Madársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A madársóska (Oxalis) egy gumós növény, amely egyszerű szépségével tűnik ki és még a legmodernebb kertekbe is egy csepp természetet hozhat. Első pillantásra felismerhető, mivel kecses, 15 cm magas szárral rendelkezik, amelyet három szív alakú szirom díszít. 

A madársóska gondozása otthoni körülmények között

Az egyre melegebb időben április végén és május elején virágzik. Fehér virágocskái elszórtan jelennek meg. Az erdő látogatói olykor a madársóskát levelei miatt a lóheréver vagy az eperrel keverik össze. A természetben a madársóska 800 fajtája él, de nálunk általában az erdei madársóskával találkozhatunk. 

A sok faj magával hozza a színek, formák változatosságát. Némelyik három szirom helyett néggyel rendelkezik. Leveleinek színe is eltérő, hiszen a zöldeslilától egészen a sötétliláig terjed. A virágai sem mindig fehérek! Akár rózsaszín vagy sárga virágocskákkal is találkozhatnak. 

A madársóska előfordulása és gyógyhatásai

A madársóska alapvetően csak a szabad természetben fordul elő, általában a nedves, árnyékos erdőkben, mocsarak, patakok közelében. A régi időkben megszokott volt, hogy egy erdei séta esetével a madársóskát letépték és elfogyasztották, mivel friss, kellemesen kesernyés íze van. 

Ma is szedhetnek belőle, hiszen gyógyhatásairól is ismert. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. A madársóska azért is különleges, mert éjszakára levelei összecsukódnak. 

A madársóska gondozása otthoni körülmények között

Madársóskát egyszerűen ültethetnek otthon is. Könnyen megkapaszkodik a földben, így a sziklakert részévé is válhat, de virágcserépbe is ütethetik. A kertészetekben palántákat vagy madársóska hagymákat is vásárolhatnak. Ezeket otthon kb. 3 cm mélyre ültessék egymástól 8 - 10 cm-re. Kb. 10 héten belül várhatják az első hajtásokat. 

A madársóska gondozása cserépben

Sajnos madársóskát nagyon nehéz erdőből hozott hajtásból nevelni. Nagyon gyorsan rothadásnak indul és saját élőhelyén kívül könnyen elpusztul, de ott azonban nagyon életképes! Elvirágzás után vagy ősszel szedjék fel a madársóska gumóit és tegyék egy száraz, hűvös helyre. Az első tavaszi napsugarak megjelenésekor már ki is ültethetik! 

A megfelelő hely kiválasztása is fontos! 

A madáróskának nincs sok ellensége. A kertben szinte bárhol jó neki. A legtöbb faj a félárnyékot kedveli, de az áteresztő talaj is fontos számára. 

A beltéri gondozásra azonban nagyobb figyelmet kell fektetni. Semmiképpen sem jó számára az ablakpárkányon egy virágcserépben. A közvelten napsütés vagy a meleg radiátor az élettelteli leveleket száraz gallyakká változtatja. Inkább a hűvösebb helyek felelnek meg számára, mint az előszoba. 

Ideális a romantika kedvelőinek

A madársóska egy gyengéd növény, amely megfelelő körülmények között a természetben összefüggő szőnyeget alkot. Otthon pár bokorral is felidézhetik az angol vidéki hangulatot. Kellemes dekorációra vágynak otthonukba? Helyezzék a madársóskát egy vintage stílusú kaspóba. 

Madársóska vintage kaspóban

Amennyiben kedvelik a romatikus lakberendezési stílust, a fa bútorokat és finom függönyöket az ablakok előtt, akkor a madársóska kitűnően fog passzolni otthonuk atmoszférájához. 

Katalógusunkból ajánljuk

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.05.2020
A cikk értékelése:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan szabaduljunk meg az állati szőrtől nem csak a kanapén?Hogyan szabaduljunk meg az állati szőrtől nem csak a kanapén?

A házi kedvencek sok örömöt és szórakozást hoznak életünkbe. Nagy hátrányuk azonban a folyamatos vedlés! Mi a legegyszerűbb módszer az állati szőr eltávolítására a kanapéról és a...

Baktériumok a szennyvízben - minden, amit tudni érdemesBaktériumok a szennyvízben - minden, amit tudni érdemes

A baktériumok egyik speciálisan nemesített törzse olyan anyagokat termel, melyek lebontják a hulladékot. Milyen további előnyeik vannak még és mennyibe kerülnek? Mai cikkünkből minden...

Hogyan válasszunk tetőboxot? A legjobb a Thule és a Hapro.Hogyan válasszunk tetőboxot? A legjobb a Thule és a Hapro.

A tetőbox a modern autók esetében nagyon fontos. Cikkünkből megtudhatják, hogy melyik a legjobb, ill. mire kell figyelni választáskor.