Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Használjanak raklapokból vagy műanyagból készült magaságyásokat és kertjük nem csak stílusos, de célszerű is lesz! 

Magaságyás a kertben

Amennyiben elég időt szánnak a növények gondozására, akkor hamarosan meglesz a munkájuk gyümölcse. A magaságyások kialakítása során egy bizonyos folyamatot kell követni. Hogyan lássanak hozzá? 

A magaságyásokat alaposan tervezzék meg!

Csukják be szemeiket és képzeljék el részletesen az új kertjüket. Mindent vessenek papírra és alaposan mérjék le! Vegyék figyelembe a terepet is, amely rendelkezésükre áll. A napsugarak mennyisége is fontos tényező a terület maximális kihasználásához. A tervezésnek szenteljenek nagy figyelmet. Amikor megtöltik földdel az ágyást és elültetik a növényeket, akkor már nem helyezhetik át. Az ágyások bizony pár évig egy helyen maradnak! 

A papírra rajzolt tervet minél pontosabban készítsék el. Jelöljenek ki rajta minden fontos adatot, hogy ne kelljen munka közben ilyenekkel foglalkozniuk. Az eredeti földet kb. 30 cm-es mélységig távolítsák el. Amennyiben minőségi föld van a kertjükben, akkor azt még használhatják az ágyásban. A rossz minőségű földet azonban ne hordják vissza az ágyásba, de a telek kiegyenlítésére tökéletes. A cölöpöket, melyek az ágyást fogják tartani engedjék a földbe 50 cm mélyen, kb. 150 cm-re egymástól. 

A magaságyások elkészítése

A legmegfelelőbb évszak az ágyás kialakítására az ősz. Ilyenkor a kertben rengeteg minőségi bio hulladék keletkezik, amelyet felhasználhatnak az ágyás építésekor. Kialakítása során abból induljanak ki, hogy, milyenek a telek adottságai. Használjanak ki minden előnyt! Az eredmény bőséges termés, érdekes és stílusos kert lesz. 

Hogy nézzen ki a magaságyás? 

Az ágyásokat ne csinálják 140 cm-nél szélesebbre és úgy helyezzék el őket, hogy legalább három oldalról kényelmessen hozzáférhetőek legyenek. Szélesebb ágyás esetében a gyomlálás több hátfájással járhat. A kerti munkát viszont mindenki egyszerűbbé szeretné tenni! 

A magaságyás alapja

Az ágyás magasságát mindenki maga határozhatja meg. Általában 30 - 50 cm-es szokott lenni, de alkalmazkodjanak lehetőségeikhez és képességeikhez. Hiszen ez mégiscsak egy kert! Valakinek gondoznia kell! Gondolják át, hogy melyik ágyásba, mit fognak ültetni. A fűszernövényeknek pl. nincs szükségük annyi földre, mint a zöldségeknek. 

Az első réteg a legfontosabb

Az alsó részt megfelelően kapálják fel, hogy elég levegőhöz jusson. Így az új és a régi föld könnyebben összekapcsolódik. Az első réteget az organikus elfolyó alkotja. A komposztot keverjék össze ágakkal, levelekkel, szénával vagy szalmával. Használják azokat a dolgokat, ami ősszel megmarad. Sok földre lesz szükségük! Ki kell egyenlíteniük a 30 cm-es ágyást úgy, hogy a terep többi részével egy szintben legyen. Ez a réteg felszívja a felesleges vizet és megfelelő tápanyagokkal látja el a növényeket. Ezt a réteget fedjék be jó minőségü földdel. 

Melyik magaságyást válasszák? 

Nem kell ugyanolyan ágyást csinálniuk, mint amilyen a szomszédnak van! Lehet, hogy ő keret nélküli ágyást készített, míg Önöknek az nem tetszik. Azt válasszák, amelyik a legjobban elnyeri tetszésüket. Milyen előnye van a keret nélküli ágyásnak és milyen anyagokból készülhet a keret?  

Keret nélküli ágyás

Ez a típus szépen kiemelkedik a földből, de inkább nagyobb telekre ajánljuk, ahol meg szeretnék őrizni a természetes hatást. Előnye a föld maximális kihasználása, hiszen az oldalsó részre is ültethetnek. Hátránya a deformáció, amelyet egy erős esőzés vagy szél is okozhat. 

Ágyás kerettel

Amennyiben azt szeretnék, hogy az ágyás mindenképpen tartsa eredeti formáját, akkor keretet készíthetnek raklapokból, lecekből, műanyag kerítésből, téglából, stb. Ezek nagyon olcsó megoldások. Olyat válasszanak, amelyet szépnek tartanak és a házukhoz, udvarukhoz is illik. Igy megfelelő légkört alakíthatnak ki. Önök melyik keretet választják? 

