyalapozó megfelelően összekötheti az alapfelületet a felületi módosításokkal, mint pl. a festés. 

A mélyalapozó bevonatok fajtái

  • Tisztító mélyalapozó: leköti a szennyező anyagokat, mint a korom vagy a nikotin, mellyel bebiztosítja a felület tisztaságát
  • Általános mélyalapozó bevonat: beltéren, homlokzaton és bevonat nélküli felületeken használatos. Erősíti és egyenletessé teszi a felület tulajdonságait, ill. növeli a tapadást.  
  • Akrilát alapú mélyalapozó: egyesíti a vakolat, gipszkarton, beton, furnérlemez, fa és préselt fa nedvszívóképességét. A mélyalapozásnak köszönhetően a felület védve lesz az UV sugárzástól, az időjárás viszontagságaitól és víztaszító tulajdonságot is kölcsönöz neki.  

A mélyalapozót mindig úgy kell kiválasztani, hogy vegyi összetétele megfelelő legyen a felhasznált festékhez. Ez azt jelenti, hogy a szilikát festékhez szilikát mélyalapozó szükséges stb. A gyártók termékeik mellé általában mélyalapozót is ajánlanak, így biztosan a megfelelő típust vásárolhatják meg! 

A mélyalapozó felvitelének folyamata

Amennyiben a mélyalapozó hígítása szükséges, azt mindig a gyártó utasításai alapján tegyék. A felvitel előtt a felületet meg kell tisztítani a szennyeződésektől és zsírtól (száraznak és repedésmentesnek kell lennie). A mélyalapozót megfelelően fel kell keverni. A felvitelt mechanikusan ajánlott elvégezni, nem pedig festékszóróval. Így jobban be tud ivódni a bevonat. 

A fal tisztítása a mélyalapozó felvitele előtt

Egyenletesen kell felvinni a felületre olyan mennyiségben, melyet az képes felszívni. A túl sok mélyalapozó ronthatja a következő réteg tapadását. Ugyanebből az okból adódóan nem ajánlott túl sokat várni a felvitel egyes fázisai között (az előző réteg mélyalapozónak nem szabadna teljesen megszáradnia).

Amikor az egész folyamattal végeztünk, akkor a mélyalapozót hagyni kell teljesen megszáradni. 

Hol vásároljunk mélyalapozót és mennyibe kerül? 

Különféle mélyalapozókat vásárolhatnak festékekre és építkezési anyagokra szakosodott webáruházakban és hasonló jellegű boltokban. 1 literes kiszerelésben vásárolhatóak meg, de nagyobb, akár 20 kg-os kiszereléssel is találkozhatunk. 

Egy liter (kg) ára kb. 300 forint körül mozog. Természetesen az ár függ a mélyalapozó fajtájától és tulajdonságaitól is. Vásárláskor érdemes figyelembe venni azt is, hogy mekkora felületre (m2) elegendő az adott mélyalapozó. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 29.06.2020
A cikk értékelése:
(93%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!

A radiátor lefestésével bárki megbirkózik! Elég pár ezer forintot rászánni. A munkát természetesen a kimondottan radiátorra gyártott festékek is megkönnyítik. Lehet, hogy azt fogják...

Hogyan távolítsuk el a tapétát és a tapétaragasztót gipszkartonról vagy panelról? Hogyan távolítsuk el a tapétát és a tapétaragasztót gipszkartonról vagy panelról?

A tapéta megfelelő módon történő eltávolítása és a felület megtisztítása bebiztosítja, hogy egyszerűbben ragaszthassuk fel az új tapétát vagy a hordhassuk fel a vakolatot. A cikkünkben...

Hogyan fessük le a tetőt, ill. melyik festék a legalkalmasabb erre? Hogyan fessük le a tetőt, ill. melyik festék a legalkalmasabb erre?

A megrepedezett és lepattogott festék nem néz ki jól, ráadásul ami még rosszabb, hogy így a tető sincs megfelelően védve. Ilyenkor szabad a pálya a rozsdának! Hogyan gondoskodjunk a fém...