Lego - építőkocka fiúknak, lányoknak és felnőtteknek!

Kreatitás a műanyag játékok világában, a gyerekek motorikus képességeinek javítása, tematikus beállítottság, elsőbbség az ajándékok közt, de legfőképpen egyszerű és időtlen gondolat. 

Lego építőkocka gyerekeknek

Ez mind a mára már jól ismert Lego! Különlegességéről nagy múltja és jelenkori népszerűsége is tanúskodik.

Kedvelt Lego építőkockák


Ki találta ki a Legot? 

Ole Kirk Christiansen nevével fűződik össze a Lego kitalálása. Az elsődleges ötlet viszont nem az építőkockák, hanem a bútorok gyártása volt! Még akkor is folytatták ezt a munkát, amikor az asztalosműhelyük 1924-ben leégett. Ez nem ijesztette el őket, hiszen az új kínálatot játékokkal is bővítették! 

Lego kockák

Azt, hogy ponosan honnan jött ez az ötlet, nem tudjuk, de többen feltételezik, hogy ezek a kockák a bútorok kicsinyített változataiként készültek, hogy jobban lehessen szemléltetni velük bizonyos dolgokat. A cég 1934-ben vette fel a Lego nevet, ami a dán, LEg GOdt-ból származik. Jelentése játssz jól! A kezdetekben tehát ezek az építőkockák fából készültek. 

A Lego gyártása – a kis barkácsasztaltól a modern iparig

A cég alapítójának fia később azt ajánlotta, hogy gyártsák a kockákat műanyagból, de ötletének nem volt nagy sikere! A Chrisiansen család azonban meglátta ebben a lehetőséget és bevezette az ún. játék rendszerbe. 1958-ban szabadalmaztatták a modern építőkockákat és megkezdték a folyamatos terjeszkedést. 

Kedvelt Lego építőkocka

1960-ban sajnos megint tűz ütött ki a Lego gyárban, ezért a fa építőkockák gyártását beszüntették. Innentől kezdve már csak a műanyag építőkockák gyártására koncentráltak. Ez az anyag is nagy fejlődésen ment keresztül! Tartósabb, ABS műanyagot kezdtek használni, melyet a technológiai pontosságnak köszönhetően a különböző Lego részlegeken is lehet kombinálni. 

Érdekességek a Lego világából

 • 1968-ban jött létre az első Legoland a dán Bilunguban - napjainkban már ilyen létesítmény Németországban, az USA-ban, az Egyesült Arab Emírségekben, Japánban, Nagy-Britanniában és Malajziában is találhatnak.
 • Legóból bármit el lehet készíteni - bútort, replikákat vagy művészi alkotásokat (említésre méltóak Nathan Sawaya művei).
 • A Lego társaság óránként kb. 1,7 millió építőkockát gyárt - sok, különféle fajtájú berendezés megolvasztja a műanyag granulátumot, megfelelő alakúra formázza őket, majd ezek le vannak hűtve és egy gyűjtőbe vannak helyezve (ez mind kevesebb, mint 10 másodperc alatt történik), majd utólag vannak szétválogatva az építőkockák.
 • Egy millióból mindössze 18 kocka szokott hibás lenni - annak érdekében, hogy a kockák egymásba passzoljanak nem lehet 0,002 miliméternél nagyobb eltérés közöttük.
 • A Lego a legnagyobb kerék gyártó cég a világon - még ha miniatűr kerekekről is van szó, több mint 300 milliót gyártanak belőle. 
 • Attól függetlenül, hogy melyik Lego szettet vásárolták meg, bármelyiket kombinálhatják bármelyik másikkal függetlenül a témától, a nehézségtől, a korthatártól vagy a gyártás évétől. 
 • 1978 óta a Lego részét képezik a figurák is - a növekvő népszerűségnek köszönhetően ma már a televízió képernyőjén is találkozhatnak velük. A Minimaxon futó Legó sorozatnak Chima a főszereplője. 
 • A Lego nem csak a játékok kategóriájában fontos, de rengeteg újítást is bevezettek már - az ezredforuló óta ezen műanyag építőkockák értéke évente 12%-ot emelkedett. A The Telegraph alapján a befektetők nagy nyereségre tettek szert! A legdrágább modell a „Ultimate Collector´s Millenium Falcon“. Ára, az állapottól függően kb. 665 ezer forint. A Star Wars tematika más kategóriákban is vezető pozíciót foglal el. 
 • Mivel a Lego nem olcsó multság, ezért un. legokölcsönzők is léteznek - egy adott összegért meghatározott időre kikölcsönözhetik az adott Lego típust (ilyennel foglalkozik pl. a Legorent cég).