Magaságyás a kertben

  • Leggyakrabban a raklapokból és műanyagból készült ágyások bukkannak fel a kertekben. A raklapok viszonylag olcsón beszerezhetőek, de ha azt szeretnék, hogy szépek maradjanak az évek során, akkor rendben kell őket tartani. A víz és az egyéb időjárási körülmények negatív hatással vannak a raklapokra. A fát kenjék be oltott mésszel és használjanak kertészeti fóliát is, hogy jobban megkösse a nedvességet és hosszabb legyen a fa élettartama.
  • Műanyag keretet a Hornbachban vagy az Obiban vásárolhatnak. Ágyást cserép formájában is beszerezhetnek. Ezek újrahasznosított műanyagból készülnek. Leginkább a nyugdíjasok keresik ezt a típust. 
  • A pléh, laminált lapok, beton formák, téglák, stb. 
  • Olyat válasszanak, amely ellenáll a faggyal, a nedvességgel szemben és ne kelljen több pénzt fektetni az ágyásba, mint amennyit muszáj. 

Mit tegyünk a rossz minőségű földdel? 

Valószínűleg azért is döntöttek a magaságyás mellett, mert nem elég jó a kertjükben található föld minősége. Jól nézzenek körbe, mielőtt eldöntik, hogy milyen földet szeretnének az ágyásban használni. Ennek a földnek már nem lesz szüksége egyéb módosításokra. 

Ágyás a kertben

Amennyiben valaki ezzel nem ért egyet, akkor se higgyenek neki! Gondoljanak arra, hogy a föld idővel leüllepedik. Az ágyás első rétege elkezd lebomlani. A földet pótolni kell. Ezért számoljanak tartalékkal is! Sokkal jobb, ha ugyanolyan földdel pótolják a hiányzó részt, mint ha mással kevernék össze. 

Négyzet vagy téglalap? 

A magaságyásoknak nem kell egyfomának lenniük! Csak a képzeletük szabhat határokat. Négyzet, téglalap vagy valami teljesen más forma. Az összképet vegyék figyelembe és rakjanak össze egy olyan kertet, amelyet minden szomszéd irigyelni fog. Az ágyások nem csak a zöldségekre jók. Akár virágokat, fűszernövényeket, epret vagy bokrokat is ültethetnek belé. 

A magaságyás előnye

  • az ágyás földjét nem kell kapálni, hiszen nem járkálnak rajta és nem nyomják le a földet
  • megfelelően felépítették az ágyást? Akkor a tápozásra a következő években gondolniuk sem kell! A megfelelő alapnak köszönhetően az ágyás el van látva a szükséges tápanyagokkal. 
  • kevesebb gaz, kevesebb munkaa magaságyás jobban szabályozza a nedvességet
  • a keretnek köszönhetően a csigák és egyéb kártevők nem jutnak a veteményhez
  • a magaságyásban történő munkához nem kell annyira lehajolni, ami a gerincnek is jó
  • jó, ha minden oldalról hozzá lehet férni az ágyáshoz
  • az ágyás környékének rendbentartás kevesebb sarat eredményez

Az ágyás környékét is rendben kell tartani

Ne hanyagolják el az ágyások közti utacskákat, főleg ha már annyi időt szántak az ágyások elkészítésére! Ne hagyják, hogy az utacska elrontsa az összképet! Szórják le kövekkel, fakéreggel vagy vessék be fűvel. Gondoskodjanak róla megfelelően, hogy minden úgy nézzenk ki, ahogyan kell! 

Mit ültessünk az ágyásba? 

Az ágyás első évében sok nitrát gyűlhet fel a földben, ezért először olyan növényeket ültessenek, melyek erre nem érzékenyek - tök, uborka, paprika, dinnye...Következő éven már paradicsomot, míg a harmadik éven répát, petrezslymet és más zöldségeket is ültethetnek. 

Zöldség termesztése ágyásban

Amennyiben szeretnék, akkor szélesebb keretet is csinálhatnak az ágyásnak, hiszen erre szükség esetén le is ülhetnek. Némely ágyás fenntartása több időt igényel, ezért biztosan örülni fognak, ha egy idő után megpihenhetnek. 

A növények megfelelő kombinációja, jobb termés

A magaságyásokba gyakran úgy ültetnek, hogy a növények védjék egymást a kártevőkkel szemben, de ne korlátozzák a másik tápanyagfelvételét és ne gátolják egymást a növekedésben. Ezeket a növényeket nyugodtan ültethetik egymás mellé: 

 • fejes saláta és hagyma
 • eper és káposztafélék
 • retek és borsó
 • cékla és uborka
 • borsó és fokhagyma
 • kukorica és répa vagy paradicsom
 • burgonya és spenót
 • karalábé és kapor
 • mángold és retek
 • bab és paradicsom
 • a zöldségek mellett ültessenek fűszereket és virágokat is, hogy az ágyások szebbek és színesebbek legyene

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 08.04.2020
A cikk értékelése:
(91.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.