Mágneses falfesték? A fehér és a fekete a sláger

Mágnese táblát vagy faliújságot szeretnének csinálni egy egyszerű falból a gyerekeknek? Ebben az esetben mágneses falfestékbe kellene invesztálniuk, amely a különleges összetétel miatt bármelyik falból mágneses táblát csinál. 

Mágneses falfestékkel lefestett fal

Amennyiben még nem hallottak erről a termékről, akkor cikkünkből megtudhatják, hogyan is működik, hol használják és milyen a kínálat! 

Mi az a mágneses falfesték és hogyan működik? 

Ahogy azt már az elnevezésből is sejthetjük, ez egy speciális falfesték, amely feromágneses részecskéket tartalmaz. Mágneses tulajdonságának köszönhetően, ha lefestjük vele a falat, utána mágneseket, képeket vagy üzenateket helyezhetünk el rajta. Ez egy egyszerű módja annak, hogy stílusos faliújságot csináljunk otthonunkba. 

A mágneses falfestéket minden falon használhatjuk, tehát falazott, gipszkarton vagy panel falon is. Az egyetlen feltétel az, hogy a falnak simának kell lennie. Ami az összetételt illeti, a festék akril alapú és a mágneses tulajdonságok rögtön a festés után megjelennek. 

A mágneses festék kihasználhatósága 

Ezt a festéket több helyen is használhatjuk, mivel különleges tulajdonságaiból adódóan nagyon hasznos. Egy átlagos háztartásban is jól jöhet - pl. a gyerekszobában, hiszen így a gyerekek felrakhatják a falra kedvenc mágneseikat vagy rajzaikat. Akár úgy is használhatjuk, mint egy klasszikus táblát, ahol a gyerekek játszhatnak és rajzolhatnak, akárcsak az oviban vagy az iskolában. 

Fényképek elhelyezése a mágneses falon

A felnőttek is használhatják. Elég egy vékony sáv a folyosóra, ahová egyszerűen felrakhatják a fontos üzeneteket, jegyzeteket, hogy biztosan ne feletkezzenek meg róluk! Ezt akár az irodában is megcsinálhatják, ahol a klasszikus faliújságot helyettesíthetik vele. 

Hogyan járjunk el a mágneses festék felvitelénél? 

A megfelelő felület a lényeg! Itt a sima falra gondolunk, ami nem durva és nincs megsérülve. Durva fal esetén ki kell egyenlíteni a felületet. A falat fel kell készíteni a festésre, tehát megtisztítjuk a portól, zsírtól és egyéb szennyeződésektől. A festés előtt jól össze kell keverni a festéket, hogy a fém részecskék egyenletesen legyenek jelen a festékben. 

A festék felvitelére ecsetet vagy hengert is használhatunk. A legjobb, ha három rétegen visszük fel a festéket, de találkozhatnak olyannal is, ahol a hat réteget ajánlják. Minden réteget kb. 4 órát kell hagyni száradni. Az utolsó réteget hagyjuk 24 órát száradni, csak ez után fessük le az általunk választott színre - ez a mágnesességet nem befolyásolja. 

Fekete mágneses falfesték

Ami a mágnesességet illeti, minden réteggel erősebb lesz - éppen ezért ajánlják sok helyen, hogy háromnál több rétegen fessük le a falat. Egy négyzetméterre általában 150 ml festék fogy el. Az ecsetet és a hengert szappanos vízben mossák el! 

 A mi tippünk:

  • A könnyeb karbantartás érdekében fessék le a falat táblafestékkel - így nedves ronggyal is letörölhetik majd 
  • keressenek egy praktikus útmutatót a mágneses fal elkészítésére

A megfelelő mágnesek és a biztonság

Azt tanácsoljuk, hogy az újjonnan elkészült mágneses falon neodym mágneseket használjanak. Ez a legerősebb mágnes típus, ezért ez tart a legjobban. Az öreg, ferrit mágnesek kevésbé erősek. A falon megmaradnak a mágneses szalagok és fóliák is. 

Mivel a mágneses festék sokban különbözik a többi festéktől, ezért festés után alaposan ki kell szellőztetni. Amikor a festékkel dolgoznak viseljenek kesztyűt és óvják szemeiket is! 

A kínálat és az ár

A legnépszerűbb márkák a Tikkurila és a Helios. Az első fél liter festéket 7 800 forintért kínál, míg az utóbbi valamivel olcsóbb. Két kg festéket 6 700 forintért árul. 5 kg festékért kevesebb mint 13 ezer forintot kérnek el. 

Az említett márkák, de a többi gyártó is kínál fedő bevonatot, amellyet felvihetünk a mágneses festékre. Ezek a festékek nagyon gyorsan száradnak, ellenállóak a vízzel szemben, moshatóak és törölhetőek. Kevesebb, mint egy liter festék ára 2000 - 5 500 Ft - ez a gyártótól és a forgalmazótól is függ. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 01.09.2019
A cikk értékelése:
(94.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!

A radiátor lefestésével bárki megbirkózik! Elég pár ezer forintot rászánni. A munkát természetesen a kimondottan radiátorra gyártott festékek is megkönnyítik. Lehet, hogy azt fogják...

Mélyalapozó bevonat betonra és gipszkartonra - mélyalapozó kalauzMélyalapozó bevonat betonra és gipszkartonra - mélyalapozó kalauz

A mélyalapozás egy olyan eljárás, mely során a felületet előkészítik a további felületi kezelésre. Hogyan válasszuk ki a konkrét mélyalapozót? Cikkünkből megtudhatják! 

Hogyan távolítsuk el a tapétát és a tapétaragasztót gipszkartonról vagy panelról? Hogyan távolítsuk el a tapétát és a tapétaragasztót gipszkartonról vagy panelról?

A tapéta megfelelő módon történő eltávolítása és a felület megtisztítása bebiztosítja, hogy egyszerűbben ragaszthassuk fel az új tapétát vagy a hordhassuk fel a vakolatot. A cikkünkben...