Kulcsrakész könnyűszerkezetes ház akár saját kezűleg is - előnyök, hátrányok, árak és projektek

Manapság nagyon népszerűvé váltak a könnyűszerkezetes házak az ingatlanpiacon. Milyen előnyökkel bírnak és vannak-e egyáltalán valamilyen hátrányaik? 

Könnyűszerkezetes ház építése

Olvassák el cikkünket, melyből azt is megtudhatják, hogy a könnyűszerkezetes vagy a hagyományos ház építése kerül-e többe. 

Könnyűszerkezetes ház - előnyök

A könnyűszerkezetes házak összefonódnak a népszerű alacsony energiaigényű házak és a passzívházak építésével. Azt azonban sokan nem tudják, hogy nem csak fenntartásuk, de felépítésük is kevesebbe kerül. A legfontosabb szerepet a fa játssza, melynek nagyon jó tulajdonságai vannak. E anyag használatakor sokkal kevesebb energiára van szükség, mint pl. egy vasbeton építkezés során. A fa szállítása, a tartóelemek és panelek beillesztése is kevesebb energiát igényel, mint a kő, tégla vagy beton esetében. Az energia árának növekedése tehát nem olyan észrevehető a könnyűszerkezetes házak esetében. Ezek a házak ráadásul rosszul vezetik a hőt, tehát kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Előnyük, hogy gyorsan felépíthetőek, tehát pár hét leforgása alatt készen lehet a házunk. Ezt az időt össze sem lehet hasonlítani a klasszikus házak felépítésére szükséges idővel! A fa nagyon jól reagál a nedvességre és kitűnő hangszigetelő képességgel rendelkezik - így nem csak a meleget de a zajt is izolálja. Végül azt is hozzá kell tenni, hogy ezek a házak lényegében bármilyen környezetben jól mutatnak, ill. a fa természetes illata kellemes érzést kelt az emberek többségében. 

Könnyűszerkezetes ház hőszigetelése

A könnyűszerkezetes házak és hátrányaik

Sokoldalúsága ellenére a fának is megvannak a hátrányai, amiket azonban a megfelelő fa kiválasztásával és a védelmére szolgáló anyagok használatával kiküszöbölhetünk. A könnyűszerkezetes házaknak a hagyományos házakkal (beton, tégla) szemben az a legnagyobb hátrányuk, hogy könnyen lángra kapnak, de ezt tűzálló burkolattal kiküszöbölhetjük

Abban az esetben, ha nincs megfelelően kezelve a fa konstrukció, akkor nedvesség hatására eldeformálódhat - ez nem is annyira hátrány, inkább egy tény, amit a fa használatakor tiszteletben kell tartani és figyelembe kell venni! 

Az árak összehasonlítása - könnyűszerkezetes vs. hagyományos ház

A könnyűszerkezetes házak árát természetesen több dolog is befolyásolja. A ház mérete, formája, a felhasznált anyag minősége és típusa is mind meghatározóak. A piacon találkozhatnak bungalókkal és emeletes házakkal is, melyek ára bőven meghaladja a 33 millió forintot, de a legolcsóbb házakat akár már 13 millióért is felépíttethetjük - ilyen esetben egy 60m2-es, 3 szobás házról beszélünk. 

Nagy emeletes ház

A falazott házak esetében egy négyzetméter ára viszonylag változó lehet, kb. 234 - 400 ezer Ft. Tehát egy 100m2-es családi házat kb. 23 - 40 millió forintból építhetnek fel. Ezzel ellentétben a könnyűszerkezetes házak ára már 16 millió forinttól kezdődik. Az olyan könnyűszerkezetes házakon sem kell meglepődni, melyek 150m2-esek, mégis 20 - 26 millió forintba kerülnek. 

Kulcsrakész könnyűszerkezetes ház saját kezűleg? 

A kulcsrakész építkezés az egész ház felépítését, valamikor még a konkrét telket is magába foglalja. Ilyen esetben a kiválasztott cég bonyolítja le az építkezést egészen a legelejétől a legvégéig - tehát az építkezési engedélyt, a hálozatokra történő csatlakozást, az építkezési terület rendbehozását, a ház felépítését és a belteret illető befelyező munkálatokat is beleértve. 

A szolgáltatások komplexsége nagy előny a könnyűszerkezetes házak esetében. Ez a fajta építkezés sok időt spórol a leendő tulajdonosnak, hiszen így nem kell minden munkára egy új szakembert keresni. Csapdába akkor eshetünk, ha egy nem megbízható céget választunk, aki nem fordít kellő figyelmet a megfelelő anyagok használatára. Mivel a cég az egész, kész házat árulja, ezért a számlán nem kell feltüntetni külön a felhasznált anyagokat, azok mennyiségét és árát. Az is rizikót jelent, ha a cégnek nincsenek megbízható, képzett szakemberei. Az ügyes kőművesek és ácsok munkáját beárnyékolhatja egy félresikerült műve a szerelőnek. 

Kulcsrakész könnyűszerkezetes ház építése

Ami a kulcsrakész könnyűszerkezetes házak árát illeti, nem csak a megspórolt időhöz juthatnak vele, de a jövendőbeli tulajdonos nem biztos, hogy olyan adottságokkal rendelkezik, hogy képes lenne saját kezűleg is felépíteni egy házat. A cég kiválasztásnak szenteljenek nagy figyelmet - olvassák el a véleményeket beszéljenek ismerőseikkel, akik egy kicsit jobban otthon vannak a témában. 

Még egy fontos dolog - a költségvetés. Akár céggel, akár sajátkezűleg építkeznek mindenképpen tartsák magukat az eredeti költségvetéshez. Inkább költsenek kevesebbet, mint többet! Ezzel sok kellemetlenséget elkerülhetnek, pl. az építkezés befejezésének elhúzódását. 

Könnyűszerkezetes ház Lengyelországból - mire kell figyelni

A lengyel termékek általában kedvező árukkal hívják fel magukra a vevők figyelmét. A könnyűszerkezetes házak esetében sincs ez másként! Ilyen esetben érdemes egy szakértővel is egyeztetni, hiszen több bukkanót is rejthet egy jó ajánlat. Az első ilyen a szabvány, amely nem biztos hogy egyezik. Először meg kell vásárolni a projektet, majd az itteni szabványhoz kell igazítani - ez természetesen plusz pénzbe kerül. Egy elsőre kedvezőnek tűnő ár főleg a felhasznált anyagok szempontjából rizikós. A lengyel és a hazai cégek munkájának minőségéről tehát nem csak a vélemények és értékelések, de a megfelelő, minőségi anyagok használata is árulkodik. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 27.04.2020
A cikk értékelése:
(91.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.