Katalógusunkból ajánljuk

Miért olyan kedveltek a Lego építőkockák?

A Lego kockák összekapcsolása nagyon egyedi és végleten lehetőségeket kínál. Minden csak fantázia és kreatív ötletek kérdése a játék során. A kis darabokból igy létrehozhatnak egy egyszerű, de akár egy nagyon bonyolult objektumot is,. Ez az építőkocka típusától függ. A speciális utasításokat is segítségül hívhatják, melyek az ún. Lego könyvekben találhatóak. Ezekből inspirálódhatnak, új trükköket, technikákat és terveket sajátíthatnak el. 

Kedvelt Lego építőkocka, a Duplo

A Lego az egész világon és minden korosztályban nagyon népszerű játék, amely fejleszti a kreativitást, a logikus gondolkozást, a képzelőerőt és az együttműködés képességét. Kombinálja a szórakozást és a tanulást, a türelmet és az izgalmat, ill. az elért eredmény okozta örömöt. A játékkal új dolgokat fedezhetünk fel és improvizálhatunk!

Milyen fajta Legok léteznek? 

Még ha valaki ebben nem is hisz, az igazság az, hogy a Lego hozzájárul a gyerekek neveléséhez az egész világon. Ez az ikonikus játék éppen ezért a lehető legideálisabb ajándék lányoknak, fiúknak, de az idősebb genreáció tagjainak is. Elkészítettünk Önöknek egy tömör összefoglalót a Legok típusairól. 

Lego építőkocka

Lego kor alapján:

  • Lego Duplo – Lego a legkisebbeknek. Ezek a kockák kétszer akkorák, mint az átlagosak, ráadásul a többi modellel is kompatibilisek. Egyszerű manipulációt tesznek lehetővé. 
  • Lego lányoknak – pl. a Disney kiadás hercegnőkkel, esetleg a Lego Elves, Lego Friends, melyeknek interiőrje és házikói is részletesen kidolgozottak vagy a Lego Creator, melyhez mozgatható testrészű állatkák is járnak.   év küröli fiúk részére pl. a tűzoltós vagy a rendőrállomásos, Pókemberes, ill. Mack teherautós kiszereléseket. 
  • Lego fiúknak – ami a témát illeti, a választék nagyon széleskörű, de a gyermek korát is számításba kell venni! Sokan keresik 8 év küröli fiúk részére pl. a tűzoltós vagy a rendőrállomásos, Pókemberes, ill. Mack teherautós kiszereléseket. 
  • Lego az igényeseknek – gyakorlott Lego építőknek ajánlott, de azoknak is, akik a befektetés lehetőségét látják a Legoban. A Star Wars szett is mindenképpen ezek közé tartozik! 

Tematikus Lego építőkocká:

 • Architecture - épületek replikáit tartalmazza az egész világról
 • City - a városi életet örökíti meg
 • Creator - sok féle téma 6-12 éves gyerekeknek
 • Friends - speciálisan lányoknak, különleges rózsaszín és lila kockákat is tartalmaz
 • Games - az építés és a társasjáték élményét kombinálja
 • Technic - különféle funkciójú részeket tartalmaz – nyitható ajtók, funkciónáló sebességváltó..
 • Star Wars, Super Heroes, Ninjago, Classic, Elves, Disney Princess, Minecraft, Juniors, Nexo Knights, Batman Movie, Speed Champions, Jurasic World, Chima

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 01.11.2019
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(88.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hab vagy felhúzható fürdőjátékok csecsemők és kisgyermekek számáraHab vagy felhúzható fürdőjátékok csecsemők és kisgyermekek számára

Egyetlen gyermek sem tudja elképzelni a fürdést játékok nélkül. Akár egy gumikacsát, akár egy vízbe való könyvet vagy egy vízimalmot vesznek neki, a szemei garantáltan ragyogni fognak!...

A legjobb trambulin gyerekeknek? Tanácsot adunk a választáshoz!A legjobb trambulin gyerekeknek? Tanácsot adunk a választáshoz!

Talán nincs is szórakoztatóbb fizikai tevékenység a gyermekek számára, mint a trambulinon ugrálás. A megfelelő trambulin kiválasztásakor azonban nemcsak a vonzó megjelenésre, hanem a...

Felfújható medence kisgyerekeknek? A vélemények különösen a kis méretűeket dicsérik!Felfújható medence kisgyerekeknek? A vélemények különösen a kis méretűeket dicsérik!

Kényeztesse a gyerekeket bármelyik korosztályban nyári vízi szórakozással! Már most el kell gondolkodni azon, hogyan fogja eltölteni a szabad perceit nyáron. Tudja, hogy milyen...